Autor Wątek: Głos w sprawie ACTA  (Przeczytany 9482 razy)

Offline ChopZeWsi

• Pr0
Odp: Głos w sprawie ACTA
« Odpowiedź #25 05 Lut, 2012, 00:43:14 »
"Zostawmy ten temat i porozmawiajmy o ACTA" powiedziała pani redaktor w popularnym programie w populalnej telewizji, kiedy zabrakło jej pomysłów i argumentów do  pierdolenia głupot w sprawie martwej Magdy. To powinno być w temacie o tym co nas w życiu wkurwia, ale media mnie niesamowicie wkurwiają od bardzo dawna. Oglądam już mało TV, ale im mniej oglądam tym bardziej mnie wkurwiają Ci dziennikarze, redaktorzy i tym podobne kurwy.

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
« Odpowiedź #26 05 Lut, 2012, 00:51:55 »

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #27 05 Lut, 2012, 01:23:15 »
Właściwie jedyną sensownie mówiącą osobą, którą słyszałem w TV był Glaca w programi T.Lisa.
Cała reszta nie ma pojęcia o czym mówi.
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #28 07 Lut, 2012, 21:27:54 »
Ssiecie.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #29 07 Lut, 2012, 22:40:44 »
Oj kurwa, Mietek, kim ty jesteś do chuja. Jakiś JPJ gdyby nie piraci ?
wearehelp.bandcamp. com

Offline grz_ost

• Pr0
« Odpowiedź #30 07 Lut, 2012, 22:50:43 »

Denerwuje mnie to jego biadolenie.  :evil:

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #31 07 Lut, 2012, 23:00:29 »
Mnie denerwuje tylko fakt, że to co mógłby powiedzieć w trzy minuty mówi w kwadrans.

I denerwuje mnie kinderhejtowanie każdego, kto się cieszy faktem, że wreszcie jakaś ustawa próbuje usankcjonować fakt, że się go okrada na skalę wiele większą niż 1500 brutto.
Łe tej.

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #32 07 Lut, 2012, 23:46:26 »
Ta, i Ty myślisz, że będą ścigać działkowiczów, którzy nagrali se na kasetę Budkę Suflera i będą się ubiegać o ich prawa dla straconych 5000zł.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #33 08 Lut, 2012, 10:02:51 »
Bez urazy,  ale on niby myśli,  że teraz zwiększy się mu sprzedaż?  Zobaczycie,  że jeszcze bardziej zmaleje.
Ssiecie.

Offline Bielack

• Gaduła
    • Blog pozycjonera
« Odpowiedź #34 08 Lut, 2012, 18:12:25 »
Przesłuchałem z uwagą, choć było to trudne; W momencie gdy mówił o piratach, którzy wg szacunków sprzedali 1.000.000 (milijon!) kopii Takiego tanga - natychmiast przypomniało mi się co pisał CDProject Red o piratach Wiedźmina: To nie piraci są naszym problemem, tylko ludzie którzy nie kupili naszego produktu.

To ja się, panie Mietku pytam: co zrobiła Twoja wytwórnia, by sprzedać ten drugi milijon płyt? Za takie olewactwo sprawy i takie podejście do biznesu powinien Pan własną wytwórnię podpalić, a nie grzmieć na piratów. Wyraźnie widać, że była jeszcze rzesza klientów, do których stary system nie potrafił dotrzeć i sprzedać im towaru. Pirat potrafił - to znaczy, że ludzie chętnie kupią. Jak dać im atrakcyjną cenę.
Argument, że skoro nie stać Cię na Ferrari nie możesz go po prostu ukraść jest bardzo nietrafiony, a zauważyłem, że innych argumentów niż kradzież samochodu lub butów pan Mietek nie przytacza.
Moje muzowanie.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #35 08 Lut, 2012, 20:23:58 »
Ta, i Ty myślisz, że będą ścigać działkowiczów, którzy nagrali se na kasetę Budkę Suflera i będą się ubiegać o ich prawa dla straconych 5000zł.

