Autor Wątek: Tak się konczy zabawa z podróbkami.  (Przeczytany 22890 razy)

Offline Sulphur

• Pr0
    • Octagony
A paczcie: idziecie kupić samochód. Ile trzeba się na sprawdzać, zabrać ojca, mechanika, mierniki grubości lakieru i inne duperele, ale tutaj zazwyczaj wchodzi już gruba kasa, więc włącza się lampka! Oj, spokojnie trzeba to dobrze rozegrać.
   Wiadomo, nie każdy tak robi. Mam przykład mojego wujka. Od zawsze kupował samochody, bo drogie i wydłużają mu fajke chyba o pół kilometra. Oczywiście kupił furę, ale żeby było ciekawiej, kupił dwie takie same, dla siebie i żony. Wcześniej zero zainteresowania czy ten model jest ok, czy coś się rypie w nim już od fabryki, no nic tylko wygląd i fajka.
   No i teraz obudził się z osraną ręką w nocniku, bo czasy nastały ciężkie, a okazało się, że samochody mają fabryczny defekt, który mozna było sprawdzić w 10 minut, od każdego (ogarniętego) mechanika i chwili w necie. Kasa topnieje a tutaj trzeba by utopić dziesiątki tysięcy w naprawe, a nikt jakoś się nie kwapi żeby to od niego kupić, bo co? A bo wcześniej sprawdził, pomimo, że wuj cene wystawił dobrą.
   Sytuacja inna, ale brak głowy jeden. Mnie już ojebano z każdej strony, włamania do samochodów, okradzione mieszkanie i nawet gdy pierwsza sytuacja miała miejsce to potem gdy miałem alarm, wszystko schowane w samochodzie to i tak mi się w jebali dla zasady, bo inna rejestracja w innym mieście. Są rzeczy, których oczywiście nie przewidzimy, ale wiedza i doświadczenie nauczyło mnie, że wole płakać tylko po wyjebanym zamku, niż po laptopie, prywatnych rzeczach, kasie itp...
   Co to kurwa za kraj (tak wiem wina Tuska), że każdy może opierdalać na lewo i prawo a ty pójdziesz siedzieć za browara na ławeczce).
   A o tym allechujejebanedrog o, już nie wspomne. Ile to razy była walka, że gość podróby sprzedaje np. mikrofony, gitary, telefony, sraj taśme, ale im to wisi. Opłaty w górę i nażryjmy się do oporu, a co potem się będzie działo to taaaaka laga na to. Nie ważne, że ktoś będzie płakał ważne, że nam będą robić gałe do białej kości.

Wydaje mi się, że tutaj chodzi o świadomość wszystkiego co robimy, czy jest to jedzenie, fitness, kupowanie gratów i w ogóle życie. I chyba ta świadomość ma większą siłę przebicia, bo w końcu trole, chuje i inne może nie będą mieli pokarmu (ale i tak w Polsce zajdą nas od dupy strony i to jeszcze bez masła).
   I całkowicie jestem przeciw wszystkim podróbkom, kłamstwom i naciąganiu, ale raczej z doświadczenia. Wcześniej żyłem w przeświadczeniu, że wszystko musi być ok, no i miałem trochę akcji, ale ja to tera już nazywam brakiem świadomości i głupotą.

Rozwiązanie? Ja tu tylko widze atomówkę.

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Przemo z drugiej strony Stany to najbardziej paranoiczny i uzbrojony kraj na świecie. To nie jest dobry przykład. Serio.
A w temacie uświadamiania. Powiedzcie mi moje kochane misie, ilu z Was ma konto na FB i ilu z Was poza mną, Dalem i Muszą nakurwia na odcinku uświadamiania społeczeństwa, hm? Pierdolenie że to mentalność, ruskie i chuj wie co jeszcze jest doskonałą wymówką. Zmiany się same nie zrobią. Możecie mnie nazwać trzydziestoletnim idealistą, ale jednak wolę coś robić niż tylko narzekać i mówić że ktoś sam sobie winien.

