Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 322720 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Zasadniczo, to wątpię, by to powiedział po polsku (czy nawet angielsku), a średnio mi się chce pokładać zaufanie w tłumaczenie Frondy czy JoeMonstera.

Wzięcie "winy i odpowiedzialności" jest za to, że gościa deportują - a przynajmniej tak durnie to brzmi z tłumaczenia. W Norwegii (trochę inaczej niż u nas) podchodzą poważnie do tego, że więzienie ma służyć resocjalizacji. Deportacja tamtego kolesia byłaby oficjalnym zaprzeczeniem, że ten system nie działa.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2016, 16:28:26 wysłana przez gizmi7 »

Offline Algiz

• Gaduła

Spoiler

Zasadniczo to jest różnica między przebaczeniem, a wzięciem za coś winy i odpowiedzialności.

Dokładnie !  GIZMI Porównywanie Jana Pawła II do ( jak sam napisałeś nieznanego nikomu LEWICOWEGO polityka ) też jest słabe. Papierzowi poza tym groziła śmierć, a Norwegowi wysypka na plecach, urażona duma i ewentualnie choroba weneryczna oraz to, że będzie srał całymi kartoflami.
ma dodatkowo zostać odesłany do Somalii, co byłoby nazwane niedopuszczalnym bezprawiem, gdyby tylko tego kolesia było stać na porządnego adwokata)
Bzdura ! Każde przestępstwo kryminalne  ( a do takich zalicza się gwałt ) dyskwalifikuje taką osobę do przyznania jej jakiegokolwiek statusu uchodźcy czy azylanta, tak jest i zawsze było na całym świecie od USA po Chiny.
Zresztą jak znam poprawność polityczną Skandynawów to pewnie obrońca tego zboczonego Somalijczyka powołał by się na koran i całą winę zwalił na Norwega, że niby był źle ubrany np: w szorty i wypiął dupę w kierunku niewinnego uchodźcy, co sprowokowało go i dało ciche przyzwolenie na gwałt ( taka przynajmniej jest często linia obrony w przypadku zgwałconych kobiet ) a że mamy parytety i równouprawnienie to i argument pewnie byłby ten sam.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2016, 17:03:04 wysłana przez Algiz »

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
W Norwegii (trochę inaczej niż u nas) podchodzą poważnie do tego, że więzienie ma służyć resocjalizacji. Deportacja tamtego kolesia byłaby oficjalnym zaprzeczeniem, że ten system nie działa.
O to to.

Norwegia ma zajebiście ścisłe reguły społeczne:
http://paraplyen.nhh.no/paraplyen/arkiv/2011/juni/norwegians/

Pamiętacie może tego Japończyka, który został porwany w Iraku, wypuszczony, po czym przepraszał, że dał się porwać? Wyobraźcie sobie to, tylko bardziej.

Inna sprawa, że koleś potrzebuje pomocy specjalisty, bo zdaje się, że alkohol i zielone raczej nie kwalifikują się jako terapia.

Jeszcze inna sprawa, że moim zdaniem Norweska kultura ma w sobie dużo motywu rasy panów. Ja to odczytałem jako "biedny dziki skurwysyn będzie musiał opuścić nasz piękny raj żeby dołączyć do reszty biednych dzikich skurwysynów w biednym dzikim kraju.".

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Z Somalii/Norwegii do rodzimego kurczydołka:

http://www.ncss.org.pl/images/PDF/Raport-OT.pdf

"Koncepcja milicyjna obrony terytorialnej, zalety koncepcji":

Wyposażona w broń maszynową, umundurowana formacja paramilitarna, może stanowić skuteczny środek zapobiegawczy (odstraszający) działaniom antyrządowym, a także wzmocni w wymierny sposób potencjał operacyjny formacji policyjnych w czasie pokoju.

That escalated quickly.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi, 2016, 17:58:46 wysłana przez gizmi7 »

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Teraz przynajmniej będzie wiadomo,
gdzie stał Jarek, a gdzie ZOMO...

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ja nie łażę na protesty, więc nie jestem na bieżąco z hasełkami.

