Autor Wątek: Składam Pedałborda - kilka pytań  (Przeczytany 23923 razy)

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
w sumie kupujac ten zestaw gdzie wychodzi ze kazda z kostek kosztuje 65 zl warto zaryzykowac a jak sie nie spodoba to sprzedac i kupic inny.

Powiedzcie mi czy te zasilacze Tomanek sa ok, czy ktos to macał?
Quicquid Latine dictum sit, altum videtur

Offline wlad84

• Nowy użytkownik
Mam ten zasilacz http://www.thomann.de/gb/harley_benton_powerplant_junior.htm Podpiete jednoczesnie dopalka, kaczka przed pre 5150 i sonic stomp w petli. Zasilacz nie dodaje nic zupelnie. Za ta kase rewelacja.

Offline pshemo

• Pr0
Hawran bier ten zasilacz ode mnie:)

Mialem Digital Delay Joyo i nie moge o nim zlego slowa powiedziec. Ja teraz sie pozbylem bossowych gratow na rzecz Ehx i kostek hb/biyang. Mialem dd3 i w porownaniu do joyo to funkcjonalność dd3 jest znacznie wieksza ale ja i tak gralem na jednym ustawieniu..no, czasem korzystalem z funkcji hold. ciekawa opcja jest tutaj delay z serii Baby Boom Biyanga.
Teraz na allegro nowy Nano Clone stoi za 149seta. Dobre cena. Sam takiego kupiłem - prostota i spełnia moje oczekiwania.

Co do tunera. Mialem polytune...jest spoko ale mam wrażenie ze pitchblack trochę dokladniejszy. Jednak decyduje sie na Gogo Tuner..dlaczego? Dokladny jak dwa powyższe a przy tym znacznie bardziej czytelny.

Wez tez pod uwage ze powyższe tunery oferują opcję zasilania innych kostek;)

Posty połączone: 05 Sty, 2013, 12:41:44
Aaa... Tomanka mialem...bezproblem owo dzialal.

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
Dobra to z grubsza wiem o co biega, komplet kostek joyo: Vintage Overdrive, Classic Chorus, Classic Flanger, Digital Delay, Vintage Phase i może Equalizer
do tego zasilacz HB lub Tomanek zalezy co podleci
bramke zrobie chyba u kogos z forum tak jak polecaliscie, chyba ze domas bedzie mial jeszcze swoja
i do tego kaka Mark Tremonti, niestety ponad 4 stowki kosztuje a uzywanych nie widzialem ale trudno, kaczke zawsze mozna dopiac.

Co myslicie? jeszcze tylko nie wiem jak to wszystko zgrabnie polaczyc bo budowa pedalborda to dla mnie nowosc ale bede myslal jak juz beda graty.

W ogóle tak mi sie nasuneło jeszcze pytanie, czy takie efekty jak EQ czy compresor w ogóle warto brac? bo moze bez sensu mam brac EQ jak to sie nie przyda to zamiast tego wezme cos innego. Mial ktos moze bramke od joyo?
« Ostatnia zmiana: 05 Sty, 2013, 22:00:28 wysłana przez hawran »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Po co Ci kostki, które nawet nie wiesz czy są Ci potrzebne? Żeby je mieć?
mniut i piah

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
dlatego pytam czy uzywacie i do czego. o kompresor pytam czysto teoretycznie i nie mam zamiaru go kupować. Co do EQ wiem po co go chce miec ale zwyczajnie chce znac zdanie innych uzytkownikow czy faktycznie go uzywaja i czy jest sens pakowac go w podloge bo moze niepotrzebnie wydam na niego kase i idzie sie bez niego obejsc. A wg mnie zwyczajnie ma on wiecej mozliwosci kreowania dzwieku, dlatego sie nad nim zastanawiam.

