Autor Wątek: Taurus Stomphead 4 High Gain - proszę o pomoc w wyborze  (Przeczytany 7820 razy)

Offline Rufio44

• Prawie użytkownik
Witam

Myślę o zakupie Taurusa Stomphead 4 High Gain. Zależy mi na dobrym cleanie ale i na ukręceniu dobrego mięcha.  Po za tym kusi mobilność i możliwość zamknięcia wzmacniacza i efektów w jednej walizce. Interesują mnie opinie ludzi którzy na tym sprzęcie grają koncerty (jak się sprawuje w konkretnych rodzajach muzyki na scenie) lub osobiście słyszały jak to gada . OSOBOM KTÓRE GDZIEŚ TAM SŁYSZAŁY OD KOLEGI KOLEGI ALE NIE OGRYWAŁY I NIE SŁYSZAŁY Z GÓRY DZIĘKUJĘ - PROSZĘ NIE ZAŚMIECAĆ TEMATU.
« Ostatnia zmiana: 13 Wrz, 2016, 09:56:15 wysłana przez Rufio44 »

Offline pshemo

• Pr0

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Mam od paru lat, bardzo dobrze się spisuje na live, bo jest lekki i siedzi w pedalboardzie. Do grania metalu decydowanie z dopałką, wtedy jest szybki. Cleana prawie nie używam, ale nie jest powalający ale nie jest tez ujowy ;) Nie wiem jak w najnowszej wersji 5.

Dobrze przebija się przez miks, mi brzmieniowo siedzi no ale to kwestia gustu, jak ze wszystkim. Natomiast duża przewagą jest właśnie mobilność, pomimo, że full lampa zawsze zabrzmi lepiej, tzn. bardziej lampowo ale to nie jest jakaś przepaść - wcześniej grałem na 6505 i zanim kupiłem Taurusa, dobrze porównałem bezpośrednio obydwa wzmaki, natomiast... waga... to pudełko wraz z efektami i całym pedalboardem jest dużo lżejsze niż lampowy head. To jest ogromny plus. Zresztą jak masz więcej pytań wal na priv.

Offline pshemo

• Pr0
True, dopałka w metalu mile widziana. Inaczej jest taki rozkapciały.
A clean to taki bez wyrazu i ciemny.

Offline oz

• Pr0
Mam od paru miesięcy właśnie 4 hg, jestem zadowolony. Głównie używam w domu w trybie studio, a jak jest potrzeba to do torby i gra. Gra dobrze (gram bez dopałki), ale na moje ucho to klin jest średni co najwyżej

Offline karbol

• Prawie użytkownik
    • The King
Mam jakby co i odstąpię. Crunch i Lead ok. Fajne cacko ale nie używam za dużo.

Offline Rufio44

• Prawie użytkownik
Już okazyjnie kupiony. Na razie jestem zadowolony. W pedalboardzie sprawdzi się idealnie tym bardziej że kursuję z nim próba - dom. To dla mnie duuuży plus. Na razie podpinałem do paczki samoróbki  2x12 (Eminence) i jest nieźle. Muszę zabrać go do jakiegoś sklepu muzycznego i  sprawdzić na innych paczkach ...... A tak swoją drogą to co podpinacie do swoich Taurusów?

Offline ITHMW

• Pr0
Najlepiej TC Electronics Spark mini booster. Ściągnij gain na taurusie i dopal go tym. Gitara-Spark-Taurus. Świetnie dodaje body do brzmienia i przester zmienia charakter. Booster działa najlepiej w zakresie 12:00 - 13:00 wtedy tylko odpowiednio nisko wysteruj Gain na Taurusie.
Spodoba się Tobie. Szumy są tylko minimalnie większe.
INTERSTELLAR

Offline Rufio44

• Prawie użytkownik
Na razie próbowałem dopalić tym co było pod ręką - Joyo Vintage Overdrive ale jakoś mi się to nie podoba i szumu od groma. Może to nieumiejętność ustawienia albo "zaleta" wersji budżetowej ......

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Ustawienie raczej mnie, to po prostu Joyo ;)

Wysłane z mojej lodówki

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
Ja dopalam kopią tube screamera i jest fajnie, nie szumi, bo mam też bramkę ISP :)
Dobrze chodzi z Mesą na V30.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Polecam jeszcze zmienić bańki, robi mega różnicę :D

Offline pshemo

• Pr0

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Groovy Tubes 12ax7R, JJ ktore są w środku to smiecie w porownaniu do nich :D Jeszcze ruskie na dniach będę testował :)

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
Groovy Tubes 12ax7R, JJ ktore są w środku to smiecie w porownaniu do nich :D Jeszcze ruskie na dniach będę testował :)

GT-12ax7R sa akurat ruskie, czyli juz potestowales  ;D
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline karbol

• Prawie użytkownik
    • The King
A jak clean? też lepiej?

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
Tomek, mówisz, że duża różnica?

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS

GT-12ax7R sa akurat ruskie, czyli juz potestowales  ;D

Wiem, że to są defacto sovteki ale ja mówie o lampach z 77 roku (nie wiem czyjej produkcji), które ma znajomy i na bank grają inaczej od obecnie robionych Groove Tubes (Sovteków) ;)

@Testorrob Groove Tubes 12ax7R grają głosniej, jaśniejsze są. Na pewno istotne jest też to, że są nowe... ale jest lepiej. Daleko nie masz ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Paź, 2016, 14:41:27 wysłana przez headcharge »

Offline Rufio44

• Prawie użytkownik
To jeszcze jedno pytanie. Na jakich głośnikach paczek używacie i jakie wrażenia? Czego nie kupować do stomp heada? Co polecacie?

Posty połączone: 15 Paź, 2016, 17:52:22
A co myślicie na temat wsadzenia Tung-Sol ECC803S Gold albo 12AX7TII PSVANE Gold?
« Ostatnia zmiana: 15 Paź, 2016, 20:57:45 wysłana przez Rufio44 »

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Brunetti 2x12 na v30
DL 2x12 na v30

A co do owych lamp się nie wypowiem, gdyż nie testowałem.

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace

Offline Rufio44

• Prawie użytkownik
Zaczyna mnie irytować ten Taurus. NA Eminence w samoróbie paczce wali siarą strasznie. Dziś poszedł pod ENGla PRO na v30 i  tragedia siara aż uszy bolą. Co z tym fantem zrobić nie wiem ...
« Ostatnia zmiana: 18 Paź, 2016, 22:05:34 wysłana przez Rufio44 »

Offline ITHMW

• Pr0
...tylko i wyłącznie GOVERNOR. Znajdż kogoś i ograj. Testowałem dwa tranzystory AMT Stonehead i głowę Laney'a na V30, G12 75T, CV-75, Tonker, Governor i standardowych głośnikach HH dla Laney'a. Governor rozpierdolił wszystko. Tyle w temacie bo na pozostałych wzmaki albo siały taką tranzystorową dupną górą albo płasko/ nosowo chodziły.

Sprawdź priv'a
« Ostatnia zmiana: 19 Paź, 2016, 03:01:53 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Orange

• Gość
Albo WGS Veteran. Też nie ma tego irytującego szelestu.

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
Zaczyna mnie irytować ten Taurus. NA Eminence w samoróbie paczce wali siarą strasznie. Dziś poszedł pod ENGla PRO na v30 i  tragedia siara aż uszy bolą. Co z tym fantem zrobić nie wiem ...

Jak ustawiasz gały? Może za dużo góry dajesz?