Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1693256 razy)

Online Algiz

• Gaduła
To ja chętnie bym poczytał o tej nieuczciwości tłumaczy, jako ze sam długo w branży robiłem :)

Ten, no.     Wirujący Seks (Dirty Dancing)
Terminator - Elektroniczny Morderca
Under siege - liberator
"Gilmore Girls" - Kochane kłopoty
"Dark Angel" - Cień anioła
"The O.C" - Życie na fali
  Die Hard - Szklana pułapka .....itd...itd... ;)
   Pamiętam kiedyś M. Gaszyński w trójce puścił "The Number of the Beast " i przetłumaczył jako ..numer  najwyższej jakości... :o

« Ostatnia zmiana: 15 Wrz, 2015, 18:36:26 wysłana przez Algiz »

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Imo moim zdaniem najlepsze jest:

Kryptonim Nina (1993) - Point of no Return (1993)
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Pamiętam kiedyś M. Gaszyński w trójce puścił "The Number of the Beast " i przetłumaczył jako ..numer  najwyższej jakości... :o

Buahahahahah :D Number of the best :D
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
To ja chętnie bym poczytał o tej nieuczciwości tłumaczy, jako ze sam długo w branży robiłem :)

Ten, no.     Wirujący Seks (Dirty Dancing)
Terminator - Elektroniczny Morderca
Under siege - liberator
"Gilmore Girls" - Kochane kłopoty
"Dark Angel" - Cień anioła
"The O.C" - Życie na fali
  Die Hard - Szklana pułapka .....itd...itd... ;)

Ale to nie jest nieuczciwość. Mówi się że tłumaczenia są jak kobieta - albo wierne albo piękne. Nie ma sensu tłumaczyć słowo w słowo, zwłaszcza kiedy mówimy o filmach. Wiele kwestii uwarunkowanych kulturowo etc. straciłoby sens, więc tłumaczy się kontekst. Zobacz że nawet parodie polityczne z dubbingiem maja odniesienia do realiów języka na który są tłumaczone :)

Szczerze liczyłem na jakieś pikantniejsze opowieści o oszukujących tłumaczach. Ale skoro nie ma to napisze słów kilka o januszach - klientach, którzy myślą, że strona a4 w tłumaczeniach to strona a4 i próbują likwidować marginesy, pomniejszają czcionkę na 6,5 żeby więcej tekstu weszło :D A jak juz zrozumieją że liczy się liczba znaków, to sie wykłócają, że spacja to nie znak xD
Albo tacy, którzy uważają, że skoro na allegro widzieli cenę 6pln za stronę a4, to cena 35pln za stronę jest przesadzona i odgrażają się, że skorzystają z usług allegrowych, jesli nie zaproponuje im się czegoś za mniej niż 6pln za stronę :D
Albo moje ulubione - "a nie, dziękuję, to ja sobie przetłumaczę w google" :D

Choć MrJ na bank taki nie jest. Przecież jak on kupuje to sprzedawca jest zły, a jak sprzedaje to klient ;)

W sumie kupowanie tłumaczeń na allegro nie jest złe. Jak się nie spodoba to zawsze można pogrozić negatywem, więc tłumacz zmięknie i dorzuci gratis jedną stronę tłumaczenia :D
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz, 2015, 19:31:00 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Mam niestety wrażenie MrJ, że jesteś typem klienta, który po kłóceniu się o cenę najtańszej usługi,  zgadza się na nią z wielką łaską, po czym przy zakończeniu pracy przypierdala się do wszystkiego, a potem każe zwrócić pieniadze, bo szfagjer zrobi za flaszkę i lepiej.
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
A ja mam wrażenie, że "dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał"

Wiec sobie tam piszcie co chcecie, ja odpadam :facepalm:
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Wybacz, ale ja też takie wrażenie odnoszę.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

"Kazdy kij ma dwa końce" Twój zdaje się mieć jeden .

Proca ma tszy

yno w Polsce brakuja procy
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
MrJ, tak to jest jak gra się w szachy na rynku pełnym gołębi i sypie na szachownicę żarcie dla ptaków, ale widze, że to jest ewidentnie Twój fetysz.
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline wuj Bat

• Pr0

A "Spill the Blood" Slayera było jako "Wypij Khrew".
Paczki z głów!

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Że czegobyś w życiu nie zrobił, zawsze znajdzie się jakiś roszczeniowy typ z sugestiami, że wszystko ukradłeś, nic nie umiesz i jesteś tylko nędzną kopią kopii...
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
zmień sobie nick z 13 na 13' albo 13" :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline wuj Bat

• Pr0
No tak, bo co erekcja by mdlał :D.
Paczki z głów!

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline wuj Bat

• Pr0
Paczki z głów!

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Ale Niemcy to chyba wiele nie tracą? :D
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Przecież to chore jest... Robią wszystko żeby wyplenić białą rasę. I w imię czego? Za garść srebrników? Ciekawe co musi sie stac zeby się w końcu ogarneli...
Jazz, Lounge, Downtempo

Online Algiz

• Gaduła

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Tymczasem Hitler przewraca się w grobie

Nie w grobie a w gablocie na "Łubiance"...
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline aciek_l

• Pr0
Padły mi baterie w metronomie. :(

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Padły mi baterie w metronomie. :(

Wyciągnij z wibratora
B ( o ) ( o ) B S

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Ale Niemcy to chyba wiele nie tracą? :D
Poddali się .

W Londynie tez sa takie miejsca, ze sie czlowiek zastanawia, czy to faktycznie Europa, czy juz bliski wschod. W okolicach Aldgate wieczorami slychac Imamow nawolujacych na modly. Do pracy tamtedy jezdze. Bombowa okolica.