Tylko że ja tego kompa nie będę używał wyłącznie do grania.
No to jak potrzebujesz prócz gierek porządnej mocy obliczeniowej to zależy czy chcesz nowy sprzęcior czy używki też spoko. Ja na swój zestaw wydałem ~5k ale wszystko nówka ze sklepu. Jakbym nie stronił od używanych części to zgaduję, że może w ~3-4k bym się zmieścił. Nie znalazłem jeszcze gierki która by go powaliła na kolana (wiesio na uber ino bez włosów nvidii, sporadyczne spadki poniżej ale generalnie 60fps) i jestem w stanie bawić się w proste numeryczne analizy wytrzymałościowe bez czekania w nieskończoność na wyniki. Nie puszczałem żadnych zaawansowanych modeli o gęstych siatkach złożonych z pierdyliarda węzłów bo to po prostu nie ta liga ale myślę że do kilkunastu tysięcy przy niezbyt skomplikowanej siatce i zagadnieniu w parę godzin powinien sobie poradzić. Jakieś turbo proste przypadki skręcania czy ścinania liczą się w mgnieniu oka.
i7-6700k
msi z170a pro
corsair vengeance ddr4-2400 8gb
gigabyte gtx1060 6gb g1 gaming
wd blue 1tb
bequiet system power 8 500W
do upgrejdu mam chłodzenie cpu (celuję w silentiumpc fortis 3), dysk na ssd bo ten hdd kuresko go spowalnia i druga kość ramu 8gb. Dzisiaj w sumie gdybym od nowa budował kompa to solidnie bym rozważył ryzen'y. Tylko tu trzeba sobie przede wszystkim zadać pytanie jak bardzo pociągniesz korzyść z fizycznych rdzeni, czy może bardziej Ci się przyda sprawność na jednym rdzeniu a wielowątkowość ewentuolo byłaby na wszelki. Nie wiem co masz tak do końca na myśli mówiąc "komp ma być nie tylko do gierek"