A z allegro to ja widzę jeden prosty problem. Mechanizm zgłaszania jest głupi jak kilo krzywych gwoździ. Co z tego że zgłoszę aukcję i oznaczę "rodzaj wykroczenia"? Koleś który moderuje te zgłoszenia nie ma pojęcia o rowerach, gitarach i czymtam jeszcze. I może moje zgłoszenie zlać nawet nie ze złej woli tylko z braku wiedzy. A całkiem sporo zgłaszanych przeze mnie aukcji nie jest taka oczywista do oznaczenia jako wykroczenie. Nasi dwaj koledzy trudniący się gonieniem gratów z Wielkiej Żółtej Krainy robią foty na których nie ma główek. I co im panie kurwa zrobisz?
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Gorzej jak zaczną podrabiać headlessy.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Ja proponuję założyć sevenstringowy wpierdol team.
Powiedział ten który jak dostał po mordzie to nasłal na kolesia kumpla bo sam był za krótki...
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Powiedział ten który jak dostał po mordzie to nasłal na kolesia kumpla bo sam był za krótki...

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D (...)

W każdym razie Isu nie napisał, że chce być jego członkiem... :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Wiesz, pisałeś o tym na szałcie przez dwa albo i trzy dni więc nie wiem w którym miejscu było to prywatne :-)
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline sylkis

• Pr0
Lincz, lincz, lincz, lincz!
Tak, kurwa.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Wiesz, pisałeś o tym na szałcie przez dwa albo i trzy dni więc nie wiem w którym miejscu było to prywatne :-)
Ja bym przegapił, ale dzięki Omletowi załapałem się na tę cenną informację  ;D

Offline selfslave

• Gaduła
Tyle, że tutaj nie chodzi o: "to chore, żebym musiał mieć pancerne drzwi do piwnicy, bo jeszcze ktoś mnie okradnie"
tylko o: "Mój ziomek opierdala regularnie ludziom piwnice, ale dobrze im tak, bo są bogaci a ja sobie wstawiłem pancerne drzwi na wszelki wypadek :) "
Dość mocna nadinterpretacja, ale jeśli tak to widzisz to wyjaśniam, że nic takiego nie miałem na myśli.

Offline Winged

• Gaduła
Ale w takim interesie oprócz ludzi do "assault squadu" przydadzą się przecież również inni. Ktoś musi wyprodukować bombę, ktoś musi cichcem się podkraść i ją podłożyć, ktoś musi się zajmować opatrywaniem ewentualnych ran etc.

Offline Bjørn

• Pr0
Ale w takim interesie oprócz ludzi do "assault squadu" przydadzą się przecież również inni. Ktoś musi wyprodukować bombę, ktoś musi cichcem się podkraść i ją podłożyć, ktoś musi się zajmować opatrywaniem ewentualnych ran etc.

ktoś musi robić kanapki na wycieczki
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Pisałem dzisiaj ze znajomym i być może uda mu się zrobić apkę na iOS, może Android i FB z gitarową giełdą, gdzie m.in. można będzie w miarę skutecznie odsiewać podróbki(będę jednym z adminów) i wyszukiwarką pozwalającą w miarę precyzyjnie wybrać poszukiwany rodzaj sprzętu(parametry typu osprzęt, itp.).
« Ostatnia zmiana: 02 Cze, 2013, 19:34:24 wysłana przez gizmi7 »

Offline Bjørn

• Pr0
gdzie m.in. można będzie w miarę skutecznie odsiewać podróbki(będę jednym z adminów)

no to po ptokach :(

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
https://www.facebook.com/chinskie.kopie.lutnicze

Zaczynam akcję społeczną. Miałem to zrobić już jakiś czas temu, ale ten watek mnie przycisnął do tego.
URL miał być powedz.glowie.nie, ale się powstrzymałem.

mniut i piah

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Czy do głowy już ktoś wysłał zaproszenie?
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline lupus

• Pr0
  • nadużywam delaya i reverbu
Czy do głowy już ktoś wysłał zaproszenie?

Weź, bo jeszcze pod innym loginem ogłosi się jako wielki supporter akcji :P

Offline blackdahlia

• Pr0

URL miał być powedz.glowie.nie, ale się powstrzymałem.

