Autor Wątek: Czemu 7 ?  (Przeczytany 14365 razy)

Offline skarhead

• Gaduła
Czemu 7 ?
« 10 Cze, 2007, 11:28:22 »
Jako ze sie tak zebralismy tu to wlasnie w tym szacownym gronie - czemu 7 stringów ?

Ja to szczerze powiem - Wiecej progow (w synsie ze niby te 5 wiecej), wiecej mozliwosci , fajniej sie gra jakies przebiegi i pasaze - no i Gruby z Fear Factory/Trey z Morbid Angel a potem to chyba Rusty Cooley :)

Efekt jest taki ze od kiedy mi przyszla 7'mka to nie dotknalem jeszcze mojego starego Rhoadsa przez wiecej niz 5 minut -> w dodatku mysle o nastepnej :)

Offline Sebastian

• Gaduła
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #1 10 Cze, 2007, 12:41:12 »
hmm...

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #2 10 Cze, 2007, 13:15:28 »
Żeby móc sobie pograć The Mirror.

Serio.

:D
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #3 10 Cze, 2007, 13:18:55 »
Ja kupiłem 7 głownie przez tych trzech panów:

"Siódemkowy" gryf lepiej leży mi w łapie :)

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #4 10 Cze, 2007, 14:09:40 »
Hmmm ja chyba przez Maczuge :)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #5 10 Cze, 2007, 16:34:55 »
Querwa ponudze niestety bo u mnie ma to troche inna geneze

w chuuu nie lubie piskliwych gitar i solowego grania. od zawsze chcialem grac na basie i w sumie tylko przez moja matke tak sie nie stalo. nie dolozyla sie do basowki i po pol roku kupilem pierwszego elektryka. staralem sie go nastroic jak najnizej tak zeby dzwiek byl przyjemny dla mojego ucha. jako ze mam zajoba na punkcie sprzetu zaczalem szperac i dokopalem sie do info ze gitarki 7strunowe sa strojone standardowo nizej (o barytonach wtedy nawet nie slyszalem) i tak mi sie juz do glowki nabilo ze jak ja lubie nisko a 7strunowki sa do tego przeznaczone to znaczy ze jak chce 7strunowke

kupilem pierwsza, zakochalem sie i juz tak zostalo. 6 rok leci a ja suzkajac gitar zawsze patrze na ich 7strunowe wersje

w pupie mam to ze moje umiejetnosci nie pozwalaja mi na wykorzystanie mozliwosci tych gitar. w pupie mam opinie ludzi i twierdzenie ze to moda. na 7strunowkach gra mi sie wygodniej bo mam wielkie łapska, a to ze mam "srodkowa strune" pozwala mi sie szybciej polapac na gryfie

tyle :P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Sebastian

• Gaduła
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #6 10 Cze, 2007, 18:07:26 »
Fajnie... przynajmniej cos ciekawego.. :)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #7 10 Cze, 2007, 18:26:08 »
Cytat: "nikt"

w chuuu nie lubie piskliwych gitar i solowego grania. od zawsze chcialem grac na basie i w sumie tylko przez moja matke tak sie nie stalo. nie dolozyla sie do basowki i po pol roku kupilem pierwszego elektryka. staralem sie go nastroic jak najnizej tak zeby dzwiek byl przyjemny dla mojego ucha. jako ze mam zajoba na punkcie sprzetu zaczalem szperac i dokopalem sie do info ze gitarki 7strunowe sa strojone standardowo nizej (o barytonach wtedy nawet nie slyszalem) i tak mi sie juz do glowki nabilo ze jak ja lubie nisko a 7strunowki sa do tego przeznaczone to znaczy ze jak chce 7strunowke

Smutna trochę ta historia z tym basem... ;) Ja od basu właśnie zaczynałem i jakoś tak liczba strun się zwiększa hehe :shock:

