Autor Wątek: Rodzimy Custom Shop  (Przeczytany 124168 razy)

Offline Savage

• Prawie użytkownik
Rodzimy Custom Shop
« 28 Lis, 2008, 13:16:17 »
Jako iż jest to mój pierwszy post to witam wszystkich serdecznie i od razu przejdę do meritum. Interesują mnie Wasze opinie o naszych rodzimych lutnikach, kogo polecacie a kogo odradzacie i dlaczego (przy czym komentarze w stylu: "kolega słyszał, że podobno..." od razu sobie podarujmy). Planuję wydać na wiosło około 6kilozyla i nachodzą mnie drobne wątpliwości. Z jednej strony w gitarze robionej na zamówienie będę mieć wszystko w/g własnego widzi mi się, a z drugiej strony, no cóż, nie miałem wielu lutniczych gitar w rękach, a już na pewno nie siedmiostrunowych, poza tym w zasadzie nie ma na rynku gitary odpowiadającej moim wymaganiom (najbliższy jest Dean RC7 ale to 15kzł, a nie planuję sprzedawać nerki...). A może lepiej polować na jakiegoś J-Customa na ebay'u? ;)

Offline pan mikos

• Pr0
Odp: Rodzimy Custom Shop
« Odpowiedź #1 28 Lis, 2008, 13:24:59 »
Ja mam PASa i sobie chwale :)
Nie chce mi sie pisac o nim, ale mozesz wpasc dzisiaj do Wrocka na Gejparty 4 to go obmacasz :)
Sporo tu posiadaczy PASa, moze ktorys bedzie mniej leniwy i cos napisze, ale generalnie jak sobie przeszukasz forum to znajdziesz sporo (pozytywnego) na temat PASa.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #2 28 Lis, 2008, 13:28:31 »
Polecam z całego serca PAS guitars, mają świetne ceny i wiosła są pieknie wykonane i graja potężnie. Godny uwagi jest też REK, (tylko nie wiem jak u nich z cenami) oraz RAN (oni z kolei sa koszmarnie drodzy). Kamecki robi całkiem calkiem, ale gitary nie mają tego czegoś (RAN tak samo, niby ładny a mimo to jakiś taki bezpłciowy sie wydaje). O Lootnicku są zdania podzielone, ale mi sie jego wyroby bardzo podobają, zagadką dla mnie jest Roter, ta firma kiedys była strasznie budżetowa i nie robili zbyt dobrych wioseł, teraz podobno to się zmieniło, ale więcej o nich nie powiem bo najpierw sie do nich wybiore :)
Jeszcze zostal Marathone, choc to w duzej mierze seryjniaki, to robili też customowe i nawet ładne i wygodnie wiesła, nie wiem jak u nich sytuacja wyglada obecnie
B ( o ) ( o ) B S

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #3 28 Lis, 2008, 13:45:06 »
Właśnie pod uwagę biorę LOOTNICK'a, PAS i REK, nie kontaktowałem się jeszcze tylko z PAS. Do Wrocka mam trochę daleko z Gliwic więc chyba nie zdążę, ale dzięki za zaproszenie ;) Gitarę planuję zamawiać miedzy styczniem a marcem '09 więc może uda mi się jeszcze coś złapać w ręce. A jak Waszym zdaniem Ci producenci wypadają względem masówek (Ibanez, MusicMan) w podobnej cenie?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 28 Lis, 2008, 13:53:38 »
ciężkie pytanie. Ja uderzam w CSy bo nie ma seryjnych wioseł które by mi podeszły w 100% specyfikacją. No ale trza sie liczyc, że sprzedac będzie trudno, albo z bardzo duzą stratą. Sam kombinuje teraz czy by nie sprzedać swojego Rana
B ( o ) ( o ) B S

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #5 28 Lis, 2008, 13:58:36 »
Powiedzmy, że plan jest taki, że kupuję gitarę na następne 10 lat i absolutnie nie planuję jej sprzedawać, dlatego chciał bym ulokować kasę jak najlepiej. Te 6kzł to będzie dla mnie na prawdę spore obciążenie.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #6 28 Lis, 2008, 14:04:25 »
jeszcze nieźle robi Martch.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #7 28 Lis, 2008, 14:08:46 »
Powiedzmy, że plan jest taki, że kupuję gitarę na następne 10 lat i absolutnie nie planuję jej sprzedawać, dlatego chciał bym ulokować kasę jak najlepiej. Te 6kzł to będzie dla mnie na prawdę spore obciążenie.

ja jak robilem pierwszego customa to tez zakładałem ze na 10 lat :P po 2 latach zrobiłem nastepnego i pół roku po otrzymaniu go chodzi mi po glowie kolejny pomysł :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #8 28 Lis, 2008, 14:11:17 »
Kochanych gitar nigdy za wiele :P jeżeli będę zadowolony ze sprzętu to też w następnej kolejności zakładam jakąś sześciostrunowa siostrzyczkę bliźniaczkę, ale to już plany na 2010r ;)

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #9 28 Lis, 2008, 14:22:21 »
Malwood - Ernest Malinowski.

