Autor Wątek: Kfjatuszki  (Przeczytany 553129 razy)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Odp: Kfjatuszki
« Odpowiedź #1975 21 Sty, 2015, 23:33:55 »
Ta, pewnie wybuchnie. Skończ, wstydu oszczędź.

Odpowiedz sobie, jak powyższe wpływa na naciąg i częstotliwość.
http://zadane.pl/zadanie/4650302

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #1976 21 Sty, 2015, 23:48:04 »
@Johny

Ja to napisałem na GOPie. I powtarzam po raz kolejny, że kwestia jest przede wszystkim chujowego drewna i zmian temperatur. Struny mogły być tutaj pierwszym klockiem domina. Do 70 kg w akustykach, może, założysz takie struny do elektryka i przejdziesz się zimą z gitarą w casie i mogą się podziać różne rzeczy. Just saing.

Ten Łukasz to Ty? w jakich akustykach? jaka zima? gościu szedł zimą? skąd masz te wszystkie dane?
kwestia nie jest chujowego drewna tylko pracy drewna, ile byś nie sezonował to i tak może popękać (mówię o tym neck-cracku jak go to Nikt określił) Chcesz powiedzieć, że struny mają wpływ na pękanie lakieru w różnych miejscach czy masz tutaj na myśli jakieś konkretne?
A ja powtarzam po raz kolejny, że w przypadku tego łączenia korpusu z gryfem to zawsze może popękać, chyba że miałbyś niepracujące drewno (lolo)  :google: odsyłam do karbu
« Ostatnia zmiana: 22 Sty, 2015, 00:03:59 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1977 21 Sty, 2015, 23:54:01 »
@Johny

Ja to napisałem na GOPie. I powtarzam po raz kolejny, że kwestia jest przede wszystkim chujowego drewna i zmian temperatur. Struny mogły być tutaj pierwszym klockiem domina. Do 70 kg w akustykach, może, założysz takie struny do elektryka i przejdziesz się zimą z gitarą w casie i mogą się podziać różne rzeczy. Just saing.

Ten Łukasz to Ty? w jakich akustykach? jaka zima? gościu szedł zimą? skąd masz te wszystkie dane?
kwestia nie jest chujowego drewna tylko pracy drewna, ile byś nie sezonował to i tak może popękać. Chcesz powiedzieć, że struny mają wpływ na pękanie lakieru w różnych miejscach czy masz tu coś konkretnego na myśli?

Tak, to ja. Powtarzam po raz któryś, że też chodziło mi przede wszystkim o pracujące drewno. Zimą mu popękało, podobno sporo koncertuje, więc można założyć, że wiosło często zmienia dosyć radykalnie temperaturę, nie jest grane tylko na kanapie.  Struny mogą być tylko dodatkiem do naprężeń wewnętrznych, coś na zasadzie kostek domina, ale też nie muszą.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #1978 21 Sty, 2015, 23:56:54 »
Nikt nie wpadł jeszcze na to, że lakier mógł być po prostu chujowo położony? Jaki wpływ ma naciąg strun na pękanie lakieru w okolicach potencjometrów? Zmiana temperatury w jakim stopniu może zmienić naciąg strun? Pół tonu w górę? Ton? Prędzej gryf pierdolnie albo mostek wyleci w powietrze.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #1979 22 Sty, 2015, 00:00:40 »
Prawie się kiedyś doktoryzowałem na temat pękania lakieru i neck cracków, jak składałem wiosła które przychodziły w kawałkach. Pierwsza zasada, niech złapie europejski klimat bo inaczej szlag je trafi (jak każdego).
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #1980 22 Sty, 2015, 00:33:51 »
Panie lwronk, to nie politechnika, to prawdziwe życie.
mniut i piah

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #1981 22 Sty, 2015, 00:35:20 »

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1982 22 Sty, 2015, 00:57:49 »
Panie lwronk, to nie politechnika, to prawdziwe życie.

Wybacz, zapomniałem, że fizyka nie działa w prawdziwym świecie.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #1983 22 Sty, 2015, 02:17:52 »
Jutro z rana nastroję bas o dwa tony wyżej i przejadę się z nim po mieście, po czym zostawię na kilka godzin w bagażniku auta na mrozie. Dam znać, czy mi cokolwiek popęka. A nie, czekaj, przecież ja nie mam żadnego lakieru na gitarze.

Widzisz, gdyby to było w oleju...

