Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 313967 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Takie tu śmieszki i heheszki w temacie, ale wiecie, że Smoleńsk to był wypadek, nie?

Spoiler
B ( o ) ( o ) B S

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ja nie jestem leniuszkiem, ale coś mi wolno net chodzi na obczyźnie :D
W którym linku jest filmik, na którym żołnierz czyta ten apel? Rzuciłby ktoś bezpośrednim linkiem do tego filmu, bo strony mi się nie chcą ładować?
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Wypadek przy pracy.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Chuj z apelem, co z "wystarczy nie kraść" w świetle tego, że pieniądze ze spółek skarbu państwa poszły na kampanię "reformy" sądów?

Widziałem tłumaczenie, że to miałoby m.in. przekonać ludzi za granicą, że te reformy są okej. Problem w tym, że za granicą wiedzą, że to jest grubymi nićmi szyta ściema.

Miało być "lepiej niż PO" a nie "tak samo albo gorzej niż PO, tylko z dodatkiem nieumiejętności prowadzenia polityki zagranicznej".

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A jaką my prowadziliśmy w ogóle politykę zagraniczną za poprzedniej kadencji? Oddaj wszystko za darmo i siedź cicho. Prawie 40mln kraj a zachowujemy się jak wioska.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Za poprzedniej kadencji? Tak w skrócie to będzie chuj, dupa i kamieni kupa, a potem robienie laski amerykanom pod stołem.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
A jaką my prowadziliśmy w ogóle politykę zagraniczną za poprzedniej kadencji? Oddaj wszystko za darmo i siedź cicho. Prawie 40mln kraj a zachowujemy się jak wioska.
"Oddaj wszystko za darmo" w kontekście państwa, które przyjęło rekordowe dotacje z UE brzmi naprawdę zabawnie.

Za poprzedniej kadencji nie było jazd typu "ryzykujemy utratę głosu w radzie europejskiej".

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Unia taka dobra, wszystko nam daje za darmo!
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Oczywiście dotacje za darmo dostajemy, a nie za to że rezygnujemy z obrony własnego rynku i prawodawstwa :)
Póki co jest dużo straszenia a zero efektów. Miało nie być dotacji, głosu i sankcje. Jakoś w UE nie widać aż takiego poparcia dla takich pomysłów. A jak się pojawią głosy przeciwko Polsce to będzie ostateczny gwóźdź do trumny UE. Im  szybciej tym lepiej. Łatwiej będzie się pozbierać po bałaganie jaki się zrobi jak to wszystko jebnie.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Wy tak na serio ? A co my sami jesteśmy w stanie zrobić i jak sie pozbierać jak to jebnie ? Mamy takie a nie inne połozenie geopolityczne a z nikim, z NIKIM, nie zyjemy w zgodzie na dzień dzisiejszy i wy chcecie sami, tu i teraz ? W zgodzie nie znaczy dawać dupy za darmo ale nie znaczy tez tupać nózką i obrażać wszystkich jak to robi obecna władza. Nie pojumje waszego sposobu myslenia.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Unia Europejska? Mamy się bratać z innymi narodami, jak wewnątrz sami ze sobą nie możemy się dogadać? Zacznijmy może od wyczyszczenia tego kraju z pozostałości po sowieckim zaborcy, a dopiero potem wyjdźmy do ludzi, bo tak to wstyd, niezależnie od tego, czy u władzy jest PiSmafia czy POmafia. Potem taka bieńkowska wychodzi na mównicę i stwierdza, że imigranci to chuj, Polska jest zagrożeniem dla stabilności na świecie.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Mam nadzieje ze robisz sobie kpiny, choć w istocie mamy ze sobą problem. Trzeba jednak umieć radzic sobie z nimi i nie zamykać sie na swiat. Ruskiej hołoty tak szybko nie wypedzisz, nie zrobisz tego jednym cięciem, już nie teraz, to warto było zrobić na poczatku jak to zrobiły Niemcy. Na pewno nie zrobi tego dzisiejsza władza, która wg mnie dopuszcza i daje przyzwolenie na takich ludków byleby wspierali to co oni mówią i robią. 

