Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 322036 razy)

Offline Saint2013

• Gaduła
  • Jupi aj ej madafaka !
A tak trochę BTW, określanie Jarka mianem Kaczafi wcele wg mnie nie jest dla niego obraźliwe a wręcz przeciwnie.

Szesnaście rzeczy, których Libia już nigdy nie doświadczy:
1. Brak rachunków za prąd; elektryczność jest darmowa dla wszystkich obywateli.
2. Brak oprocentowania pożyczek; banki w Libii są państwowe, a zero procentowe pożyczki są prawnie zagwarantowane dla wszystkich.
3. Posiadanie mieszkania jest w Libii uważane za prawo człowieka.
4. Wszyscy nowożeńcy w Libii otrzymują 60000 dinarów (50000 dolarów amerykańskich) rządowego wsparcia na zakup mieszkania.
5. Edukacja i opieka zdrowotna są bezpłatne. Przed rządami Kadafiego tylko 25 % Libijczyków umiało czytać i pisać. Dziś wskaźnik alfabetyzmu wynosi 83%.
6. Jeśli Libijczycy chcą zostać rolnikami – otrzymują ziemię, budynki gospodarcze, sprzęt, nasiona, żywy inwentarz za darmo.
7. Jeśli Libijczyk nie może znaleźć wsparcia edukacyjnego i medycznego, którego potrzebuje – rząd funduje mu wyjazd zagraniczny i stypendium w wysokości 2300 dolarów amerykańskich na miesiąc w celu zaakomodowania się i na wynajęcie samochodu.
8. Gdy Libijczyk kupuje samochód to rząd dopłaca mu połowę ceny auta.
9. Cena benzyny w Libii wynosi 14 centów amerykańskich za jeden litr.
10. Libia nie ma zagranicznych długów, a jej rezerwy dochodzące do 150 miliardów dolarów amerykańskich zostały zamrożone.
11. Jeśli Libijczyk absolwent nie może znaleźć zatrudnienia po skończeniu edukacji w wyuczonym zawodzie, to jeśli znajdzie inną pracę, państwo będzie płacić mu średnią pensję w wyuczonej profesji dopóki nie znajdzie pracy w swoim zawodzie.
12. Każda porcja sprzedanej benzyny jest bezpośrednio dotowana na konta bankowe Libijczyków.
13. Becikowe wynosi 5000 dolarów amerykańskich.
14. Czterdzieści bochenków chleba kosztuje w Libii 15 centów amerykańskich.
15. Jedna czwarta Libijczyków posiada uniwersyteckie wykształcenie.
16. Kadafi zorganizował największy na świecie projekt irygacji – Great Manmade River (Wielka Ludzką Ręką Uczynioną Rzekę) – w celu zapewnienia dostaw wody pustynnemu krajowi.

Chciałbym mieć takiego przywódcę, tak dbającego o codzienne życie obywatela.

A ludzie tak pierdolą co im gebelsowska szczekaczka podsunie.
Miało być jak zawsze a wyszło...zajebiście :-)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
A skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle ? ;)
A tak poważniej Kadafi rozpoczął niestety wiele wojen i wojenek, i dość mocno wspierał wszelkie   nacjonalistyczne ugrupowania, to dla mnie nie jest fajny kolo. Wojna z Czadem o uran. Z Sudanem, skłócił wielu ludzi i tutaj podobieństwo jest ogromne.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2016, 10:59:27 wysłana przez commelina »

Offline selfslave

• Gaduła
Ktoś tu wspomniał, że za ich rządów był rozwój gospodarczy. Totalna bzdura.
Za rządów PiSu był wzrost gospodarczy, tylko nie ma to nic wspólnego z tym kto wtedy rządził, ale politycy lubią sobie przypisywać takie rzeczy. W tamtych czasach również SLD przypisywało sobie, że ten wzrost gospodarczy to efekt ich działań, a teraz PiS spija śmietankę :D

