Siema,
przymierzam się do kupienia przetworników do mojego nowego wiosła (NGD niedługo założę
). Jest to stratocaster z mahoniowym korpusem, klonowym gryfem i hebanową podstrunnicą, może zgadniecie, co to za model
W każdym razie kupiłem gitę bez przetowrników i przydałoby się coś tam włożyć. Myślałem o secie aftermath od ber nakyl, ale troszkę drogo, bo używany około 1000zł. Usłyszałem od znajomego, że jest rosyjska firma (Fokin
) zajmująca się robieniem pikapów i idzie im to całkiem nieźle. Mają do zaoferowania 12 modeli humbuckerów, jakieś tam single i inne przetwory do basu. Słyszałem także, że mają mocno zaawansowane możliwości w custom shopie. Jakieś łączenia alnico/ceramic, zwoje, cuda na kiju (oczywiście różne opcje wizualne: otwarte, puszki, zebry, logo, bez logo, grafika, masa rzeczy).
Czy ktoś miał z tymi przetwornikami do czynienia? Przesłuchałem tylko na jutubie paru porównań/recenzji i według mnie brzmią naprawdę przyzwoicie.
Spoiler
Ceny za te przetworniki są po prostu śmieszne. Dla szóstek zaczynają się od 3600 rubli, czy około 210zł. Jeżeli kupuje się u nich taki set, to zamiast płacić 3600x2, to płacimy 7000 rubli, czyli około 406zł. Biorąc pod uwagę, że za niewielkie pieniądze możemy stworzyć swój przetwornik, to za przetwory konkurencji (bare knuckle) można byłoby zaopatrzyć się w dwa customowe sety albo trzy podstawowe sety od Fokin Pickups.
No i żarcik na koniec, który widziałem na zagranicznym sevenstringu odnośnie tej frimy:
"Hey, do you guys have any Fokin pickups?"
"Sure, what do you need?"
"Fokin pickups."
"Look, this isn't a movie where you can just order a 'beer.' What BRAND of pickups do you want?"
"Fokin!"
"Whatever, dude."