Zdecydowanie trzeba się było nie powstrzymywać :D

Offline sylkis

• Pr0
2,5h i już prawie 150 lajków i kilka bardzo fajnych materiałów/linków z informacjami.
IMO start spektakularny ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Może w końcu zabawa z podróbkami się skończy ;)
mniut i piah

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Faktycznie ciekawa oferta na nowego "guibola" znalezione na założonej stronie na fb

http://tablica.pl/oferta/les-paul-custom-ID2ZIrb.html

genialne 1,5k za customa

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
No Dale powiem Ci ze jak dalem na FB w watku gitarowe graty na sprzedaz to tam wrzawa ladna powstala :D Spina po maksie i hejty, hejty i jeszcze raz hejty :) Kilka osob rozumie inicjatywe, a wiele sie z tego smieje.
Moze tez warto sie skupic na tych tam gdzie jest replika badz kopia napisane jak z tym ESP :) Takie ot moje male zdanko :)

Pozdro !

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
90 procent osób w tej grupie to sfrustrowane 15 latki ;)
Będę wrzucał wszystko, łącznie z kopiami i replikami, oczywiście z podrobionymi logami ;)
To wszystko kiedyś wróci jako oryginał.
mniut i piah

Offline mlodysatan

• Pr0
  • Graj to co czujesz, to jest najlepsze !
    • KOZI RECORDS
Wiem o tym, ze to nastolatki, dlatego tez napisalem ze hejtuja bo sami handluja chyba takim sprzetem i boja sie ze im sie to nie sprzeda :)
Pozdro

Offline James Dean

• Pr0
  • Ich liebe Lizol
Niestety, ale kupowanie rzeczy w internecie przypomina chodzenie po polu minowym. Perfum na allegro nie kupie bo wiadomo, że jak są tańsze niż w sklepie to jest duże ryzyko, że podróbka. Ubrań też nie kupie na allegro, bo może być podróbka, sam mogę o tym nawet nie wiedzieć, ale jak ktoś zauważy to będzie lipa. Radio, telefon itd może też być kradzione. O gitarach było już wspomniane. No to może chociaż zegarek? ... Widziałem fajną cene na buty do biegania, ale jest to model masowo podrabiany w Chinach, dlatego chyba kupie w gdzie indziej.

Nie wiem jak stanowczo powinniśmy reagować, ale jak było już wspomniane na Allegro nie ma co liczyć. Ja już internet od dawna traktuje jak Stadion Dziesięciolecia. Miałem nadzieje jednak że dojdzie do samooczyszczenia, ale zalew podróbek jest tak duży, a doba zbyt krótka, żebyśmy mogli to wszystko ogarnąć i znać się na każdej rzeczy którą kupujemy.

W każdym razie ręce opadajo.

Offline Zelman

• Gaduła
  • http://trylionband.com
    • Trylion
Niestety, ale kupowanie rzeczy w internecie przypomina chodzenie po polu minowym. Perfum na allegro nie kupie bo wiadomo, że jak są tańsze niż w sklepie to jest duże ryzyko, że podróbka. Ubrań też nie kupie na allegro, bo może być podróbka, sam mogę o tym nawet nie wiedzieć, ale jak ktoś zauważy to będzie lipa. Radio, telefon itd może też być kradzione. O gitarach było już wspomniane. No to może chociaż zegarek? ... Widziałem fajną cene na buty do biegania, ale jest to model masowo podrabiany w Chinach, dlatego chyba kupie w gdzie indziej.

Nie wiem jak stanowczo powinniśmy reagować, ale jak było już wspomniane na Allegro nie ma co liczyć. Ja już internet od dawna traktuje jak Stadion Dziesięciolecia. Miałem nadzieje jednak że dojdzie do samooczyszczenia, ale zalew podróbek jest tak duży, a doba zbyt krótka, żebyśmy mogli to wszystko ogarnąć i znać się na każdej rzeczy którą kupujemy.

W każdym razie ręce opadajo.

95% telefonów na allegro jest sprzedawana na fakturę VAT-marża co skutkuje problemami przy gwarancji - więcej tutaj:
http://www.spidersweb.pl/2012/10/faktura-vat-marza-nie-dziekuje.html