Autor Wątek: Hesu Little Bastard...  (Przeczytany 22510 razy)

Offline Mr.Pineapple

• Użytkownik
Odp: Hesu Little Bastard...
« Odpowiedź #25 06 Wrz, 2013, 15:40:03 »
Czy mówimy o tym wzmacniaczu, który stał na stoisku Hesu na Musikmesse? Bo jeśli tak, to moim zdaniem gra bardzo przyzwoicie.

Bardzo przyzwoicie to może brzmieć IMO Bugera V55, jeżeli ten amp ma kosztować prawie 4k to powinien gadać zajebiście. Nie płacimy tu za pośredników, drogi marketing, znaczek tylko za materiały, manufakturę i brzmienie.

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
« Odpowiedź #26 06 Wrz, 2013, 20:59:38 »
Czy mówimy o tym wzmacniaczu, który stał na stoisku Hesu na Musikmesse? Bo jeśli tak, to moim zdaniem gra bardzo przyzwoicie.

Bardzo przyzwoicie to może brzmieć IMO Bugera V55, jeżeli ten amp ma kosztować prawie 4k to powinien gadać zajebiście. Nie płacimy tu za pośredników, drogi marketing, znaczek tylko za materiały, manufakturę i brzmienie.

O widzisz tą Bugerkę bym se poreampował ;), co do próbki z SC - za mało żre jak dla mnie za mało gejna dojebane i ogólnie bez jebnięcia. Trzaby przejebać z 100 DI i obadać - mogę przejebać jak bedę go miał ;) Za 4 tys - wolę jednak kupić 3 używane Bugerki i napierdalać !!!

Pozdrawiam,

Offline CFS81

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #27 07 Wrz, 2013, 01:35:29 »
Panowie, ze swojej strony polecam najpierw sprawdzenie go samemu w komfortowych warunkach na własnym instrumencie. Darujcie sobie przepychanki. Miałem okazję ogrywać prototyp z paczką od Hesu i robi to wrażenie... pozytywne - żeby nie było ;)

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #28 09 Gru, 2013, 10:36:32 »
Prace nadal trwają, tymczasem można posłuchac kolejnego prototypu. Zapraszam.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
« Odpowiedź #29 09 Gru, 2013, 12:10:08 »
Kurwi!
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline sevenstringdjentlemen

• Gaduła
  • Peri Peri ;p
« Odpowiedź #30 14 Gru, 2013, 21:31:40 »
Z całym szacunkiem do Hesu, ale zgadzam się z Mr.Pineapple. Brzmienie jest ok, ale za tą cenę oczekuje się czegoś więcej niż tylko "ok". Argument za Jet City jak najbardziej trafny, bo cena za ten wzmak jest śmieszna w porównaniu do innych lampiaków, a napieprza on jak głupi. Niestety, ale przy takiej konkurencji jak dzisiaj musimy patrzeć na stosunek ceny do jakości i funkcjonalności. :)
dżęt dżęt dżętu dżętu. Dajta mi tu więcej dżentu.

Offline mateusz.

• Gaduła
  • Wydobywam specjalne pasmo z 8. struny!
« Odpowiedź #31 14 Gru, 2013, 22:45:07 »
... Niestety, ale przy takiej konkurencji jak dzisiaj musimy patrzeć na stosunek ceny do jakości i funkcjonalności. :)
Mówisz o jakości, ale jakości czego? Brzmienia? Czy wykonania? Bo sorry, ale za chiny (hłe hłe) nie uwierzę, że Jet City wykonaniem jest lepszy (co do brzmienia się nie wypowiadam, bo małego bękarta ograłem tylko na YT).

Funkcjonalność Jet City... Grałeś Ty na tym? Ciężko ukręcić czysty kanał, praktycznie od razu pojawia się delikatny crunch, w przesterowanym może i więcej możliwości, ale to nie hajgejnowy wzmak, czysty mógłby być. Na skręcanie volume w gitarze odpowiada niechętnie. IMO Bash Studio był o niebo bardziej funkcjonalny niż JCA, można było się przyjemnie bawić gałką. Czy wzmak od Hesu będzie funkcjonalny? Nie wierzę, że nie i trzymam kciuki za dalszy rozwój prac nad tym potworkiem (bo jak można jasno przeczytać, są to chwilowo prototypy)! :)