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Wy tak na serio ? A co my sami jesteśmy w stanie zrobić i jak sie pozbierać jak to jebnie ? Mamy takie a nie inne połozenie geopolityczne a z nikim, z NIKIM, nie zyjemy w zgodzie na dzień dzisiejszy i wy chcecie sami, tu i teraz ? W zgodzie nie znaczy dawać dupy za darmo ale nie znaczy tez tupać nózką i obrażać wszystkich jak to robi obecna władza. Nie pojumje waszego sposobu myslenia.

Sami czyli bez Niemiec i Francuzów? Myślę że spokojnie sobie poradzimy jeśli odbuduje się własną produkcję.

Mój kraj taki piękny:
http://www.dziennikwschodni.pl/lublin/kandydaci-na-studia-maja-tyle-samo-punktow-umcs-przyjmie-kobiete-jak-tlumaczy-sie-uczelnia,n,1000205192.html

Dyskryminacja pozytywna...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Słow klucz: jeśli . To mam kilka pytań
1) za co odbudujesz produkcje i prosze nie mów mi ze rozdali za darmo Polskę bo znając niektóre sprawy nikt tego bajzlu nie chciał kupować, owszem częśc została na bank sprzedana za zanizoną cenę i ktoś za to powinien beknąć . Do kupna nadawały sie budynki bo na pewno nie technologia przynajmniej w znakomitej większości. 
2) zakjładając ze odbudowaliśmy produkcję ( wartoby sie pokusić ile nam to zajmie i gdzie wtedy bedzie swiat ) komu to sprzedamy, warto też mieć w pamięci ze dzisiaj Niemcy to nasz najwiekszy partner handlowy i tam najwiecej eksportujemy no ale zawsze możemy sie na nich obrazić, bo przecież wstajemy z kolan. Rosji tez nie sprzedamy, Chrl wątpię ale nie mówię nie. Jakie proponujesz inne rynki zbytu mając dotychczasowe doświadczenie ?
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz, 2017, 20:04:22 wysłana przez commelina »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ad. 1 Za to co nie wydamy na idiotyczne "inwestycje" które są wykonywane pod dyktando UE żeby tylko wydać na siłę pieniądze z dotacji. Hui mnie boli jak widzę przechwalanie się polityków ile to już procentowo z przyznanych dotacji wydaliśmy. Nikt nie podaje rozbicia kwotowego, kosztów utrzymania w okresie ważności projektu unijnego, kosztów promocji, BA nawet nie są robione w większości badania uzasadniające wykonania danego projektu... lub są robione tak żeby dostać dotację a nie osiągnąć wyniki. Ostatnio miałem taki projekt w urzędzie gdzie trzeba było wydać 50tyś PLN na promocję to się wydało. Fajny catering był, trochę długopisów i z dupy naklejki. Lud się cieszy bo dotacja przyznana.
Ad. 2 Np. Ukraina. Już ja uzależniamy od siebie tak jak wcześniej Niemcy nas. Do tego Trójmorze i nowy Jedwabny Szlak. Na początek całkiem niezła opcja w porównaniu do tego z czym zostanie stara część Unii.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No ale pkt 1 to masz z dotacji a zakadamy, ze nie ma dotacji bo nikt nam tego nie da, a my przecież ich nie chcemy bo radzimy sobie sami zgodnie z załozeniem.
Co takiego sprzedaz Ukrainie i ile, co sprzedaz Trójmorzu ? Czesi Słowacy meble wola z Niemiec i Włoch to samo Chorwacja. Uzbrojenie ? Nikt nic od nas nie chce dopóki bedą takie spóki jak WB elektronic marginalizowane a wszystko puszczane przez PGZ. Czym jeszcze stoimy co możemy sprzedać krajom niezbyt bogatym.
Litwa dla zasady nic nie kupi Estonia ma skandynawów i z nimi woli robić biznes. Zresztą zobacz na aktualny stan naszego eksportu do tych państw, nie wiem skąd Twoja nadzieja na jakikolwiek biznes z tymi krajami lub raczej na to ze dzieki takiemu eksportowi staniemy na nogi. Cóz może jestem zbyt duzym pesymistą w tym temacie.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nowy-Jedwabny-Szlak-Chiny-musza-Polska-moze-7516771.html

