Autor Wątek: Czemu 7 ?  (Przeczytany 14363 razy)

Offline Vin$

• Gaduła
  • Gitara & Bas
Odp: Czemu 7 ?
« Odpowiedź #25 06 Maj, 2008, 15:29:04 »
o stary... poszczalem sie ze smiechu :D
Masz zarabiscie pozytywnie zryta banie :)... daj numer do swojego dilera!   ;D

a btw. z ta uniwersalnoscia to wlasnie mi chodzilo jak napsiali juz Mr. Mikos i Mery...
Gram na 6 tce dostrojonej do B i mi brakuje wlasnie "normalnej gitary"
Dlatego 7mka - 2 w 1  :D

A z moda... nie wiem nitram... jakos producenci gitar wycofuja swoje 7mki bo im nie schodza...
Uzytkownikow tez zadko widuje sie... Chyba ze moja miescina (ok 80 tys ludkow) to taka wiocha ze absolutnie nikt nie gra na 7mce  :-\

Nie wiem... moze to przez Protector (najwieksza zbieranina cpunow, dziwek i pedalów - czyt. najwieksza dyska w powiecie jak nie w wojewodztwie)  :evil:
I'm back!

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #26 06 Maj, 2008, 15:38:41 »
...udawanie rysia z klanu" co sie stao"...

To był Maciuś!!!

Tak poza tym to gratuluję, masz zadatki na wieszcza :)

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #27 06 Maj, 2008, 16:22:33 »
Głównie przez mego personal jesusa:

no i za sprawą tego że 6stki zacząłem stroić do B co nie "działało" za dobrze

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #28 07 Maj, 2008, 09:21:23 »
ja kupiłem swoja 7 przez swoich bogów gitarowych z korna. Kocham te ich shreddeerskie popisy na scenie.

tiaaa :D
nie mam 7 i nie chce mieć. Po co mi 7 z np normalna skalą, jak moge miec 6 ze skalą 28"? :D Ta jedna strona mi po nic by była

oto moja historia:

Wstep:
Mam mocne skrzywienie umysłowe i nie lubie rzeczy które raża niesymetrycznością i nieparzystoscią, dlatego jak coś to sobie kupie 8 a nie 7 :D
Część chwytająca za serce:
Cała moja historia ze strojeniem niżej zaczęła się tak:na moim pierwszym wiesle (flejm bell 2 S), jak juz naumiałem sie grac przeboje typu jest super t.love czy fade to black (na chwytach oczywiscie) oraz opanowaniu w 2 dni calej płyty americana Offspringów, przyszła pora na kapelke. W niej najpierw przestroiłem się do dropa, potem namówilem zebyuśmy się stroili jeden ton niżej, czyli w D na któryn też przeszedłem do dropa. Potem próbowałem sprytnie ich przekonać że strojenie sie do C jest fajne (swoją drogą C i G to najzajebistsze tuningi), ale chopoki nie uważali ze C jest fajne, więc  olałem zespól, nastroilem gitare do C, i grałem piosenki SOADa :D. Potem mnie wzięlo na Slipknota, więc zestroiłem sie do B, ale po popatrzeniu na taby (no co? grałem wtedy ok roku, mogłem jeszcze korzystac z tabów) stwierdziłem, że sliknot ma tak nudne piosenki, a właściwie plyty, że ja ich pierdole. No i zaczalem grać soulflaya (a konkretniej jedna piosenkę, bo więcej nie miałem i nie znalem) Po zapoznaniu sie z resztą ich twórczości stwierdzilem, że sa nudni jak flaki z olejem a na dodatek malo melodyjni i ich też pier**** :D
Kumpel pokazał mi korna, którego po przesłuchaniu wnikliwym i kilkukrotnym calej tworczosci, stwierdziłem że (jak pozostali) sa nudni i wyszla im tylko jedna płyta (ale też nie cała): greatest hits vol. 1. Jest kilka ładnych piosnków,. wec się na nich skupiłem. Grałem sobie blinda, którego nie cierpie i "Yall łanna singla, to se kutwa kupcie". No ale ile mozna grać 2 piosenki i to jeszcze na elektryku z menzura 24,75? Zamówilem u rana swoją szóstkę z menzurą 25,5 cala, która nastroiłem spowrotem w D i grałem na niej kawałki Cryhavoca. Potem stiwerdziłem że tak naprawde wszystkie kapele których słuchałem wieja taka nudą i maja tak banalna muzyke, ze sam sobie zacząłem grać. Potem poznałem swoja kobiete, która mi pokazała in flejmsów, amona amartha itp melodeath i metalcore i przy okazji wyciągnęła mnie z grania i tworzenia punka i ska (za co jestem jej wdzięczny :D). Nastroilem się do A i jazda na moim marszałki 15W. I wtedy zrozumieąłem ze mam manie kupowania nowego sprzetu. Stan na dzisiaj: 9 gitar, 3 wzmacniacze, jedna paczka i mnuuuuuuuuuustwo kostek :D
A jak kupilem to sobie przypomniałem, że oprócz skrzywienia nt symetrii jestem cholernie sentymentalny i nic z całego sprzętu nie umiałbym sprzedać

o, dodam jeszcze, że nigdy nie nauczyłem sie żadnej solówki grać, nie umiem przejść szybciutko na pojedyńczych strunach po całym gryfie,m za to jestem zajebisciw szybki w nadgarstu (lata praktyki :D) co czyni mnie zajebistym rytmicznym. No i dogaduje się z perka lepiej niz z bas, wiwec jestem zajebiście niepowtarzalny. O.