Niedawno TVP postanowiło zrobić własne "szkło kontaktowe", już chciałem wrzucać wcześniej o tym, jaka to tandetna propagandówa, która wygląda jak telewizyjny odpowiednik wykopu, ale jak widać na poniższym filmiku - bez mojego komentarza się obędzie. Nawet "telefony do studia" są podstawione w tym guanie. Tragedia:

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur

Niedawno TVP postanowiło zrobić własne "szkło kontaktowe", już chciałem wrzucać wcześniej o tym, jaka to tandetna propagandówa, która wygląda jak telewizyjny odpowiednik wykopu, ale jak widać na poniższym filmiku - bez mojego komentarza się obędzie. Nawet "telefony do studia" są podstawione w tym guanie. Tragedia:

Kto by chciał dzwonić do takiego gówna? Oh... wait...
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu

BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Nie wiedzialem, czy dac do humoru, czy tutaj

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Z Somalii/Norwegii do rodzimego kurczydołka:

http://www.ncss.org.pl/images/PDF/Raport-OT.pdf

"Koncepcja milicyjna obrony terytorialnej, zalety koncepcji":

Wyposażona w broń maszynową, umundurowana formacja paramilitarna, może stanowić skuteczny środek zapobiegawczy (odstraszający) działaniom antyrządowym, a także wzmocni w wymierny sposób potencjał operacyjny formacji policyjnych w czasie pokoju.

That escalated quickly.
Syndrom Mamy Madzi.
Temat zostanie teraz rozdmuchany w momencie dyskusji nad zwiększeniem dostępności do broni palnej i stanie się głównym argumentem dla opozycji. Grubo szyta prowokacja na siłę.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
@up
Chyba nie do końca rozumiem - twierdzisz, że to spisek mający na celu spreparowanie kontrargumentu w nieistniejącej dyskusji o łatwiejszym dostępie do broni palnej, która w dyskursie publicznym nie istnieje poza wykopem, vlogiem Maxa Kolonko i ogólnie nie interesuje nikogo poza mniejszością populacji złożonej głównie z ludzi poniżej 25. roku życia, którzy w większości zmienią poglądy po założeniu rodziny? Patrząc na pozostałe zachowania rządzących, IMO to po prostu kolejny sygnał, że się nie pier*olą i pilnują, by nie polecieć ze stołków po zakończeniu kadencji na wszystkich polach.

Whatever, "spór o trybunał" trwa w najlepsze:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Mydlisz znowu. Dyskusja jest i to od dawna. Może nie w twoim środowisku albo przedziale wiekowym.To że nie dbasz o swoje życie, zdrowi i własność też nie spowoduje że temat zniknie.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Dbam jak najbardziej, dlatego marginalizuję ;)

Spoiler

Offline Algiz

• Gaduła

Choć pozwolenie na broń sobie wyrabiam w tym roku "na wszelki wypadek" - nie potrzebuję zmiany prawa, by mi się udało, dlatego też tym bardziej nie widzę całego tego problemu.

Jako student masz OLBRZYMIE !!! szanse.

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
 Wielu chciałoby mieć u nas drugą Amerykę, ale powszechny dostęp do broni to nie ta droga.
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ameryki u nas nie będzie bo nie ma tylu kolorowych. Droga jest słuszna. I jedyna ;)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Jakie szanse mam, to się dowiem, jak przejdę przez szkolenie i wszystkie procedury.

Droga jedyna i słuszna - czyli wstecz?

Spoiler

Offline Algiz

• Gaduła
Jakie szanse mam, to się dowiem, jak przejdę przez szkolenie i wszystkie procedury.

Droga jedyna i słuszna - czyli wstecz?

Spoiler

Nikt cię nawet do procedur nie dopuści, Jesteś za młody, mieszkasz z rodzicami, nie byłeś w wojsku, jak zmotywujesz
prośbę o zezwolenie ? powiedzą ci żebyś zapisał się do klubu strzeleckiego i tam postrzelał sobie z KBKS-u albo poszedł sobie na strzelnicę. 