Ja widząc liczne niedociągnięcia PO (delikatnie ujmując), widzę jednak ciągłą poprawę koniunktury i jakości życia wielu ludzi przez ostatnie 2 lata.
Niestety jest odwrotnie. Wzrosły zarobki, ale ceny podstawowych mediów, koszty mieszkania itp. wzrosły jeszcze bardziej, więc tak naprawdę możemy za swoją większą kasę żyć gorzej niż 10 lat temu, a przynajmniej dotyczy to większości osób w Polsce, przy medianie zarobków w okolicach 2300 zł netto. Inna sprawa, że jest sporo osób, które zarabiają za granicą po czym przyjeżdżają tutaj na jakiś czas. I rzeczywiście wliczając takie osoby mamy widoczny wzrost jakości życia. Natomiast z osobami zarabiającymi w Polsce wygląda to inaczej i raczej spotykam się z tym, że ludzie którzy kilka lat temu mogli sobie na wiele pozwolić, obecnie coraz bardziej oszczędzają. Oczywiście to subiektywne wnioski z obserwacji finansów własnych i znajomych, ale niestety zgadza się to z tymi statystykami.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
A tak trochę BTW, określanie Jarka mianem Kaczafi wcele wg mnie nie jest dla niego obraźliwe a wręcz przeciwnie.

2. Brak oprocentowania pożyczek; banki w Libii są państwowe, a zero procentowe pożyczki są prawnie zagwarantowane dla wszystkich.
4. Wszyscy nowożeńcy w Libii otrzymują 60000 dinarów (50000 dolarów amerykańskich) rządowego wsparcia na zakup mieszkania.
5. Edukacja i opieka zdrowotna są bezpłatne. Przed rządami Kadafiego tylko 25 % Libijczyków umiało czytać i pisać. Dziś wskaźnik alfabetyzmu wynosi 83%.
6. Jeśli Libijczycy chcą zostać rolnikami – otrzymują ziemię, budynki gospodarcze, sprzęt, nasiona, żywy inwentarz za darmo.
7. Jeśli Libijczyk nie może znaleźć wsparcia edukacyjnego i medycznego, którego potrzebuje – rząd funduje mu wyjazd zagraniczny i stypendium w wysokości 2300 dolarów amerykańskich na miesiąc w celu zaakomodowania się i na wynajęcie samochodu.
10. Libia nie ma zagranicznych długów, a jej rezerwy dochodzące do 150 miliardów dolarów amerykańskich zostały zamrożone.
11. Jeśli Libijczyk absolwent nie może znaleźć zatrudnienia po skończeniu edukacji w wyuczonym zawodzie, to jeśli znajdzie inną pracę, państwo będzie płacić mu średnią pensję w wyuczonej profesji dopóki nie znajdzie pracy w swoim zawodzie.
12. Każda porcja sprzedanej benzyny jest bezpośrednio dotowana na konta bankowe Libijczyków.
16. Kadafi zorganizował największy na świecie projekt irygacji – Great Manmade River (Wielka Ludzką Ręką Uczynioną Rzekę) – w celu zapewnienia dostaw wody pustynnemu krajowi.

Czytam to non stop na różnych forach gazet internetowych. Nikt nie podaje źródeł.
Ad.9 Kadafii kiedyś się zagotował i wywalił Turków z kraju. Okazało się że prawie wszystkie piekarnie należały do nich i zaczęło brakować chleba.
Ad.10 Obalenie rządu Kadafiego zostało zainicjowane wprost przez USA w chwili kiedy zdecydował się na odejście od USD w rozliczeniach za ropę. USD miał zostać zastąpiony trwale złotem podobnie jak w Iraku... tuż przed inwazją demokracji.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Jakbym nie siedział zawodowo w inwestycjach miejskich i utrzymaniu infrastruktury, to może bym uwierzył, że Polska nie jest w ruinie :)

Ja raczej widzę pełno samochodów, wózki w marketach wypchane po brzegi, galerie handlowe rosnące jak grzyby po deszczu. Wszędzie pełno ludzi. Co innego np. infrastruktura dróg. Takie tematy jak drogi, szkolnictwo, emerytury, NFZ itp. są regularnie odpuszczane przez rządzących, bo pojęcia nie mają jak zrobić reformę i porządek. Niestety, ale w naszym kraju porządku nigdy nie będzie, bo mentalnie jesteśmy dziczą. Jakbyśmy mieli mentalność bazującą na pracowitości i poszanowaniu cudzego i państwowego mienia, to bylibyśmy dużo dalej w rozwoju gospodarczo-społecznym.

