Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 319116 razy)

Offline Pronounce

• Pr0
Nie wiem za bardzo jak w tzw. Polsce A ale w B jest całkiem sporo ofert w Urzędach Pracy z wymaganym ukraińskim/białoruskim na dane stanowisko.

O co chodzi?
Po ustawowym czasie pracodawca może zatrudnić osobę z zagranicy z takim językiem, ponieważ lokalny rynek nie oferował pracowników o takich umiejętnościach. Niższa stawka to kolejna historia, a roboty na budowie za 1/3 co Polacy to kolejna historia. Da się na czarno/szaro, wizy i "otwarcia" rynku mają się nijak do rzeczywistości.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj, 2017, 19:50:31 wysłana przez Pronounce »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
PiS w końcu u mnie zapunktował (pomijając 500+ i może jakieś inne drobiazgi, o których zdążyłem zapomnieć w tonie szajsu, który się wylewa z każdej ich decyzji politycznej):

KONIEC TEGO ŻAŁOSNEGO FESTYNU PT. OPOLE.

Dżizas, jak dobrze. Nieważne, że znowu w atmosferze skłócania wszystkich ze wszystkimi. WORTH IT.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Kurde, nie wiem jak ja przeżyję bez dziewięćdziesiątego recitalu Maryli i Budki Suflera.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Kurde, nie wiem jak ja przeżyję bez dziewięćdziesiątego recitalu Maryli i Budki Suflera.

Nie pokazuj się w Lublinie.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

Nie pokazuj się w Lublinie.

A kto by chciał jechać do lublina
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Słyszałem ze jednak bedzie festiwal w Opolu.. Lubelskim

Offline blendamed

• Gaduła
A kto by chciał jechać do lublina
W sumie może każdy kto chciałby sobie odsapnąć od metropolii typu stolica, kraków, wrocław etc. Zapraszam, u nas nawet dziki po starówce chodzą :D

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Artysci protestuja, wycofuja sie z festiwalu...
Spoiler

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Olaboga system uszczelniają.
Cieszy że system do weryfikacji tych wyciągów robiła wrocławska firma.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Lechu_

• Pr0
Gram tylko 15 min dziennie. Czasem nawet na gitarze.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Hmm... To trochę, jak z sytuacją "w kraju XYZ była demokracja, bo władzę wybrano w demokratycznych wyborach". Blokada Facebooka to blokada Facebooka, Wilk wielki wolnościowiec nagle ma problem z hazardem w sieci? W dodatku na Facebooku, gdzie nie słyszałem, żeby ktokolwiek tam grał o poważne kwoty? To nie on był przypadkiem za legalizacją hazardu?

Offline Lechu_

• Pr0
a wiesz że :
a) zgłosił to nie Kukiz tylko człowiek z jego ruchu?
b) z tego względu że nie ma "ślepego zapatrzenia na wodza" członkowie mogą mieć swoje zapytania nie zawsze zgodne z ideologią lidera"
c) czy w dalszym ciągu, jest coś złego o zapytanie się o przestrzeganie przepisów?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Przecież napisałem Wilk, nie Kukiz :o

Tak jak złego jest zapytanie, czy żydzi to też ludzie? Niby tylko pytanie, a jaki bagaż. Mimo swoich wszystkich wad, Facebook to najpopularniejsza platforma komunikacyjna na świecie z której większość ludzi w naszym kraju zdobywa informacje - zobaczmy, jakie grono krajów go cenzuruje/blokuje... Chiny, Korea Północna? Koleś, który oficjalnie jest (był?) za legalizacją hazardu (nawet doskonale pamiętam, że swego czasu był jednym z najzagorzalszych orędowników, jak jeszcze trzymał z Korwinem) nagle się przejął pokerem na Fejsie? Błagam.

Offline Lechu_

• Pr0
Rząd stworzył ustawę , koleś się pyta czy jest ona respektowana wobec wszystkich. Nie widzę w tym nic dziwnego.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Co do sensu i praktyczności tej ustawy w walce z faktycznym hazardem:

https://www.dobreprogramy.pl/Wilk-syty-i-owca-cala-wladza-zablokuje-internetowy-hazard-na-poziomie-DNSow,News,75080.html

Jak dla mnie, zadawanie takiego pytania to czysty idiotyzm - niezależnie od zamiarów. Bo nawet jeśli to jako "podstępna pułapka na rządzących", to zamiast wywalczyć zniesienie ustawy, może załatwić rozważanie "blokady Facebooka" na poważnie, jak wcześniej ustawy antyaborcyjnej.