Offline skarhead

• Gaduła
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #8 10 Cze, 2007, 18:29:17 »
Cytat: "lord_awesomeguy"
Ja od basu właśnie zaczynałem i jakoś tak liczba strun się zwiększa hehe :shock:

To co ? Za pare lat 12'stostrunowy akustyk i gramy country ? :PP

Offline gumis

• Użytkownik
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #9 10 Cze, 2007, 20:36:18 »
Mnie do kupna siódemki namówił kumpel z kapeli, który miał duże doświadczenie z tego typu gitarami. Na początku było przestrajanie się niżej, na a później 7 strunek  :D W sumie mogę powiedzieć, że mam jak nikt - na pewno nie umiem wykorzystać 100% potencjału drzemiącego w tych maszynkach, ale co tam  :P Siódemki fajne som i już  :wink:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #10 10 Cze, 2007, 21:41:40 »
Cytat: "lord_awesomeguy"

Smutna trochę ta historia z tym basem... ;) Ja od basu właśnie zaczynałem i jakoś tak liczba strun się zwiększa hehe :shock:

to ja musze chyba sie przyznac ze u mnie liczba strun sie zmniejsza :/

faza na 8strunowki i strojenie sie do F# przeszla razem z moim Ergo 9  :roll:
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline skarhead

• Gaduła
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #11 10 Cze, 2007, 21:51:44 »
ja raczej na 8 nie zamierzam - najpierw wykorzystac mozliwosci 6 i 7 :)

ale jeszcze jedno 7 i jakies shredderskie 6 by sie przydalo :)

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #12 10 Cze, 2007, 23:40:48 »
Czemu 7-ka :?: , a na czym zagrac "Caught in a Web" "Lie" czy "The Mirror" (i pare pozniejszych kompozycji) grupy DT jak nie na 7-ce :D .
Ja jestem zdania ze skoro sie ma 7 strun to trzeba je umiec wszystkie wykorzystac (od low B do very high E :)) , oczywiscie rytmiczni gitarzysci tez sa potrzebni-ale skoro mozna zagrac cos wiecej to czemu nie :)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #13 11 Cze, 2007, 21:22:13 »
Ze mna bylo tak, ze chetka na 7-ke przyszla wraz z zainteresowaniem muzyka progresywna, pozatym bardzo lubie brzmienie struny B(a gram glownie w standardzie), jest ani nie za niskie, ani nie za wysokie. Cos fajnego jest w tych instrmentach :) ale glownie to ze drzemie w nich ogromny potencjal. Mozemy grac rzeczy, do ktorych normalnie potrzebowalibysmy dwoch gitar roznie strojonych :)

skarhead napisal:

"ale jeszcze jedno 7 i jakies shredderskie 6 by sie przydalo"

hehe, biore od kumpla w wakacje Ibaneza S 540 Custom Made(robilem o nim temat na gitarze kiedys) wlasnie po to zeby jakas 6-ka stala w domu :) moze nie koniecznie do schreddow, ale gitka sie przyda tak czy siak.
No pain No gain !

Offline skarhead

• Gaduła
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #14 11 Cze, 2007, 22:29:03 »
Falenica widze - ja po sasiedzku bo w Radosci :)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #15 13 Cze, 2007, 06:33:48 »
Jaki ten swiat maly ;)
No pain No gain !

Offline Greg_K

• Użytkownik
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #16 30 Cze, 2007, 14:50:27 »
Why seven? ...simple -> KoЯn

Offline Siano

• Prawie użytkownik
Czemu 7 ?
« Odpowiedź #17 31 Sie, 2007, 14:18:13 »
Siódemki są spoko, ponieważ moge łoić z dołem jak na barytonówie, a z drugiej strony można grać bardzo wysokie dźwięki jak na 6-tce. No ale barytonówe to bym sobie sprawił...

Jak zobaczyłem swoją 7-ke w sklepie i ją złapałem w garść powiedziałem "to jest to" i tak już zostało. Musze sobie sprawic porządną 6-tkę, ale siódemki się nie pozbęde!