Posty połączone: 16 Mar, 2016, 13:34:49
Spoiler
Nie życzę Ci nigdy doświadczenia dyktatury na sobie. Mój kumpel jest zawodowym żołnieżem i był tam parę miechów jak było gorąco. Wrócił wyzbyty złudzeń. Teraz jak widzi co Jego "szef" Macierewicz wyprawia, to masakra  :facepalm:

Posty połączone: 16 Mar, 2016, 13:38:16
Ktoś tu wspomniał, że za ich rządów był rozwój gospodarczy. Totalna bzdura.
Za rządów PiSu był wzrost gospodarczy, tylko nie ma to nic wspólnego z tym kto wtedy rządził, ale politycy lubią sobie przypisywać takie rzeczy. W tamtych czasach również SLD przypisywało sobie, że ten wzrost gospodarczy to efekt ich działań, a teraz PiS spija śmietankę :D

Ja widząc liczne niedociągnięcia PO (delikatnie ujmując), widzę jednak ciągłą poprawę koniunktury i jakości życia wielu ludzi przez ostatnie 2 lata.
Niestety jest odwrotnie. Wzrosły zarobki, ale ceny podstawowych mediów, koszty mieszkania itp. wzrosły jeszcze bardziej, więc tak naprawdę możemy za swoją większą kasę żyć gorzej niż 10 lat temu, a przynajmniej dotyczy to większości osób w Polsce, przy medianie zarobków w okolicach 2300 zł netto. Inna sprawa, że jest sporo osób, które zarabiają za granicą po czym przyjeżdżają tutaj na jakiś czas. I rzeczywiście wliczając takie osoby mamy widoczny wzrost jakości życia. Natomiast z osobami zarabiającymi w Polsce wygląda to inaczej i raczej spotykam się z tym, że ludzie którzy kilka lat temu mogli sobie na wiele pozwolić, obecnie coraz bardziej oszczędzają. Oczywiście to subiektywne wnioski z obserwacji finansów własnych i znajomych, ale niestety zgadza się to z tymi statystykami.
Pierwszy akapit był zalajkował, ale drugi wymagałby doprecyzwania. Wiadomo, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale jak rozmawiam ze znajomymi z różnych zawodów i warstw społeczno-majątkowych, to żodyn prywaciarz nie narzeka na koniunkturę tylko na poziom biurokracji.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2016, 13:38:17 wysłana przez Wolfhorsky »
Sprzedaję graty -> lukaj na forumową giełdę.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Czekajcie, kto tu jest lewakiem a kto prawakiem? :P

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Ja raczej widzę pełno samochodów, wózki w marketach wypchane po brzegi, galerie handlowe rosnące jak grzyby po deszczu. Wszędzie pełno ludzi. Co innego np. infrastruktura dróg. Takie tematy jak drogi, szkolnictwo, emerytury, NFZ itp. są regularnie odpuszczane przez rządzących, bo pojęcia nie mają jak zrobić reformę i porządek. Niestety, ale w naszym kraju porządku nigdy nie będzie, bo mentalnie jesteśmy dziczą. Jakbyśmy mieli mentalność bazującą na pracowitości i poszanowaniu cudzego i państwowego mienia, to bylibyśmy dużo dalej w rozwoju gospodarczo-społecznym.

