Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 323334 razy)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
http://www.gazetawroclawska.pl/500-zlotych-na-dziecko/a/pracowalam-przy-500-poznajcie-prawde-list,10062186/

Od kiedy na działalności można wrzucać kredyty w koszty? Tylko odsetki, w koszty można wrzucić tylko leasingi. Babka, która to pisała, ma raczej niewielkie pojęcie o prowadzeniu działalności gospodarczej, za to, jak w tego typu przypadkach z reguły bywa, wysokie poczucie niesprawiedliwości społecznej.
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2016, 15:00:10 wysłana przez lwronk »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Prywatna służba zdrowia jest moralna.
Robi się ciekawie. :D Rozwiń proszę.

Od kiedy na działalności można wrzucać kredyty w koszty? Tylko odsetki, w koszty można wrzucić tylko leasingi. Babka, która to pisała, ma raczej niewielkie pojęcie o prowadzeniu działalności gospodarczej
Ostatnio odkrywam, że spora rzesza ludzi nie ma pojęcia o szczegółach działalności gospodarczej - ta babka jest świetnym przykładem.

Drugą stroną tego medalu są wszelkie "informacje" na temat klinów podatkowych w płacach.

Co ciekawe, mnie w LO na podstawach przedsiębiorczości koleś uczył źle i dopóki nie założyłem działalności żyłem w błędnym przekonaniu na temat tego jak to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2016, 10:30:49 wysłana przez Tadeo »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Bo państwowe ośmiogodzinniki pojęcia nie majo jak wygląda prywatna działalność i żal im dupę zżera.
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Bo państwowe ośmiogodzinniki pojęcia nie majo jak wygląda prywatna działalność i żal im dupę zżera.

Bo przecież zakładasz DG, odczekunesz 3 miesiące aż magiczna fasola wyrośnie, płacąc grzecznie niższy ZUS i nagle pufff!- i jesteś bogatym kapitalistą.

Ale serio, jak rozmawiam ze znajomumi, którzy głosowali na Razem, to czasem nie wiem jak się zachować, kiedy o wlascicielach firm mówi się jako o darmozjadach, którzy utrzymują się z pracy innych.

Ludzie mają tendencję do oceniania tylko na podstawie tego, co widzą- a po iluś tam latach gonienia na dwa etaty, jak nie lepiej, władowaniu wszystkich oszczędności i latach wyrzeczeń, zaczynają się pieniądze. I tak, jak widzą to auto/dom/zegarek/telefon/garnitur, tak nie wiedzą, że żeby do tego dojść, trzeba nie raz lata przebiedować na mrożonych pierogach z biedronki po 5,50 kilo. Nie mają pojęcia, że pierwsze dwa lata działalności wytrzymuje poniżej połowy firm. To nie jest cud miód i orzeszki. Poza tym, trzeba cały czas uważać na porządek w papierach, bo Skarbówka, organizować pracę sobie i innym, być trochę prawnikiem, trochę księgowym, trochę managerem i trochę marketerem, zwłaszcza na początku, kiedy ma się o tym najmniej pojęcia. Lista mogła by być sporo dłuższa i pewnie każdy kto też prowadzi działalność, mógłby dołożyć swoją cegiełkę.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jak masz etat w budżetówce to nie zakłada się najczęściej działalności bo musisz mieć na to zgodę przełożonych! Są inne metody. A jak się przekracza pewien próg dochodów to już się raczej na etacie nie siedzi w urzędzie. ;)
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Ludzie mają tendencję do oceniania tylko na podstawie tego, co widzą(..)

Bo ludzie to debile generalnie. Wie to każdy, kto przez jakiś czas musiał pracować "z ludźmi".

