Autor Wątek: Tanie, aktywe pickupy... do basu 5. I elektronika  (Przeczytany 8676 razy)

Offline sylkis

• Pr0
Co prawda nie do końca w specjalizacji forum, ale ktoś może wie?

Wiosło jest zbudowane z gówna utwardzanego lakierem (Harley Benton, którego kiedyś za grosze (i tak przepłaciłem) zauważyłem na alledrogo i pod wpływem impulsu kupiłem), więc im więcej będzie brzmienia z pickuów, a mniej z wiosła samego w sobie, tym lepiej (więc aktywy, zwłaszcza, że w oryginale fabrycznie to wiosło ponoć kiedyś miało aktywy) - ale z drugiej strony nie będę na pewno w nic drogiego inwestował (więc im taniej, tym lepiej, bo jak będzie za drogo to bardziej mi się opłaca inne wiosło wciągnąć).

A, no i ktoś, kto kiedyś zgwałcił to i tak spierdolone :D wiosło jeszcze wziął i nasrał w elektronikę (pewnie wymienił ją razem z pickupami) i nie wiem co za chujstwo z nią, generalnie to jak na moje jest do wymiany, biorąc pod uwagę martwe potki. Za czym patrzeć? Jeden hambakier (fabrycznie był splitowalny coil tapem, ale chuj z tym) i jeden singiel.

W pierwszym odruchu zajrzałem na stronkę Tesli, ale tam nic aktywnego do 5 nie znalazłem... nie mam pomysłów gdzie szukać dalej.

W sumie jakby ktoś miał jakieś tanie stockowe aktywne używki z jakiegoś gówna, to też powinno styknąć...
« Ostatnia zmiana: 25 Gru, 2014, 20:02:53 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Sprawdź najpierw czy pipaki dają jakikolwiek sygnał, jak tak, to proponuję kupić preamp WSC ME-3 (w Mayshop jest bardzo tanio), robi BARDZO dobrze tanim bassówkom, moja Jolka dostała plus pierdylion do brzmienia.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline sylkis

• Pr0
Będę musiał obczaić. Ogólnie to bym wyjebał to wiosło za okno, ale stwierdziłem, że kupię lutownicę i sie na nim nauczę - w razie W jak spierdolę, to okno dalej będzie w końcu czekać :D
(\__/)    This is Bunny.

Offline sylkis

• Pr0
To raczej nie ta półka cenowa? :D
(\__/)    This is Bunny.

Offline sylkis

• Pr0
To coś bekowego, czy serio fajnego? :P bo to 'hehehe' brzmi podejrzanie :D
I powiedzcie coś więcej o tej koncepcji aktywnego przedwzmacniacza do pasywów w sumie :D
(\__/)    This is Bunny.

Offline sylkis

• Pr0
Set za 300USD? postoję :p

W ogóle otworzyłem cavity z ciekawości poraz pierwszy w tym wiośle i miałem rację, jeden potek w ogóle niepodpięty pod nic jest. Ale jest tam jakaś bateria, lol. Ktoś ogarnia to na tyle, aby mi powiedzieć, co się tam dzieje? :D
Kilka fot poglądowo: https://imgur.com/a/Y0kKk

Posty połączone: 31 Gru, 2014, 22:36:35

@Stivo2005
ty mówiłeś o tym, prawda? Czym się to różni od tego poza tym, że są 2 potki EQ i jeden balance, zamiast 3 potków EQ? Brzmi to jakoś szczególnie gorzej? Bo w sumie ten balance by się pewnie przydał :p a cenowo wychodzi na mniej-więcej to samo.
I czy to są własnie te aktywne preampy do pasywnych pipaków?
« Ostatnia zmiana: 31 Gru, 2014, 22:37:10 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Orange

• Gość
Niewyraźle te fotki, ale najwyraźniej ktoś wstawił diy preamp, pipaki pasywne. Bałagan straszny i potki polskie 220, bo w sklepie nigdy nie ma 250. Znam ten ból. Nieostre te zdjęcia niestety. Moja rada: wyjebane preamp, polutuj wszystko ze schematowa Seymoura i będziesz wiedział czy i jak gada.

