Autor Wątek: Celestion V30 made in UK/Czajna  (Przeczytany 30480 razy)

Offline metal

• Gaduła
Celestion V30 made in UK/Czajna
« 08 Sie, 2008, 14:03:53 »

Wyciagniete z tematu o Vaderach, trzymamy sie watkow na forum, ok?

[...]
ale napisz czy ta mese masz sprzed czy po 2005 roku, choci i celestiony czy masz angielskie czy chinczyki (na nich tez pisze made in england ipswich wiec data jest najlepszym wzynacnikiem, te chinczyki to niestety padlo, wala takim piachem ze uszy bola i zero srodka
« Ostatnia zmiana: 21 Sie, 2008, 17:50:59 wysłana przez Sinner »

Offline m4ody

• Pr0
    • http://www.rotengeist.pl
« Odpowiedź #1 08 Sie, 2008, 14:06:21 »
Ok sprawdze, ale wydaje mi sie, ze na angielskich, bo fajnie chodzi. Na pewno duzo lepiej od mojej byłej nb na v30  :-\

Wstępnie mamy ustawiony koncert we Wrocku w listopadzie więc będziesz miał okazje przetestowac  ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Sie, 2008, 14:08:53 wysłana przez m4ody »
Leweoczkomisiarysia

Offline skarhead

• Gaduła
« Odpowiedź #2 19 Sie, 2008, 09:56:05 »
ale napisz czy ta mese masz sprzed czy po 2005 roku, choci i celestiony czy masz angielskie czy chinczyki (na nich tez pisze made in england ipswich wiec data jest najlepszym wzynacnikiem, te chinczyki to niestety padlo, wala takim piachem ze uszy bola i zero srodka

Metal a to nie zalezy przypadkiem od "przełamania" się głosników?

Bo to też ważne - porównywałeś rozegrane paczki czy nie ?

W wypadku kolumn które ogrywaliśmy różnicy raczej nie było (PO) rozegraniu - nie większe niż wynikające z konstrukcji.

Offline metal

• Gaduła
« Odpowiedź #3 21 Sie, 2008, 15:00:19 »
To nie przelamanie glosnikow:

V30 angielskie : http://www.voila.pl/166/2y0g1/?1

V30 chinskie:  http://www.voila.pl/168/5rmjj/?1

Niestety chinskie tez sa podpisane made in england ipswitch, one sa robione w chinach a jakis tam ostateczny montaz w anglii, ale glowy nie dam bo nie wiem jak jest dokladnie. Nie wiem tez jak je rozroznic. Zdaje sie rok 2005 to jest okres przeniesienia produkcji.

Kumpel ma 2 letnia mese i dokladnie to tak gra (chinskie) wali siara nawet jak sie skreci na piecu.
A moj engl ladnie wali srodeczkiem [stary engl na V30] i zero siary nawet jak glowe ustawisz na wprost glosnika. Zupelnie inne brzmienie.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #4 21 Sie, 2008, 17:17:41 »
Chyba ktos zapomnial jeszcze dodac, ze w tej pierwszej probce odkrecil presence na full :) No bez przesady. V30 w Chinach skladaja od 2005 ? Jesli tak, to ja porownywalem 2 paki Mesy. Jedna raczej sprzed 2005 i jedna roczna...brzmialy tak samo.

P.s. ale jak by nie patrzec to kazda paka na ktorej gralem (z wyjatkiem Orange, ale ona sama w sobie jest ciemna) brzmiala taka straszna siarka :D nawet po skreceniu presence i treble do 0 przy basie i resonance na 8 i 5 (!!!)
wiec moze wszystkie glosniki byly chinskie ? :|
« Ostatnia zmiana: 21 Sie, 2008, 17:24:36 wysłana przez Page_Hamilton »
wearehelp.bandcamp. com

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
« Odpowiedź #5 21 Sie, 2008, 17:28:35 »
Nie wiem co to za bajki z made in england na chińskich głośnikach, bo mialem g12h, na ktorych kulturalnie bylo napisane made in china. grały bardzo dobrze. a ze paka leci to git

