Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1750785 razy)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Mi wzmak odbierał radio, bo okazało się, że w gitarze, a konkretnie w gniazdku, masa była zamieniona z sygnałem.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Mi odbiera radio we wzmaku, za to na interface mam brum taki, ze nie da sie grac. Na kazdej gitarze, na kazdym kablu, na zasilaniu bateryjnym i z gniazdka. W kazdej konfiguracji to samo, zadne rozwiazanie nie pomagalo. Okablowanie w gitarach (wszystkich) jest tip top, kabelki (wszystkie) tez. Niby wszystko dobrze, tylko nic nie dzialalo. Jedynie ta kostka EHX zadzialala i zminimalizowala problem.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 Ale wiesz, że to tylko puder?
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
no ej. domu nie sprzeda, bo mu gitara bzyczy w nim...

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
na zasilaniu bateryjnym

To ewidentnie coś jest spierdolone i nie ma to nic wspólnego z siecią elektryczną w domu.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Mi odbiera radio we wzmaku, za to na interface mam brum taki, ze nie da sie grac. Na kazdej gitarze, na kazdym kablu, na zasilaniu bateryjnym i z gniazdka. W kazdej konfiguracji to samo, zadne rozwiazanie nie pomagalo. Okablowanie w gitarach (wszystkich) jest tip top, kabelki (wszystkie) tez. Niby wszystko dobrze, tylko nic nie dzialalo. Jedynie ta kostka EHX zadzialala i zminimalizowala problem.
Gdyby nie to, że na baterii to samo, to bym powiedział, że weź podmień zasilacz do interfejsu na taki z uziemieniem - ja mam to samo w moim Nuxie, że jak go łączę z innymi urządzeniami na tej samej linii to mi dostaje pierdolca. Co to za interfejs na baterie w ogóle???

Offline Duży Czarny Kogut

• Użytkownik

Offline Majk

• Gaduła
A że tak spytam, nie mieszkasz w pobliżu sieci wysokiego napięcia, albo stacji transformatorowej?

Offline Orange

• Moderator Giełdy
  • Loża Szyderców
Albo nie wiem - stacji telewizyjnej...

Offline Majk

• Gaduła
Albo nie wiem - stacji telewizyjnej...

Jak najbardziej, nadajnik telekomunikacyjny raczej by tak nie siał. Stacja trafo teoretycznie nie powinna, chyba że jest w bardzo bliskiej odległości. Sieć WN jak najbardziej.

Offline spacelord7

• Pr0
Przemyślałem moje położenie w przeszłości i tak:
- 300m od RTV nie sieje,
- bezpośrednio pod linią SN sieje na granicy słyszalności,
- 300m od lini WN nie sieje,
- przechodząc koło osiedlowych trafo słuchawki bt tracą sygnał.

Ostatnio znalazłem ciekawy wpis:
Cytat: SAR37@lotnictwo.net.pl
Swego czasu, pracując jeszcze w wojsku, zadysponowano nas (grupę poszukiwawczo-ratowniczą) do zlokalizowania źródła sygnału, które (emitując wąską, pionową wiązkę w paśmie 121,5 MHz) strasznie irytowało załogi samolotów komunikacyjnych z racji nadrzędności odbioru i głośnego "pikania".
Polecieliśmy naszym Mi8 z radionamiernikiem ADF i zlokalizowaliśmy przybliżony kwadrat 50mX50m, w którym znajdowały się budynki gospodarcze i jakiś szrot samochodowy. Po około 3 miesiącach dotarła do nas notatka z policji o wszczęciu postepowania w związku ze znalezieniem... dekodera CANAL+, który został zmodyfikowany o jakieś chińskie urządzenia rozdzielające sygnał ze sklepu na A... Owo urządzenie powodowało niekontrolowaną emisję właśnie na kanale niebezpieczeństwa
Najciekawiej wyglądał swoisty kosztorys: użycie śmigłowca - ponad 60 tys. zł, użycie samochodu UKE z "radiopelengatorem" (dojazd z Warszawy pod Wrocław i powrót) - 30 tys. zł a reszta to koszty związane z pracą policji, administracji i czegoś tam jeszcze.
Summa summarum, nasz "cwany" rodak, który chciał przyoszczędzić na nielegalnym podzieleniu się sygnałem i kosztami z sąsiadami, zapłacił chyba najwyższą w historii opłatę za CANAL+: całość zamknęła się w kwocie 115 tysięcy złotych a to były lata 2005-2009

Offline Duży Czarny Kogut

• Użytkownik

Offline Mat

• Pr0
Ale wiesz, że to tylko puder?
Ale pryszczy prawie nie widac. A chaty przeciez nie sprzedam i sie nie przeprowadze.

na zasilaniu bateryjnym

To ewidentnie coś jest spierdolone i nie ma to nic wspólnego z siecią elektryczną w domu.
To juz wiem, bo nie pomoglo tez przerobienie instalacji elektrycznej i zrobienie dedykowanego okablowania do "studia".

