Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 323531 razy)

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Wilku, Pivo, czy z dyzurami czy bez, pewnie i z dyzurami i dodatkami. Powiedzcie mi, czy Wy to co zarabiacie, zarabiacie w 8 godz dziennie czy 10 do 12 ? Czy skarbówce podajecie tylko to co za 8 godz czy całośc. Tutaj chodzi o możliwość, przynajmniej dla mnie, czy jest możliwość zarobkowania powyżej tego co w podstawie. Zakład pracy powinien dawać takie możliwości. Jeśli pracujesz u siebie pracujesz praktycznie cały czas. Nie zal mi zatem pielegniarki ze robi dyzury jeśli ma za to godziwą płacę, tak powinno byc, ale nie tylko w prywatnych ale i w państwowej służbie zdrowia, ale dopóki głupcy z NFZ bedą tak wyceniali zabiegi jak wyceniają to cała inwazyjna obsługa pacjentów ucieknie do prywatnych klinik. Kumpela zarabia ponad 4, pracuje sporo ale woli tak niż za 1800 w panstwowym szpitalu. To był jej swiadomy wybór i o to chyba chodzi.
A no widzisz... Teraz jasne, ze zarabia 4kPLN ale nie państwowo. W szpitalach to kombinują i trzymają te na emeryturze i zwalniają młode. Dają starym podwyżkę (CAŁE 50 zeta/ msc !!!) i w zamian więcej roboty. Patologia jak dla mnie.
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Wilku, Pivo, czy z dyzurami czy bez, pewnie i z dyzurami i dodatkami. Powiedzcie mi, czy Wy to co zarabiacie, zarabiacie w 8 godz dziennie czy 10 do 12 ? Czy skarbówce podajecie tylko to co za 8 godz czy całośc. Tutaj chodzi o możliwość, przynajmniej dla mnie, czy jest możliwość zarobkowania powyżej tego co w podstawie. Zakład pracy powinien dawać takie możliwości. Jeśli pracujesz u siebie pracujesz praktycznie cały czas. Nie zal mi zatem pielegniarki ze robi dyzury jeśli ma za to godziwą płacę, tak powinno byc, ale nie tylko w prywatnych ale i w państwowej służbie zdrowia, ale dopóki głupcy z NFZ bedą tak wyceniali zabiegi jak wyceniają to cała inwazyjna obsługa pacjentów ucieknie do prywatnych klinik. Kumpela zarabia ponad 4, pracuje sporo ale woli tak niż za 1800 w panstwowym szpitalu. To był jej swiadomy wybór i o to chyba chodzi.

Ależ ja to rozumiem, ale piję do tego, że często w dyskusjach publicznych zestawia się zarobki "wyciągnięte" z takimi ośmiogodzinnikami. Oczywiście w bardzo stronniczy sposób. Pokazuje się lekarza zarabiającego 20k robiącego na 3 etaty z kasjerką w Lidlu za 2k brutto, kiedy ten sam lekarz za 8h znacznie bardziej stresującej roboty dostaje 4k brutto. Nie wygląda to już tak spektakularnie w tym przypadku.
« Ostatnia zmiana: 04 Cze, 2016, 22:39:24 wysłana przez pivovarit »

Offline Algiz

• Gaduła
Trzeba też wżąć pod uwagę, że ta przysłowiowa kasjerka czy inny murarz nie może tyrać na trzech etatach, pewnie szybko odwalili by kitę a przemęczenia. Lekarz najczęściej jeden z tych trzech etatów przesypia w szpitalu. A co do stresu i odpowiedzialności to się zgadzam, chociaż wyroki pozbawienia wolności dla lekarzy są tak rzadkie jak śnieg w lipcu. To jest pewna nietykalna kasta podobnie jak
prawnicy i urzędnicy państwowi, no chyba, że już coś totalnie spierdolą.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
I tak i nie z tą odpowiedzialnością. Oprócz wyroków karnych, są liczne rozprawy o odszkodowania. Lekarze muszą płacić za OC plus dodatkowe ubezpieczenia, a prawnicy chcą wydoić kasę z polisy. Moja mama zmarła w wieku 49 lat. Była anestezjologiem. Kurwa mać, zero stresu miała w życiu.
« Ostatnia zmiana: 04 Cze, 2016, 23:59:57 wysłana przez Wolfhorsky »

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
....
A no widzisz... Teraz jasne, ze zarabia 4kPLN ale nie państwowo. W szpitalach to kombinują i trzymają te na emeryturze i zwalniają młode. Dają starym podwyżkę (CAŁE 50 zeta/ msc !!!) i w zamian więcej roboty. Patologia jak dla mnie.

