Ostatnio zabrałem się do "odmładzania" mojego pierwszego w życiu wiosła, które towarzyszy mi już około 10 lat grania - mahoniowy, koreański Ibanez RG321 z 2003 roku.
Wykonałem szlif progów, wymianę skorodowanego mostka, zmianę potencjometrów, wymianę inputa.
Z rzeczy, które zostały mi do zrobienia pozostaje elektronika, a dokładniej pickupy. W tym momencie na pokładzie są zamontowane stockowe ibanezowskie pickupy, które brzmią "poprawnie", ale niestety mają już swoje lata i zaczynają mocno korodować (zdjęcia w załączniku). Nie wiem jak to wpływa na brzmienie i sam poziom sygnału - słyszałem opinie, że dopóki gra to nic się nie dzieje, ale jednak chciałbym doprowadzić ją wizualnie i brzmieniowo do poziomu "częstej używalności".
Pytanie do was co polecilibyście do tego wiosła?
Kryteria wstępne:
1. Pickupy pasywne
2. Współpracujące z 5-cio stopniowym przełącznikiem.
3. Gatunki muzyczne - rock/metal - gitara głównie rytmiczna strojona do Drop B/ew. A
4. Charakterystyka brzmienia do osiągnięcia - mocne/selektywne riffy, czyste cleany, grane na wzmacniaczu lampowym - pytanie czy hi-outputowe przystawki nie będą przesterowywać dodatkowo clean'a.
5. Cena - dobre pytanie - raczej średnia półka, chyba że trafią się używki w średniej cenie.
6. Rozmiar - byłoby MEGA gdyby przystawki zgadzały się rozmiarowo z obecnymi pod względem kształtu i rozmiaru śrub ramek (skoro udało mi się uniknąć wiercenia otworów na nowy mostek znajdując finalnie sztukę z takim samym rozstawem to chciałbym w tym wypadku też dopasować rozmiar)
7. Kolor - czarne lub białe
Będę wdzięczny za każdą sugestię!
Posty połączone: 02 Gru, 2013, 17:35:49
Tutaj udało mi się znaleźć fajny link z podpowiedziami do wymiany pickupów w tym samym wiośle:
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Gitary/Wymiana,przystawek,HB.html#.UpyzqMTknh1