Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 315207 razy)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Wyżynali nas wszyscy dookoła, ale tylko Ukraińców się wyjątkowo czepiamy. Chyba dlatego, że są słabsi od nas, bo do ssmańskich dziadków to się zapierdala w podskokach polerować kible za 8ojro za godzinę :) a tamtejszych nazioli trzeba traktować podobnie jak naszych.

Nie tylko. Niemcy wykrwawili 1/3 ludności mojego rodzinnego miasta w Bełżcu. Ruscy je w połowie zdemolowali przechodząc dalej na zachód, a pomnik wdzięczności dla Armii Czerwonej zniknął z miasta dopiero w 2015 roku. Walczył o to bardzo Adam Słomka którego non stop ciągają po sądach i więzieniach wolnej Polski. Taki psikus.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Wyżynali nas wszyscy dookoła, ale tylko Ukraińców się wyjątkowo czepiamy. Chyba dlatego, że są słabsi od nas, bo do ssmańskich dziadków to się zapierdala w podskokach polerować kible za 8ojro za godzinę :) a tamtejszych nazioli trzeba traktować podobnie jak naszych.

Nie tylko. Niemcy wykrwawili 1/3 ludności mojego rodzinnego miasta w Bełżcu. Ruscy je w połowie zdemolowali przechodząc dalej na zachód, a pomnik wdzięczności dla Armii Czerwonej zniknął z miasta dopiero w 2015 roku. Walczył o to bardzo Adam Słomka którego non stop ciągają po sądach i więzieniach wolnej Polski. Taki psikus.

No i tu wracamy do punktu, w którym polacy nagle o tym zapominają jak widza 8euro/h przy robocie, której żaden niemiec nie tknie.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Odnośnie "bohatera" Bandery mam podpbne zdanie, ale tez nie potrafię sie zgodzić na utożsamianie przez nas lub, raczej tych "wspaniałych młodych ludzi" z ONR i prawicy np Szendzielarza czy Rajsa z Pileckim . Jeśli oburzamy sie na hołdowanie Banderze na Ukrainie nie dziwmy sie ze innych wkurwia nadawanie szczegolnych orderów naszym bandytom. A nie kto inny jak Szendzielarz został uhonorowany orderem przez Prezydenta Kaczynskiego.

Offline Algiz

• Gaduła
Już od dawna wszyscy trąbią, że jeszcze w tym roku unia zniesie wizy dla Ukraińców, albo zrobi wyjątek i będą mogli podróżować bez wiz po europie. Problem się skończy zwłaszcza dla tych którzy uważają, że Ukraińcy psują polski rynek pracy.

A z innej beczki. Jutro 100 rocznica objawień fatimskich jak się okazuje jest to ważna data nie tylko dla katolików, ale przede wszystkim dla muzułmanów którzy twierdzą, że to nie była Matka Boska tylko Fatima córka Mahometa ubrana w hidżab. W tym dniu zawsze coś się działo, zamach na JPII też chyba był 13 maja. Pożyjemy zobaczymy.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 11:26:25 wysłana przez Algiz »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Już od dawna wszyscy trąbią, że jeszcze w tym roku unia zniesie wizy dla Ukraińców, albo zrobi wyjątek i będą mogli podróżować bez wiz po europie. Problem się skończy zwłaszcza dla tych którzy uważają, że Ukraińcy psują polski rynek pracy.

To tylko wizy turystyczne.
Na polskiej wizie Ukraińcy mogą jeździć po całym Schengen przecież, więc nic to nie zmieni.

Offline Algiz

• Gaduła
Zmieni się, najbardziej zależy na tym Niemcom, w dalszym ciągu brakuje im okoł 1,8 miliona rąk do pracy, uchodźcy jakoś nie są zainteresowani.
Wiadomo, że tu chodzi o pracę, skoro na turystycznej mogą jeździć po całym Schengen to jaki sens miało by zniesienie takich wiz ? Co by nie mówić Ukraina to miliony zdrowych zaszczepionych ludzi chętnych do pracy, pracujących u siebie za najniższą krajową która wynosi jakieś 250pln. Na pewno nie będą wybrzydzać, w Polsce śladu po nich nie będzie.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 12:09:11 wysłana przez Algiz »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Jeszcze raz: mając teraz wjazd do Polski, mają również wjazd do całego Schengen.

Jedyne co się zmieni to to, że nie trzeba będzie odstać swojego w konsulacie po wizę turystyczną.

Offline Algiz

• Gaduła
Mają wjazd do Polski  i mają wjazd do Schengen, ale na wizie turystycznej nie mogą tam pracować  sytuacja się zmieni gdy zniosą im wizy. Jakiego Ukraińca stać na turystykę po europie ? Poroszenke ?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline Algiz

• Gaduła
W lipcu się przekonamy!  przypomnę wam to  :)  właśnie ten pośpiech w zniesieniu tych wiz jest najbardziej podejrzany.
Nie wyssałem tego z palca to jest opinia wielu ludzi dobrze poinformowanych i było to wałkowane w wielu artykułach i programach tv.

