Autor Wątek: Razor SIN AMP - robi się będze kurwić!  (Przeczytany 30674 razy)

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Byle by miał wejście Jack In, reszte sie ogarnie.
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline ITHMW

• Pr0
o kuźwa sporo przybyło...  ...polutujcie resztę co trzeba, tryknijcie dobre lampki i jazda bo ja chcieć usłyszeć dziada.

W zasadzie zapomniałem się pytać, ale czy to będzie lampka 50/60W ? Na jakich lampkach mocy ?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi, 2015, 19:30:32 wysłana przez ITHMW »
INTERSTELLAR

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
No i stopki, stopki musi mieć.
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline Razor89

• Gaduła
Moc planuję coś w okolicach 50W, więcej nie ma sensu ;). Lampy preampu to 6N2P-EW a końcówka to Tung Sol 6L6GC STR. Zobaczymy jak to będzie grało. Od jutra zaczynam robić ostateczne okablowanie. Trzeba jeszcze założyć pcb sterowania na tył chassis :)

Offline ITHMW

• Pr0
Miałem te tungsole w Powerball'u. Malutkie bańki,ale fajne są, dają bardziej Vintage brzmienie. To były ostatnie bańki jakie testowałem z Engl'em i poszły razem z piecem.
Teraz mam nowego ENGL'a i jak narazie moje ulubione 6L6GC od JJ
INTERSTELLAR

Offline Razor89

• Gaduła
Robiłem z @sify11 test podczas jednego z reampów BH50. Przy tych samych ustawieniach nagraliśmy wzmacniacz z 6L6WXT i EL34 RTF. I nie było praktycznie żadnej różnicy. Różnica wychodzi przy bardzo głośnym graniu. Z własnego doświadczenia wiem, że większy wpływ na brzmienie ma zmiana punktu pracy lampy niż sama zamiana na inną. Różnice są bardzo delikatne :) Wiadomo, że w wzmakach typu crunch ma to większe znaczenie bo przester częściowo pochodzi z końcówki. W typowym hi-gainie nie ma to już tak dużego znaczenia.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
@sinquestsound też słyszał to porównanie :)
i always go full retard

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
Ma kurwić a bańki mogą siedzieć te do stawiania  ;D

Pozdrawiam.

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
A może jakaś poprawiona nazwa? np. SIN KURWIAMP?

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
A może jakaś poprawiona nazwa? np. SIN KURWIAMP?

Spoiler

Pozdrawiam.

Offline Razor89

• Gaduła
Jasne, że różne typy lamp mogą różnie brzmieć ;) Powiedz mi jednak jak ustawiałeś w nich bias? W Mesie biasu ustawić się nie da bez przeróbek układu. W 5150 II też się go ustawić dokładnie nie da bez modyfikacji, bo zakres napięci biasu jest zbyt mały i mierzyć można tylko napięcie. Nie wiem jak jest w 6534. Po drugie pomiar napięcia biasu podczas jego ustawianie totalnie nic nie mówi o rzeczywistym prądzie płynącym przez lampy mocy.  Lampy tego samego typu ale różnych producentów mogą w znacznym stopniu różnić się płynącym przez nie prądem przy tym samym napięciu biasu. W BH50 miałem ustawione dokładnie 35mA w przypadku 6L6wxt jak i EL34 RFT, mierzone w katodzie lamp:)
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2015, 09:03:52 wysłana przez Razor89 »

Offline ITHMW

• Pr0
Dorzucę swoje parę groszy do tej dyskusji. Niedawno wróciłem do 60W ENGL'a na dwóch lampach mocy 6L6GC. Lampy pereampu wymieniłem zaraz po rozpakowaniu wzmaka, ponieważ mam swój własny set marzeń do ENGL'i :) Natomiast lampy mocy wypierdzieliłem po paru tygodniach. Wbiłem swoje ulubione JJ 6L6GC i róznica brzmieniowa jest poważna. Spodziewałem się tego, ponieważ dokładnie to samo zrobiłem niegdyś z poprzenim ENGL'em. W obecnym modelu stockowe lampy miały poważną rozbieżność 33mA/39mA. Z moimi JJ ustawiłem sobie bias trochę cieplej, ale nie przegiąłem, ponieważ total max według obliczeń to 46mA . Lampy bujają się na 40mA/41mA.
Co do samej barwy to moim zdaniem JJ 6L6GC są jakby lampami do total nakurw gdzie stockowe są bardziej stonowane. Nie mają takiej krawędzi jak JJ. W JJ wszystkiego mam jakby pełno. Dołu, góry może z minimalnym przymknięciem środka. Natomiast stockowe były jakby wszędzie równe, jakby lekko przymulone. Fajnymi lampami okazały się też Tung Sol 6L6GC STR o których wspomniałeś, a które miałem w Powerball'u. Dużo ciepła, fajny środek z trzymaną za ryj górką. Lampy jakby do łagodniejszego stylu. Cholernie ciekawy jestem oryginalnych Svetlana (SED) Winged C 6L6 GC. Jeszcze ich nie wypróbowałem. Lampy zachwalane przez użytkowników. Jedna w cenie dwóch JJ. Zobaczymy. Jak je wsadzę to coś skrobnę :)
INTERSTELLAR

Offline Razor89

• Gaduła
Teoretycznie nie powinno być dużych różnic pomiędzy lampami tego samego typu. Niezależnie od producenta to powinna być ta sama lampa o tych samych parametrach. Widzimy jednak co się dzieje. Producenci robią swoje wersje lamp, które brzmią inaczej. Druga sprawa to niedokładność wykonania lamp w obecnej produkcji.