Posty połączone: 10 Sty, 2013, 02:22:55
dlatego pytam czy uzywacie i do czego. o kompresor pytam czysto teoretycznie i nie mam zamiaru go kupować. Co do EQ wiem po co go chce miec ale zwyczajnie chce znac zdanie innych uzytkownikow czy faktycznie go uzywaja i czy jest sens pakowac go w podloge bo moze niepotrzebnie wydam na niego kase i idzie sie bez niego obejsc. A wg mnie zwyczajnie ma on wiecej mozliwosci kreowania dzwieku, dlatego sie nad nim zastanawiam.

Posty połączone: 10 Sty, 2013, 02:23:42

Posty połączone: 10 Sty, 2013, 02:24:32

Posty połączone: 10 Sty, 2013, 02:54:53

Posty połączone: 10 Sty, 2013, 02:55:32
« Ostatnia zmiana: 10 Sty, 2013, 02:55:32 wysłana przez hawran »

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
W ogóle tak mi sie nasuneło jeszcze pytanie, czy takie efekty jak EQ czy compresor w ogóle warto brac? bo moze bez sensu mam brac EQ jak to sie nie przyda to zamiast tego wezme cos innego. Mial ktos moze bramke od joyo?
Pojedź do jakiegoś muzycznego i ograj różne rodzaje efektów, to będziesz wiedział, które chcesz, a które nie. W niektórych dorwiesz nawet te Joyo i inne Biyangi.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
Pytasz na PW czy jest sens mieć EQ i czy go używamy. Jedni używają inni nie, tak samo z kompresorem czy symulacją brzmienia Hetfielda albo Bossem TS-2 (talen simulator - ja używam np).

Podpinasz się do pieca i chyba słyszysz, że czegoś Ci brakuje w brzmieniu więc możesz spróbować EQ - proste. Co Ci da to, że ja go używam? Podobnie z kompresorem. Potrzebujesz skompresowane brzmienie czyste, kupujesz kompresor. Nadal Twoje pytanie uważam za całkowicie bez sensu ;)
mniut i piah

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
chce znac opinie uzytkownikow. Duzo na tym forum jest pytan z natury "doradźcie" "co myślicie" jestem zielony potrzebuje pomocy" po co sie spinać.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Bo to jest bardzo subiektywne i musisz spróbować sam.

Orange

• Gość
Ja tam nie używam. Ale mam. Fajnie jest mieć :D

A tak serio, to niektóre kostki warto trzymać. Jak masz opcję kupić w dobrej cenie, to weź, pobaw się i jak nie przypasi to puść dalej. EQ tp jest przydatny sprzęt. Kompresor IMO rzadko się używa (ja podbijałem sobie nim głośność na klinach, jak jakieś pitu pitu miało być)

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Kompresor IMO rzadko się używa
hehe, rzadko to ja go wyłączam :D
ale fakt, jak jest szansa kupić tanio to czemu nie? może akurat się spodoba i zaczniesz częściej uzywać. nawet jakby miało się przydać do tylko jednego riffu, to imo warto
i always go full retard

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
o takie odpowiedzi mi chodziło dzięki piękne.

Offline Ajbi7

• Gaduła
  • I gave that pitch a vibrato. Pitches love vibrato.
@hawran jeśli będziesz miał na tyle chęci, żeby skrobnąć potem coś na temat tych kostek, to myślę, że parę osób mogłoby być zadowolonych z tego faktu.

Co do EQ i COMP no to faktycznie złe jest podejście w stylu "a wy używacie, czy nie?". W stosunku do innych kostek też jest oczywiście błędne, ale chociaż trochę mniej.

Pojedź do jakiegoś muzycznego i ograj różne rodzaje efektów, to będziesz wiedział, które chcesz, a które nie. W niektórych dorwiesz nawet te Joyo i inne Biyangi.