Kolejne słowo klucz, krótkoterminowo.
Dla mnie sprawa jest oczywista, nikt nam nic nie da za darmo a poki co sami jesteśmy ciut za słabi i nawet Orlen nie daje rady z Możejkami i nie potrafia sie dogadać z Litwinami a co dopiero słabsze firmy a nie mamy mocniejszej niż Orlen.

http://jagiellonski24.pl/2016/02/23/jak-wyglada-polski-eksport/
« Ostatnia zmiana: 10 Wrz, 2017, 20:47:16 wysłana przez commelina »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Licz to tak. Każda inwestycja z dotacją musi mieć wkład własny z kasy państwowej. Z definicji każdy przetarg z dotacją jest droższy niż bez ze względu na obostrzenia unijne. Polska już praktycznie jest płatnikiem netto do Unii. Wniosek. Bez dotacji będzie taniej i można wpisać w przetargi np. dostawę produktów wyprodukowanych w Polsce albo ograniczyć wyłącznie do polskich firm.

Dane o obecnym polskim eksporcie nie masz do czego porównać. Mi chodzi o zupełnie co innego. W przypadku upadku UE lub nawet izolowania Polski, czym wielu straszy, ograniczony z automatu zostanie import a lukę wypełni produkcja krajowa bo innego wyjścia nie będzie.

Offline october

• Pr0
  • Oct.
Przydałyby sie też zmiany mentalnościowe. Jak bylem ostatnio w Polsce rzucil mi sie w Polsce napis na myjni ,,Niemiecka Technologia,,. Oglądam auta na Olx a tam ,,z Niemiec,, podane tak jakby to jakis cud na kółkach byl. Jakies bzdety ba allegro tak samo. Niemiecka jakość. Wow.

Mieszkam w DE 5 lat i nie widziałem nigdy zeby chwalili, ze coś pochodzi z innego kraju niz ich. Więcej. Tankuje na stacji Star niedaleko mnie. To jest defakto polski Orlen, który byl zmuszony zmienić nazwę bo Niemiec u siebie nie zatankuje na polskiej stacji. Za to Polak Janusz na niemieckiej w Polsce już nie ma problemu. Bo lepsze. Na paragonie stacji Star pojawia sie dopiero dopisek Orlen.

Szkoda gadać...

007

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dalej uważam ze jestes zbyt wielkim optymistą co do tego ze import zastapi produkcja krajowa. Po pierwsze częsci tych towarów importowanych nie produkujemy, a jeśli produkujemy to w duzej mierze jest to kapitał zagraniczny. Jest bardzo niewiele firm które są w 100% polskie. Jak to bedzie wyglądało ? Z jednym czym sie zgodze to spozywka tu by sie faktycznie przydało ale i tu sporo firm ma kapitał zagraniczny i to faktycznie byłaby szansa dla polskich mniejszych firm, ale tylko tutaj widzę potencjał. Patrzac np po swojej branży ( i tej i tej ;) )raz to co napisał october mentalność  dwa kasa czyli pieniądz na rynku, nie liczyłbym na to ze dzięki temu cos sie zmieni ze nagle lud rzuci sie na nasze produkty. Raczej obstawiałbym ze aliexp.. zwiększy dzieki temu swoje obroty. To samo podejrzewam bedzie z innymi produktami bo zwyczajnie bedą tańsze. Dlatego nie jestem takim optymista jak Ty.

