Autor Wątek: Nowatorskie rozwiązania i inne dziwadła  (Przeczytany 14245 razy)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Nowatorskie rozwiązania i inne dziwadła
« 15 Sty, 2015, 03:01:03 »
Nom, tutaj możemy dyskutować o różnych dziwnych rozwiązaniach od fanned frets po wooden frets. O aluminiowych i ebonolowych podstrunnicach. O niesymetrycznych gryfach i chwytniach ze zmiennym radiusem. O nowoczesnych mostkach evertune i kluczach tronical. O tym wszystkim co już było dawno temu i o tym co pojawiło się niedawno

Na wstępie od razu zaznaczę, że ten temat bardzo mi się przyda gdyż szukam teraz informacji o wszystkich pomysłach udoskonalania gitary elektrycznej z ostatnich 60 lat  :D
W podziękowaniu za wszystkie ciekawe informacje, zarówno te oczywiste jak i bardzo głęboko skrywane oferuję lajki.
Z góry bardzo wam dziękuję  :love:
« Ostatnia zmiana: 15 Sty, 2015, 03:20:58 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Przy "dziwadłach" od razu kojarzy mi się:
Spoiler

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Skrętna gitara/bas, jakiś czas temu mocno mnie to zadziwiło, co ciekawe, było jedną z inspiracji Oli Strandberga do zaprojektowania The EndurNeck™.

http://littleguitarworks.com/torzal-natural-twist/

@Johny jakiś ciekawy projekt się szykuje, czy tak dla siebie zbierasz info?

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Nie wiem czy seria Lace Helix nie była dużo wcześniej na rynku.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
@lwronk Szczerze mówiąc nie wiem co z tego powstanie :D mam chyba za mało czasu na coś poważnego
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
@lwronk Szczerze mówiąc nie wiem co z tego powstanie :D mam chyba za mało czasu na coś poważnego

Spoko, tak pytam, bo sam coś szykuję ;)

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Skrętna gitara/bas, jakiś czas temu mocno mnie to zadziwiło, co ciekawe, było jedną z inspiracji Oli Strandberga do zaprojektowania The EndurNeck™.
To musi byc do grania jakiejs pokreconej muzy :)

Offline Myxu

• Gaduła
Jak rok temu byłem u Nexusa to tez widziałem jakiś poskręcany bas jego produkcji ;)

Pjona za teuffela ;)

Do "dziwnych" rozwiązań można dodać jeszcze dwa Nexusowe patenty, czyli ten system konturowania basu oraz mostek oparty na kuli:
http://www.nexus-guitars.com/

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nexus miał jeszcze chyba jakiś patent na podstrunnice z kamienia, c'nie?

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Nexus miał jeszcze chyba jakiś patent na podstrunnice z kamienia, c'nie?

Ampeg, o ile dobrze pamiętam, robił to lata przed nim ;)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Jak rok temu byłem u Nexusa to tez widziałem jakiś poskręcany bas jego produkcji ;)

Pjona za teuffela ;)

Do "dziwnych" rozwiązań można dodać jeszcze dwa Nexusowe patenty, czyli ten system konturowania basu oraz mostek oparty na kuli:

Odnoiśnie tego mostka to gdyby nie to ze, po drodze jest gwint prawdopodobnie klaskałbym na wiwat a tak mam spore wątpliwości co do skuteczności, ze se tak rymne. Dingwall od dawna stosuje w swoich basach sfere tyle ze struna idzie pomiędzy dwoma i tez to dziwne jakieś takie.

Offline sylkis

• Pr0

Serio? Przez wiele lat Nexus się szczycił własnie marką kamiennej podstrunnicy jako pierwszy na świecie. Nawet na wiki ciągle jest taki wpis :D I jak gadałem z Jackiem Kobylskim to nawet mi opowiadał, jak kiedyś na to przypadkiem wpadł... zainspirowany nagrobkami na cmentarzu ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים

Chyba nie bardzo:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Kobylski

Jest informacja, że jako pierwszy na świecie...

Tu info z basoofki... 2004 rok.
https://www.basoofka.net/node/5811-kamienne-podstrunnice

@commelina a w/g ciebie na czym ma opierać się sfera, ma wisieć w powietrzu czy jak? Wtedy nie budziłaby twoich wątpliwości?
Jak masz wątpliwości co do skuteczności, to mogę ci podesłać instrument, nie będziesz musiał zgadywać, czy patent jest skuteczny czy nie, tylko sobie pomierzysz.

Taki był zamysł, jeden punkt podparcia z możliwością regulacji wysokości sfery.
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Myxu

• Gaduła
Odnoiśnie tego mostka to gdyby nie to ze, po drodze jest gwint prawdopodobnie klaskałbym na wiwat a tak mam spore wątpliwości co do skuteczności, ze se tak rymne. Dingwall od dawna stosuje w swoich basach sfere tyle ze struna idzie pomiędzy dwoma i tez to dziwne jakieś takie.