Tu Ci kolega prawdę objawioną podał. Może lepszym podejściem byłoby posłuchanie tych kostek ze swoim wzmakiem i w razie jakichś "braków w brzmieniu" dokupienie EQ do wycięcia/podbicia czegoś albo kostki COMP żeby "poprawić" brzmienie? Fink abałt it mejt! ;)

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
Gdyby to byly bossy czy inne dostepne w wiekszosci skepow kostki to tak ale tu zeby sie przekonac trzeba kupic - kostka kostce nie rowna, a cena jest na tyle niska ze zwyczajnie kupie stestuje i jak cos nie podejdzie to trafia na gielde a i nie omieszkam napisac o nich paru slow dla potomnosci. watpliwosci mialem tylko co do EQ o kompresor pytalem czysto teoretycznie bez zamiaru kupna. inne kostki kupie bo chce je miec, jak sie EQ nie sprawdzi to moze ktos inny sie ucieszy :)

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Osraj to EQ :) Dopal sobie wzmaka i osraj EQ, bo za bardzo napompujesz ten sound :) Pamiętaj, że wiosło ma dobrze brzmieć miksie z resztą a nie samo w sobie. No chyba, że grasz na kanapie w domu. :)

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
dobra pomysł uległ delikatnej zmianie. Po przemyśleniach stanęło na tym, że nie będę sprowadzał chińszczyzny a w gejbordzie umieszczę kopię TSa, kopię ISP Decimator, nano clone od pshema (chyba ze mi nie sprzeda :)), flangera (jeszcze nie wiem jakiego) i GoGo tuner. Do tego zasilacz tomanka i teraz mam pytanie, brac zwykły stabilizowany taki: http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-8-efektow-9v-1800ma-fv-case-1-i2937648787.html czy lepiej doinwestowac i kupic separowany http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-8-efektow-separowany-case-1s-i2931978933.html bo średnio się na tym znam choć słyszałem ze separowane sa lepsze bo wproadzają mniej zakłóceń.

Offline Kejo

• Nowy użytkownik
i teraz mam pytanie, brac zwykły stabilizowany taki: http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-8-efektow-9v-1800ma-fv-case-1-i2937648787.html czy lepiej doinwestowac i kupic separowany http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-8-efektow-separowany-case-1s-i2931978933.html bo średnio się na tym znam choć słyszałem ze separowane sa lepsze bo wproadzają mniej zakłóceń.

Jeśli zamierzasz część efektów wpinać w pętlę a część przed wzmacniacz to warto zainwestować w ten z separowanymi sekcjami, przynajmniej dwoma - inaczej może piszczeć i brumić (google: pętla masy). Ja sobie sprawiłem właśnie takiego dwusekcjowego tomanka i jestem zadowolony.

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
Właśnie tej pętli mas się oabawiałem bo i tu uziemienie i tu. Czyli brac ten z 8 separowanymi wejsciami i juz.
Z tym podlaczeniem to jeszcze musze pomyslec i zasiegnac rady bo w sumie mialem malo do czynienia z kostkami i nie bardzo wiem co wpinac w petle a co przed wzmakiem, w jakiej kolejności itd, byłbym wdzięczny za pomoc.

To taki wstepny plan gejborda, w jakiej kolejnosci ustwic te wypisane efekty i jak to podlczyc, co w petle co przed wzmakiem.
Z tym ze wah narazie nie ma ale moze za jakis czas bedzie wiec uwzglednilem.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
ja bym dał tuner piętro niżej, a ISP wyżej. ISP włączysz raz i nei wyłączasz potem, a Tuner uzywasz co i raz, łatwiejszy dostęp będziesz miał :)

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
słuszna uwaga w takim razie ISP jest w miejscu tunera

Orange

• Gość
Coś w ten deseń bym ogarniał

Offline hawran

• Gaduła
  • że co?
    • zespół 8ball
tylko nie bardzo czaje te 2 wyjscia z ISPa, z tego co patrze bo fotkach wyjscie jest jedno a tu z jednego poprowadziles "kabel" do tunera a z drugiego do TSa.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Ja u siebie mam najpierw tuner potem isp. Musialo mu sie cos na rysunku pomieszac.

Orange

• Gość
 Zamroczenie... Pomyliło mi się z tuner z bramką...
Isp za tunerem bym wpakował