Autor Wątek: NGD terrormachine by Skervesen  (Przeczytany 107028 razy)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
To to na pewno NIEZWYKŁE ;D  jednak sam kształt ...? Owszem kilka patentów jest ciekawych, takichy drobiazgów, smaczków, ale z perspektywy kształtu RG. Zawsze to główka była obiektem sporów i szczegolnej ochrony patentowej przez większe firmy. Wiem ze Dag nie ma patentu bo nie stac go na to, lub ma to w dupie. Wiem ze sie wkurwia na pojawiające sie kopie , wiem to od Didejka który z nim rozmawiał na Messe .Dlatego tez jest mi po prostu  przykro i kurwa benc.

@Kyku nie zamierzam robić kariery na cudzym garbie , na nic sie nie czaję, czaję sie jedynie na to by instrumenty przez nas robione były coraz lepsze i same na siebie zapracowały a nie kurwa tanią przyklejką pod cudze piórka. Może jestem niedzisiejszy ( kurwa na pewno ) ale taki mam zamiar pozostać.

Zara wrzuce co im proponowałem i co nowego planujemy.

Taka propozycja poszła i nic innego nie pójdzie, zadnych główek ewidentnie kojarzących sie z własnościa innej firmy.
« Ostatnia zmiana: 16 Cze, 2012, 12:50:53 wysłana przez commelina »

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Hmmm, główka blekmaszyny to też jest wariacja na temat głowki Parkera.
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline KykuPL

• Gaduła
Commelina ja doskonale rozumiem że dziś ciężko jest wypracować swój oryginalny kształt główki jak i korpusu, więc trzeba kombinować i mieć ciekawsze wizje tego co już zostało stworzone. Dlatego właśnie drobiazgi i smaczki odgrywają tutaj dużą rolę. Np taki Bernie Rico Jekyll, korpus coś a la RG ale jednak ma swój charakter i rozpoznawalność.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Jarek, TA główka w princie robi mi niesamowicie :D Taki sztylet, zamiast tego cholernego jacksono-gibowego hokeja. Jarą się!
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
No i już jest (kolejny) fajny autorski projekt ;)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
OK, jednak ja, jeszcze poszukam tego swego czegoś, i być może nigdy nie znajde . To co podałeś po prostu nie odpowiada mojej stylistyce, ni chuja nie podoba mi sie.  http://dellus.net/guitars/utb-bernie-rico-jr-custom-jeckyll-update

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Pozwole sobie na post pod postem ze względu na odrębność wzoru.
To jest nowa rzecz nad którą pracujemy która mam nadzieję niebawem ujrzy światło dzienne.
Idea korpusu do pewnego momentu, urodziła sie w głowie  Amanity, jako singlecut , ale o tem potem, po dodaniu do tego proporcji i innych takich, powstaje  takie monstrum i do takich rzeczy mi zdecydowanie bliżej .

Sie to nazywa Swan "DPF"  27/25,4 .... jakaś słabość do zwierzątek jednak jest ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Cze, 2012, 13:07:09 wysłana przez commelina »

Offline KykuPL

• Gaduła
To tak samo jak jednym się podoba Gibson innym Stratocaster.
W między czasie rysuję sobie "castomowy" kształt i wyszło mi takie coś, oczywiście inspirowane innym gitarami, całość jeszcze do poprawek.
Spoiler

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
dolny róg wygląda ślicznie! chyba zamówię 2giego Skervesena ;)

a tak w ogóle to nigdy jeszcze chyba nie założyłem tematu który zebrał tyle postów ;p

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Wiem Michu ;D dlatego to zrobiłem zebyś nie był zazdrosny ;)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
To tak samo jak jednym się podoba Gibson innym Stratocaster.
W między czasie rysuję sobie "castomowy" kształt i wyszło mi takie coś, oczywiście inspirowane innym gitarami, całość jeszcze do poprawek.
Spoiler

Taki ucywilizowany Forrest, fajne :D

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Pozwole sobie na post pod postem ze względu na odrębność wzoru.
To jest nowa rzecz nad którą pracujemy która mam nadzieję niebawem ujrzy światło dzienne.
Idea korpusu do pewnego momentu, urodziła sie w głowie  Amanity, jako singlecut , ale o tem potem, po dodaniu do tego proporcji i innych takich, powstaje  takie monstrum i do takich rzeczy mi zdecydowanie bliżej .

( Obraz usunięty.)

Sie to nazywa Swan "DPF"  27/25,4 .... jakaś słabość do zwierzątek jednak jest ;)
od kopiowania blekmaszyn mamy invictusa (o tak nawiązując to wcześniejszej dyskusji)
a to powyżej to tak trochę jak VIK wygląda, ale to też dobrze :P
i always go full retard

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
Dobrze, że wciąż szukasz nowych kształtów Jarku. ;) Kiedyś czuję, że wypłynie majstersztyk.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline KykuPL

• Gaduła
Kyku, po samym zarysie dechy, bez oklejania hebanem, czy profilowania, odróżniłbyś na pierwszy rzut oka co blekmaszyna, co RG a co np. Loomis?
Jak dla mnie spore różnice, RG ma najostrzejszy dolny róg, BM górny róg 90% taki jak w RG, zależy czy wersja BM6 czy BM8 różne łączenia gryfu z korpusem. BM dolny róg nie tak ostry jak w RG ale nie tak krótki jak w Loomisie. I jest cieńszy.
Loomis to już w ogóle oba rogi najgrubsze. Oczywiście że najbardziej rozchodzi się właśnie o te rogi. Bo dupa wszędzie jest praktycznie taka sama, w BM bardziej "prosta".