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Mimo iż dałem lajka bo ludzi faktycznie tak postrzegam to jednak ostatnimi czasy dostrzegam wokół siebie swiatełko w tunelu ;)

Ale tuz za rogiem czai sie kolejna dobra zmiana :P otóż min srodowiska chce wyłącznia części Puszczy Białowieskiej spod UNESCO jako dziedzictwo ludzkości . Brawo on

Offline Algiz

• Gaduła
Mimo iż dałem lajka bo ludzi faktycznie tak postrzegam to jednak ostatnimi czasy dostrzegam wokół siebie swiatełko w tunelu ;)

Ja mam pecha i takie światełko w tunelu zazwyczaj okazuje się rozpędzoną lokomotywą :(

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Pecha bys miał gdybys stał na szynach, warto stac troche z boku dla własnego bezpieczenstwa ;)

Offline Pronounce

• Pr0
http://telewizjarepublika.pl/program-quotpraca-wiezniowquot-juz-dziala-otwarcie-hali-produkcyjnej-przy-zakladzie-karnym-w-krzywancu,34138.html

"Dzisiaj odbyło się uroczyste otwarcie hali produkcyjnej przy Zakładzie Karnym w Krzywańcu. W hali zatrudnienie znajdzie co najmniej 150 więźniów, a w pierwszej kolejności do pracy skierowani zostaną osadzeni ze zobowiązaniami alimentacyjnymi i innego rodzaju długami. To pierwsza z zaplanowanych do wybudowania 40 hal przy więzieniach. Poślemy więźniów do pracy!" – zapowiada na Facebooku wiceminister sprawiedliwości Patryk Jaki.
Może Kijowski odpracuje :) trololo

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Lanie wody pod publikę. Taka praca ma limity godzinowe i musi być odpłatna. Co innego z pracami na rzecz służby więziennej albo zakładu karnego, a praca w zakładzie pracy przy więzieniu nią nie jest. Miałem więźniów jako pracowników budowlanych i nawet studenci tak się nie opierdalali jak oni.

Większym problemem jest sprawa wypłacania zasiłków dla bezrobotnych z budżetów gminy przy jednoczesnym zlecaniu prostych prac firmom zewnętrznym np. mycie oznakowania, sprzątanie pomieszczeń biurowych urzędów, prace porządkowe, pielęgnacja zieleni miejskiej.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Lanie wody pod publikę. Taka praca ma limity godzinowe i musi być odpłatna. Co innego z pracami na rzecz służby więziennej albo zakładu karnego, a praca w zakładzie pracy przy więzieniu nią nie jest. Miałem więźniów jako pracowników budowlanych i nawet studenci tak się nie opierdalali jak oni.

Większym problemem jest sprawa wypłacania zasiłków dla bezrobotnych z budżetów gminy przy jednoczesnym zlecaniu prostych prac firmom zewnętrznym np. mycie oznakowania, sprzątanie pomieszczeń biurowych urzędów, prace porządkowe, pielęgnacja zieleni miejskiej.
A te firmy zewnętrzne pewnie są kuzyna/szwagra itepe.
Spoiler

Offline Algiz

• Gaduła
« Ostatnia zmiana: 04 Cze, 2016, 01:42:01 wysłana przez Algiz »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
A... tak prowokacyjnie wrzucę.

Eeee tam, pierdololo. Trochę racji, ale chopaczek nie wie o tym, że jak opodatkuje zagramaniczne koncerny, to ceny dla Polaków wzrosną. Wystarczy popatrzeć co jest z bankami i agencjami ubezpieczeniowymi. Kto brał teraz kredyt albo ubezpieczał samochód, chyba już odczuł "dobrą zmianę".
Można nie lubić PO i Tuska, ale trzeba być ślepym, żeby nie zauważyć że od 2 lat jakoś się kręciło, a teraz?
Uwielbiam selektywne zaczepki tupu "czego bronicie?" przy zupełnym pomijaniu tematów centralizacji władzy. A PiS to właśnie powrót do zasad i mentalności z komuny, tylko pod szyldem narodowo-katolickim. To, co ostatnio robią z pielęgniarkami, jest świetnym przykładem na takie działanie.
Tak prowokacyjnie ;)
Spoiler