Podsumowania nie będzie bo mi sie w sumei nie chce nic wymyślać, jak skończe psychologie to wróce do podsumowania siebie :D

PS. jezeli kogos wzruszyła moja historia i chce przekazac swój 1% podatku na mnie, to prosze o kontakt :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #29 07 Maj, 2008, 10:14:11 »
ponieważ przy szóstce z normalną skalą czułem się jak wielki kawał kloca to kupiłem sobie większą gitarę, przy której nie czuję się już taki duży. Nie jest to największa gitara świata, bo to 7 ze skalą tylko 25,5, ale ma dość dużą główkę i przez tą właśnie główkę 3 dni szukałem futerału. Myślę, że Dino i Stefan grają na siódemkach z tego samego powodu co ja, bo też z wszystkich strun rzadko kiedy korzystają.

minimum respect!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #30 07 Maj, 2008, 12:26:49 »
do wielkich gabarytów kształt exp się świetnie nadaje i świetnie na dużych wygląda, i duzi z exp są megasexi ;)
B ( o ) ( o ) B S

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #31 07 Maj, 2008, 12:46:22 »
mi już bardziej kształt V pasuje. Ostatnio jeden gościu sprzedawał na allegro Epiphona V siedmiostrunową, ale miała pęknięcie przy gryfie i się rozmyśliłem. Z explorerem to tylko Hetfield dobrze wygląda...
minimum respect!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #32 07 Maj, 2008, 13:07:23 »
a wcale ze nie prawda, nie mów tak. Jesteś u moderatoraa! :(

Ja też dobrze z exp wyglądam!

:D
B ( o ) ( o ) B S

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #33 07 Maj, 2008, 13:08:26 »
a wcale ze nie prawda, nie mów tak. Jesteś u moderatoraa! :(

Ja też dobrze z exp wyglądam!

:D
ta wypowiedź nie poparta zdjęciem jest gówno warta!
minimum respect!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #34 07 Maj, 2008, 13:11:15 »
lol, zrobmy tutaj plebiscyt na sylwetke miesiąca i ocenianie jak na fotosiku czy innym gównie :D
Jak wróce do domu to poszukam fotke z ostatniego koncertu z moim exp. a jak nie to zrobie. Mam być ubrany czy nie? xD
B ( o ) ( o ) B S

Offline spooky_head

• Gaduła
minimum respect!

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #36 22 Maj, 2008, 18:42:19 »
...bo mam ADHD! wiecie, liczenie krokow z domu do pracy, machanie nerwowe nozka, robaki w dupie!

W tym wypadku im wiecej notek zalicze i przebiegne sie paluchami po wiekszej przestrzeni, tym lepiej i spokojniej...

Wczesniej myslalem, ze to sprawa lansu, ale raczej nie ma u mnie zastosowania, bo nie mam sie przed kim lansowac. Moja Pani juz mnie zna :/ Poza tym, stary juz zaczynam byc i dzis zauwazylem jak glupio lysieje, robi mi sie taki czubek na glowie, ktory traci kontakt z reszta lichego owlosienia...

...HA! To jest to.. mam ADHD i kryzys wieku sredniego, dlatego gram na 7

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #37 23 Maj, 2008, 08:30:30 »
...ja jego! - kryzys wieku średniego!

Sinner, poczekaj jeszcze z 10 lat!
Paczki z głów!

Offline maślak

• Pr0
    • lowtide
« Odpowiedź #38 29 Maj, 2008, 13:07:33 »
A mnie możecie zlinczować bo gram na 6. Mam bardzo krótkie paluchy i w niektórych pozycjach nawet na 6 ciężko mi się gra, nie chcę wyglądać jak pedał i mieć wiosło nad cyckami :) Poza tym menzura 25,5'' i strojenie do A pozwala mi z powodzeniem zagrać kawałki Korna czy też FF. Następna gitarka, którą zamówię będzie miała tez 6 strun tyle, że menzura będzie 27''. Dlaczego wtedy jestem na SS, proste bo lubię stroić nisko.

Offline Vin$

• Gaduła
  • Gitara & Bas
« Odpowiedź #39 10 Cze, 2008, 23:07:18 »
Dlaczego wtedy jestem na SS, proste bo lubię stroić nisko.