Mi chodziło głównie o to żeby obiektywnie porównać lampy to trzeba to robić w tych samych warunkach, a wzmacniacze typu Mesa DR czy odmiana 5150 się do tego totalnie nie nadają ze względu na brak możliwości zapewnienia tych samych warunków pracy lamp. No chyba że się zmodyfikuje bias ;)

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
Tu macie zestawienie lamp na przykładzie 5150 na dole są próbki. Mi najbardziej podoba się C
http://www.subterraneanwatchtower.com/news/hear-the-difference-between-tubes-in-a-5150

A co jest co tutaj  ;D

Spoiler

Pozdrawiam.

Offline Razor89

• Gaduła
Pytanie czy był ustawiony bias czy tylko na pałę były wymieniane. Bo jeśli tak to jest to niemiarodajne ;D

Offline Razor89

• Gaduła
Przylutowałem już te kilka kabelków ;D Fotka jeszcze przed przylutowaniem ostatnich przewodów do PCB mikroprocesora.
Pozostało jeszcze przetestować czy wszystko działa, zrobić porządek w środku, i zamówić panele z opisami.

Kilka próbek z uruchamiania i strojenia preampu. Dupy nie urywają jak te od @sinquestsound ale i na nie przyjdzie czas. Coś tam jednak już słychać. Nie miałem jednak czasu na szukanie najlepszego brzmienia. Pierwsze trzy nagrane na sztucznym obciążeniu i dołożony IR Mesy Recto. Ostatnia za pomocą SM57 na kolumnie HB212V

Wlacz osadzony player soundcloud

Na razie tyle :)
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2015, 19:37:14 wysłana przez Razor89 »

Offline ITHMW

• Pr0
No ależ się kurwa stęskniłem...  ...już myślałem, że eksplodował gdzieś w trakcie robót :) .

Dość miękki w odbiorze. Trzecia próbka pokazuje nieco inny charakter.
Sin zrobi próbki i wiem, że będzie świetnie. No jestem ciekawy.
INTERSTELLAR

Offline blendamed

• Gaduła
IT'S GUD. ME LIKES. UPTHUMBERED.
Spoiler

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
Spoko spoko  ;D niech go tylko dorwę w swoje łapy  ;D. Te próbki z IR to tylko punkt odniesienia i wstępne "wysterowanie" wzmaka. Ciężko dogadywać temat online a zwłaszcza kwestie brzmienia - dlatego wpadłem na pomysł że możemy porównać brzmienia preampów z Sinem. W tym celu "ufundowałem" Razorowi Dibox dzięki któremu ja zreampowałem mojego 6505 Mese i 5150 zrobiłem IR mojej paczki recto z sm57 i wysłałem to do @Razor89. Razor mógł zgrać sygnał z Sina zapodać ten sam IR i znając ustawienia gał w moich wzmakach mogliśmy przedyskutować co i jak odnośnie eq itd... Charakter Sina mi siedzi i na bank nie odbiega brzmieniem od "topowych" Ampów. Oczywiście póki nie ogram to nic więcej nie napiszę. Ale kmina z Diboxem w pytę  ;D

Pozdrawiam.

Offline Razor89

• Gaduła
Tak jak pisze @sinquestsound to w sumie nie są próbki z prawdziwego zdarzenia :) Tylko testy preampu podczas korygowania brzmienia. A pomysł z DI-BOXem zajebisty :)
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 08 Maj, 2015, 20:38:39 wysłana przez Razor89 »

Offline ITHMW

• Pr0
...i...
INTERSTELLAR

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
...i...

Przyszły tydzień :D

Pozdrawiam.

Offline Razor89

• Gaduła
Teraz ma status:
Spoiler

Offline Razor89

• Gaduła
Do porównania lamp bias musi być ustawiany tak samo, nie możesz mieć biasu w dupie bo on ma ogromny wpływ na efekt końcowy. Nie wiem jak jest w 6534 ale w 5150 mierzy się tylko napięcie biasu, a to o niczym nie świadczy. Trzeba mierzyć prąd, a większość seryjnych wzmacniaczy tego nie umożliwia bez stosowania specjalnych podstawek pomiarowych. Druga sprawa jest taka że wszystkie 5150 i pokrewne mają ustawiony bardzo mały prąd spoczynkowy, a bez przeróbek nie można ustawić takiego jaki się zazwyczaj ustawia.

Co do lamp w końcówce to w BH50 przerobiłem ostatnio 3 rodzaje 6L6 i chyba jestem głuchy bo oprócz różnic w poziomie szumów nie słyszałem róznic w brzmieniu. A za każdym razem nagrywałem próbki. Tylko że za każdym razem był dokładnie ustawiony bias na 35mA, mierzony w katodzie lampy mocy. I moim zdaniem wszystkie większe różnice w brzmieniu wynikają z różnego biasu ustawionego na lampach. Widziałem takie testy jak na pałę ludzie wymieniali lampy i później wypisywali jakie to różnice w brzmieniu są. Oczywiście pomijam tu fakt tego że dużo lamp z obecnej produkcji nie trzyma parametrów i może się zdarzyć set inaczej brzmiących lamp :)

W Mesie to już wcale biasu ustawić się nie da bez przeróbek. Ten wzmak się totalnie nie nadaje do miarodajnych testów.

Tyle z mojej strony i czysto technicznego punktu widzenia  ;D

Offline Razor89

• Gaduła
Wzmak praktycznie gotowy. Jeszcze muszę założyć z tyłu panel z opisami i go przetestować ostateczne głównie pod względem softu :D