A do tego dodajmy to i w ogóle robi sie burdel:

>Polska Fundacja Narodowa jest apolityczna, bo jej prezesem jest członek PIS.
>Budżet Polskiej Fundacji Narodowej to 100 mln PLN
>Pomimo, że na budżet PFN składają się firmy państwowe, Fundacja jest wyjęta z prawa o zamówieniach publicznych. Nie musi ogłaszać przetargów, uzasadnień wyboru, nic.
>100 mln to tyle ile zebrała WOŚP i wyda w 2017 r na sprzęt ratujący życie (http://wiadomosci.radiozet.pl/…/WOSP-zebrala-kosmiczna-kwot…). WOŚP jest ściśle kontrolowana i transparentna.
>19 MLN z PFN trafiło do firmy znajomych Szydło (http://www.wirtualnemedia.pl/…/sprawiedliwe-sady-od-polskie…#), firmę zarejestrowano w maju tego roku.
>Te 19 mln pln wydano na kampanię o reformie sądów, mimo że "reformę popiera 81% Polaków" (to prawda, ale nie PISowską: http://wiadomosci.onet.pl/…/sondaz-cbos-ilu-polakow…/zyn6bhw)
>PFN ma promować Polskę, więc jej kampania traktuje o tym, że _polscy_ sędziowie kradną batoniki, kiełbasę, albo Mistrale za $
>PFN ma promować Polskę, więc jej billboardy zawisną w Polsce. Logiczne.
>Billboardy zawisną na słupach niemieckiego STROER'a, bo polski AMS (50% rynku) należy do Agory, a Agora to wiadomo, Michnik (http://www.wirtualnemedia.pl/…/w-polsce-jest-92-5-tys-nosni…). Tu płakłem.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz, 2017, 09:43:18 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
A to chujki, a przecież te 19 milionów mogli wydać na wyjazdowe posiedzenia rządu, zamiast na propagandę reformy.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Mogli ich po prostu nie kraść. Nazwijmy to po imieniu.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
A to chujki, a przecież te 19 milionów mogli wydać na wyjazdowe posiedzenia rządu, zamiast na propagandę reformy.

Z tych pieniedzy tez nie mogli.  Po za tym po co robic propagande reformy jeśli wg nich około 80% ludności jest za ( no bo co innego forma tej reformy ) a "protesty były opłacone, dobrze opłacone", to przecież przekonywanie przekonanych. Na dodatek fundacja zajmująca sie promocja Polski robi to w Polsce, przy pomocy firmy kierowanej przez znajomków p.Szydło, no kurwa faktycznie łaskawcy. Ciekawe ile to ośmiorniczek czy tam zegarków Nowaka, na które tak psioczyli i pomstowali.
A Macierewicz kupił nowe karabiny z info ze były testowane przez wojska specjalne. No fakt były tylko ws ich jakoś nie chciały, ot drobiazg. na dodaatek juz zamówili a pełne testy wojskowe mają sie zakonczyć w 2018r.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz, 2017, 15:29:48 wysłana przez commelina »

Offline Algiz

• Gaduła
Mogli ich po prostu nie kraść. Nazwijmy to po imieniu.

Tych pieniędzy nikt nie ukradł, poszły na informację, w przeciwieństwie do ośmiorniczek które najpierw weszły Platformie w dupę, a potem wyszły im bokiem przy wyborach. O wyjazdowych posiedzeniach rządu wspomniałem celowo, bo platforma nawet krzesła i stoły za sobą tirami woziła, i to było finansowane z państwowych pieniędzy. Ale o tym nikt już pewnie nie pamięta, tak jak o dziesiątkach milionów wydanych przez PO z okazji rocznicy wstąpienia  polski do UE.

« Ostatnia zmiana: 11 Wrz, 2017, 20:22:27 wysłana przez Algiz »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Na szczęście, ktoś to policzył za mnie: