Nie ma się co rozpisywać. Mój kolega z kapeli/forum harry manback sprawił sobie set lundgrenów. Z racji, że lubię dłubać
poprosił mnie o wymianę "tragicznych moim zdaniem EMG 707" na w/w set.
Gitara sama w sobie jest bardzo dobra. Powinna być wzorem idealnego wykonania instrumentu. Bardzo długi sustain, dobrze nabite progi, równo przede wszystkim, wysokiej jakości osprzęt no i drewno pewnie też nie po beczce z piwem lub ze starego kutra. Ogólnie mówiąc nie ma się do czego przyjebać.
Zrobiłem sobie prywatne, brzmieniowe testy pomiędzy trzema gitarami z różnych półek cenowych. ESP testowałem także z EMG na pokładzie przed wymianą.
EMG
... ...ok no to może napiszę coś na temat lundgrenów. Jak dla mnie pickupy są cholernie drogie bo 1500zł to sporo kasy. Harry dostał w zestawie także trzy standardowe potki CTS śruby do mocowania i rezystor na potka od tonu. Szkoda, że zabrakło sprężyn pod pickupy, ale mam tego sporo więc nie płakałem długo. Jednak uważam, że taka kasa do czegoś zobowiązuje.
Po całodniowym ogrywaniu Lundgrena, nie zaglądając do żadnych specyfikacji mogę nieco przedstawić swój pogląd na jego brzmienie.
Może zastosuję tu pewien tone chart dla przetwornika mostkowego i odniosę się do przetwornika DiMarzio Tone Zone 7 dlatego, że skręcając tylko gain na preampie w przypadku DiMarzio uzyskałem dość podobne choć na pewno nie identyczne brzmienie.
Tone Zone 7 - treble 4 / middle 9 / bass 8 /
Lundgren M7 - treble 1-2 / middle 10 / bass 6-7 ma jakby mniejszy output w stosunku do Tone Zone 7
Przetwornik gryfowy lundgrena ma podobną barwę jeżeli nie identyczną i o ile solówki na nim są ciepłe i miękkie, zero wysokich
, a brzmi to naprawdę genialnie, tak moim zdaniem do cleanów kompletnie się nie nadaje. Harry nie dał namówić się na połączenie tego pickupa równolegle by uzyskać bardziej klarowne, przyjazne czystej barwie brzmienie. Może kiedyś... ...tak więc na dzień dzisiejszy nic więcej o nim nie mogę powiedzieć.
Wracając do pickupa mostkowego. Moim zdaniem jest świetny. Podnosząc trochę gainu na preampie dostaje się mocne jebnięcie bez jakiejkolwiek siary.
Ogólnie warty grzechu i polecam !!!! Jeżeli ma ktoś możliwość to polecam także wypróbować Tone Zone 7.