Na początku chciałbym się przywitać, bo jestem nowy na forum. Przedstawiam wzmacniacz, który ostatnio zbudowałem. Jest to prototyp, który powstawał około rok (koncepcja, projekt i realizacja). Próbki brzmienia postaram się zamieścić, tylko aktualnie nie mam jak ich nagrać w dobrej jakości.
Parametry wzmacniacza:- końcówka mocy 50W na 6L6WXT, Nie zrobiłem przełącznika na tryb triodowy ponieważ go nie używam.
- 3 kanały z indywidualną korekcją dla każdego kanału. Czysty typowy Fender. Przesterowane to mieszanka Mesy DR, Engla Powerballa, oraz innych (brak wtórnika katodowego). Kanały przesterowane różnią się trochę korekcją oraz konfiguracją potencjometru gain, co daję inną barwę przesteru. Jeden z kanałów przesterowanych posiada możliwość odłączenia kondensatorów katodowych, co daje obniżenie wzmocnienia (crunch mod).
- pętla efektów lampowa
- bramka szumów
- reverb sprężynowy z regulacją poziomu na panelu. Dodatkowa regulacja wysterowania sprężyny wewnątrz.
- układ tremolo z Mesy, dostosowany do mojego układu.
- dwa przełączane poziomy głośności (master oraz solo)
- dwa przełączane prostowniki (lampowy lub krzemowy)
- zabezpieczenie transformatora głośnikowego przed uszkodzeniem w przypadku odłączenia obciążenia oraz sygnalizacja podłączenia kolumny.
- każdy kanał ma możliwość włączenia lub wyłączenia pętli USZ końcówki mocy (modern - vintage)
- Dla kanałów przesterowanych dodatkowe opcje "edge" oraz "bass cut". Pierwszy zaostrza trochę dźwięk drugi zmniejsza ilość basu w danym kanale.
- gniazdo do podłączenia tunera (działa wraz z opcją mute na footswitchu)
- headroom switch (low oraz high)
- możliwość podłączenia dodatkowego footswitcha w celu przełączania modern <-> vintage oraz edge <-> normal.
Kilka zdjęć :Bez paneli opisowych, aktualnie inne gałki. Jeszcze przed kosmetycznymi zmianami.
zdjęcie środka
gotowy wzmacniacz
footswitch