Jako osoba, która nie dawno miała własne wesele i szukała kapeli, mogę coś powiedzieć czego oczekiwałem od kapel:
Wszystko zależy od tego jaki poziom prezentuje dany zespół a tym samym czego będzie wymagał od gitarzysty. Kiedyś brałem udział w przesłuchaniu do zespołu eventowo-weselnego. To był zespół o trochę bardziej profesjonalnym podejściu do sprawy i na szczęście nie grał "Białych misiów", "Cichych wód" itd.
Akurat tu się nie zgodzę, początkowo też szukałem zespołów "bardziej pro", ale co to właściwie znaczy? Niestety, albo i stety, na weselu mają się bawić wszyscy, nie tylko Ci z wysublimowanym gustem muzycznym. Już wcześniej rozmawiając z ludźmi z rodziny z obu stron, padały hasła: "Ale będzie, Ona tańczy dla mnie? I Biały miś?", trzeba pamiętać, że granie takiego zespołu ma być pod publikę, nie odwrotnie.
Co do sprzętu to najwygodniejszy będzie jakiś cyfrak w stylu Line6 POD + combo albo jak tu już pisali aktywna kolumna.
I to chyba najsensowniejszy sprzęt jaki można mieć na takie imprezy.
Samo granie na weselach polega najczęściej na graniu setów około półgodzinnych potem przerwa na wódę i żarcie i tak w kółko po drodze oczepiny. Zabawianiem i gadaniem do gości raczej się nie przejmujesz bo robi to wokalista. Wesela bywają różne u sztywniaków trwają do godz. około 2-giej a jak towarzystwo bawi się dobrze to możesz grać i do piątej. Z tego co się orientuję to w umowie ustala się godzinę do której powinien grać zespół. Czasami dochodzą też poprawiny.
Osobiście przepytywałem kapele po ile grają nieprzerwanie i ile mają przerwy. Uważam, że jak płacę to wymagam, szczerze? Wymagałem przerw nie dłuższych niż 10-15 minut, z jedną półgodzinną, zachowania profesjonalizmu do końca (czyli nie napierdolenia się) i setów nie krótszych niż właśnie 30 minut. Co do tego jak długo się gra, to musisz minimum liczyć do 1-2 w nocy, jak się ludzie bawią, co w 90% zależy od tego jak kapela gra, to może być znacznie dłużej.
Odniosłem się do tego co kolega pisał, bo było najprościej
Aha... sensowna kapela, taka co spełniała moje wymagania, była od 3kPLN za impreze, za 3-4 osoby. Kapele 5-6 osobowe, podchodziły nawet pod 6-7kPLN.