Niczym nie nie zaskakujesz, moja zona pracuje w tym samym szpitalu od 30 lat, i ostatnio dostała podwyzke 50 zł co po opodatkowaniu dało 27zł. Pielegniarki w tym szpitalu zarabiają ok 3tys no chyba ze młoda, to moze ma te 1,8 na reke.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Trzeba też wżąć pod uwagę, że ta przysłowiowa kasjerka czy inny murarz nie może tyrać na trzech etatach, pewnie szybko odwalili by kitę a przemęczenia. Lekarz najczęściej jeden z tych trzech etatów przesypia w szpitalu. A co do stresu i odpowiedzialności to się zgadzam, chociaż wyroki pozbawienia wolności dla lekarzy są tak rzadkie jak śnieg w lipcu. To jest pewna nietykalna kasta podobnie jak
prawnicy i urzędnicy państwowi, no chyba, że już coś totalnie spierdolą.

Uważasz, że przyjmowanie ludzi na SORze przez całą noc jest lżejsze od przesuwania produktów po ladzie? :D
Miałem być lekarzem. Rezygnacja z tego kieratu, to chyba decyzja mojego życia.

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
....

Niczym nie nie zaskakujesz, moja zona pracuje w tym samym szpitalu od 30 lat, i ostatnio dostała podwyzke 50 zł co po opodatkowaniu dało 27zł. Pielegniarki w tym szpitalu zarabiają ok 3tys no chyba ze młoda, to moze ma te 1,8 na reke.
To spoko, że dostaje 3 k na rękę. Jak wspomniałem, znam tylko te (wiek 30-65), które dostają poniżej 2k na rękę.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Ja znam jedną, która wyciąga pod 14, ale to na własnej działalności.
A ona jest faktycznie pielęgniarką czy tylko pracuje w stroju pielęgniarki?

Spoiler

Nie, po prostu specjalizuje się w opiece nad osobami z konkretnym schorzeniem, jest w tym dobra i zainwestowała mocno w edukację. jedyny minus jest taki, że jeździ do swoich pacjentów chyba po całym pomorskim.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
ostatnio dostała podwyzke 50 zł co po opodatkowaniu dało 27zł.
Te liczby się nie zgadzają. Chyba, że przekroczyła drugi próg podatkowy. Jak jest?

Ja myślę, że w tej całej sytuacji należy myśleć nie w kategoriach tego, czy pielęgniarkom się należy i jeżeli, to ile, a w kategoriach tego co zrobić, żeby ten problem rozwiązać? Jeżeli odchodzących na emeryturę pielęgniarek nie zastąpią nowe, prędzej czy później nastąpi katastrofa.

Przewiduję, że po prostu zatrudnią Ukrainki, które zgodzą się pracować za psie pieniądze.

Szkoda, że z energetyką nie da się zrobić tego samego. W tym roku również planowane są przerwy w dostawie elektryczności.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Czyli jak winy nie można zwalić na kapitalistycznych wyzyskiwaczy, to wtedy jest "oj tam, oj tam - ważne, żeby problem rozwiązać"? :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
ostatnio dostała podwyzke 50 zł co po opodatkowaniu dało 27zł.
Te liczby się nie zgadzają. Chyba, że przekroczyła drugi próg podatkowy. Jak jest?

Ja myślę, że w tej całej sytuacji należy myśleć nie w kategoriach tego, czy pielęgniarkom się należy i jeżeli, to ile, a w kategoriach tego co zrobić, żeby ten problem rozwiązać? Jeżeli odchodzących na emeryturę pielęgniarek nie zastąpią nowe, prędzej czy później nastąpi katastrofa.

Przewiduję, że po prostu zatrudnią Ukrainki, które zgodzą się pracować za psie pieniądze.

Szkoda, że z energetyką nie da się zrobić tego samego. W tym roku również planowane są przerwy w dostawie elektryczności.

Jak jest ? z taka podwyżką po 30 latach pracy ? no jak jest ? Cieszę się ze pomogłęś policzyć, ale kurwa jakos nie mogę,  patrze w kwitek żony i Twoje stwierdzenie o niezgodności liczb i w głowe zachodze o co koman, chyba ich podam do sądu, bedziesz swiadkiem ? Jeszcze Zus sie podłączył do tych 50 zł bo pamietaj ze liczą od sumy brutto itd itd.
Liczby sie na pwno nie zgadzają bo to powinno byc min 500 a nie 50. Nie wiem jak liczysz ale tu w Polsce niestety wszystko sie zgadza, pomimo ze sie nie zgadza.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Z cyklu populizm na dziś

http://wgospodarce.pl/informacje/26120-jest-decyzja-juz-wkrotce-zniknie-pit-skladki-na-zus-i-nfz

Nie wierzę, że będzie to neutralne budżetowo. Obligacji nie da się wyprzedawać w nieskończoność.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Z cyklu populizm na dziś

http://wgospodarce.pl/informacje/26120-jest-decyzja-juz-wkrotce-zniknie-pit-skladki-na-zus-i-nfz

Nie wierzę, że będzie to neutralne budżetowo. Obligacji nie da się wyprzedawać w nieskończoność.

Będzie, bo zastąpią to pewnie dochodowym z bardzo dużą progresją.