Te tematy które pomijają świadczą o sile Państwa a nie obraz konsumpcji (w dodatku na kredyt) obywateli.
Odpal dane o wysokości oszczędności, złych długów, medianie zarobków, dzietności, średnim wieku samochodów itd. I powiedz że mamy krainę mlekiem i miodem płynącą.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Te tematy które pomijają świadczą o sile Państwa a nie obraz konsumpcji (w dodatku na kredyt) obywateli.
Odpal dane o wysokości oszczędności, złych długów, medianie zarobków, dzietności, średnim wieku samochodów itd. I powiedz że mamy krainę mlekiem i miodem płynącą.
Ja nie twierdzę, że jest różowo, ale nie jest tak czarno jak piszesz. Nadmierna konsumpcja i zadłużenie ludzi były przeze mnie poruszane wcześniej. To nie wina kraju, tylko mentalności ludzi i braku w ich edukacji finansowej. Jest to zasadnicza różnica.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Ani ten kraj nie jest mlekiem i miodem płynący, ani nie jest w ruinie. Trzeba zapierdalac i tyle. Wiek samochodów to dla mnie zaden wyznacznik bo to mentalnośc, woli wziąśc grata i sobie podłubać ilu ja takich znam... Złe kredyty to tez sporo złych nawyków i nonszalancji. Oszczedności,hm  my zwyczajnie nie potrafimy oszczedzać, my sie tego wszystkiego uczymy.

Niech zyją związki zawodowe !!!
http://www.defence24.pl/327487,zwiazkowcy-ze-stalowej-woli-ida-na-wojne-z-inspektoratem-uzbrojenia

Jeśli Antek sie temu podda to bedzie masakra.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2016, 17:20:30 wysłana przez commelina »

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Ja nie twierdzę, że jest różowo, ale nie jest tak czarno jak piszesz. Nadmierna konsumpcja i zadłużenie ludzi były przeze mnie poruszane wcześniej. To nie wina kraju, tylko mentalności ludzi i braku w ich edukacji finansowej. Jest to zasadnicza różnica.

Serio potrzeba ludzi edukować, że jak wydadzą więcej niż mają, to będą w dupie?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Jak widać tych którzy startują do sejmu trzeba :)

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Jak na razie nasz kraj nie jest wzorcem w tej sprawie, bo wydaje więcej niż zarabia ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
.....

Uwierz ze trzeba

Offline Wolfhorsky

• Gaduła

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Nie nie, jakie mam o nim zdanie to mam, ale nigdy nie przyznał ze są testy na polakach. Natomiast dziwie sie ze wszedł w tą polemikę.
Tutaj masz zdecydowanie bardziej rzeczowo i bez kpin :
http://www.defence24.pl/327251,ataki-elektromagnetyczne-na-polskich-obywateli-nieporozumienie

Bardziej jednak ciekawi mnie ten konflikt związków zawodowych HSH i bumaru. Ciekawy jestem jak to sie zakończy tym bardziej ze inspektorat uzbrojenia dokłada sie tutaj wydatnie i wykazuje sie ogromnym dupy dawaniem, jeśli wrecz nie sabotażem.
« Ostatnia zmiana: 16 Mar, 2016, 23:26:08 wysłana przez commelina »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
Nie nie, jakie mam o nim zdanie to mam, ale nigdy nie przyznał ze są testy na polakach. Natomiast dziwie sie ze wszedł w tą polemikę.
Tutaj masz zdecydowanie bardziej rzeczowo i bez kpin :
http://www.defence24.pl/327251,ataki-elektromagnetyczne-na-polskich-obywateli-nieporozumienie

Jak dla mnie, to Antka poniosło przed publiczką. Celebrytoza uderzyła do pustego łba.  ;D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Właśnie miałem wkleić link z Rzepy. A nie mówiłem? :P Jak zwykle wyszła na jaw patologiczna niekompetentność, co śmieszy dodatkowo o tyle, że obecny szef BORu tak chętnie obwinia poprzedniego o katastrofę w Smoleńsku ze względu na niedopatrzenia. Historia prawie zatoczyła koło.

Spoiler

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Cała zabawa moża zahaczać również o to, jak wczesniejsza wizyta w Smoleńsku, była obsłuzona przez dzisiejszego i ówczesnego szefa BOR. Jesli sie wcztytam w raport, to okazuje sie ze w ogole nie było sprawdzenia lotniska bo nikt ich tam nie wpuścił nikt nie miał czasu lub ochoty sie nimi zajmowac. Wszystko było zrobione "po łebkach" na słowo honoru. Ale jak to mówi nasz klasyk, trzeba właczyc myślenie i chcieć zajrzeć głębiej.

