co do basu to caly miks był usiany problemami technicznymi. przy okazji moge przestrzec przed kupowaniem basu firmy ibanez BTB675 NTF. niby przepiękne wiosło..a w praktyce ma fabrycznie nie dobrane przetworniki. rozstaw nabiegunników mają na 6 strun nie na 5 ! basowy po 2 reklamacjach w ibanezie dostał taką informację i przykro mi. efekt ? nie do okiełznania bas. na strunie B buczy, na strunie E też a struny A nie ma praktycznie wcale..na wykresie fali audio jest z połowe ciszej sygnał. ot taka wada konstrukcyjna, praktycznie nie do wyważenia w miksie w takiej muzyce gdzie masa dzwiekow jest. i w ten sposob sprzęt za 3k okazał się być gówno wart. Wiem ze to brzmi jak justice for all ktorego nie nawidze ale trudno
Nie wydaje mi się, aby siedziały tam przetworniki z magnesami punktowymi... Nie wiem, do kogo pisał kolega, ale sprawa ma się tak: "A long blade polepiece widens the magnetic field, therefore, whether five-string or six, sound level is balanced by the ultra-precise vibration reaction of the longer coils." Jest to info z oficjalnej strony Ibaneza. Spróbujcie zamienić preamp na coś od Bartolini lub Audere, bo ten z serii BTB jest wyjątkowo nieudany w sensie muzycznym. A najlepiej - zrobić ten bas pasywny i zostawić wszystko jak jest, tylko wypruć preamp (przetworniki sa pasywne, jak coś). Wyjdzie NAJTANIEJ!
Posty połączone: 13 Lip, 2015, 00:09:04
ale wiesz że pickupy można zmienić, nie?
Po co?
Obstawiam, że winę ponosi preamp w tym basie! Nie dość że skutecznie zabija dynamikę, to jeszcze ma coś spieprzone... Skoro struna A jest głucha (zakładam, że bassman i realizator są ogarnięci i do nagrań: a) wzięli dobrej jakości NOWE! struny, b) nikt nie skręcił struny A przy zakładaniu) - to coś musi być z elektroniką w tym basie...