Szczerze mówiąc to mam podobne wnioski i nawet mam projekt mostka który omija tenże gwint ;) W ramach własnych przemyśleń gitarowych...
Ale stwierdziłem że zarzucę, bo o Dingwallach nie słyszałem, samą ideę od Jacka podpatrzyłem.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

@commelina a w/g ciebie na czym ma opierać się sfera, ma wisieć w powietrzu czy jak? Wtedy nie budziłaby twoich wątpliwości?
Jak masz wątpliwości co do skuteczności, to mogę ci podesłać instrument, nie będziesz musiał zgadywać, czy patent jest skuteczny czy nie, tylko sobie pomierzysz.

No i własnie tutaj jest pies pogrzebany zeby nie było gwintu. Gdyby sfera czy jej połowa leżała na podstawie bez "cienkiego prencika" z gwintem  to miałoby to dla mnie spore znaczenie, a tak ta rewelacyjnie rozchodząca sie energia jak dla mnie idzie w pizdu na tym gwincie.

http://www.dingwallguitars.com/basses/prima-artist/prima-artist-gallery/

Posty połączone: 15 Sty, 2015, 23:05:16
Gdyby ta sfera była cała sobą gwintem czyli walec z zakonczeniem sferycznym już było by dla mnie lepiej

a tutaj wizjoner i tez mostek ze sferą ;)

http://www.ricktoone.com/bridge.html
« Ostatnia zmiana: 15 Sty, 2015, 23:05:59 wysłana przez commelina »

Offline Dmaligator

• Pr0

No i własnie tutaj jest pies pogrzebany zeby nie było gwintu. Gdyby sfera czy jej połowa leżała na podstawie bez "cienkiego prencika" z gwintem  to miałoby to dla mnie spore znaczenie, a tak ta rewelacyjnie rozchodząca sie energia jak dla mnie idzie w pizdu na tym gwincie.

http://www.dingwallguitars.com/basses/prima-artist/prima-artist-gallery/

Zgadzam się z Commelina,według mnie powinny być siodełka dla kulek a wysokość powinna byś regulowana dobieraniem rożnych ich rozmiarów.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2015, 08:34:43 wysłana przez Dmaligator »
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline 13

• Gaduła
  • אלהים
No bez sensu. Mnie nie interesuje co dzieje się w/g ciebie z energią rzekomo skradzioną przez gwint.
Po prostu sprawdź sobie skuteczność energetyczną tego mostka, ty zwyczajnie snujesz domysły, zakładasz coś a priori, i na tej podstawie budujesz cały łańcuch wniosków, bez jakiejkolwiek fizycznej weryfikacji.

-Gitary Skervesen nie grają, i są niedorobione.
-A co miałeś jakąś w ręce?
-Nie.
-No to skąd wiesz?
-Bo tak wnoszę po palecie kolorów.

Trochę bez sensu, nie uważasz? To oczywiście jest hiperbola, ale na tej zasadzie można się wypowiadać o wszystkim.
Jeśli czegoś nie doświadczyłeś, to zwyczajnie nie snuj domysłów o tajemnych gwintach.

@Myxu pochwal się swoim rozwiązaniem ;)
Zdrowy rozum jest rzeczą ze wszystkich na świecie najlepiej podzieloną, każdy bowiem sądzi, iż jest w nią tak dobrze zaopatrzony, iż nawet ci, których we wszystkim innym najtrudniej jest zadowolić, nie zwykli pragnąć go więcej niźli posiadają. Kartezjusz.

Offline Myxu

• Gaduła
13, ale to nie trzeba snuć niczego, wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie:
"Czy twierdzę ze kształt kostki mostka ma wpływ na brzmienie?"
Jeżeli tak to IMO jeśli kształt walca, czy prostopadłościanu jest be, bo wewnętrzne odbicia, to jaki jest kształt śrubki? :D
Ja osobiście nie twierdzę że to kiepski most, po prostu na to co widzę ze zdjęć - wydaje mi się to bardziej marketingiem niż fizyką. Mówię to z całym szacunkiem i sympatią do Jacka, mając w pamięci to że mój obecny no. 1 to jego wiosło i jest to najfajniejsza gitara na jakiej grałem ever.

Rozwiązaniem się nie pochwalę bo siedzi w głowie, jak będzie model CAD/CAM to zainteresowanym mogę podesłać ;)

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
No bez sensu. Mnie nie interesuje co dzieje się w/g ciebie z energią rzekomo skradzioną przez gwint.
Po prostu sprawdź sobie skuteczność energetyczną tego mostka, ty zwyczajnie snujesz domysły, zakładasz coś a priori, i na tej podstawie budujesz cały łańcuch wniosków, bez jakiejkolwiek fizycznej weryfikacji.