Myślę że panuje bardzo duży rozdźwięk między okradaniem muzyków i okradaniem sklepikarzy, bo jedno jest powszechne i akceptowane, a drugie nie. Dziwisz się, że im się to nie podoba?

Przesłuchałem z uwagą, choć było to trudne; W momencie gdy mówił o piratach, którzy wg szacunków sprzedali 1.000.000 (milijon!) kopii Takiego tanga - natychmiast przypomniało mi się co pisał CDProject Red o piratach Wiedźmina: To nie piraci są naszym problemem, tylko ludzie którzy nie kupili naszego produktu.

I to jest bardzo dobry argument. Ale w zakresie ludzi, którzy nie kupili ich produktu są też ludzie którzy go ukradli.
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2012, 20:29:43 wysłana przez dom?n »
Łe tej.

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #36 08 Lut, 2012, 22:16:33 »
Ale gdyby nie było możliwości kradzieży, to Ci złodzieje prawdopodobnie i tak by nie kupili produktu, z wyjątkiem wiernych fanów. Nie sądzę żeby chociaż 10% ludzi, którzy mają na kompie albumy Budki Suflera, albo Hołdysa, byli to wierni fani gotowi płacić za ich płyty.

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #37 08 Lut, 2012, 22:51:52 »

Myślę że panuje bardzo duży rozdźwięk między okradaniem muzyków i okradaniem sklepikarzy, bo jedno jest powszechne i akceptowane, a drugie nie. Dziwisz się, że im się to nie podoba?

I to jest bardzo dobry argument. Ale w zakresie ludzi, którzy nie kupili ich produktu są też ludzie którzy go ukradli.
domin, to nie jest takie proste do rozgraniczenia jak ty tu przedstawiasz. Czy w twojej opinii zarejestrowanie utworu na koncercie jest kradzieżą?
Ssiecie.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #38 09 Lut, 2012, 09:29:32 »
Panowie - za komuny nakłady płyt naprawdę szły w miliony. Myślę, że goście z tamtej epoki mają największy żal, że grali wtedy za ustalone z góry stawki. Czytałem wywiady z Perfectami i Pankami, że w tamtych czasach grali nawet po 2 koncerty dziennie przy pełnych salach i licząc tamte lata komercyjnie - dziś by mieli parę razy tyle siana na kontach. Aktualnie próg otrzymania złotej płyty zjechał z 160tys. do zaledwie 15tys., więc teraz by musieli grać 11 lat, żeby zarobić tyle, co wtedy w rok.
Paczki z głów!

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #39 09 Lut, 2012, 11:06:35 »
Domin, ale tutaj nie do końca jest tak, że to okradanie muzyków. Przynajmniej ja, powiedzmy że muzyk, tak tego nie widzę. Man, jeśli na własnych koncertach, na których mam średni 100 osób sprzedaję średnio 20 płyt to znaczy, że opierdalam ją 20% klientów. To jest zajebisty wynik. Jak miałbym taką sprzedaż w stosunku do wysłanych ofert w firmie to byłbym bogatym człowiekiem i nie musiał się martwić skąd wziąć na nowe zabawki. Głowę daję, że 98% tego 20% ukradło AIR wczesniej z netu. Ale przyszli, zapłacili za bilet 15 zeta i kupili płytę za 25. Więc kasa tak czy owak do mnie wróciła. Dolicz koszulki, znaczki i pierdoły. Ale jak sie przyzwyczaiło gawiedź, że Sutki Buflera grają na stadionie ZA DARMO i nie stoi stosko z merchem bo można iść do Empiku i se kupić za 55 zeta to do kogo mają pretensje? Kurwa, jebany Avatar na DVD widziałem ostatnio za 29.90
To sorry, coś tu jest nie tak. Poza tym ciagle zapominamy o jednym. Skupiamy się na prawach autorskich muzyków, filmowców czy fotografów ale tu nie chodzi tylko o to. Tu chodzi o zakaz produkcji Polopiryny S bo jest podróbką Aspiryny Bayera, zakaz sprzedaży klocków Cobi, bo wyglądaja jak Lego. Jebanej kiełbasy myśliwskiej z Ostrołeki nie będziesz mógł kupić jesli okaże się, że Sokołów wcześniej ją opatentował. I tu leży problem, a nie ściąganiu gier, muzy czy filmów.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #40 09 Lut, 2012, 11:27:44 »
można iść do Empiku i se kupić za 55 zeta to do kogo mają pretensje? Kurwa, jebany Avatar na DVD widziałem ostatnio za 29.90