Polecam, sam nie bede pisał o wiosle - moze Radek się wypowie - sam potrzebowalem czegos o zblizonej do twojej specyfikacji (rc 7 czy cus - taki ibanez ale z fajniejszymi drewnami) - wg mnie super i cenowo bardzo dobrze.

Radek M. niech sie wypowie jak to gra ;-)

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #10 28 Lis, 2008, 14:31:57 »
No właśnie o Malwood nie wiem nic, nie ma żadnej stronki itp, a szkoda. Widziałem tu na forum jedną gitarkę tego pana i prezentuje się muszę przyznać wyśmienicie, ale nie ukrywam, że chciałbym zobaczyć więcej zanim dopiszę go do swojej "listy" :)

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #11 28 Lis, 2008, 16:04:01 »
Radek niech napisze:)

Jak jestes w Wawie moge udostepnic :)

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
« Odpowiedź #12 28 Lis, 2008, 17:02:49 »
O QJ było kiedyś głośno. Tylko nie pamiętam dlaczego :P
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #13 28 Lis, 2008, 17:05:34 »
Tak, pamiętam dlaczego... ;)

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
« Odpowiedź #14 28 Lis, 2008, 17:13:03 »
Jak dlaczego, bo ja  miałem jego wiosło :)

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #15 28 Lis, 2008, 17:21:14 »
O, witam kolegę z Gliwic(zagadaj na prv powiedz kto ty jesteś bom ciekaw któż to w siódemkę idzie;) a znając życie to się znamy).

Ja ci polecę PASa bo miałem parę gitar w łapie i fajnie, i przyjemnie, i ładnie, a ta od Mikosa to już w ogóle zabija wszystko, a ty dysponując taką kwotą to już w ogóle cuda na kiju tam dostaniesz ;)
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #16 28 Lis, 2008, 18:01:46 »
No będę musiał do PAS napisać po weekendzie, zobaczymy jak oni tam wycenią moje pomysły :)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #17 02 Gru, 2008, 00:50:03 »
Oj, jakos nie trafilem do tego tematu wczesniej :)

Co do gitarki Skar'a to rzeczywscie kawal fajnego badyla. Ta sama polka co moje Uv, tyle ze drewienka kustomowe, no i musze przyznac ze dobre kawalki deseczek zostaly wybrane. Jak sam bym myslal o czyms lutniczym, to powaznie bym sie zastanowil nad jego gitarkami ;)
No pain No gain !

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #18 03 Gru, 2008, 11:16:07 »
No tak, tylko szkoda że człowiek żadnego www nie posiada, żeby choćby wirtualnie pomacać jego instrumenty, za to z PAS Guitars mam już temat daleko do przodu posunięty (przynajmniej część teoretyczną, na praktyczną jeszcze muszę troszkę poczekać) :)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #19 03 Gru, 2008, 13:49:03 »
Też polecam PASa. Zrobili mi bardzo wygodną gitarkę :)

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #20 03 Gru, 2008, 18:06:32 »
A do tego na prawdę ładną, w sumie kształt deski perfekcyjny, dokładnie to co lubię, a ten top wygląda fantastycznie, tak więc pewnie posłuży mi za jakiś punkt odniesienia przy projektowaniu własnej. Mam nadzieje, że już w styczniu będę mógł złożyć zamówienie, wszystko zależy od tego kiedy mi trzynastkę wypłacą...  ;)

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
« Odpowiedź #21 04 Gru, 2008, 13:48:54 »
ja mam customa wykonania Zbigniewa Wiacka - Martch Guitars.
Nie powiem zlego slowa o tym czlowieku, za przystepna cene zrobil mi takie wioslo jak chcialem. Nie planuje go na 10 lat ale na przewieki!!!666!!!!666
Chodzi jak brzydwa, miesiac czekania, cena jak za customa spoko (2,5 + pickupy).

Offline Tolein

• Pr0
« Odpowiedź #22 06 Gru, 2008, 17:07:52 »
Podpisuję się obiema rękami (choć nieco dłużej czekałem i nieco więcej wydałem.. : D), z roboty Zbyszka Wiącka jestem w pełni zadowolony, wygodna, świetnie brzmi, całość jest bardzo ok.
Zaprosiłbym do W-wy na jazdę próbną, aczkolwiek może być z tym problem, jako że jestem lefty (i gitarka też).
Tak czy siak, polecam.
Jeśli chcesz, pytaj o detale na priv albo na gg.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Offline Savage

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #23 06 Gru, 2008, 22:42:41 »
Dzięki :) Prawdopodobnie jednak zdecyduję się na PAS, ceny mi odpowiadają, ich prace i styl również, no i bardzo dobry kontakt :)

Offline Matt-Carnage

• Pr0
« Odpowiedź #24 09 Gru, 2008, 16:26:29 »
ino pamietaj sie pochwalic jak bydzie!!