Offline sylkis

• Pr0
fotki robione telefonem na kolanie, lol, poza tym w życiu takich rzeczy nie robiłem i nie byłem pewien co powinno być na ujęciu, to starałem się tak całościowo.

Pewnie ktoś sobei kupił nowe wiosło i preamp z pikapami przełożył z tego wiosła do tamtego, bo aktywy i jeszcze push-pull do splitowania hambakiera. I wzamian wpierdolił cokolwiek, byle sprzedać... myślę czy nie wyjąć też pickupów nie obejrzeć co to właściwie jest i nie wrzucić fot? czy nie ma potrzeby
(\__/)    This is Bunny.

Orange

• Gość
Możesz. Tylko jak robisz fotki na kolanie, to postaraj się żeby było wydepilowane. Poproś jakąś koleżankę najlepiej.

Offline sylkis

• Pr0
Wyjąłem na chwilę pickupy. Oba kompletnie nieopisane, żandnych napisów na nich w ogóle. Z obu wystaje po jednym dwużyłowym kabelku, czyli zgaduję, że były wymienione na byle jakie pasywy i hambakier jest niesplitowalny.

Zanabyłem tę w drodze kupna lutownicę :D
To co psuć?
(\__/)    This is Bunny.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
i always go full retard

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Co prawda nie do końca w specjalizacji forum, ale ktoś może wie?

Wiosło jest zbudowane z gówna utwardzanego lakierem (Harley Benton, którego kiedyś za grosze (i tak przepłaciłem) zauważyłem na alledrogo i pod wpływem impulsu kupiłem), więc im więcej będzie brzmienia z pickuów, a mniej z wiosła samego w sobie, tym lepiej (więc aktywy, zwłaszcza, że w oryginale fabrycznie to wiosło ponoć kiedyś miało aktywy) - ale z drugiej strony nie będę na pewno w nic drogiego inwestował (więc im taniej, tym lepiej, bo jak będzie za drogo to bardziej mi się opłaca inne wiosło wciągnąć).

Co to za Benton konkretnie? Jak się odzywa z dechy?

BTW - na początek wyprułbym z niego cała elektrykę, zaekranował porządnie miedzią, potem wrzuciłbym jakiegoś Bournsa 500k audio na Master VOL, Bournsa MN500k na balans pipaków i Bournsa no-load 500k liniowego na Master Tone (do tego .47uF OrangeDropa). Okablowanie w szmacie Fendera. Do tego nikle EB i powinno się zgadzać (koszt w granicach stówki pomijając struny).
http://guitarproject.pl/p/467/9573/potencjometr-bourns-500k-audio-seria-gtr--potencjometry-elektronika-czesci-do-gitary-elektrycznej-czesci.html
http://guitarproject.pl/p/467/3550/potencjometr-blend-balance-bourns-500k-seria-gtr--potencjometry-elektronika-czesci-do-gitary-elektrycznej-czesci.html
http://guitarproject.pl/p/467/9580/potencjometr-bourns-500k-liniowy-no-load-gnl--potencjometry-elektronika-czesci-do-gitary-elektrycznej-czesci.html
http://guitarproject.pl/p/5/543/kondensator-orange-drop-0-047uf-kondensatory-elektronika-czesci-do-gitary-elektrycznej-czesci.html
http://guitarproject.pl/c/7/kabelki-i-ekranowanie-elektronika-czesci-do-gitary-elektrycznej-czesci.html

Pakowanie Nordów, które są absolutnym hi-endem w basowych gratach, to trochę groteska. :) Tutaj nawet Tesla to inwestycja mocno na wyrost. Jak nie zagrają obecne pipaki, to proponuje wrzucić np pasywne Wilkinsony, bo są niedrogie i brzmią bardzo dobrze, jak na swoją śmieszną cenę.