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #1984 22 Sty, 2015, 06:17:50 »

Wybacz, zapomniałem, że fizyka nie działa w prawdziwym świecie.

W świecie, gdzie lakier z tylu korpusu pęka od naciagu strun, fizyka musi być ciekawa dziedzina nauki.
mniut i piah

Offline .rogaty

• Gaduła
  • Dolina Magicznego Jednorożca Nińdzia!
« Odpowiedź #1985 22 Sty, 2015, 11:24:57 »
Dobrze, że topu od korpusu nie oderwało...
It's always nice to have a penis.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline birthmark

• Gaduła
Suto wędlin kładź na chleb

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
« Odpowiedź #1989 23 Sty, 2015, 12:04:40 »
No ikea to to nie jest, jeszcze te gwoździe... ;)
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #1992 26 Sty, 2015, 08:21:06 »
Kupiłem sobie ostatnio od niego dwie kostki. Ładne, ale do grania się nie nadają. Że drewno ogólnie takie se jest, to wiem od czasu jak z Messe przywlokłem se kostkę z hebanu. Ale te kompletnie nie grają iHui :D
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1993 26 Sty, 2015, 08:37:19 »
Kupiłem sobie ostatnio od niego dwie kostki. Ładne, ale do grania się nie nadają. Że drewno ogólnie takie se jest, to wiem od czasu jak z Messe przywlokłem se kostkę z hebanu. Ale te kompletnie nie grają iHui :D

Ja tam na moją hebanową nie narzekam. Fajny efekt daje na nagraniu, ale rzeczywiście szybko się zjeżdża. Z takich alternatywnych materiałów też bardzo fajne są mosiężne, ale tutaj kluczowe jest profilowanie krawędzi, żeby za mocno nie haczyć :)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #1994 26 Sty, 2015, 13:53:28 »
Lepiej żeby się kostki zjeżdżały niż struny. Nakupują se takie metalowych kostek albo innych kamieni i zadowolone
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1995 26 Sty, 2015, 22:42:57 »
Lepiej żeby się kostki zjeżdżały niż struny. Nakupują se takie metalowych kostek albo innych kamieni i zadowolone

Odpowiedni kształt i nie zjeżdża się nadmiernie ani jedno ani drugie.

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #1996 26 Sty, 2015, 22:45:23 »

ja pierdole - te wasze złote rady ...
nie przychodzi wam czasem do głowy , że może nie warto sie odzywać ...
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #1997 26 Sty, 2015, 22:50:34 »

ja pierdole - te wasze złote rady ...
nie przychodzi wam czasem do głowy , że może nie warto sie odzywać ...

Gram sporo mosiężną kostką, ale z okrągłą krawędzią boczną. Mam kilka stalowych, które rzeczywiście szybko zjeżdżają struny, bo mają małą grubość i ostrą krawędź. Kostka 1,14 mm i więcej z zaokrągloną krawędzią i nie zauważyłem, żeby zjeżdżała struny szybciej niż zwykle. Chociaż i tak wymieniam zawsze po max półtora miesiąca struny. Jak trzymasz przez pół roku komplet, to rzeczywiście może być różnie :P

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #1998 27 Sty, 2015, 01:14:05 »
zapomniałem emotek :(

Posty połączone: 28 Sty, 2015, 15:45:43
http://allegro.pl/ibanez-rg7321-2008-dimarzio-evolution-7-w-wa-i5035804417.html

ile kosztowała nówka?
« Ostatnia zmiana: 28 Sty, 2015, 15:45:43 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline MrJ

• Pr0
  • marudny jeżor
« Odpowiedź #1999 30 Sty, 2015, 12:40:48 »
Heh, miałem go sam wrzucać. Ludzie ostatnio chyba pierdolca dostali z cenami :headache: ;D

PS. Co ciekawe, przewinęła się kilka dni temu aukcja z LTD MH-417 za 1,5 tysia i nikt nie kupił. Zresztą gość wznowił, ale z nowymi fotkami, więc wciąż można nabyć: http://allegro.pl/esp-ltd-mh-417-straplocki-i5040993366.html - wiem, nie ten temat, ale to tak dla porównania ;)
Dyskusja z forumowym skurwysyństwem jest jak gra w szachy z gołębiem - nieważne ile umiesz, wiesz i jaki masz poziom. Gołąb i tak wskoczy na szachownicę, rozjebie figury, nasra i wydrze dziób że wygrał.