Spoiler

Jak wylicza Polityka Insight w przypadku płacy minimalnej wynoszącej 1750 zł brutto miesięcznie, klin podatkowy wynosi 39 proc. Natomiast w przypadku prezesa spółki skarbu państwa, który zatrudniony na umowę zlecenie zarabia 23 650 zł brutto, klin wynosi tylko 28 proc.
– To jest niezdrowe. Jak ktoś więcej zarabia, powinien płacić wyższe podatki, a przynajmniej nie niższe.

Tak na oko to ta osoba zarabiająca 23k brutto płaci 10x więcej podatku a nie mniej.
« Ostatnia zmiana: 07 Cze, 2016, 16:08:23 wysłana przez pivovarit »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Liczby sie na pwno nie zgadzają bo to powinno byc min 500 a nie 50. Nie wiem jak liczysz ale tu w Polsce niestety wszystko sie zgadza, pomimo ze sie nie zgadza.
To swoją drogą. Ale mówię: nie zgadzają się. Jak oni to policzyli, że z 50zł wyszło im 27zł?

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Z cyklu populizm na dziś

Zasrani socjaliści zrobią gnojowisko z gospodarki :(

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 Jacy socjaliści? Regularni debile.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Jacy socjaliści? Regularni debile.

To lewica jest tak źle nastawiona do PiS, że nawet lewackie pomysły nazywa debilizmami?

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Słowo "lewackie" jest akurat debilizmem, if you ask me :v

http://www.pewglobal.org/2016/06/07/euroskepticism-beyond-brexit/ A tu coś, co powinienem chyba wstawić do "co nas bawi do łez", nie wiem, co oni za metodologię mieli, ale WTF

Offline selfslave

• Gaduła
Ciekawa rozmowa, polecam.

http://koduj24.pl/rozmowka-dwudziestolatka-z-kobieta-w-wieku-srednim/
Ale to nie jest rozmowa, tylko scenariusz. Niestety bardzo przerysowany. Ale warto przeczytać, aby wiedzieć jakie stereotypy funkcjonują w głowach "KODujących".

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ja wiem czy przerysowany. Mam kilku kolesi niestety (mam na myśli takich patriotów z bejsbolami) którzy dokładnie tak myślą i gdy czasami czytam, czym sie podniecają na fb, co udostepniają, to mi sie smutno robi. NIe widzę prawicy która jest rozsądna, która nie prowadzi do antagonizowania, pokażcie mi może ja ślepy jestem. To już chyba nawet prawica nie jest tylko prawactwo.

Dzisiaj okazało sie ze przez ustawe, która nawet nie weszła, ale jest brana pod uwagę, lekarze już boją sie dokonywać jakichkolwiek operacji, przez które mogliby zostać postawieni przed sadem w związku z przerwaniem ciązy. Ciąza pozamaciczna jajowód do wywalenia ona na stole juz pod narkozą, podpisana zgoda wszystko legal. Ordynator zadzwonił na sale i zabronił usuwania jajowodu. .. bo nie mał dokumentacji... sam ją trzy lala temu prowadził. Dokumentacja jest.
Dziewczyna teraz bedzie musiała przejsc jeszcze jedną operację. Pierdoleni obrońcy zycia.
« Ostatnia zmiana: 08 Cze, 2016, 16:49:57 wysłana przez commelina »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Bo będą bronić życia od poczęcia do kary śmierci ;)
Fuck logic.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ja dziś raz kolejny na środku głównej ulicy toruńskiej starówki widziałem te pro-liferskie ścierwa z gigaplakatem z wizerunkiem abortowanego płodu. Megafony, zbieranie podpisów, a tam całe wycieczki dzieci, bo obok ratusz i tamtędy się przechodzi, idąc z innych muzeów! Kawałek dalej przyczajona policja, która tylko czeka na dramę, by zgarnąć tych, którzy by mendom przeszkadzali. Można mówić, co się chce, ale rok temu na takie rzeczy by nie było miejsca...

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Ja dziś raz kolejny na środku głównej ulicy toruńskiej starówki widziałem te pro-liferskie ścierwa z gigaplakatem z wizerunkiem abortowanego płodu. Megafony, zbieranie podpisów, a tam całe wycieczki dzieci, bo obok ratusz i tamtędy się przechodzi, idąc z innych muzeów! Kawałek dalej przyczajona policja, która tylko czeka na dramę, by zgarnąć tych, którzy by mendom przeszkadzali. Można mówić, co się chce, ale rok temu na takie rzeczy by nie było miejsca...

Zalajkowałbym gdyby nie:
Można mówić, co się chce, ale rok temu na takie rzeczy by nie było miejsca...

ta sama grupa regularnie gania z tymi wystawami po różnych miastach od wielu lat. Tak samo jak ta krucjata przeciwko Nergalowi.

Offline Algiz

• Gaduła
.....Kawałek dalej przyczajona policja, która tylko czeka na dramę, by zgarnąć tych, którzy by mendom przeszkadzali. Można mówić, co się chce, ale rok temu na takie rzeczy by nie było miejsca...

Policja zawsze w obronie życia ;)

....Ciekawe, że tym którzy są za aborcją ktoś jednak dał szanse się urodzić...Ronald Reagan.