Autor Wątek: Tak się konczy zabawa z podróbkami.  (Przeczytany 22909 razy)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Yony pls! Przecież oryginalne kwity, a nawet paragon kupna było można dostać od głowy-głowy kiedy kupiłeś od niego Gibsuna.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
No to mówię - sieć oficjalna lub zaufany znajomy.
A co do tych "kwitów" to mimo wszystko one się od siebie też różnią. Gorzej, że teraz można wpaść na podróbkę nie tylko Gibsona ale też konkretnego egzemplarza Gibsona i to już jest big problem.
Dojdzie do tego, że z kupowaniem drogiego wiosła będzie jak z kupowaniem obrazu znanego malarza.
Zresztą kurwa, chcesz kupić za 5-8 tys wiosło a szkoda Ci 200 zeta na bilet na pociąg żeby dziadostwo samemu wziąć do łapy? No pliz.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Można też napisać do producęta, nie?
Inna sprawa że faktycznie przerażająca jest skala zjawiska.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Prawda Yony ale o tym procederze trzeba wiedzieć a ilu jest kolesi w naszym wieku lub starszych co wchodzą na takie fora ? Niestety ogólnie przyjęta zasada ze fora to potrawka dla trolli i gówniarzerii też daje tutaj o sobie znać. Facet młodszy ode mnie o dwa lata slinił sie na nasze wiesło no ale zeby nazwy nie dawać bo on poważny człowiek i w takie rzeczy nie chce być wciągany  :facepalm:.
  Z drugiej strony normalny kolo z kasą pójdzie do oficjalnego dystrybutora a cfaniak z kasą bedzie kombinował . Więc tak czy siak problem będzie istniał a jedno co mozna robić to ten problem nagłaśniać.

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
Nie chcę wsadzać kija w mrowisko, ale mam wrażenie, że w tym konkretnym przypadku wystarczyło wysłać maila do ESP z linkiem do aukcji/fotami i zapytaniem, czy to ich wytwór (Omlet mje wyprzedził...) Żal gościa, ale trzeba też zachować zdrowy rozsądek.

IMO kolega jednak powinien zgłosić fakt do odpowiednich organów ścigania - ostatecznie transakcja allegro wiąże się z zawarciem umowy kupna, a gitara jest ewidentną podróbą. No i zawsze można pójść do prawnika po poradę, koszt stosunkowo niewielki, a perspektywa odzyskania kasy powinna być wystarczającą motywacją.

Brak interwencji allegro też powinno się gdzieś kurwa opisać albo zgłosić. Bo wspieranie takiego procederu już nawet skurwysyństwem nie jest, a zakrawa na współudział. :/

Offline selfslave

• Gaduła
Dlatego lepiej kupować tanie gitary, a jak chce się wydać więcej kasy to na customa ;P
Jak ktoś lubi znane marki to musi liczyć się z tym, że może wpaść na podróbkę, więc powinien wiedzieć czym się to różni. Można mówić, że tak nie powinno być i człowiek nie powinien być zmuszony do zdobywania wiedzy o rozróżnianiu produktów oryginalnych od podrobionych, gdy ślini na gitarę Gibson albo torebeczkę Louis Vuitton, ale tak wygląda rynek i rozważania o tym jak powinno być w idealnym świecie niczego nie zmienią.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Dlatego lepiej kupować tanie gitary, a jak chce się wydać więcej kasy to na customa ;P
Jak ktoś lubi znane marki to musi liczyć się z tym, że może wpaść na podróbkę, więc powinien wiedzieć czym się to różni. Można mówić, że tak nie powinno być i człowiek nie powinien być zmuszony do zdobywania wiedzy o rozróżnianiu produktów oryginalnych od podrobionych, gdy ślini na gitarę Gibson albo torebeczkę Louis Vuitton, ale tak wygląda rynek i rozważania o tym jak powinno być w idealnym świecie niczego nie zmienią.

PIerdolisz jak potluuczony.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen

Ale tak nie musi wyglądać rynek, przynajmniej nie w takim stopniu, (gdyż chooie zawsze będą) a takie podejście z pobłażaniem i przymrużeniem oka jest niemym przyzwoleniem na takową działalność i taka postawa faktycznie niczego nie zmieni. A ja osobiście nie chcę się godzić na coś takiego.