Offline Lechu_

• Pr0
Jak dla mnie fejs może być zablokowany.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Olaboga system uszczelniają.
Cieszy że system do weryfikacji tych wyciągów robiła wrocławska firma.

Zauważ ze zamiast suchych faktów w postaci sum lecą wszystkie dane kto z kim i niemalże dlaczego.
Moje pytanie kto bedzie miał do tego wgląd, czy każdy z danego urzedu, bo z opisu tej propozycji nie wynika ze beda to dane traktowane zgodnie z ochrona danych osobowych nie mówiąc już o tajemnicy handlowej, która o ile nie wydaje sie podejrzana ze wzgledu na wyłudzenie VAT itp, to powinna byc dotrzymana. Tu sie na to nie zanosi. To mi sie bardzo nie podoba.
NIe moge tez pominąc faktu ze moje dotychczasowe doświadczenia z US i ZUS pokazuja ze na wejsciu jestem traktowany jako potencjalny złodziej. Gdy do tego dołożymy to ze taki kazdy pierwszy lepszy urzednik może sobie zlustrowac moje kontrakty dochody i nr kont, budzi to mój wew. sprzeciw. Zamiast dodawać pracy i zabierac czas za który nikt nikomu nie zapłaci uproiścili by prawo by nie było jak robić przekretów, no ale łatwiej jest zwalic to na innych.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj, 2017, 15:28:21 wysłana przez commelina »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Specem nie jestem ale US mając wgląd w pełne dokumenty firmy raczej nie jest objęty ochroną tajemnicy handlowej.
A w tropieniu fraudów ilość danych wsadowych jest najważniejsza. Tylko tak możesz wyłapać siatki powiązań i rozpływy pieniężne. Czuję że bardzo dużo firm się zwinie z Polski po wprowadzeniu tego systemu. Ostatni jaskrawy przykład był z firmą jubilerską Briju. Ustawa zmieniła sposób rozliczania VATu od metali szlachetnych i nagle im sprzedaż poleciała o 90%... przypadek?

Dane osobowe to inny temat i ochrona powinna być w Polsce zlikwidowana. Zresztą jest wybiórcza. Np. z księgami wieczystymi czy dokumentami sądowymi gdzie i tak się ujawnia pełne dane na ogólnodostępnych stronach internetowych.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Przecież to można na tyle sposobów obejść. Do 10 000 000 € obrotu i 9 osób zatrudnionych nie ma problemu, bo nie dotyczy mikrofirm. Potem zakładamy firmę córkę, w której będą zatrudnieni kolejni pracownicy, która będzie pośredniczyć między naszymi pracownikami, a firmą matką. A powyżej 10 000 000 € obrotu, jak dla kogoś jest to dalej problematyczne, przekształcamy na spółkę z o.o. spółkę komandytową i mamy spokój do 20 000 000 €...
Spoiler

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ale to ma być zdaje się połączone z rejestrowaniem transakcji powyżej 15k które nie będą mogły być już bezgotówkowe. Więc każdy większy obrót będzie już w systemie.

Offline Gutek

• Prawie użytkownik
@commelina chodzi o to, że minister "prezentacja" Morawiecki z góry traktuje przedsiębiorcę jak przestępcę. Do tej pory na wniosek US bank był zwalniany z tajemnicy bankowej, w tym tajemnicy o czynnościach bankowych. W przypadku zaistnienia podejrzenia o malwersacjach bank był zobowiązany do poinformowania US i tym samym zwolniony z tajemnicy bankowej. Najważniejsze w tym wszystkim było to, że musiały istnieć przesłanki, wobec takiego postępowania. Takim oto prostym sposobem obchodzi sie prawo i zamiast US udowodnić przedsiębiorcy malwersacje, zakłada się urawniłowką, że każdy to złodziej. A jeśli jest inaczej to udowodnij. Ot, takie post-bolszewickie myślenie naszego ministra.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
LOL

Czyli US miał udowadniać coś bez dostępu do dowodów o których dostarczenie musiał się prosić instytucję finansową, i dla Ciebie to jest obchodzenie prawa?