Posty połączone: 18 Mar, 2016, 11:03:07
@gizmi7  tutaj masz wyjaśnienie, na pewno jedyne słuszne.
http://niezalezna.pl/77832-ale-ktos-wkrecil-rzepe-mowi-wspolpracownik-prezydenta-po-sensacyjnym-tekscie-o-wypadku

Posty połączone: 18 Mar, 2016, 11:07:20
a najlepsze są półprawdy, nie do podważenia a kontekst i całość mogą lub oczywiście nie muszą odwrócić całą sytuację.
 Wspominałem juz o tym ale z ciekawości chciałem zobaczyc jak to kochana niezależna przedstawi.

http://niezalezna.pl/77824-mit-caracali-peka-jak-banka-mydlana-francuzi-nie-sa-w-stanie-spelnic-naszych-oczekiwan

Jak wspomniałem, na miejscu Francuzów tez bym sie na to wypiął. Miało byc 70 potem 50 na końcu 10 i to z offsetem, smiech. Moja opinia jest w oderwaniu od całości sensu tego przeargu a tylko o zasadach biznesowych, natomiast forma jej przekazania całą wine przenosi na Francuzów. Po prostu nieładnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Mar, 2016, 11:07:20 wysłana przez commelina »

Offline Wolfhorsky

• Gaduła
http://wiadomosci.onet.pl/warszawa/tragiczny-final-ospa-party-1-5-roczne-dziecko-nie-zyje/vhpckn
A tak jeszcze wracam do "wiedzy" na temat chorób i szczepień. Nie wiem czy śmiać się czy płakać  :facepalm:

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
Mnie bardziej zastanawia po co rodzice jechali potem z tym dzieckiem do szpitala, do tych przebrzydłych, opłacanych przez koncerny farmaceutyczne, chciwych i zdradzieckich lekarzy. Nie lepiej było do pieca na trzy zdrowaśki? :D

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
Oglądaliście Herkulesa? Bajka Disney'a, polecam.
Jest tam taka kwestia; Czy wy przygłupy nie rozumiecie?
Czasem jak czytam, to też mam ochotę tak zapytać.

Na zakończenie ( z mojej strony oczywiście) tego bardzo smutnego wątku powiem tyle;
Unia daje pieniądze na drogi, ale najpierw trzeba wpłacić tam składkę, nie ma nic za darmo, mało tego, nawet jeśli dostajemy pieniądze z Unii (które wcześniej wpłaciliśmy), to po to, żebyśmy mogli wybudować drogi, po których zapierdzielają niemieckie i francuskie ciężarówki, dowożące produkty do niemieckich i francuskich hipermarketów, które nie płacą podatków, i drenują kieszenie polskich obywateli na taką skalę, że mózg się lasuje (spuszczając przy tym polskich przedsiębiorców w kiblu, wybudowali drogi za własne pieniądze, tracąc oszczędności życia, i samo życie często gęsto)... ale to jeszcze nic... bo przeciętny leming i tak będzie robił wklejki z jakichś KOD'ów i sporów o TK, o którym nigdy wcześniej nie słyszał, np. wtedy, kiedy Rzepliński przyklepał ustawę, w której stwierdza, że kradzież 150 mld z OFE jest zgodna z konstytucją...

Nie rozumiecie, że Polska jest neokolonią, nie? Nie rozumiecie, że PiS chce odwrócić ten trend? Nie rozumiecie, że za tymi, którzy robią tę propagandę antypisowską, stoją potężne organizacje, koncerny i pieniądze, wpływy które mogą utracić, wynikające z dymania Polaków, że to oni nakręcają właśnie takie KODy i sztuczne spory o TK, które tak na serio nic nikogo nie interesuje?

Podałem tylko wycinek, zaraz znajdą się "obrońcy demokracji", którzy wytłumaczą mi wszystkie dobrodziejstwa, i wyjaśnią, dlaczego jestem w błędzie...

<kręci głową>

@nikt, da się jakoś odhaczyć wątek, żeby się nie wyświetlał?
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.