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Z pielęgniarkami jest róznie, generalnie nie koniecznie są lubiane w szpitalach bo coraz mniej pracują a coraz więcej wymagają.
Już nie "obsługują" chorych czytaj przewijają podmywają, to robią cos ala salowi itp. Także tutaj to tak bardzo sprecyzowany nie jestem, jedne zarabiają faktycznie 1800 aje jest spora grupa zarabiająca powyżej 4000. Czy to dzisiaj dużo czy mało to osobna sprawa ale to najbardziej roszczeniowa grupa w słuzbie zdrowia niczym górnicy ze związków zawodowych.
Co do więźniów osobiście tak starałbym sie zmienić prawo aby zakończyc zabawe w siłownie, dvd czy inne sexy na zyczenie a posłać towarzystwo do roboty, takiej zeby sie odechciało wszystkiego a jedyne o czym marzyc by miał siły to zmruzyc oko.
Zapierdol i jeszcze raz zapierdol. Wiem ze to nie proste ale nic tak nie resocjalizuje jak ciężka cholernie ciężka praca. Prawa więźnia to dla mnie tez jakiś chory wytwór poprawności politycznej. Gnoje powinny zarobić na swoje utrzymanie z nawiązką.

Posty połączone: 04 Cze, 2016, 09:04:28
To pod spodem powinno znaleźć sie w wątku co mnie cieszy ale w dzisiejszej sytuacji jest mocno polityczne ;)

http://tvn24bis.pl/tech,80/niemcy-wprowadzaja-na-tory-polska-pese,649457.html
« Ostatnia zmiana: 04 Cze, 2016, 09:04:47 wysłana przez commelina »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Z jednym się nie zgodzę. Znam wiele pielęgniarek i żadna ni zarabia wspomnianych 4 tysi.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Z jednym się nie zgodzę. Znam wiele pielęgniarek i żadna ni zarabia wspomnianych 4 tysi.

A tu nie miesza się ludziom wynagrodzenie podstawowe z tym, co można "wyciągnąć" poprzez dyżury, asysty etc?

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

A tu nie miesza się ludziom wynagrodzenie podstawowe z tym, co można "wyciągnąć" poprzez dyżury, asysty etc?
To była tania zagrywka PiSu, czyli wzbudzenie powszechnej zazdrości i niechęci. Te, które znam, dostają 1200-1800 na rękę - z dyżurami.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Ja znam jedną, która wyciąga pod 14, ale to na własnej działalności.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Ale na czym polega ta "własna działalność"? Na kontrakty wypychana jest coraz większa liczba lekarzy i pielęgniarek. Sytuacja jest na tyle smutna, że państwowe szpitale nie dzielą się w takim przypadku kosztami pracy i przejście na kontrakt jest krokiem w tył. Pierwsze słyszę też o pielęgniarkach wyciągających w Polsce takie sumy

Online gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
A ona jest faktycznie pielęgniarką czy tylko pracuje w stroju pielęgniarki?

Spoiler

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
:-*
Spoiler

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Wilku, Pivo, czy z dyzurami czy bez, pewnie i z dyzurami i dodatkami. Powiedzcie mi, czy Wy to co zarabiacie, zarabiacie w 8 godz dziennie czy 10 do 12 ? Czy skarbówce podajecie tylko to co za 8 godz czy całośc. Tutaj chodzi o możliwość, przynajmniej dla mnie, czy jest możliwość zarobkowania powyżej tego co w podstawie. Zakład pracy powinien dawać takie możliwości. Jeśli pracujesz u siebie pracujesz praktycznie cały czas. Nie zal mi zatem pielegniarki ze robi dyzury jeśli ma za to godziwą płacę, tak powinno byc, ale nie tylko w prywatnych ale i w państwowej służbie zdrowia, ale dopóki głupcy z NFZ bedą tak wyceniali zabiegi jak wyceniają to cała inwazyjna obsługa pacjentów ucieknie do prywatnych klinik. Kumpela zarabia ponad 4, pracuje sporo ale woli tak niż za 1800 w panstwowym szpitalu. To był jej swiadomy wybór i o to chyba chodzi.