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
"Stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia".

Ciekawy jestem jak to wykażesz jeśli właściciel kantoru i jubiler w niektórych miastach tego nie potrafią. :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Nikt cię nawet do procedur nie dopuści, Jesteś za młody, mieszkasz z rodzicami, nie byłeś w wojsku, jak zmotywujesz
prośbę o zezwolenie ? powiedzą ci żebyś zapisał się do klubu strzeleckiego i tam postrzelał sobie z KBKS-u albo poszedł sobie na strzelnicę.
Tymczasem ja znam gościa, który jest studentem prawa(oprócz tego niczym się nie wyróżnia) i jakoś magicznie pozwolenie ma. :)

A co do broni palnej: sam kiedyś chciałem, ale mi przeszło. Jest to jedna z tych rzeczy, która Cię w większym stopniu ogranicza, niż daje jakikolwiek pożytek. Masa ludzi, którzy się tym jarają nie zdaje sobie sprawy z tego.

Offline Algiz

• Gaduła
Tymczasem ja znam gościa, który jest studentem prawa(oprócz tego niczym się nie wyróżnia) i jakoś magicznie pozwolenie ma. :)

Nie wierze ! pewnie pokazał ci straszaka i to że studiuje prawo nie ma tu nic do rzeczy, albo pokazał ci nowoczesną tzw: broń czarno-prochową rozdzielnego ładowania która jest bez zezwolenia, Znam chłopaka który jest w kadrze narodowej w strzelaniu sportowym, a też ma tylko zezwolenie na broń iście sportową, nawet policjant nie ma możliwości trzymać broni służbowej w domu. Nawet tatuś z WSI ani UBecny dziadek nie załatwią takiego zezwolenia, zwłaszcza studentowi.

Taką broń palną możesz mieć bez zezwolenia.

« Ostatnia zmiana: 12 Kwi, 2016, 18:55:44 wysłana przez Algiz »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

A co do broni palnej: sam kiedyś chciałem, ale mi przeszło. Jest to jedna z tych rzeczy, która Cię w większym stopniu ogranicza, niż daje jakikolwiek pożytek. Masa ludzi, którzy się tym jarają nie zdaje sobie sprawy z tego.

Może dzięki rodzinie w branży? :)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Dostęp do broni nie jest taki trudny, jeśli mówimy o broni myśliwskiej i sportowej. Jeżeli jest się adeptem w kole łowieckim, to i licealista ma realne szanse, jeśli przejdzie badania psychologiczne. Spora część mojej rodziny siedzi w myślistwie, i gdyby nie to, że jest to raczej kosztowne hobby, a wolałem gitary, to pewnie swego czasu byłbym takim licealistą. Także argument @Algiz nie jest do końca trafny, chyba, że mówimy o broni w celu obrony osobistej :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Nie wierze ! pewnie pokazał ci straszaka i to że studiuje prawo nie ma tu nic do rzeczy, albo pokazał ci nowoczesną tzw: broń czarno-prochową rozdzielnego ładowania która jest bez zezwolenia, Znam chłopaka który jest w kadrze narodowej w strzelaniu sportowym, a też ma tylko zezwolenie na broń iście sportową, nawet policjant nie ma możliwości trzymać broni służbowej w domu. Nawet tatuś z WSI ani UBecny dziadek nie załatwią takiego zezwolenia, zwłaszcza studentowi.
Spokojnie - żadnej broni nie pokazał bo nie jest kretynem i nie zabiera takich rzeczy na imprezę.

Koleś po prostu zapisał się do klubu strzeleckiego, chodził tam, ćwiczył regularnie i dziękie temu łatwiej było uzyskać zarówno patent strzelecki jak i pozwolenie na broń.

Mogę się go spytać przy następnej okazji jak to szczegółowo wygląda. :)

Offline Algiz

• Gaduła
Też mam myśliwych w rodzinie i licealista to może kartofle do paśnika dowozić, albo w nagonce dwa lata pochodzić zanim pozwolą mu polować. Tak mówimy o broni do obrony osobistej.