Witam wszystkich
to mój pierwszy post na forum. Zanim go napisałem użyłem szukacza ale nie wiele znalazłem więc pisze
- może się temat ożywi.
W pierwszej kolejności link do sklepu:
https://guitarcenter.pl/catalog/gitary/gitary/gitary-elektryczne/ibanez-rgms7-bkNo i teraz tak, znalazłałem na forum recenzje "budżetowegej" multiskali od Corta za 3k.
No więc ta tutaj wydaje się być jeszcze bardziej budżetowa. Pytanie jest o to czy ktoś coś miał juz z tym wspólnego, czy warto, nie warto itd.
Background:
mam Corta x11 - no i chce zmian - stanowczych:
- nigdy więcej Floyda ani blokowanego siodełka - nie chodzi o to że ta gitara nie trzymała stroju, trzymała i to bardzo dobrze, tylko A) wogóle nie chciało mi sie tego używać B) dość często miałem ochote coś pobrzdąkać w jakimś dropie, ale myśl o tym ile będę to wszystko stroił mnie odrzuca od tych pomysłów
- nie chce singla w środku - jest bez sensu. Troche sie pobawiłem na SD-SH1 przy gryfie w podłączenia szeregowe/równoległe w fazie/przeciwfazie itd że doszedłem do tego że układ HH to wszytsko czego mi potrzeba i dodatkowo odpada przypadkowe walenie kostką w przetwornik (jakoś tak mi sie reką ułożyła że akurat trafiałem - singiel został wykręcony)
- wk..ją mnie ramki pickapów - za dużo śrubek i do tego wyglądają h..owo. A mogły by być dwie tulejki gwintowane i połączenie pickapa z deską niezniszczale
Dlaczego 7-ka?:
- taka idea żeby mieć standard E (6 strun) + drop A na najwyższej i można młucić (bez przestrajania itd).
- a skoro drop A to może baryton a jak tak, to może multiskala?? bo wygląda na to że taniej niż te barytony
Jak sprzedam wszystkie fanty które założyłem i dołoże ze 2 stówki to 1,5k będzie wiec jakby się taki RGMS7 na wtórnym trafił to pewnie bym podołał.
No i teraz tak - porada idź ograj jest o tyle słaba że na siódemkach nie grałem (nie licze tych 4 min 20 sek gdzie trzumałem jakiegoś Dean-a i IBZ UV777).
Wiec stwierdzenie czy mi leży to i tak byłby mocno wydłuzony proces. TYlko czy warto? Czy to jest już półka taka że to się odsprzeda, czy z reguły na multi sie lepiej gra po pewnym czasie itd.? Czy najnormalniej: "jeb..ij sie w łeb, kup co najwyżej rg7421/7321 i naucz sie grac na "7".
Oczywiście przyjmuje konstruktywną krytykę