-Nie.
-No to skąd wiesz?

Trochę bez sensu, nie uważasz? To oczywiście jest hiperbola, ale na tej zasadzie można się wypowiadać o wszystkim.
Jeśli czegoś nie doświadczyłeś, to zwyczajnie nie snuj domysłów o tajemnych gwintach.

Porównanie mocno na wyrost, nie wiem, czy to na tyle oczywiste dla wszystkich, ale pewne rzeczy da się po prostu z jakąś dokładnością po prostu wyliczyć.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

-Nie.
-No to skąd wiesz?

Wyczuwam niepotrzebną irytację.  Pan Kobylski duzo pisze własnie o tej energi o rozchodzeniu sie fali po sferze i zgadam sie z tym bo i trudno podwarzac prawa fizyki ale tutaj mamy jeszcze mechanikę i w zwiazku z tym zadaje sobie pytanie. Dlaczego ludzie w wielu przypadkach zrezygnowali z połączen nitowych na rzecz gwintowanych... bo są elastyczniejsze i mogą przenieśc więcej przeciażeń. Dla mnie słowo klucz przy rozchodzeniu sie fali jest owa elastyczność, co przy przeniesieniu fali ze struny na drewno przez elastyczny element jakim jest gwint  w jakimś stopniu jest niwelowana.

Odnośnie porównania . Czy aby obliczyć rozchodzenie się fali , lub własciwy gwint,  muszę mieć tą fale w dłoni lub ten gwint ? 

Jeszcze jedna wg mnie najważniejsza rzecz. Nikogo do niczego nie zamierzam przekonywać, wyraziłem własne zdanie i wątpliwości wynikające z własnego doświadczenia. Nie próbuje podważać niczyjej wiedzy i osiągnięć ale nie muszę sie z nimi zgadzać . A i jeszcze jedno, nie jestem Charlie i nie mam do sprzedania opla  ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2015, 00:21:56 wysłana przez commelina »

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Zastanawiam się, z jaką siłą dociskany jest tutaj gwint. Możliwe, że dzięki sile, która oddziałuje na kostkę od góry, straty energii są wystarczająco niewielkie, by połączenie gwintowane nie rozpraszało jej aż tyle. Z drugiej strony, zakładając napięcie struny rzędu 10N, na oko docisk nie przekracza ~7N.

Offline Myxu

• Gaduła
Myślę że gubicie puentę. Oczywiście, to co @Commelina napisał o gwincie jest prawdziwe, ale według mnie jeśli twierdzimy że kształt elementu leżącego między struną a korpusem (teza: kula jest zauważalnie lepsza od prostopadłścianu czy walca, bo nie ma odbić wewnętrznych) no to powyższe twierdzenie wypadało by zastosować do całego elementu przenoszącego drgania. Co nam przyniesie brak tych odbić w kuli, jeśli wspomniane odbicia nastąpią w śrubie?

A Babicz działa na trochę innej zasadzie, tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie rozpatruje w ogóle odbić wewnętrznych, a po prostu zwiększa powierzchnię styku.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Myślę że gubicie puentę. Oczywiście, to co @Commelina napisał o gwincie jest prawdziwe, ale według mnie jeśli twierdzimy że kształt elementu leżącego między struną a korpusem (teza: kula jest zauważalnie lepsza od prostopadłścianu czy walca, bo nie ma odbić wewnętrznych) no to powyższe twierdzenie wypadało by zastosować do całego elementu przenoszącego drgania. Co nam przyniesie brak tych odbić w kuli, jeśli wspomniane odbicia nastąpią w śrubie?

A Babicz działa na trochę innej zasadzie, tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie rozpatruje w ogóle odbić wewnętrznych, a po prostu zwiększa powierzchnię styku.

Dlatego niemal od zawsze twierdze ze gitara jest składową wszystkich elementów, i fajnie ze ludzie kombinują ale daleki jestem od gloryfikacji jednej ze składowych. To samo mam z Hannesem wygodny niebywale, nowatorska konstrukcja i materiały a mi brzmieniowo zupełnie nie leży, ze nie wspomnę o zakresie strojenia. Tam dopiero byłoby uzywanie nad spręzynkami itp.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Ja trochę nie na temat chciałem powiedzieć, że na oko te mostki Babicza po prostu zajebiście mi się podobają. Jest jasne, że gitary grają i bez takich patentów, ale szczerze mówiąc, zawsze się zastanawiałem, patrząc na te śmiszne śrubki w hardtailach, jak to jest, że drganie struny w ogóle przenosi się na cokolwiek dalej po nich :)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dlatego dajo struny srubody ;)

A tak poważnie ja tam jestę fanę pojedynczych kostek ABM mimo ze ponoć niewygodne.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty, 2015, 11:03:14 wysłana przez commelina »