Autor Wątek: Stopery do uszu na próby  (Przeczytany 43995 razy)

D_Rivv

• Gość
Stopery do uszu na próby
« 02 Sie, 2008, 23:25:48 »
Drodzy koledzy, polecicie proszę coś, co by chroniło słuch przed głośną próbą i perkusistą gorylem, a jednocześnie nie zniekształcało dźwięku gitar.

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
Odp: Stopery do uszu na próby
« Odpowiedź #1 02 Sie, 2008, 23:49:20 »
kupiłem te MusicSafe Pro Alpine, no i teoretycznie sa w miare liniowe, a w praktyce to z nich nie korzystam. Wszystkie punkty odniesienia ktore znałem zniknęły. a z brzmienia gitary zostało prawie samo 200Hz, które jak słyszysz je indywidualnie nie brzmi za fajnie. Tak na prawde, jak mamy teraz dobrze zaadaptowaną i komfortowa sale, to na probach sie w ogole nie przydaja. No ale mamy zajebiste warunki, ponad 100m2 zaadaptowanej akustycznie sali :)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #2 03 Sie, 2008, 00:00:45 »
polecam słuchawki, jutro Ci napisze jakie ja mam. Bardzo fajnie się spisują, no i gary w nich brzmią cudownie ;) Gitara troszku gorzej, ale są IMO najlepszym rozwiązaniem
B ( o ) ( o ) B S

D_Rivv

• Gość
« Odpowiedź #3 03 Sie, 2008, 22:45:08 »
Byłbym bardzo wdzięczny za info o tych słuchawkach.

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 04 Sie, 2008, 14:21:26 »
Ja kupilem sobie Peltor Optime II. Ważne jest, żeby to była II. Wersja I jest za cieńka, a przy III nic nie słychać. I odradzam wszystkie wynalazki z castoramy za pare PLNów. We wro w sklepach z odziezą BHP kosztują 65-75z, na allegro z przesyłką też tyle wychodzi, ale warto zapolować. Mi sie udalo i wyrwałem na allegro nówki za 49zł z przesylką

e: o proszę, i teraz jest rodzynek: http://www.allegro.pl/item412090835_ochronniki_sluchu_nauszniki_peltor_optime_ii.html
« Ostatnia zmiana: 04 Sie, 2008, 14:24:00 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #5 04 Sie, 2008, 15:51:50 »
ja gram na czymś podobnym:

http://allegro.pl/item410921823_earlove_profesjonalne_zatyczki_do_uszu_dla_muzyka.html

za swoje zapłaciłem 12 zeta. Całkiem nieźle mi się w tym gra. Tłumią w miarę równo całe pasmo.
minimum respect!

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
« Odpowiedź #6 04 Sie, 2008, 15:57:46 »
ja gram na czymś podobnym:

http://allegro.pl/item410921823_earlove_profesjonalne_zatyczki_do_uszu_dla_muzyka.html

za swoje zapłaciłem 12 zeta. Całkiem nieźle mi się w tym gra. Tłumią w miarę równo całe pasmo.

Fajne, ale drogie te z linki.
Gdzie kupowałeś tanio?
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.

Offline BartekL

• Pr0
  • "Ryjem will not play"
« Odpowiedź #7 04 Sie, 2008, 16:41:29 »
Ja gram bez, lubie jak mnie rypie po uszach :D

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #8 04 Sie, 2008, 17:38:08 »
Proponuje pytac w aptece

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #9 04 Sie, 2008, 18:15:41 »
Ja kupilem sobie Peltor Optime II. Ważne jest, żeby to była II. Wersja I jest za cieńka, a przy III nic nie słychać. I odradzam wszystkie wynalazki z castoramy za pare PLNów. We wro w sklepach z odziezą BHP kosztują 65-75z, na allegro z przesyłką też tyle wychodzi, ale warto zapolować. Mi sie udalo i wyrwałem na allegro nówki za 49zł z przesylką

e: o proszę, i teraz jest rodzynek: http://www.allegro.pl/item412090835_ochronniki_sluchu_nauszniki_peltor_optime_ii.html

czy ta przyjemnosc wycina wszystkie pasma po trochu, czy jakies szczegolnie lubi zostawiac?
Łe tej.

Offline Mery

• Mr. Autorefresh
  • Pr0
  • الحرية في سوريا
www.baasa.pl - hałas, pomiary hałasu, mapy akustyczne, analizy akustyczne, projekty akustyczne, farmy wiatrowe, raporty oddziaływania na środowisko w zakresie hałasu, programy ochrony przed hałasem, akustyka budowlana, wibracje.

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #11 04 Sie, 2008, 19:04:11 »
Używam bardzo podobnych do tych co Spooky Head, w aptece takich nigdy nie widziałem (kolegi tata z fabryki podjebał). To jak tłumią zależy od tego jak mocno się je wciśnie w uszy. Ja wkladam lekko, żeby za bardzo nie zniekształcały pasma, ale żeby hałas zniwelowały i nie wypadały. Bez większego problemu można taki kompromis osiągnąc. No i maja ten plus w stosunku do słuchawek, że się uszy nie pocą.
Polecam.

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #12 05 Sie, 2008, 08:29:39 »
W aptece to dostaniesz takie plastelinki zwykłe. Ja kupiłem na allegro, ale dawno temu, więc nawet nie sprawdzę od kogo. Generalnie takie rzeczy są do kupienia w sklepach z instrumentami albo w necie.

Od dłuższego czasu gram w stoperach, bo bez nich po próbie byłem po prostu głuchy. A że próby często, to głuchy byłem praktycznie cały czas. Teraz rozstawianie się na próbie zaczynam od stoperów, bo naszemu bębniarzowi czasami odbija i potrafi nagle zacząć napieprzać bez uprzedzenia. Chociaż i tak robi postępy i ostatnio zaczął się pytać, czy włożyliśmy już stopery...