Offline metal

• Gaduła
« Odpowiedź #6 21 Sie, 2008, 17:34:32 »
Ja tych probek nie robilem wiec sie nie wypowiem. Ale podobno test byl studyjny, wszystko to samo, ta sama paka, gitara, i ustawienia, tylko zamiana glosnika. Nie testowalem 2 takich samych paczek. Ale jak wspominalem kumpel ma mese 4x12 2 letnia a ja mam engla 4x12 zdecydowanie na angielskich i w zasadzie na moj sluch roznica jednak taka jest. Kazdy moze miec swoje zdanie, ale Pan Mikos, czy Ostry moga potwierdzic moje zdanie.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
Ja porównywałem Engla 4x12" z Mesą 2x12" i zdecydowanie te paczki inaczej brzmią. Mesa bardziej przestrzennie, i  ciut jaśniej (a ile w tym zasługi głośników, trudno mi powiedzieć). W każdym razie,  metal, moze to być właśnie różnica pomiędzy pakami a nie samymy głośnikami. Ale gdybać nie będę, bo nie wiem z którego roku mam Engla, chyba ze ktoś wie kiedy gitarnik z IRA przerzucił sie na Mese :)

Offline el-biczel

• Pr0
metal to może być kwestia różnic w paczkach a nie samych głośników, ale nadal chciałbym się dowiedzieć skąd te rewelacje o chińskich celestionach podpisywanych made in england? bo to mnie frasuje..

Offline Page_Hamilton

• Pr0
A moglby ktos napisac od kiedy zaczeto produkowac V30 w Chinach ?
wearehelp.bandcamp. com

Offline metal

• Gaduła
Zapewne roznica konstrukcji ma spore znaczenie. Maja takie same glosniki wiec powinno to choc troche miec zblizony sound. Engl juz blizej ma do VHT na eminance niz do tej mesy. Ta mesa nie byłaby zla gdyby nie tony siary jakie prodokuje i mozliwe ze dosc dawno temu pojechalem Mese DR small logo bo testowalem na ten paczce mesy i lipa byla straszna.
Kiedys sam olewalem ten problem ale gdy przyszlo mi wybrac paczke spotkalem sie z wieloma opiniami, czesc ze nie ma roznicy, czesc ze roznica jest spora no i natrafilem na te probki.
Swoja droga tez logiczy jest fakt ze paczki na eminance robia teraz furore np Vader,  jezeli rzeczywiscie te Celki tak w huja polecialy.

Offline el-biczel

• Pr0
Przypomniałem sobie jeszcze, że Mesa ładuje głośniki od zewnątrz a ENGL od środka(albo na odwrót, albo coś popierdoliłem ;)), a to podobnoż też ma duże znaczenie.
Co do Eminence i Celestiona to Andy Sneap robił kiedyś porównanie paczek i celestiony zjadały eminenca, a Mesa wcale nie wypadła tam najfajniej.
A takiemu anonimowemu testowi, jaki Ty zamieściłeś raczej nie ufam, a Andy'emu raczej już tak :)

Offline skarhead

• Gaduła
Przypomniałem sobie jeszcze, że Mesa ładuje głośniki od zewnątrz a ENGL od środka(albo na odwrót, albo coś popierdoliłem ;)), a to podobnoż też ma duże znaczenie.

BARDZO duże - zwłaszcza jeżeli chodzi o szybkość reakcji i projekcję brzmienia.

Także kubatura i tłumienie - duża niewytłumiona krowa jak recto standard będzie wolniejsza w reakcji , bardziej konturowa (też skutkowało to w mojej paczce zdecydowanie made in US/UK podbitą góra )

Offline Page_Hamilton

• Pr0
Czyli mowicie, ze ENGL na V30 bedzie szybszy i bardziej srodkowy ? To jak musza byc glosniki zamontowane zeby jaki efekt uzyskac ? Moznaby to krotko wyjasnic:)
wearehelp.bandcamp. com

Offline neyoam

• Gaduła
Z tego co się orientuję to ENGL ma głośniki montowane od zewnątrz i na dodatek tylnia ściana paczki jest tłumiona jakąś gąbką.
khm...jajo

Offline pan mikos

• Pr0
... Kazdy moze miec swoje zdanie, ale Pan Mikos, czy Ostry moga potwierdzic moje zdanie.