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Ha, właśnie z basem mi się to ciągle kojarzyło.

Go for it, ciekaw jestem efektów :D

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Czarek, bo nie ma to jak strzelić raz a dobrze ;)
@ kyku patrząc w ten sposób i analizując milimetry, mogę przedstawić 10 główek zblizonych do BM kazda bedzie się różniła drobiazgiem, który byc może bedzie miał dla Ciebie znaczenie, tu chodzi o coś więcej o ideę, o nowe spojrzenie. Zanim powstało to co powstał Czarek był adresatem tych pomysłów. To co, ze BM jest zaczerpniete z Parkera, ale zrobił to zajebiście i z pomysłem i na tyle charakterystycznie, ze cokolwiek byśmy teraz nie zrobili, zawsze znajdzie sie ktoś kto zauważy podobieństwo. Nie ma siły na to. Czasami irytuje mnie takie na siłe przywoływanie innych wzorców, ale ucze sie "mijać" to bokiem i nie przejmować się.  To juz tak prawdopodobnie bedzie ze bedziemy krzyczeć niczym nastolatki do swoich chłopaków "ale Ty jestes podobny do Jastina jak ja Cie kocham" :P

@Az, obys był dobrym prorokiem ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Cze, 2012, 13:55:36 wysłana przez commelina »

Offline KykuPL

• Gaduła
Chłopaky zmieńcie nazwę ze SWAN na DINO bo korpus wygląda jak kucający dinozaur :D
Spoiler

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Chłopaky zmieńcie nazwę ze SWAN na DINO bo korpus wygląda jak kucający dinozaur :D
Spoiler

Ignorujesz tego użytkownika :P    :D

Spoiler

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
powstaje  takie monstrum
[...]
Sie to nazywa Swan

Nie mogłem się powstrzymać:

:D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
@ kyku patrząc w ten sposób i analizując milimetry, mogę przedstawić 10 główek zblizonych do BM kazda bedzie się różniła drobiazgiem, który byc może bedzie miał dla Ciebie znaczenie, tu chodzi o coś więcej o ideę, o nowe spojrzenie. Zanim powstało to co powstał Czarek był adresatem tych pomysłów. To co, ze BM jest zaczerpniete z Parkera, ale zrobił to zajebiście i z pomysłem i na tyle charakterystycznie, ze cokolwiek byśmy teraz nie zrobili, zawsze znajdzie sie ktoś kto zauważy podobieństwo. Nie ma siły na to. Czasami irytuje mnie takie na siłe przywoływanie innych wzorców, ale ucze sie "mijać" to bokiem i nie przejmować się.  To juz tak prawdopodobnie bedzie ze bedziemy krzyczeć niczym nastolatki do swoich chłopaków "ale Ty jestes podobny do Jastina jak ja Cie kocham" :P

podoba mi się sposób w jaki invictus odpowiada na takie rzeczy :)

the single sided headstock has been done for 25-30 years odd.
The chamfer that he puts on is called an integrated arm rest and has been used on accoustics and classicals way back since they firs apeared.
(...)
the chamfer on the back is just a standard 45 degree router bit yes.
the little one on the front thats there in place of the arm rest is called an integrated armrest.
look for old classical guitar pictures on google they are on plenty of them lol

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=138020136281445&set=a.128813543868771.35259.114876545262471&type=3

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Czarek no niby tak, tylko gdzie w akustycznych czy klasycznych gitarach on widział takie niuanse jak podcięcie na przedramię. Zresztą odsyłanie do indianskich bożków i tego typu odpowiedzi mi troche tracają bezczelnością ale może takim trzeba być.

Spoiler

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
jest tego trochę, ale to chyba dość nowe rozwiązanie
http://www.acousticguitar.com/article/default.aspx?articleid=27501&printable=yes

William “Grit” Laskin came up with the idea of integrating a beveled armrest on his guitars in the late ’80s. He now also applies a similar concept to the bass-side waist of some instruments, where the body meets the player’s rib cage.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
O o, przyznaje mało sledziłem takie tematy. Dzieki Czarek. W zasadzie można uznać ze BM jako pierwszy odwazył sie użyć tak prostego rozwiązania w gitarze elektrycznej . Ale tez faktycznie żaden to jego "wynalazek". I muszę odszczekac bezczelność Invictusa, on byc może zna lepiej temat kto co robi.

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Commelinę ;) mam pytanie, dlaczemu BM zaprzestał produkcji? Nawiązujecie z nim współpracę? Czy jak bo nie wiem czy dobrze rozumiem to co czytałem powyżej ;)

Offline blackdahlia

• Pr0

( Obraz usunięty.)
Jak kiedyś tu taki projekt ósemki wrzuciłem, to ktoś stwierdził, że to wygląda jak głowa pingwina z wbitą włócznią :D Od tamtej pory zachuj nie widzę tego inaczej ^^