Generalnie bez zrobienia podstaw elektryki, nie ma co w ogóle dyskutować. A jeśli bas brzmi nierówno z dechy, ma jakieś głuchości itd, to rozpaliłbym nim w piecu zamiast kombinować z uaktywnianiem go.
« Ostatnia zmiana: 15 Sty, 2015, 11:31:31 wysłana przez OMSON »

Offline sylkis

• Pr0
harley benton HBB500
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
harley benton HBB500

No to masz tam klasyczną konstrukcję: olcha, klon, palisander. Raczej dalekie to, od gówna utwardzanego lakierem. Kup mu te pickupy:
http://guitarproject.pl/p/141/9770/humbucker-do-basu-wilkinson-mwm5-5str-otwarty--przetworniki-do-5-ki-przetworniki-czesci-do-gitary-basowej-czesci.html

http://guitarproject.pl/p/141/9765/przetwornik-do-basu-wilkinson-mwbj5-5str-neck--przetworniki-do-5-ki-przetworniki-czesci-do-gitary-basowej-czesci.html

Elektrykę zrób, jak podlinkowałem wyżej i nie kombinuj z uaktywnianiem go! Po tych wymianach i ustawieniu setupu nie poznasz tego basu soundowo.

BTW - możesz dać switch DPDT on-on-on w miejsce jednego z otworów, do zmiany konfiguracji humbackera szer/równ/poj. To da sporo możliwośći brzmieniowych w połączeniu z gryfowym singlem.
« Ostatnia zmiana: 17 Sty, 2015, 00:10:14 wysłana przez OMSON »

Offline sylkis

• Pr0
Harley Benton = gówno :P Czytałem o ludziach co płakali jak lakier dzierali ogladając co się pod nim kryje, niemaże jakby to jakiś Roter był.
No i w sensie, że jak, jakie będą 3 gały? 2xVolume+Balance? I przełącznik będzie samym humbuckerem sterował humb/coilsplit/parallel?
I czemu nie dawac aktywnego przedwzmacniacza jak chodziażby te wcześniej wspomniane w tym topiku? Ja nie chce tego wiosła uaktywniać na siłę, tylko jak już to raczej odzyskać jego fabryczne możliwości.
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Bo aktywne układy (w szczególności te najtańsze) rozmydlają sound i skutecznie pozbawiają go naturalnej tekstury. Oczywiście masz niby więcej dołu (ale nieco rozlanego) i górki (ale jebiącej plastikiem) i ogólnego sztucznego brzmienia. Także dążenie do przywrócenia mu tzw. fabrycznych "możliwości", gdzie masz najpodlejszy pre i słabe pipaki, to nie jest właściwa droga :) Zrób sobie instrument pasywny, dobrze wyekranowany, ale na uczciwych (niekoniecznie najdroższych) podzespołach i ciesz się brzmieniem. Do układów aktywnych mających w miarę transparentne brzmienie, zaliczają się Bartolini, Audere i fabryczne układy z Peavey'ów Cirrus (piwejowskiego nie kupisz). Tylko to raczej bez sensu finansowo - lepiej już kupić inny bas. :)

Co do konfiguracji, to tak. Master Volume, Blend, Master Tone, switch DPDT do humbackera. Obsadzisz obecne 4 otwory w korpusie. Albo możesz dać dwa volumy (250k audio do singla i 500k audio, do humbackera) zamiast master voluma i blendu. Jak Ci wygodniej.