Potwierdzam :)
Ta paka Mesy o ktorej mowa rzeczywiscie gada jak ta "chinska" probka - siara i zmulony dol. Powiem, że jak sie przepialem w nia z mojego dziadowskiego Laney'a 4 x Celestion sev80 to zrobiłem wielkie "Pffff".
Nie wiem czy historia o chinskich i angielskich v30 jest prawdziwa, jesli nie i wszystkie paki Mesy brzmia tak, to to jakies gowno jest i tyle :)

Moje jakies tam doswiadczenie ze sprzetem mowi, ze nie ma bezwzglednie dobrych, albo zlych paczek. Paka musi do heada pasowac. Na tej maglowanej Mesie Krank Revolution brzmi bardzo fajnie, chyba fajniej niz na Englu Metala, ale np. Uberschall na zupelnie na niej nie brzmial. Zero srodka, mul i piach, korekcja nic nie dzialala. Kopara mi opadla bo slyszalem jak Bogdan nakurwiał megatonami środka w połączeniu z paką Engla. W zasadzie z ta Mesa chyba tylko Krank sie dogadal.
Dlatego też wierzę, że te próbki mogą być prawdziwe, zwyczajnie head mogl pasowac do "angielskich", a z "chinskimi" sie gryzl, co nie znaczy, ze te paki pod innym headem nie zagadalyby zupelnie inaczej.
A tak na koniec powiem, ze mi to w zasadzie dynda, bo bede sie przesiadal na VHT FatBottom (Eminence) bo moj 5150 z nia gada tak zajebiscie, ze nawet Sneap mnie nie przekona, ze jest inaczej :)

Offline Hyperial

• Prawie użytkownik
Dobra, pragnę się wypowiedzieć, bo ostatnio wyrobiłem sobie pewne moje własne zdanie, którego nie mam zamiaru zmienić. Wiecie co Wam powiem o tych V30 made in UK i made in China? Gówno prawda. A jeśli nawet jest fabryka u żółtków, to też gówno prawda. Poniżej moje obserwacje w formie tekstowej.

Dwa dni temu z kumplem postanowiliśmy rozwiać wszelkie ploty i nieścisłości o V30 UK/China. Przedmiot badań Mesa DR i dwie paki Rectifier Standard Slant na V30. Jedna paka rok produkcji bodaj 2003 - 2004 (ręki nie dam obciąć,ale bankowo sprzed 2005), lekko poobdzierana, rozegrana, pokoncertowa, druga nówka zakupiona w zeszłym roku, ale też rozegrana, po kilku sporych gigach. Dla pewności odkręciliśmy tylne pokrywy i ujrzeliśmy na głośnikach w dwóch pakach różne naklejki oraz inne odcienie koszy głośników. Wniosek? Jedne są rzekomo made in China, które? Te które zagrają rzekomo gównianie.

Podłączyliśmy jedną pakę, potem drugą - na tych samych ustawieniach oczywiście. Zrobiliśmy taki myk chyba z 5 razy - i wiecie co? GÓWNO PRAWDA! Graja tak samo. Głuchy nie jestem i wiem co to znaczy tak samo. Tyle powiem o tych ściemach odnośnie różnic pomiędzy chińskimi a angielskimi V30.

I teraz apel do towarzyszy. Przestańcie wypisywać takie głupoty, bo ludzie się naczytają i potem mają dylemat, żeby aby nie kupić paki na V30 z Chin, bo gadają do bani. Sam byłem przed takim dylematem po przeczytaniu tego forum i na szczęście w porę się ocknąłem i wyczaiłem, że to ściema. Mam B-52 na V30 i jestem zadowolony. Nie ma żadnej różnicy w brzmieniu pomiędzy V30 UK a V30 China jeśli takowe są.

I tu jeszcze taka uwaga do powyższej wypowiedzi pana metal. Jak można porównywać paki Mesy i Engla na V30 skoro te dwie mają różną koncepcję brzmienia i gadają zupełnie inaczej? Przeca to bez sensu.

Offline Drevniak

• Pr0
  • I'm the black kozioł of your przeznaczenie
czyli jestes taki obeznany i grasz na b-52 sorki ale v30 to gówno nawet w mesie z 2k  :( wiec nie widze problemu
"Kobiety tak mają ponieważ niedorozwój emocjonalny często idzie w parze z niedorozwojem intelektualnym. "

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
wszystko to samo, ta sama paka, gitara, i ustawienia, tylko zamiana glosnika.

słowo klucz. jeżeli brzmienie się zmieniło tak po zmianie głośnika z zachowaniem reszty czynników (ustawienia, gitara, PAKA) to jednak coś tu jest nie tak.