• Gaduła
  • Peri Peri ;p
« Odpowiedź #32 14 Gru, 2013, 23:24:43 »
Tak, grałem. Czy ja słowem napisałem o tym, że JCA jest bardziej funkcjonalny? Napisałem że stosunek jest lepszy, a to duuuuuża różnica. Co do jakości wykonania to nie mów że w Jet City masz jakieś buble itp. bo to by było zwykłe kłamstwo. Argument z Chinami mocno nie trafiony- 90% rzeczy w naszych domach jest produkowana w Chinach, a ich jakość znacznie się poprawiła w ostatnich latach. Kwestia kontroli. Osobiście nie zapłaciłbym tyle za tego Hesu, tylko szedł w dobrego, starego Engla. Poza tym- jak Ty cleana nie mogłeś ukręcić to albo miałeś BKP w gitarze albo jechałeś na overdrive przez cały czas, bo ja na kanale cruch spokojnie ukręciłem czyste tony. Pozdrawiam i wybaczcie wszyscy za tyle lektury o tej porze. :)

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
« Odpowiedź #33 14 Gru, 2013, 23:43:30 »
Nie miałem JCA i nie zamierzać mieć! W sumie to im więcej czytam że jest fajny tym coraz mniej mi się podoba  ;D :facepalm:
Hesu bym ograł z ciekawości, bo do tej pory prototyp na videło  i tak brzmi lepiej niż JCA na videło  :headbang:
Pozdrawiam,

• Gaduła
  • Peri Peri ;p
« Odpowiedź #34 14 Gru, 2013, 23:50:38 »
To weź ograj to pierdzielone JCA z ciekawości też :D

Offline mateusz.

• Gaduła
« Odpowiedź #35 15 Gru, 2013, 00:06:03 »
Właściwie to w domu mam mało rzeczy z Chin. Zostały zastąpione przez produkty z Malezji, Indonezji, Turcji i innych ciekawych zakątków świata.
Co do jakości wykonania, nie miałem na myśli dokręcenia śrubek itp. a jakości użytych podzespołów do budowy wzmacniacza. Ciekaw jestem, czy dane będzie np. za pięć lat kupić pięcioletnią używkę. A co do cleana, to wystarczyło go rozkręcić do głośności grania próby, by ton czysty w akordach czy nawet dwudźwiękach zniknął. I na pewno nie była to kwestia BKP (bo ich nie mam).

Spoiler

Generalnie to pewnie masz rację, bo jestem taki dziwny, że lubię czasem kupić sobie jakiś sprzęt, ot by go ograć i mieć o nim opinię, nie musi mieć najlepszego stosunku jakości do ceny w internetach. Często wtedy pojawiają się ciekawe pomysły w głowie a i coś tam się więcej wie. Ale jestem mańkutem, to pewnie anomalia związana z tym uszczerbkiem ;)

Offline Olcha

• Gaduła
« Odpowiedź #36 15 Gru, 2013, 00:27:18 »
Sporo ludzi ma tu nieco dziwne podejście..
Spoiler

Nie wiem co was tak odpycha od tego wzmacniacza. Z tego co słyszę ma fajnie określony środek i jest całkiem przyjemny, faktycznie nie powoduje obszczanych gaci.. jeszcze. 
 Ale.. słychać że w nagraniu dobrze się mixuje i ma fajne miejscie, nie jest wolny a do tego nie jest też mułem.  Moim zdaniem wszystko tutaj jest jak trzeba. Zrównoważony i rozsądnie wymyślony wzmak.

Wydaje mi się że porównanie takiego hesu do jca czy buger to pomyłka.

Za 4000zł - Zupełnie nowy wzmacniacz, na pewno solidne wykonanie z zewnątrz a przede wszystkim od środka no i wzmak zrobiony w Polsce przez polaków przypuszczam..       
Podzespoły na pewno są z bardzo dobrej półki, chociażby dobrej jakości komplet lamp, trafa, kondensy, potki i inne duperele. To są koszta.

A teraz przykładowy jca, zrobiony z materiałów miernej jakości, wykonany wątpliwie i nieco niechlujnie, w porównaniu do np. mesy nawet bardzo słabo (jeśli chodzi o wnętrzności, ja osobiście czułbym się z nim "nie pewnie").  Lampy gorsze, trafa pewnie też mierne.
  Gdzieś ta wspaniała cena musiała mieć odbicie :)

I bardzo zgadzam się tutaj z Zorrem.

