Autor Wątek: Wykorzystanie cudzych tekstów i muzyki  (Przeczytany 8253 razy)

Offline vysnafca75

• Gaduła
Wykorzystanie cudzych tekstów i muzyki
« 03 Paź, 2013, 18:01:12 »
Cześć!
Może ktoś się orientuje jak wygląda od strony prawnej wykorzystanie cudzych tekstów i muzyki?
Z tego co się orientuję, to plagiat jest wówczas, gdy 8 taktów, czy dźwięków postępujących po sobie jest takie samo to mówimy o plagiacie. W pozostałych przypadkach hulaj dusza...

A jak to jest w przypadku tekstów? Załóżmy, że wykorzystuję tekst zagranicznej kapeli i daję go na płytę w wersji polskiej (praktycznie słowo w słowo). Wymaga to uzyskania zgody autora? W jaki sposób rejestrować taki teks w ZAIKSie?

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Ja pierdolę, nie wierzę :facepalm: Zamknijcie to w pizdu, bo wyczuwam potężny shitstorm :D
« Ostatnia zmiana: 03 Paź, 2013, 19:19:02 wysłana przez majkelk »
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline vysnafca75

• Gaduła
O chuj Ci chodzi, jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to go po prostu zignoruj.
No tak, podpis w w sygnaturce wiele mówi o autorze...

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
No ja widzę to tak:

Cześć! Nie potrafię napisać więcej niz 6 taktów swojej muzyki, więc chciałbym pożyczać gotowe riffy, ale tylko po 8 taktów, żeby nikt mnie nie zamknął do pierdla. Przy okazji jak już będę kopiował riffy to wezmę sobie i teksty, po co swoje wymyślać jak są już gotowe hehe.

PS. Tak, moja muzyka dużo o mnie mówi.

Offline vysnafca75

• Gaduła
Nikt nie mówi tu o podpierdalaniu czyjegoś kawałka i przypisywania sobie autorstwa. Ale prawdopodobnie wykonanie i umieszczenie na płycie interpretacji kawałka rządzi się innymi prawami.
Ale nie ma to jak trochę hejtu bez powodu na forum.
To raczej nie pytanie "co zrobić, żeby zarobić a się nie urobić", tylko typowo podyktowane chęcią wyjaśnienia sytuacji od strony prawne.
Co do sygnaturki to bardziej mi chodziło co się dzieje jak spadniesz z wozu.

Pozdr!

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Nie. To działa tak:

Nagrywasz swoja interpretację utworu? Nazywasz go coverem i zaznaczasz to dobitnie w tytule. Jest git.

Nagrywasz swoją interpretację utworu i przypisujesz sobie całkowite autorstwo? Jesteś chuj i spłoniesz w piekle.

A cytatu z sygnatury nie bierz zbyt dosłownie, bo jeszcze Ci się spodoba spadanie z wozu ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Paź, 2013, 19:59:55 wysłana przez majkelk »

Offline vysnafca75

• Gaduła
Ta wiedza jest oparta na czymś, czy tylko na "wydaje mi się"? Nie czepiam się, ale chciałbym - o ile to możliwe - uzyskać w miarę wiarygodną informację.
Jestem ostatni do napinek na forach.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Jeśli to nie byłoby prawdą, to nie pooglądałbyś sobie coverów na youtube. Tu na prawdę nie ma sie nad czym rozwodzić, albo nagrywasz cover, albo kradniesz utwór.

Offline vysnafca75

• Gaduła
O, YT to świetny przykład. Wyjaśnia kwestię rejestracji kawałka i jego autorstwa, tantiemów dla autora za publikacje i granie na żywo itp. głupotki.
Dzięki, mogę spać spokojnie.

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
Co to coverów, to oznaczenie autora oryginału i tytułu załatwia kwestię osobistych praw autorskich, ale pozostaje kwestia praw majątkowych. Jak wytwórnia będzie chciała zdjąć to może to zrobić. Trochę zbyt dawno miałem autorskie żeby na 100% to powiedzieć, ale wydaje mi się że nic złego poza tym stać się nie powinno. Teoretycznie jest oczywiście możliwość że ktoś z roszczeniem wystąpi, ale nie słyszałem o takim przypadku.