Tu jeden linków. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zniesienie-wiz-dla-Ukraincow-do-UE-moze-odbic-sie-na-polskim-rynku-pracy-3626782.html
« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 12:38:52 wysłana przez Algiz »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Choć będą musieli mieć zezwolenie na pracę, to będą się mogli o nie starać, będąc już na miejscu.
Wielkie mi ułatwienie xD

"Zniesienie wiz" będzie polegało na możliwość wjazdu do UE na podstawie domniemanej wizy turystycznej na max 90 dni i bez możliwości legalnej pracy. Zniesienie tych wiz ma tylko i wyłącznie symboliczny charakter, bo dostanie turystycznej to żaden problem a zezwolenie na pracę i tak trzeba wychodzić.

Fajnie, że oglądasz Tv, ale ja mam Ukrainkę w domu i tym żyjemy, bo legalizacja pobytu u nas to jest ostre jebanie się i niemałe koszty.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 12:43:04 wysłana przez pivovarit »

Offline Algiz

• Gaduła
No i co z tego , że na 90 dni ? co trzy miesiące będą wracać na Ukrainę. Przez długie lata tak robiłem, pracowałem 3 miechy i na dwa tygodnie wracałem do polski, żeby mi niedżwiadka w paszport nie wbili. Wprawdzie będą na miejscu musieli dostać zezwolenie na pracę, ale będzie to formalność. Niby czemu mieli by nie dostać pozwolenia na pracę w Niemczech ? skoro tylu darmozjadów zostało tam przyjętych. Też znam wielu Ukraińców i większość już zaciera ręce.
« Ostatnia zmiana: 12 Maj, 2017, 12:50:23 wysłana przez Algiz »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
90 dni w roku a nie jednym ciągiem xD

Offline Algiz

• Gaduła
90 dni w roku a nie jednym ciągiem xD
90 dni co  pół roku. Czyli będą pracować 3 miechy i na 3 miechy będą musieli wrócić. Czyli przyjedzie podmianka na 3 miechy.
Niektóre Polki do dziś tak w Niemczech pracują.
 http://fakty.interia.pl/raporty/raport-unia-europejska/aktualnosci/news-ue-jest-porozumienie-w-sprawie-zniesienia-wiz-dla-ukraincow,nId,2360607

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Właściwie to mi chodziło tylko o to ze ich wielu stac na takie podróże, a co do pracujacych u nas ukraińców to radzili sobie z tym problemem znakomicie, co 3 miechy do domu na 2 tyg i z powrotem. Jak to robili nie wiem, wiem jak to wyglądało w praktyce. A jak wiadomo praktika jebiot tieoriju

Offline Algiz

• Gaduła
Tych Ukraińców których stać na taką turystykę nie obchodzi praca w Niemczech więc im zniesienie wiz jest niepotrzebne. Reszta będzie pracować po 12 h na dobę żeby wycisnąć te 3 miechy jak cytrynę, później przyjedzie zmiennik i tak w kółko. W ten sposób pracują np: polskie opiekunki osób starszych W Niemczech. 

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Fajnie, że oglądasz Tv, ale ja mam Ukrainkę w domu i tym żyjemy, bo legalizacja pobytu u nas to jest ostre jebanie się i niemałe koszty.

Przyjeżdża synalek na miesiąc do roboty, wysyła kasę do domu. 400-500$ koszt karty polaka. Przyjeżdża kolejny i pracuje legalnie. Proponuje się też wprowadzenie dopłat dla takich osób za to że przyjeżdżają do PL...

Offline Algiz

• Gaduła
Zdaje się,że każdy pracodawca dostaje 800pln dopłaty od polskiego rządu do pensji zatrudnionego Ukraińca. To jakieś kuriozum  :o

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Przyjeżdża synalek na miesiąc do roboty, wysyła kasę do domu. 400-500$ koszt karty polaka. Przyjeżdża kolejny i pracuje legalnie. Proponuje się też wprowadzenie dopłat dla takich osób za to że przyjeżdżają do PL...

Wbrew powszechnemu przekonaniu Kartę Polaka bardzo ciężko jest zdobyć. Potrzebujesz mieć dokumenty z polskich archiwów i przejść egzamin ustny, który pozbawiłby obywatelstwa 80% rodaków. Kupiona KP ma taką samą wartość jak lipny dowód z nieistniejącym numerem i peselem.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Co innego twierdzą osoby polskiej narodowości mieszkające nadal na Ukrainie.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
A te osoby próbowały czy tylko twierdzą? :)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator

Nie mogę znaleźć teraz info jak nazywała się babka która mieszka na Ukrainie i śledziła sprawę. Jak znajdę to dorzucę.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Nie mogę znaleźć teraz info jak nazywała się babka która mieszka na Ukrainie i śledziła sprawę. Jak znajdę to dorzucę.

Myślisz, że nie sprawdzaliśmy dokładnie tej opcji? :)
Oczywiście, że można próbować kupić. Większość gości znika z kasą albo duplikaty są bezużytecznym świstkiem. To było możliwe wcześniej, bo prawo nie wymagało dokumentów z polskich archiwów - wystarczały podrobione ukraińskie.