Cześć.
Chcę kupić w końcu gitarę elektryczną. Zawsze chciałem stratocastera, jednak ostatnio po ograniu Squiera Tele
Affinity spodobały mi się telecastery. W oko wpadła mi gitara Squier Telecaster Custom na humbuckerach, problem w tym, że nie mam gdzie jej ograć. Była na thomannie za lekko ponad 1200zł, ale w tej chwili produkt niedostępny. Napisałem do nich maila, odpisali, że już go nie będzie, bo zaprzestano produkcji tej gitary (przynajmniej tak zrozumiałem, bo słabo u mnie z angielskim). Zadzwoniłem do jednego ze sklepów muzycznych w moim mieście z pytaniem czy byłaby możliwość sprowadzenia tego wiosła i nie znaleźli takiego modelu u dystrybutora, więc najprawdopodobniej faktycznie ten Squier nie jest już produkowany.
Znalazłem go w dwóch sklepach muzycznych:
http://ragtime.iai-shop.com/product-pol-14883-Fender-Squier-Telecaster-Custom-Bk.html (co ciekawe jeszcze kilka godzin temu widniała cena 1200zł z kawałkiem, teraz jest za 1099)
http://www.muziker.pl/gitary/gitary-elektryczne/t-modele/p/200593-fender-squier-Vintage-Modified-Telecaster-MN-BlackMoje pytanie brzmi, czy kupić go np. w Ragtime i jakby nie leżał w łapie to odesłać? Bo przecież istnieje możliwość zwrotu towaru w ciągu 14 dni.
Czuję, że ta gitara to może być to czego szukam, słuchałem próbek i brzmienie moim zdaniem świetne. Wiem, ze gitar nie kupuje się w ciemno ani nie "ogrywa" przez neta, ale zawsze daje to jakieś wyobrażenie czego mniej więcej można się po gitarze spodziewać.
W poniedziałek dowiem się jeszcze na 100% czy nie ma u dystrybutora, jeśli nie ma, to brać w Ragtime i w razie czego odesłać?
I kolejna sprawa, co sądzicie o tej gitarze? Warto dać za nią taką kwotę? Wiem, że lepiej kupić używkę, ale "napaliłem" się konkretnie na tego Tele, a nie ma aktualnie żadnej używki i jeszcze nigdy nie widziałem, żeby była. Zależy mi na tym, żeby gitara była w miarę uniwersalna, zagrała chałturę czy mały koncert. Muzyka jaką chciałbym grać jest dość zróżnicowana: funk, różne odmiany rocka, niekiedy lżejszy metal, ale gust muzyczny często mi się zmienia. Będzie to praktycznie moja pierwsza gitara elektryczna.
Wiem, ze na tym forum zajmujecie się nieco droższymi i lepszymi gitarami, mimo wszystko liczę na to, że ktoś odpowie.