Rożnica tylko jedna...Metal dał nam próbki a Tobie mamy wierzyc na słowo. Chyba rozumiesz sam że próbki są wiarygodniejsze dla nas niz Twoj słuch i Twoje wrazenia. Z 2 strony jednak głupota jest wybierac poczake po napisie na głosniku, najlepiej obadać.
B ( o ) ( o ) B S

Offline metal

• Gaduła
JA te probki sam dostalem wiec nie gwarantuje ich autentycznosci. dostalem je od jednego goscia z ktorym sam toczylem bitwe ze pewnie roznica jest niewielka on twierdzil ze spora a gosc dosc dobrze zna sie na sprzecie. Jak napisalem test podobno byl na tej samej gicie, headzie, ustawieniach galek i mikrofonu, nawet paka ta sama wymieniany byl glosnik.

Czy jest to rzeczywscie prawada 100% pewnosci nie mam. Ale moje obesrwacje sa takie ze moj engl na v30 gada podobniej do VHT na eminace niz do tej mesy. Mesa wsciekle wali dołem i obzydliwa siara ktorej sie nie da skrecic. Gosc do tej paczki mial mese DR small logo na nowych lampach i gadalo to fatalnie, gorzej od randalla RH 100. kazdy head na tym siarzy potwornie.
Jasne ze porownywanie mesy i engl nie jest miarodajne bo zupelnie inna konstrukcja, ale idac tym tropem dojdziemy do faktu ze glosnik nie ma znaczenia i nie ma wogole wplywu na brzmienie a liczy sie konstrukcja paki.
Miałem kiedys pake mesy 2x12 na V30 i nie miala grama takiej siary.

Ja niechce nikomu nic udowadniac ani odstraszac od zakupu a jedynie dobrze go przemyslec. Swego czasu zrobilismy testy z 5 headow i 3 paczek i nie dalo sie okreslic najlepszej paczki. dobre zestawienie head + paka to nie lada wyczyn. Bogner np najlepiej chodzi na englu, na mesie sssie jak tranzystor a na VHT malo nie wypluje glosnikow. DR i 5150 najlepiej chodzily na VHT a krank na tej mesie, choc niestety siara nie daje zyc.

Offline el-biczel

• Pr0
metal dał próbki, ale nie wiadomo skąd zrobione. Osobiście takim nie ufam.

Moim zdaniem, głowną wojne Eng/China, rozpędzają ludzie, którzy dużo handlują sprzętem i spekulują cenami starszych gratów :D

Offline Hyperial

• Prawie użytkownik
Wiecie, nie mam zamiaru nikogo przekonywać.Póki co wszelkie spekulacje na temat V30 UK/China pochodzą z neta od ludzi, którzy nie potrafią powiedzieć nawet czym się różni angielski od żółtkowego. :) Więc uważam, że skoro nie ma dowodu na to, że któryś jest z Chin, powinno się uciąć rozmowę, a nie wkręcać wszystkim wszem i wobec, że takie same głośniki wyprodukowane gdzieś indziej grają jak kupa. Jeśli nie ma miarodajnych dowodów, nie ma w ogóle problemu.
Ograłem te pacze i stwierdziłem, że nie ma różnicy pomiędzy driverami sprzed 2005 i nowszymi . Jeśli ktoś nie chce uwierzyć, to jego sprawa. :)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz, 2008, 13:29:41 wysłana przez Hyperial »

Offline wuj Bat

• Pr0
DR i 5150 najlepiej chodzily na VHT

Dokładnie proszę, co dla Ciebie znaczy najlepiej? Bo może grasz gej-trasz więc jest dobrze, a jak ktoś gra hewi-rzeźnie to woli sam dół  :D
Paczki z głów!

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Ja sie niezle zdziwilem, jak podpielismy ostatni na salce, do engla 2x12 na v30 bandyte... PM brzmial lepiej niz na fireballu, co mnie torskze zaskoczylo :| Fireball na tej paczce mial zdecydowanie wiecej siarki na PM ;/ Wkur.. sie troszke ;] MOze inna paczka bedzie odpowiedniejsza do fireballa...

Offline pan mikos

• Pr0
Ja sie niezle zdziwilem, jak podpielismy ostatni na salce, do engla 2x12 na v30 bandyte... PM brzmial lepiej niz na fireballu, co mnie torskze zaskoczylo :| Fireball na tej paczce mial zdecydowanie wiecej siarki na PM ;/ Wkur.. sie troszke ;] MOze inna paczka bedzie odpowiedniejsza do fireballa...

Tak jak pisałem wyżej, z jedną paką head może brzmieć zajebiście z inną przejebanie. Taka to już natura tego sprzętu. Tu się sprawdza święta zasada "ograj zanim kupisz"...