Co do cytatu (bo te 8 taktów to cytat), to w jakimś zakresie jest dopuszczalny ale nie pamiętam jak to było z muzyką dokładnie. Jak nie zapomnę to sprawdzę i dam znać.

Offline vysnafca75

• Gaduła
Dzięki wielkie za rzeczową wypowiedź.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
Najprosciej: zadzwon do ZAIKSU to Ci wyjasnia co można, czego nie i ile to Cie będzie kosztować. Pytaj u źródła, wyjdzie Cie taniej.

Orange

• Gość
Załóż torbę z KFC na głowę, wymyśl  sobie jakiśpseudonim artystyczny i niczym się nie przejmuj. Nikt cię nie pozna.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Załóż torbę z KFC na głowę, wymyśl  sobie jakiśpseudonim artystyczny i niczym się nie przejmuj. Nikt cię nie pozna.

od baketheda to Ty się odczep synu
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline vinz893

• Gaduła
  • DJAZZ.
ten temat jest kurwa nie do wiary.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal

Obawiam się, że na waszych największych hitach nie zarobicie nawet złotówki.
« Ostatnia zmiana: 05 Paź, 2013, 09:49:30 wysłana przez pivovarit »

Offline a197

• Gaduła
hahahahahahahahahah ahahahahaahaaa

bandit112

• Gość
A, czyli juz pokradli i teraz sie dowiaduja, czy beda miec za to klopoty XD cool

Offline Pronounce

• Pr0

od baketheda to Ty się odczep synu

Najlepsze jest to, że KFC tak całkiem niedawno (2-3 lata) czepiło się używania loga. Od tej pory ma biały.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Ja pamiętam ich z Must be the Music, ze śmiechu nie mogłem, jak wszyscy komentowali, jakie to fajne i wgl, a nawet melodie 100% zerżnięte mieli z Rammsteina... xD

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Nie masz pomysłu na muzę? Podpierdol Kup go znaczy się ;) Jeżeli zaczyna się od czegoś takiego, to raczej polskim Rammsteinem nie będą, ale w sumie, to i tak nie są ;D Jak dla mnie, to takie chałturnictwo weselne, tylko w metalowym ubranku. Ale wiadomo, każdy ma jakiś pomysł na swoją muzykę, ups, jak widać nie ;D

Offline blackdahlia

• Pr0

O.
MUJ.
BORZE.
:facepalm:

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead

teraz mi głupio że poważnie podszedłem do tematu i odpowiedziałem rzeczowo.

Offline Rames

• Gaduła
Ja pamiętam ich z Must be the Music, ze śmiechu nie mogłem, jak wszyscy komentowali, jakie to fajne i wgl, a nawet melodie 100% zerżnięte mieli z Rammsteina... xD
No jak coverowali Rammsteina to chyba nic dziwnego,  że melodie były w 100% zerżnięte? ...

EDIT: W ogóle to trochę ból dupy u kolegów widzę, gdyż Oberschleisen jak dużo by z Rammsteina nie kradł, osiągnął sukces. Mieszkam na śląsku, byłem raz na ich koncercie i zapewniam was, że na tym jednym koncercie mieli bardziej liczną publiczność niż większość naszych forumowych zespolików w całej karierze. Pomijając kwestię, że chłopaki mają też swoje kawałki, nie tylko spolszczone covery - można marudzić, że są proste, że podobne do Rammsteina, ale co z tego? Wy też gracie podobnie do Periphery, czy innych tam dżjentów, ale nikomu to nie przeszkadza.
« Ostatnia zmiana: 05 Paź, 2013, 22:03:39 wysłana przez Rames »

Offline MadYarpen

• Pr0
  • Petrolhead
A, dodam że z cytatem (wykorzystaniem fragmentu utworu) to jest tak, że ma być wykorzystany jako cytat, czyli odpada zbudowanie całego utworu na jego podstawie. I musi być oznaczony.