To mnie wkurwiało od zawsze. Dlatego ja, zaznaczam do niedawna niepracujący licealista, teraz niepracujący student, mam na półce w pokoju ~120 filmów z czego conajmniej setkę kupiłem sam, a płyt może 30, z czego część dostałem, a część kosztowała 15-20 zł bo to forumowe. Bo wchodzę do empiku i cała masa fajnych flmów za 30 zł a płyty najczęściej... 50? 60?

Nie jest tak, że filmy i książki są jakoś zwolnione z podatku a muza, z jakiegokolwiek powodu nie?
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #41 09 Lut, 2012, 11:28:18 »
Kat-Yony: a gdybyś był jednym z Sutków i dostawał co parę dni za koncert od właściciela stadionu 30-50k, to byś się trudził, żeby ustawić budkę(sic!) z panem Kazimierzem, który by sprzedał nawet i 50 płyt? ;) 
Paczki z głów!

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #42 09 Lut, 2012, 11:28:26 »
zakaz sprzedaży klocków Cobi, bo wyglądaja jak Lego

Lego stracił już patent! :D
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #43 09 Lut, 2012, 11:30:37 »
Pany:

wyprodukowanie płyty CD z książeczką kosztuje góra 4 zł.

internet
Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #44 09 Lut, 2012, 11:40:46 »
Nie jest tak, że filmy i książki są jakoś zwolnione z podatku a muza, z jakiegokolwiek powodu nie?

Nie jest tak, książki maja niższy podatek, dlatego w gazetach.czasopisma ch jest zawsze (albo najczęsciej) książka z filmem ;)
B ( o ) ( o ) B S

Offline grz_ost

• Pr0
« Odpowiedź #45 09 Lut, 2012, 11:46:17 »
Ilu z Was kupiło płytę bez wcześniejszego jej przesłuchania w necie? Nikt przecież nie wyda 50zł w ciemno, chyba że faktycznie uważa się za fana. Kupuję płyty i jedyną pozycją jaką kupiłem bez wcześniejszego ściągnięcia z internetu i przesłuchania był Evangelion Behemotha i to też nie do końca, bo oglądałem "raporty ze studia" na YT i wiedziałem czego można się spodziewać.

Offline Przychlast

• Pr0
« Odpowiedź #46 09 Lut, 2012, 11:56:18 »
Ja się czasem nakręcam żeby bez wcześniejszego złodziejstwa kupić płytę. Ale najczęściej muszą mnie do tego przekonać single.

Offline dom?n

• tytuł srytuł
  • Pr0
  • volvoRWD.pl
    • Robię grafiki
« Odpowiedź #47 09 Lut, 2012, 12:22:43 »
Domin, ale tutaj nie do końca jest tak, że to okradanie muzyków. Przynajmniej ja, powiedzmy że muzyk, tak tego nie widzę. Man, jeśli na własnych koncertach, na których mam średni 100 osób sprzedaję średnio 20 płyt to znaczy, że opierdalam ją 20% klientów. To jest zajebisty wynik. Jak miałbym taką sprzedaż w stosunku do wysłanych ofert w firmie to byłbym bogatym człowiekiem i nie musiał się martwić skąd wziąć na nowe zabawki. Głowę daję, że 98% tego 20% ukradło AIR wczesniej z netu. Ale przyszli, zapłacili za bilet 15 zeta i kupili płytę za 25. Więc kasa tak czy owak do mnie wróciła. Dolicz koszulki, znaczki i pierdoły. Ale jak sie przyzwyczaiło gawiedź, że Sutki Buflera grają na stadionie ZA DARMO i nie stoi stosko z merchem bo można iść do Empiku i se kupić za 55 zeta to do kogo mają pretensje? Kurwa, jebany Avatar na DVD widziałem ostatnio za 29.90
To sorry, coś tu jest nie tak.