Offline Vin$

• Gaduła
  • Gitara & Bas
Odp: Czemu 7 ?
« Odpowiedź #18 06 Maj, 2008, 12:13:15 »
Ja jak zaczynalem przygode z gitarami to mialem wielki dylemat...
Wiecej gralem na pozyczonym basie niz na pozyczonej gitarze, wszyscy mi radzili kup sobie gitare....
Cholera mialem dylemat to i to fajne... Lubie niskie dzwieki... zdecydowanie bardziej niz jakiesc piski...
Wyszlo jednak ze kupilem elektryka i jak tylko odkrylem magie przestrajania to odrazu zaczolem leciec po rowni pochylej w dol... skonczyloi sie na drop Fis i obleceniu wszystkich rozmairowek strun do gitar elektrycznych... Nadal mnie cholernie ciagnie do basu... czasami kumpel mi daje pograc na lutniczej 6tce...

Za niedlugo kupuje jednak 7mke... jak juz zaczolem sie bawic gitrami to niech tak zostanie... Basa sobie kiedy indziej kupie...

A 7mke dlatego ze podoba mi sie ich wyglad, sa to jakby nie patrzyc rzadkie i prestizowe wiosla...
Raz 7mke w zyciu macalem w sklepie i mi wystarczylo by sie zakochac... Kupie bardziej dla jej uniwersalnosci niz niskich dzwiekow...  :headbang:

Co do mody... moda na 7mki przeminala chyba... Malo kto gra na tym...
Teraz na jaki koncert nie pojdzie sie to widac mlokosow nisko zestrojonych z jakims rozgotowanym makoronem na gitarze  ;)
I'm back!

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #19 06 Maj, 2008, 14:24:10 »
Kupie bardziej dla jej uniwersalnosci niz niskich dzwiekow...

W takim razie na czym polega jej uniwersalność jak nie to, że mamy do dyspozycji więcej niskich dźwięków :D ?

Co do mody... moda na 7mki przeminala chyba... Malo kto gra na tym...

To pewnie dlatego z dnia na dzień na ss.pl przybywa użytkowników a ss.org ma ich już ponad 8tys (choć pewnie zdarzają się nie siódemkowicze jak i tutaj...)

:D
Some day... She'll be moaning just like i want to...

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #20 06 Maj, 2008, 14:29:36 »
Kupie bardziej dla jej uniwersalnosci niz niskich dzwiekow...

W takim razie na czym polega jej uniwersalność jak nie to, że mamy do dyspozycji więcej niskich dźwięków :D ?

Ja tam szóstke stroiłem od A/B do B, więc siódemka dała mi cienką E :P

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
« Odpowiedź #21 06 Maj, 2008, 14:34:44 »
Ja trochę podobnie jak Mikos.
Normalnie pogrywałem na przestrojonej do B. Ale lubiłem pograć sobie w standardzie.
To po pierwsze był taki miks, że zamiast dwóch gitar - jedna.
Ale okazało się, że to coś więcej. Rozszerzyło to niskie strojenie o wysokie dźwięki oraz normalne o niskie B - glę, glę mogę robić ;)
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #22 06 Maj, 2008, 14:44:56 »
Mnie też bolało, że nie mogę sobie w standardzie za dużo pograć, zwłaszcza jak chciałem dziewusze przycynić jakimiś pedalskimi balladkami :D albo pograć sobie ostatnią dobrą płytę metaliki, czyli kill'em all ;)
Tak poza tym to jestem fanką Meszugi.