Ja tez z tego powodu... gralem na 6ce ciagle ale lubie niskie stroje... dlatego sie przylaczylem...

Od dnia 09.06 br. stalem sie dzieki życzliwości Sinnera, no i Nikta posiadaczem SC607B >:]
Także stałem się pełnoprawnym 7-stringerem hehe ;)
I'm back!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #40 12 Cze, 2008, 17:54:28 »
jeszcze nie

nie ma fotek nie ma o czym gadac :P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
« Odpowiedź #41 12 Cze, 2008, 17:55:18 »
Jak nie, są w galerii ;)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #42 12 Cze, 2008, 19:39:25 »
siarap :P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Vin$

• Gaduła
  • Gitara & Bas
« Odpowiedź #43 12 Cze, 2008, 23:30:39 »
jeszcze nie

nie ma fotek nie ma o czym gadac :P

Czy chodzi ci o fotke na ktorej mnie widac z gitarka? hmm... juz wrzucam ^^
I'm back!

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #44 13 Cze, 2008, 00:14:23 »
dawaj to z YT

Offline Vin$

• Gaduła
  • Gitara & Bas
« Odpowiedź #45 13 Cze, 2008, 11:33:36 »
dawaj to z YT

nie-e... wstydzem siem ;p... nie ma czym sie pochwalic ;p

eat that!  :P
« Ostatnia zmiana: 29 Cze, 2008, 15:16:52 wysłana przez Vin$ »
I'm back!

Offline Martens_emenems

• Pr0
  • innowacja
« Odpowiedź #46 28 Maj, 2010, 10:33:51 »
Przekopywanie archiwum, ciąg dalszy.
Zdecydowałem się wyciągnąć ten topik na wierzch, gdyż wielu nowych użyszkodników pojawiło się na forum od ostatniego posta i może chcieliby się podzielić refleksją nt. "czemu 7".

To może zaczniemy ode mnie. Zaczęło się niewinnie, od Nevermorów, Devinów, Liquidów, by zapatrzony we Wrogów Rzeczywistości sięgnąć po pierwszą siódemkę... Potem, gdy nie miałem siedmiostrunówki przez jakiś czas zaczął mnie wkurwiać jeden fakt - Domaś ma dwie, a ja żadnej :). A mój Kamecki był pierwszą niezłą gitarą tego typu, jaką miał w ręku. To oczywiście nie jego, tylko moja wina, że się zaniedbałem, dlatego postanowiłem szybko to nadrobić.
A Wasze historie nowi/nienowi userzy?
Djent się skończył, zanim się zaczął, a hard rock jest wieczny.

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #47 28 Maj, 2010, 10:44:43 »
U mnie fascynacja 7-mkami zaczęła się gdy co drugi producent gitarowy nie oferował 5 wersji siódemek. To były czasy, kiedy był Universe, 7620 albo nic. Siódemki zawsze mi się wydawały idealnymi instrumentami do tego co wtedy jako szczaw chciałem grać - nowoczesnego, ciężkiego metalu. :)

Poza tym kwestie wyglądu takiego wiosła - zawsze mi się podobał kształt RG, a w szczególności RG7. Po prostu coś w tym wiośle jest. No i lubiłem Fear Factory - Demanufacture mnie rozwaliło na łopatki. Wtedy nie miałem pojęcia, że Dino grał na 6-strunowym ESP, myślałem, że to 7 :)

Upodobania muzyczne z czasem mi się nieco zmieniały, doszła fascynacja DT (wówczas Petrucci zasuwał jeszcze na Ibanezach). Moja pierwsza 7 to był jakiś Peavey made in Vietnam - nazwałbym go zemstą Vietcongu, bo nie dało się ustawić menzury. Teraz mam tylko jedną siódemkę, na którą długo chorowałem, ale w kolejce jest 8 albo druga 7, tym razem krwisto czerwona. Kształt taki jak zwykle :)

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
« Odpowiedź #48 03 Cze, 2010, 10:28:41 »
Ja się zakochałem w siódemkach przez drugiego gitarzystę (który już nim nie jest) w mojej kapeli, zawsze przychodził na salkę i napierdalał jakieś szatany. Jak i lubię DT, gdzie to takie tarara-tararararararara-tarara (constant motion) albo tatata-tatata-tata-tata-tata (the mirror) robi mi doobrzeee. Lubię też napierdalanie siódmej struny, jeszcze jak się dropa zrobi (dropy to wręcz kocham, nie wiem co one mi dają aż tak (w teorii wiem :D) ale po prostu prościej mi się tworzy, jak i uwertury pisze ;)

Niestety aktualnie nie jestem posiadaczem siódemki, co się zakończy z końcem lata, sasasa ;D
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #49 03 Cze, 2010, 12:03:44 »
tarara-tararararararara-tarara to dark eternal night a nie constant motion. Constant motion to tarararararara tarara tarararararara tarararara tarara