Offline CmnD

• Gaduła
Co prawda na początku nie miałem nic przeciwko sprowadzaniu takich podróbek do kraju, pod warunkiem, że każdy wykaże się uczciwością i podczas sprzedaży podkreśli pochodzenie wiosła. Przeliczyłem się. Zapomniałem, że jesteśmy w polsce, dlatego cofam to, co kiedyś powiedziałem i możecie nazwać mnie łatwowiernym i naiwnym trolem. Cieszy mnie w tym wszystkim to, że jeszcze długo nie będzie mnie stać na wiosła pokroju ESP, czy Gibsą, więc może do tego czasu sytuacja z podróbkami się nieco uspokoi. Szkoda gościa, ale mimo wszystko mógł zweryfikować autentyczność tej gitary. Za taki hajs, jaki na nią wydał, pare minut na napisanie maila nikogo nie zbawi, ale może oszczędzić wiele problemów, nerwów i przede wszystkim pieniędzy.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Takich oszustów trzeba otwarcie i oficjalnie piętnować, a mniej oficjalnie prać po mordach.
Ludzie, kurwa, jak mielibyśmy sprawdzać oryginalność wszystkiego co kupujemy, to nadal byśmy byli na etapie kupowania kurtki zimowej na sezon 2010/2011!
Prosty przykład, na allegro pojawił się fajny telecaster w fajnej cenie i zanim mi go ktoś zweryfikuje, to ktoś inny mi go sprzątnie sprzed nosa. I tak można tkwić w nieskończoność w błędnym kole, dlatego trzeba eliminować takich ludzi i takie zjawiska jakie mają miejsce.

Na koniec krótka anegdotka, w pewnym mieście pewien pan sprzedawał motocykle Harley Davidson. Były to motocykle składane w Polsce przez polaków za dużo mniejsze pieniążki, nie posiadały nic oryginalnego od HD, ale ceny były jak najprawdziwszego klasyka. O tym fakcie dowiedziało się kilku narwańców z pewnego klubu motocyklowego i owemu panu zrobili ruski kulig. Nie wiem jak teraz, ale przez długi czas na naszej rodzimej ziemi nie pojawiały się kopie motocykli legendarnego producenta.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline sylkis

• Pr0
O, to chciałem napisać, choć może bez dalszejszego fragmentu ;)
Cort, Schecter i inne takie - a wyżej to ja bym wolał już lutnika albo manufakturę pokroju Skervesena, gdzie albo mam łatwo jak się dogadać co do customizacji, albo w razie W mogę się łatwo skontaktować z nimi w razie pytań o wypuszczone przez nich wiosło.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Sylkis idz ze swoimi madrosciami gdzie indziej. Ja nie wiem czy wam trzeba dac wszystko podane na tacy czy moze uzyjecie wyobrazni? Na temat podrobek wszystko bylo powiedziane i w poprzednim temacie a nawet w tym a dwoch gosci nagle pisze ze rozwiazaniem jest kupowanie tanich gitar. Np Schecterow, ktore tez juz sa podrabiane.
Glowy wam sie miejscami pozamienialy, ze tak powiem bo nie chce mi sie doslownie.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Co było w tym linku z FB bo już nie bangla

Do dyskusji się nie włączam bo już w poprzednich tematach wszystko napisałem
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Prosz:
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Chłopak kupił ESP eclipse z allegro. Najpierw chwali się na FB, a po jakimś czasie żali, że to podróba i sprzedawca nie chce oddać kasy.

Offline sylkis

• Pr0
Sylkis idz ze swoimi madrosciami gdzie indziej. Ja nie wiem czy wam trzeba dac wszystko podane na tacy czy moze uzyjecie wyobrazni? Na temat podrobek wszystko bylo powiedziane i w poprzednim temacie a nawet w tym a dwoch gosci nagle pisze ze rozwiazaniem jest kupowanie tanich gitar. Np Schecterow, ktore tez juz sa podrabiane.
Glowy wam sie miejscami pozamienialy, ze tak powiem bo nie chce mi sie doslownie.
Aha, Skerveseny i lutniki są tanie, no może dla ciebie. I skoro już zaczynasz z tego typu tonem, to może ty teraz użyj wyobraźni i spójrz trochę szerzej, bo nie chodziło mi bynajmniej o to, że rozwiązaniem problemu w tym topiku jest kupowanie tanich wioseł, tylko że patrząc szerzej to jest KOLEJNY Z WIELU powodów, dla których nigdy nie kupię wioseł z drogich, topowych masówek, gdzie ten temat tez się wielokrotnie na forum przewijał.
Co do podróbek Schecterów, to nie słyszałem o takowych, jeśli są no to chujowo. Choć podejrzewam, że pewnie podrabia się raczej najpolpularniejsze modele, a nie niszowe np. Hellcat/Ultra VI, które by mnie jarały... a jeśli się mylę no to kurwa ja pierdolę.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj, 2013, 16:57:34 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline selfslave

• Gaduła
Ale tak nie musi wyglądać rynek, przynajmniej nie w takim stopniu, (gdyż chooie zawsze będą) a takie podejście z pobłażaniem i przymrużeniem oka jest niemym przyzwoleniem na takową działalność i taka postawa faktycznie niczego nie zmieni. A ja osobiście nie chcę się godzić na coś takiego.
Na temat podrobek wszystko bylo powiedziane i w poprzednim temacie a nawet w tym a dwoch gosci nagle pisze ze rozwiazaniem jest kupowanie tanich gitar. Np Schecterow, ktore tez juz sa podrabiane.
Jak najbardziej trzeba to napiętnować i zgłaszać gdzie się da, ale pierdoleniem jest właśnie żalenie się, że tak nie powinno być, że człowiek ma kasę na zakup, a musi jeszcze sprawdzać co kupuje. To oczywiste, że tak nie powinno być. Ale niestety tak jest i co pan zrobisz?! Dlatego jak coś nas interesuje to powinno się zdobyć wiedzę i sprawdzać towar, a jak jest podejrzany to nie kupować i zgłaszać. Z której strony to jest pobłażanie i przymykanie oka?! Jakoś się nie zrozumieliśmy chyba, bo jakie jest inne rozwiązanie? Spuścić wpierdol chińczykom? Czy walką z takim procederem jest ponarzekanie sobie na forum?

