Witam,
problem mam taki, że chcę uzyskać względnie dobre brzmienie na komputerze do grania na żywo (na domowych głośnościach) i nagrywania. Symulacje i efekty jakich chcę używać mam na kompie. Poczytałem trochę i doszedłem do tego, że wpinając gitarę bezpośrednio w wejście liniowe karty popełnia się błąd ponieważ impedancje gitary i karty są niedopasowane, tworzy się filtr i brzmienie jest nijakie. No i taka jest prawda:)Coś tam się da pokręcić ale na pewno nie jest to brzmienie takie jak ma być. Doczytałem się że do wejścia liniowego powinien dochodzić sygnał "balanced" i właśnie taki sygnał nadaje się do reampingu bo on oddaje wiernie brzmienie samej gitary, nie ma żadnych strat. Poda ani takich rzeczy nie chcę bo na razie nie chce robić dużych wydatków. No i wreszcie pytanie do was: czy to co napisałem to się mniej więcej zgadza z rzeczywistością i czy przepuszczając gitarę najpierw przez dibox a potem wyjściem balanced out do karty uzyskam dobre brzmienie? I drugie pytanie: są diboxy aktywne i pasywne, czy ktoś może wyjaśnić różnicę? Pasywne są tańsze i takiego bym chciał:) ale jak już mam kupować to niech to będzie coś względnie dobrego, z góry dzięki za pomoc, pozdro