"Nie przyszedł mahomet do góry to góra przyszła do mahometa"
Zrobiłem temat, ale użyszkodnicy milczą. Może ktoś tutaj poradzi:
"Wczoraj padł mi mój wysłużony HP Pavilion dv5 (komputer się uruchamia, ale nie widać żadnego obrazu). Może grafika padła, może to coś innego. Nie wiem, ale nie działa. Wcześniej się już grzał/łapał zwiechy więc się zastanawiam czy warto go naprawiać w ogóle. Ale pracowałem na nim ze 4 lata, sam komp pewnie ma z 7-8.
Kompa używam do oglądania filmów, słuchania muzy, surfowania po necie, nagrywania przy pomocy POD'a pomysłów/robienia muzy. Nie gram, bo nie mam czasu, a jak mam to mam od tego PS'a. Ostatnie zastosowanie jest najistotniejsze - powinien być stabilny, ekran na tyle duży żeby dużo ścieżek mi się mieściło i powinny działać wszystkie wstyczki i daw (reaper, superior ect). Komp powinien mieć przynajmniej 15" a najlepiej 17" lub więcej, 20" czy 22" to już byłby wypas. Mac'owe os'y są okey. Lub win 7. Innych nie chce.
No i teraz kminię nad tym co mogę zrobić. Budżet jak najmniejszy, max okolice 700zł na wszystko(laptom/komp+monitor), ale lepiej pińcet.
Opcji jest kilka:
- Używane lapki o podobnej specce jak mój od 400zł do 600zł (15", celeron dwa rdzenie jakoś okolice 2GHz(nie pamiętam), 3GB RAM i 250GB dysk).
- imac 20" z prockiem C2D 2,4GHz, 2gb ram (dołożyłbym do 4) i dyskiem 250gb. Okolice 800-1000zł, ale jak poszukam to może się zmieszczę. Rocznik 2007-2008. Pracuję na macbooku w robocie i jest super. Co prawda ma dwa lata, więc jest sporo młodszy i lepszy niż te o których mówię. Warto w ogóle na takiego imac'a patrzeć? Jednak stabilność i szybkość działania mnie pociągają. Jak z oprogramowaniem - są jakieś problemy, nie jest przestarzały?
Na starsze niż 2007 jak rozumiem nie ma co patrzeć? Podziała mi to jeszcze trochę, czy kasa wywalona w błoto?
- mac mini?
- stacjonarka (teraz na forum jeden kolega sprzedaje z quad'em, 4 gb ram i niezłą grafą. z monitorem 22" jestem w stanie się zmieścić w 700zł. Ale kobita się wkurwia na dodatkowo zajęte miejsce pod biurkiem i wystawienie na działanie mej młodej latorośli. Dlatego ta opcja musiałaby być kilka razy lepsza niż powyższe aby wygrać. Lub tańsza.
Co brać Panowie i ile mi jest potrzebne żeby sobie spokojnie ponagrywać, bez zwiech, pyknięć i innych cholerstw?
Szczególnie interere mnie apple imac."