Hej
Wiem, że podobne tematy były już poruszane wiele razy, ale nie znalazłem takiego który dokładnie opisywałby moje potrzeby, a w temacie jestem zupełnie zielony.
Wcześniej korzystałem tylko z nisko-budżetowego sprzętu,
Alesis Elevate MKII i jakieś tanie Sennheisery do kręcenia brzmień z PODa, czyli ogólnie dramat.
Nie przykładałem duzej uwagi do brzmienia demówek, a z zespołem korzystaliśmy z reampu gitar do studyjnych kawałków (nie byłem pewien czy moje presety ukręcone na tak słabym sprzęcie jakkolwiek nadają się do profesjonalnego mixu). Naturalnie zrobienie naprawdę dobrze brzmiącej sekcji elektroniki/sampli na takim sprzęcie też było niemożliwe.
Miałem okazje testować ADAMY F7 i różnica oczywiście była kolosalna, wiec celowałbym w coś z tej półki.
Nie celuję w profesjonalny end-to-end mix/master kawałków, a w tworzenie dobrze brzmiących śladów i presetów (gitara i elektronika) do swoich kawałków, które potem w jak najlepszej jakości chcę oddać do mixu producentowi + nie korzystać z reampu w przyszłości.
I tutaj pytanie - czy do takich celów w ogóle potrzebne mi są monitory za 2k, czy obejdzie sie z czymś tańszym.
Tak jak w temacie - budżet do 2000, dobrze żeby był to jakiś model który nietrudno dorwać w Polsce używany.
Dzięki z góry!:)