"Harley Benton = gówno", to nie do końca tak. Np cała seria jazzbasów i precli ma dużo lepiej brzmiące drewno niż 3x droższe Squiery...

http://www.bonedo.de/artikel/einzelansicht/harley-benton-hbb1975-na.html

http://www.bonedo.de/artikel/einzelansicht/harley-benton-pb-50-sb-vintage-series-test.html

(posłuchaj sobie próbek na dobrym sprzęcie)

« Ostatnia zmiana: 18 Sty, 2015, 02:24:10 wysłana przez OMSON »

Offline sylkis

• Pr0
Tak siedzę i paczę na to ustrojstwo (muszę zrobić coś z progami bo są zajebane totalnie) i nie mogę się zdecydować, czy robić wszystko jak @OMSON pisze (ew. kminię, czy chcę master tone, czy coś innego w jego miejsce ciekawego da się wymyślić, oraz czy nie lepiej wziąć obrotowego 4-pozycyjnego switcha i zrobić go na szeregowo-rownolegle-accoustic mode-single), czy jednak wziąć któryś z tych pre ze sklepu mayo. Co dałoby lepszy efekt. Co właściwie robią te pre, one jedynie wzmacniają sygnał, czy coś jeszcze skoro gałki są już do nich w zestawie ze sztywno przypisanymi funkcjami?
Te pipaki myślę, że wezmę tak, czy siak.
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
W basówce musisz myśleć trochę inaczej, niż w gitarze z tymi modami :) Optymalnie będzie z 3 pozycyjnym przełącznikiem DPDT i masz opcje klasycznego ciemnego humbackera z dużą ilością dolnego środka w trybie szeregowym, wyscoopowanego humbackera na modłę MM  tzw "klekot jajec" oraz środkowo brzmiący singielek, chudszy i bardziej klarowny niż klasyczny humbacker. Jak to będziesz łączyć z gryfowym singlem, to się zrobi wystarczająco dużo opcji (idę o zakład, że będziesz używać gównie jednej opcji, która Ci przypasuje). Jak chcesz mieć jeszcze fajne mody, to w miejsce master tone wstaw jakiś przełącznik obrotowy i dolutuj wokół kondensatory rożnych wartości. Jedna pozycje zrób bez pojemności, to będziesz miał tzw no-load. Jest coś takiego w gotowcu, ale kurewsko drogie (więcej niż za bas dałeś). :)  Nazywa się StellarTone. Są tez tutoriale na YT, jak to zrobić domowym sposobem.

Preampy onboard, a raczej układy aktywne dają przede wszystkim poręczne EQ. Tylko, że zwykle nie na tyle dobre, co gały we wzmacniaczu (niskie napięcia pracy takich układów i zwykle średnie jakościowo elementy, przekładają się na jakość brzmienia). Jak napisałem wcześniej - pozornie dostajesz więcej (basu, środka, górki - zależy od samego układu), ale kosztem czegoś, co Ci skutecznie zabije taki układ! A mowa tu o tzw "organiczności" dźwięku. Jak to upierdolisz u źródła, to się będziesz potem bawić w sznury efektów, żeby to "wyciągnąć" - ale IMHO nie tędy droga... ;)

Jak instrument broni się pasywnie, to nie trzeba mu żadnych bajerów, tylko porządny setup (krzywizna gryfu, menzura, ustawienie wysokości strun, nachylenie i wysokość przetworników).  Dobre, świeże struny. Porządne kable. Reszta już idzie z łapy. :)

Bardziej bym się przejął tymi progami, jeśli już. ;)

BTW - jak Ci zależy na preampie, to sobie zawsze możesz dokupić jakiegoś Sansampa w racku. Najlepiej coś na normalne zasilanie, ewentualnie kostkę, która chociaż na 18V pracuje.
« Ostatnia zmiana: 26 Sty, 2015, 11:02:28 wysłana przez OMSON »