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
« Odpowiedź #23 06 Maj, 2008, 14:54:19 »
ironia mode on:
a ja kupilem gitare 6 aby wyrywac laski i aby slinily sie patrzac jak potrzymuje ją na siusiaku,a potem gralem na nastepnej a potem wiecej i mialem 3-4 gitary i potem mialem 2-3 wzmacniacze lampowe naraz z czego polowa robione przezemnie customy podemnie bo jestem boski i nie bede sie szmacil grajac na marshallu  i woogle szpanowalem najpierw malym multiefektem a potem coraz wiekszymi konczac wielkoscia na rp21,a potem jak juz mialem wszyskie laski mojego miasta to zapraglanem miec z innych miast i zaczalem jezdzic z gitara w futerale szpanowac w busach i gubilem wszedzie wlosy by mili i mogli z nich sie uczyc czegos i shock
 a potem gdy zaczalem tez grac w zespolach hc to zauwazyalem ze majac 6 nie roznie sie od szmaciazy w koszulkach iron maiden i stroilem do A a nawet Fis tez ale to bezsensu na tej skali bylo i mimo ze bylo uderzenie to nie poprawialo libido i...... odpadl mi penis...  wiec nie gralem

a potem jescze bez penisa sprzedawalem wszysko co mialem by rzucic ten sport bo gdzie tu szpan,chociaz wiekszosc kolegow gitarzeystwo wlasnie majac malego lub niedzialajacego szpanowala najwiecej,w kocnu jakis suplement czlonka musial byc to na probe
tez kupielm sobie 7321, potem zeby byl wiekszy szpan 7421, potem stwierdzilem ze to malo cool bo laski i tak nie rozroznialy 6 od 7,a ze wieksozsc nie rozumie brzmienia to siusiak to znow sprzedalem wszysko w buroki...

w miedzyczasie zglosilem sie do teleturnieju pobliskiej parafi w ktorym mozna bylo wygrac konbajhn bizon,lut lampe, 3 worki cementu,betonowy abazur do klosza od syrenki i danonka.Konkurencja mi byly:kto wcisnie wiecej dupy w siedzenie kibla,konkurs na walki tresowanych kartonowych mecha-giertychoidow,udawanie rysia z klanu" co sie stao",konkurs fryzur łonowych czy czy dojenie betonowego klona renaty beger przedstawiajacego ja podczas wesolej gry na pianinie bakłazanami.W finale znow na pytanie "kto jest ojcem lewego papcia dmuchanego Antonio Bandera z erekcjia nalezacego do dziecka Anety Ka? odpowiedzialem:"LUBISZ ŻREĆ WIDELCEM???!!!!" po czym zmieszalem sie i w panice zasznudowalem sie w trampku a delikwent prowdzacy dostal paranoi,zaczal bulgac,podskakiwac na pasze,zjadl kawalek betonu z podłogi i umarl na lupierz.

no ale wracajac do muzyki ale jakos bez siusiaka nie ma czym rak zajac w przerwach miedzy macaniem cyckow,.. wiec wzialem sobie jakiegostam corta viva gold 7 bo mial znajomy taniuchno z USandA i do nagrywania w domu i trolowania po wszystkch forach i szpanowania angraniami z bukalajki na myspacach,naszych klasach,fotkach ,gronach i czym sie da...
Bez ironi:

siedmiostrunowka to wcale nie zaden prestige.. wszedzie gdzie patrze to 7 stingowcy a ich brzmienie wydaje mi sie tak popularne i tak STANDADROWE (strojenie A#) ze hohoho.. juz nawet strojenie F# wydaje mi sie normalistyczne ,wiec stwierdzilem ze rg2228 moze bedzie bardziej cool... ale... ostatecznie kupie sobie jakis bass i baryton 7 i fru... bo magicznymi zasadami muzyki jest SEKCJA RYTMICZNA,drum and bass und gitara po środku ;] a nie granie na gitarze sekcji basu z wycietym srodkiem na wzor eqalizeraa usmiechu dyskoteki :]

...btw... ide do lekarza dzisaij!
bulb i acle skonczyli sie na "killem all"!

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #24 06 Maj, 2008, 15:06:36 »
Jesli DR.E nie dostanie dzis customa VIP'owskiego "Sigmund Freud" to banuje wszystkich i rezygnuje z funkcji moda :D

Uwielbiam Cie stary