Właśnie znalazłem na allegro te, które ja mam po 9,90:

http://allegro.pl/item406399907_stopery_wkladki_zatyczki_do_uszu_uvex_whisper.html
minimum respect!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #13 05 Sie, 2008, 18:54:47 »
te plastelinki z apteki odradzam, zwlaszcza jesli na salce nie ma mozliwosci umyc rąk, bo pozostawiają na rekach nieprzyjemne uczucie tłuszczu, a i na struny to raczej dobrze nie działa

No i maja ten plus w stosunku do słuchawek, że się uszy nie pocą.

to niestety prawda. Z tym ze ktoś może miec tak odjebane jak ja i nie cierpieć jak się coś do ucha wkłada. U mnie to wrecz fobia jest, nawet patyczków do uszu uzywac nie mogę :P
I bez domysłów, nie wiem dlaczego tak mam ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Sie, 2008, 18:59:58 wysłana przez g-zs »
B ( o ) ( o ) B S

D_Rivv

• Gość
« Odpowiedź #14 05 Sie, 2008, 21:53:52 »

http://allegro.pl/item406399907_stopery_wkladki_zatyczki_do_uszu_uvex_whisper.html
A jak to się spisuje? Mocno psuje brzmienie gitar?

Offline pan mikos

• Pr0
« Odpowiedź #15 05 Sie, 2008, 22:14:00 »

Używam bardzo podobnych do tych co Spooky Head, w aptece takich nigdy nie widziałem (kolegi tata z fabryki podjebał). To jak tłumią zależy od tego jak mocno się je wciśnie w uszy. Ja wkladam lekko, żeby za bardzo nie zniekształcały pasma, ale żeby hałas zniwelowały i nie wypadały. Bez większego problemu można taki kompromis osiągnąc. No i maja ten plus w stosunku do słuchawek, że się uszy nie pocą.
Polecam.

Offline spooky_head

• Gaduła
« Odpowiedź #16 06 Sie, 2008, 08:24:46 »

Polecam.

Głównie właśnie zależy to od tego jak mocno je wciśniesz. Generalnie brzmienie zmienia, ale nie jest tak źle.
minimum respect!

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #17 06 Sie, 2008, 13:11:29 »
http://www.ebhp.pl/grupa.html?kaId=2114

Zwinąłem całą garść Matrixów pomarańczowych jak byłem na instalacji w Browarach Żywieckich. Zajebiście się trzymają ucha i świetnie tłumią hałas. Nawet jak stoisz koło slinika większego od siebie :)
« Ostatnia zmiana: 06 Sie, 2008, 13:13:49 wysłana przez Leon »
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

D_Rivv

• Gość
« Odpowiedź #18 06 Sie, 2008, 14:07:39 »
http://www.ebhp.pl/grupa.html?kaId=2114

Zwinąłem całą garść Matrixów pomarańczowych jak byłem na instalacji w Browarach Żywieckich. Zajebiście się trzymają ucha i świetnie tłumią hałas. Nawet jak stoisz koło slinika większego od siebie :)
A testowałeś je podczas próby pod kątek cięcia pasma?

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #19 06 Sie, 2008, 14:17:53 »
Nie. Słucham w nich muzyki jak kolega odpala kompersor na stanowisku obok i nie zauważyłem ujemnego wpływu na brzmienie ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #20 07 Wrz, 2008, 13:58:05 »
kurka, tez mam alpine, ale nie jestem z nich zadowolony. Niby nie tna jak apteczne, ktore sa zupelnie do kitu, i nie ma jakiegos strasznego mulu, ale to nie to.

Ciekawia mnie te earlove, ktos to ma? Bo wtpic 5 dych glupio jak beda takie same jak alpine.

Z kolei te peltory tez tanie nie sa, a jezeli dzialaja jak kazde inne sluchawki anty-halasowe to tez rewelacji nie ma, bo wszystko zaczyna dudnic i brakuje gory.
No pain No gain !

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
« Odpowiedź #21 07 Wrz, 2008, 16:27:08 »
Zapomnij o peltorach, u mnie perkusista kupil. Nikt ich nie uzywa, po wlozeniu wytwarza sie na nich strasznie dudniacy bas no i obcinaja srodek. To nei sa sluchawki do muzyki :)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #22 07 Wrz, 2008, 17:14:20 »
ale za to perka brzmi zajebiście :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
    • Peace. Love. Death Metal
« Odpowiedź #23 19 Wrz, 2008, 19:16:26 »
odradzam stopery z apteki. Ja uzywam na zmiane stoperow za 1 zeta ze sklepu rocknroll i husteczek ale nie z tego wzgledu ze chce swoj dobrze brzmiacy instryment slyszec lecz jakby to powiedziec...''ucina'' mi gorne pasmo, szelesty, trzaski i wtedy cala kapele slysze przejrzyscie.

Offline Wybielacz666

• Pr0
  • mam paliwo razy sto, suki
    • growl'n'roll, baby!
« Odpowiedź #24 14 Paź, 2008, 22:33:50 »
mam stopery o takie konstrukcji jak wspomniane przez spooky heada http://allegro.pl/item410921823_earlove_profesjonalne_zatyczki_do_uszu_dla_muzyka.html , tylko kupione w aptece za 10zł :P na próbach każdy ich używa i spisują się bardzo dobrze, trochę tną pasmo, ale instrumenty są tak samo selektywne (może nawet bardziej). czasem wyjmujemy jeden jak chcemy trochę powyć do mikrofonu :D
do widzenia.