I nadal uważam, że jak mam kasę to robię sobie customa, ale to jest po prostu subiektywna opinia, a nie żadna propozycja rozwiązania problemu z kopiami.

P.S. Lothar, naucz się trochę kultury komunikacji, bo nie dość, że nie zrozumiałeś to jeszcze niezdrowo się podniecasz.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
To nie ja niezrozumialem tylko Ty napisales inaczej niz uważasz, w takim wypadku.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
P.S. Lothar, naucz się trochę kultury komunikacji, bo nie dość, że nie zrozumiałeś to jeszcze niezdrowo się podniecasz.
This. Czytam to któryś raz i nadal nie wiem o co się tak napiąłeś.
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan

Offline TheBlueNote_7

• Użytkownik
Nie fajnie to wszystko. Do pieca z takimi oszustami!

Teraz rozmyślam nad kupnem Gibsona, i mimo że to nie najwyższa półka to zanim go nabędę, obojętnie czy na alledrogo czy na forum, wcześniej zapytam się Was(czyt. forumowiczów którzy się znają) czy aby nie biorę podróby, bo to co się dzieje aktualnie przechodzi wszelkie pojęcie. A tak odnośnie tych ludzi którzy łykają podróby a potem jest kupa - tu, na ss, problem falsyfikatów jest nagłośniony i powszechnie znany, na innych forach pewnie też, ale kupujący nie zawsze jest z forum, czy napotkał się z opisem tego problemu, i nie jest świadom że taka plaga ma miejsce, więc tak jak pisało tu już kilku forumisiów - trzeba ten problem nagłaśniać ile wlezie, i to nie tylko na forum.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
TheBlueNote_7 - obczaj też www.fibsons.com - sporo informacji na temat fejków i jak je rozpoznawać.

Offline TheBlueNote_7

• Użytkownik
TheBlueNote_7 - obczaj też www.fibsons.com - sporo informacji na temat fejków i jak je rozpoznawać.

Dzięki bardzo :D

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
This. Czytam to któryś raz i nadal nie wiem o co się tak napiąłeś.

Wytlumaczył to juz Musza, Commelina, Pivo oraz ja.
Jak  nie rozumiecie to przeczytajcie jeszcze raz.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
Zgadzam się w zupełności, że sytuacja jest patologiczna. Wiedza o podróbach zdecydowanie nie powinna być konieczna do zakupu używanego wiosła.

Offline thornado2

• Gaduła
Widać nie będę pierwszy, ale...

Żeby kupić drogi sprzęt, znać się NIE TRZEBA, ale WYPADA.

Chyba, że chcemy zostać wychujani, a potem użalać się nad tym jakie to życie okrutne i w ogóle za co się powinno wieszać takich sprzedawców.  :facepalm:

Ludzie, przez chwilę pomyśleć i nie bedzie się trzeba ruchać z takim problemem przez pół roku potem. Naprawde jest problem napisać do producenta, zapytać na forum/znajomego czy poszukać w internecie czym się różni oryginał od podróbki ? Czy lepiej sobie darować, a potem narzekać przez długi czas ?

To tak jak zostawić otwarte auto z kluczykami w środku, a potem narzekać, że ktoś nam ukradł, bo przecież KRADNONĆ NIE WOLNO. Zadbajmy o swój interes, a nie tylko o przywileje prawne.

Pewnie, że nie popieram takiego procederu, ale wylewaniem swoich żali na forum niczego nie naprawię. I nawet jeśli mi się to nie podoba i tak być nie powinno i wgl, to przy kupnie czegokolwiek, jeśli mi tylko będzie zależeć, to będę się silił na sprawdzenie powiedzmy autentyczności, bo zależy mi bardziej , żeby dostać dobry towar i mieć radoche niż żeby dostać chujowy i się potem sądzić i pierdolić z tym, grzebać w gównie -bo "no ale mi się należy". No dbajmy o siebie. Nikt nie mówił, że w życiu będzie łatwo.

A "szczęśliwemu" nabywcy życzę sukcesów w odzyskiwaniu mamony.

Edit: No i chyba lepiej stracić chwilę czasu na sprawdzenie oryginalności danego przedmiotu niż tyle samo lub jeszcze więcej, na toczenie szitstormów na forach i fejsbukach, które i tak nic nie pomogą.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj, 2013, 23:28:23 wysłana przez thornado2 »