Wzmacniacze do których na prawdę nie można się przyjebać, muszą być rzeczywiście bez skazy, idealne.
  Za to płaci się dla bognera, caa, splawna czy choćby rivery i innym mniej lub bardziej butiqowym markom.
      Każdy podchodzi do tego tak ile ma forsy.    Fakt 4k. to dużo kasy ale w porównaniu do 12k to tylko jedna trzecia.

Jak nie chcesz być "oryginalny" to kupujesz starego engla, mesę, marshalla.
 A jak chcesz mieć coś wyjątkowego to kupujesz coś odstępującego od "reguły".
  A brzmienie to brzmienie każdy z nas brzmi inaczej jednym się podoba drudzy rzygają uszami.
Bugery też dobrze brzmią ale tylko jak są cicho :P

Poza tym- jak Ty cleana nie mogłeś ukręcić to albo miałeś BKP w gitarze albo..

Spoiler

• Gaduła
  • Peri Peri ;p
« Odpowiedź #37 15 Gru, 2013, 00:48:15 »
wgl. to nie wiem czemu porównujemy jakością JCA czy bugerę, które są 4x tańsze od tego Basha. Porównujmy towar pod względem cen. Jak dla mnie JCA i Bugera nie mają konkurencji w swojej cenie, natomiast Bash ma.... i to dużą.

Offline Olcha

• Gaduła
« Odpowiedź #38 15 Gru, 2013, 00:59:37 »

Ja porównuję towar pod względem jakości i jak coś jest lepsze to staram się lepsze wybierać.
 Oczywiście na tyle na ile mnie stać.

Spoiler

Offline mateusz.

• Gaduła
« Odpowiedź #39 15 Gru, 2013, 01:03:02 »
Pewnie ten Bash, którego przytoczyłem jako przykład dla porównania z JCA :D
Dla mnie JCA i Bugera mają konkurencję w swojej cenie, ale gówno to powinno kogokolwiek obchodzić, bo temat jest o wzmaku HESU. A na temat konkurencji w jego klasie porozmawiamy, jak już zakończą się prace nad prototypem i będzie w pełni wiadomo o co chodzi :)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #40 15 Gru, 2013, 01:22:25 »
Mam dziwne przeczucie, że ten JCA się niedługo pojawi na giełdzie... Jeszcze tylko 4 posty.

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
« Odpowiedź #41 15 Gru, 2013, 08:23:58 »
...jak Ty cleana nie mogłeś ukręcić to albo miałeś BKP w gitarze...

Oto macie JCA22h na BKP Painkiller, brzmienie czyste, a Volume 6/9 (głośno):

Wlacz osadzony player soundcloud

Za 4000zł - Zupełnie nowy wzmacniacz, na pewno solidne wykonanie z zewnątrz a przede wszystkim od środka no i wzmak zrobiony w Polsce przez polaków przypuszczam..       
Podzespoły na pewno są z bardzo dobrej półki, chociażby dobrej jakości komplet lamp, trafa, kondensy, potki i inne duperele. To są koszta.

A teraz przykładowy jca, zrobiony z materiałów miernej jakości, wykonany wątpliwie i nieco niechlujnie, w porównaniu do np. mesy nawet bardzo słabo (jeśli chodzi o wnętrzności, ja osobiście czułbym się z nim "nie pewnie").  Lampy gorsze, trafa pewnie też mierne.
Gdzieś ta wspaniała cena musiała mieć odbicie :)

To są tylko Twoje przypuszczenia, wiesz o tym? Zadałem sobie trochę trudu i rozkręciłem mojego JCA22h, nie powiedziałbym, że jest jakoś z dupy wykonany, a podzespoły budziły moje wątpliwości. Wyglądał jakościowo na podobnym poziomie co MG Raven II 100, MG Vintage 5 czy Marshall JCM2000 TSL 100, bo te też rozkręcałem.

Wychodzenie z założenia, że cena wzmaka bierze się z jakości podzespołów, myślę, że jest trafiona w 50%, bo owszem mają one pewien wpływ, ale nie główny, tym bardziej gdy mówimy o sprzęcie seryjnym. Płacimy, za pomysł tak na prawdę, a nie za jego wykonanie.
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Olcha

• Gaduła
« Odpowiedź #42 15 Gru, 2013, 11:58:29 »
No tak, są to przypuszczenia, bo nie widziałem na oczy tego hesu i nie wiem jak rzeczywiście wygląda w środku i z zewnątrz.