Offline sylkis

• Pr0
Te progi to masakiera i to jest osobna historia.
Lutnik (uczeń) płakał jak mi je szlifował widząc je po raz pierwszy. I po skończonej robicie stwierdził, że jak znowu coś zacznie się z nimi kaszanić, to lepiej je wyjebać w chuj, bo to bez sensu robota będzie.
Powiedz mi coś więcej o tych modach z kondensatorami? O co w tym chodzi? :D
Master Vol, Balance, Przełącznik trybu humbucka i drugi Przełącznik co by w sumie robił? Coś w stylu gały Tone, ale w inny sposób?
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Zmieniałby resonans pipaków i ich tonalność. Posłuchaj tutaj:

A co do regulacji, to chyba lepiej dopasujesz obciążenie, jak dasz drugą opcje, co zaproponowałem: Volume 500k audio do humbackera + Volume 250k audio - do singla (zamiast blendu miedzy nimi). Będzie na 2 dziury. W kolejna wstawisz switch DPDT 3-way (do zmiany konfiguracji cewek w humbaku), a do ostatniej albo klasyczny Tone 250k liniowy (jednak lepszy brzmieniowo będzie 250k niż 500k), albo taki obrotowy switch DIY (jak Ci się chce to robić) - bedziesz zmieniał tonalność układu, jak na tym demo na górze.

Zjedź na dół, obejrzyj sobie diagramy co zmienia ładowanie rożnego obciążenia, a co pojemności: http://buildyourguitar.com/resources/lemme/

Offline sylkis

• Pr0
A master vol+balance nie jest po prostu wygodniejszy w użyciu? W brzmieniu robiłoby to szczególną różnicę, czy po co tak rozbijać?
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Jak dla mnie, to wygodniejsze jest użycie balansu. :) Dla purystów brzmieniowych, lepsze efekty daje dopasowania obciążenia do pipaków odpowiednimi volumami (zauważ, że nie masz do czynienia z układem 2 x humbacker, czy 2 x singiel - tylko z układem mieszanym). Singiel obciążony potkiem 500k brzmi trochę zbyt "harsh" IMHO. Powinien dostac 250k (humbacker obciązony 250k jest dla odmiany zbyt "muddy"). Ale jak nie jesteś specjalnie wyczulony, to dawaj master Vol i blend na całość. :)
« Ostatnia zmiana: 26 Sty, 2015, 13:01:07 wysłana przez OMSON »

Offline sylkis

• Pr0
Chcę po prostu aby to gadało sensownie i tyle. Jak użyję master vol+balance to rozumiem, że wtedy humb będzie w pół drogi do zbyt muddy, a singiel do zbyt harsh, czy jeden pikap będzie dopasowany, a drugi zjebany? :P
(\__/)    This is Bunny.

Offline OMSON

• Pr0
  • A-zero
Jak dasz 500k na master vol i 500k MN na balans - to humbak będzie dopasowany, a nieco szklistego singla przeżyjesz (chyba gorzej mieć coś mulącego) ;) Ale master tone daj 250k (niezależnie od konfiguracji) - bo to daje najkorzystniejszy rezonans. Chyba, że będziesz dłubać taki obrotowy selektor z wybranymi pojemnościami (vide StellarTone).

Posłuchaj sobie mojej konfiguracji opartej na fizycznie TRZECH(!) potencjometrach (mam 1M audio Master Volume/rotary splitter do pipaka jazzbasowego/push-pull w jednym, do  tego 500k MN balans do dwóch pipaków preclowych, 250k liniowy Master Tone z kondensatorkiem OrangeDrop 0.47uF). Konfiguracja pipaków jak na zdjęciu, a brzmienie wszystkich opcji zgrane prosto w interfejs, bez żadnej obróbki. Surowizna.

1) neck P
2) both PP
3) middle P
4) middle P & bridge J
5) all pickups PPJ
6) neck P & bridge J
7) bridge J

http://w522.wrzuta.pl/audio/5YrjE9PPVKm/ppj5_-_7_configurations_pickups_wiring
« Ostatnia zmiana: 26 Sty, 2015, 15:59:09 wysłana przez OMSON »