Pickupy?
Sa. Nie sa to bezszumowe i w roznych miejscach w swiecie bywalo roznie, czasem cos szumialo, czasem nie. To, co tu sie dzieje, to jakis kosmos jest.

A że tak spytam, nie mieszkasz w pobliżu sieci wysokiego napięcia, albo stacji transformatorowej?
Stacja telewizyjna jakis prawie kilometr od domu. W rejonie jest wiecej takich, pewnie z 15-20 (ale to juz sporo dalej). Lini wysokiego napiecia nie ma zbyt blisko, tez pewnie z kilometr.

Z tym problemem borykam sie od konca 2019 roku. Dopiero teraz, jak kupilem ta kostke, to moge grac na moim Telecasterze. Idealnie nie jest ale jest juz uzywalne. Zadne inne urzadzenie, a kupilem ich multum, nie pomoglo nic, bo bylo z rodzaju tych, co dzialaja na problemy z pradem.

Inna ciekawa rzecza jest to, ze brum jest mniejszy, lub wiekszy zaleznie w ktora strone sie obroce w pokoju. Wczesniej tego nie slyszalem, bo brum zagluszal wszystko. To by jakoby potwierdzalo, ze zaklocenia sa "z powietrza".

Posty połączone: 27 Lut, 2021, 16:40:22
Mi wzmak odbierał radio, bo okazało się, że w gitarze, a konkretnie w gniazdku, masa była zamieniona z sygnałem.
Kable w gitarze na 100% dobre. Nagralem na niej plyte, gralem na niej w dwoch roznych krajach. Dopiero po przeprowadzce do trzeciego stala sie nieuzywalna.

Offline spacelord7

• Pr0
Bo zbudowałeś w ten sposób odbiornik, dokładnie wg tego schematu:

ekran przewodu robił za antenę, pickup za cewkę, pojemnośc przewodu za kondensator

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
baby

bo baby to chuje z cyckami

wziąłbym i tu jakiś megawyżal pierdolnął ale litości

litości mam ja za dużo nad wami i szacunku do was

przejdzie mi :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 Nie bądź pizdą z chujem i miej wyjebane.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Nie bądź pizdą z chujem i miej wyjebane.

takoż właśnie poczyniam
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
Cały czas na Islandii daje ten wulkan:

i zaczęły się masowe wycieczki. To jest około 5-6 godzin marszu w trudnym terenie, pogoda się załamała, ale są też ludzie w adikach na nogach i jeansach, z dziećmi, no i:

"Mimo ostrzeżeń pogodowych wiele osób zdecydowało się wyruszyć do miejsca erupcji. Ekipy ratownicze wciąż próbują ustalić, gdzie są osoby z pięciu pozostawionych samochodów. 38 osób na skraju wyczerpania musiało zostać uratowanych przez ratowników i przewiezionych karetką do punktu pierwszej pomocy w Grindavíku. Warunki pogodowe są trudne, trwa akcja ratunkowa."

ED:
akcent humorystyczny:

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 22 Mar, 2021, 23:40:25 wysłana przez wuj Bat »
Paczki z głów!

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
Wuju a patelni z boczkiem przypadkiem nie zostawiłeś w lawie ;)?

Offline wuj Bat

• Pr0
Na razie stężenie gazów w okolicy jest zabójcze, ale jak tylko dadzą znów zielone światełko, to lecę tam, prawdopodobnie w ten piątek. Geologi przewidujo, że ta lawa może tak się zapodawać nawet kilka lat ;) Ostatnio było tak w tym rejonie w roku 1240, także trzeba łapać dzień. Po łacinie "memento mori".
Paczki z głów!

Offline Rot

• Gaduła
Jebany artblock. Covery mi jako tako wychodzą, czemu nie mogę napisać nic własnego?

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Bo perfekcjonizujesz :D Pchaj do przodu, kawałek za kawałkiem, w końcu coś siądzie tak, że sam się zesrasz w gacie z wrażenia :D

Offline Mat

• Pr0
Jebany artblock. Covery mi jako tako wychodzą, czemu nie mogę napisać nic własnego?
Gowniane kawalki to nawoz dla dobrego plonu. Pisz, w koncu zacznie zakwitac.

A tak poza tym motywacja i kreatywnosc nie przychodzi sama. Pojawia sie jak juz zaczniesz dzialac.