Jak jadę do serwisu ze wzmakiem żeby go przejrzeć to czasem porozmawiam z majstrem, który zjadł na elektronice zęby.
   Tak się złożyło że widziałem jak miał rozsypanego jca 50.  Widziałem to w środku i na prawdę mnie nie powaliło na kolana, widziałem już inne konstrukcje ze podobną forsę i wiele z nich było po prostu zrobione lepiej.
     No a po drugie koleś znając elementy potrafi określić i przybliżyć ich jakość przynajmniej teoretycznie. 
 Może trochę skrajnie to opisuję, bo trafił się jakiś spieprzony egzemplarz.
W rzeczywistości jakbym miał te 1000zł z kawałkiem na wzmak to nie mówię mu nie. Jednak prędzej już kupiłbym np. jakiegoś Soundmana.

IMO Jakość podzespołu to kluczowy temat moim zdaniem, bo to później może odbijać się na żywotności elementów i ogólnej "awaryjności"
  Dobra, już mi się znudziło gadać.. :P

Offline mateusz.

• Gaduła
« Odpowiedź #43 15 Gru, 2013, 11:59:37 »
...jak Ty cleana nie mogłeś ukręcić to albo miałeś BKP w gitarze...

Oto macie JCA22h na BKP Painkiller, brzmienie czyste, a Volume 6/9 (głośno):

Wlacz osadzony player soundcloud

No to ładnie, ja u siebie ani razu nie miałem przyjemności słyszeć takiego sound'u ;)

Offline Fizyczny

• Gaduła
  • THALL
« Odpowiedź #44 15 Gru, 2013, 14:14:10 »
A ja mam... xD Stivo, nie mówiłem Ci tego ale miałeś racje :) Dużo od gitary najwyraźniej zależy, a jeszcze jak popracuje sobie i sie rozgrzeje to też sporo lepszy sound jest. Tak wiem dużo gadam zero próbek, ale podpinam się pod Stiva  ;D
.

• Gaduła
  • Peri Peri ;p
« Odpowiedź #45 15 Gru, 2013, 20:29:02 »

Ja porównuję towar pod względem jakości i jak coś jest lepsze to staram się lepsze wybierać.
 Oczywiście na tyle na ile mnie stać.

Spoiler

Sam nie wiem czemu napisałem Basha......  :facepalm:

Posty połączone: 15 Gru, 2013, 20:34:00
Mam dziwne przeczucie, że ten JCA się niedługo pojawi na giełdzie... Jeszcze tylko 4 posty.

czy ja powiedziałem, że mam JCA??? Mówiłem że macałem, a czy mam czy nie to inna sprawa. ;p
« Ostatnia zmiana: 15 Gru, 2013, 20:34:00 wysłana przez sevenstringdjentlemen »

Offline sinquestsound

• Pr0
  • Tekst osobisty
    • SinMix
« Odpowiedź #46 16 Gru, 2013, 13:01:41 »
Hesu i tak wyśle wzmaka do Oli, Ola jebnie videło będzie kurwić i każdy będzie pisał ale kurwi ;)
Pozdrawiam,

Offline Hesu

• Gaduła
    • www.HESU.pl
« Odpowiedź #47 19 Gru, 2013, 09:21:23 »
Argumenty o cenie są z dupy, gdybym chciał bić się z chińczykami to bym się bił. Pewnie wtedy wzmacniacz by kosztował 1000zł nie 1000 EUR. Swoją drogą te ceny to tylko pozycja wyjściowa do negocjacji z dystrybutorami więc sporo może się jeszcze zmienić zarówno w dół jak i w górę. Prototypy są skończone, nic już w nim nie będziemy zmieniać w tym roku - trwało to prawie 4 lata i uważam że cel został osiągnięty. Pokazaliśmy wzmacniacz dwukrotnie na MusikMesse i opinie Oli E., Freda B. czy Fredrika T. i jeszcze kilku mniej lub bardziej znanych aby już nic nie zmieniać są dla mnie wystarczające.

Przecież teraz nikt nie gra na wzmacniaczach lampowych, więc chodziło tylko o zrobienie dobrej podstawy pod symulację ;)

Niebawem wzmak będzie można ograć u każdego w domu na pluginach EzMix :P

Tutaj dowód że to nie blef: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=550894014931781&set=a.550597274961455.1073741826.166968989990954&type=3&theater

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #48 19 Gru, 2013, 09:27:06 »
 :facepalm:
Spoiler
i always go full retard

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?