A my Yony celujemy w inną publikę, która ma inne nawyki, która inaczej nabywa muzykę i tak dalej. Mietka opierdalali w latach osiemdziesiątych panowie z komisji kultury, w dziewięćdziesiątych piraci na stadionie XX-lecia, w dwutysięcznych opierdalają internauci. W sumie, to okradają go całe życie, ja w tym nie widzę nic dziwnego że on, Hołdys czy ktośtam popierają inicjatywę, która (nieprecyzyjnie i nieskutecznie) ma jakośtam usankcjonować nagminne wyciekanie jego kasy z kieszeni.

Nas nikt nie opierdala, bo jesteśmy już duzi i wiemy, że za chuj nie mamy perspektywy życia z muzyki jak Red Chot Czyli Pepersz, miliony złotych płyt, koks, dziwki, szampan. My udostępniamy płytkę za darmo w streamie, albo nawet jako link na oficjalnym fanpejdżu, i to nam nakręca ludzi na koncertach, OS łapie się dzięki temu w zestawienia płyt roku na portalach z Polski, Anglii i Kiributi. Nasza maszynka promocyjna działa inaczej niż maszynka promocyjna Mietków Jureckich. Mietki Jureckie nie mają merchu na koncertach, nie sprzedają koszulek z własną paszczą.

Oni żyją z ZAiKSów i właśnie te ZAiKSy są im regularnie uszczuplane.

Poza tym ciagle zapominamy o jednym. Skupiamy się na prawach autorskich muzyków, filmowców czy fotografów ale tu nie chodzi tylko o to. Tu chodzi o zakaz produkcji Polopiryny S bo jest podróbką Aspiryny Bayera, zakaz sprzedaży klocków Cobi, bo wyglądaja jak Lego. Jebanej kiełbasy myśliwskiej z Ostrołeki nie będziesz mógł kupić jesli okaże się, że Sokołów wcześniej ją opatentował. I tu leży problem, a nie ściąganiu gier, muzy czy filmów.

Przecież wszyscy dobrze wiemy, że cała ta ustawa daje narzędzia dużym graczom w rodzaju wytwórni płytowych czy filmowych, a nie Mietkowi Jureckiemu. Mietek może sobie ją w dupę wsadzić bo nie stać go na prawnika który skutecznie odzyskałby jakąkolwiek kasę od ludzi którzy nie płacą za jego twórczość, przecież nie pozwie dwóch milionów ludzi do sądu żeby oddali mu po 3 zł za Takie Tango. Niestety, z całym szacunkiem dla niego, Mietek chyba nie rozumie, że ta ustawa nie jest dla niego, tylko dla jego wytwórni. Wytwórni, która jest na tyle oderwana od rzeczywistości, że nadal sprzedaje jego płyty po 40zł, chociaż nikt jej nie kupuje*

*jak proporcjonalnie podzielimy właścicieli Takiego Tanga na tych, którzy je kupili i ściągnęli, to tych pierwszych wyjdzie jeden promil.

Ceny książek to inna bajka, w 2011 pierwszy raz w życiu polazłem do księgarni i nie mogłem kupić sobie książki bo mnie nie było na to stać. Pozdrowienia dla ekipy która podniosła VAT na książki z 15% na 23%.
Łe tej.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #48 09 Lut, 2012, 12:31:59 »
Ceny książek to inna bajka, w 2011 pierwszy raz w życiu polazłem do księgarni i nie mogłem kupić sobie książki bo mnie nie było na to stać. Pozdrowienia dla ekipy która podniosła VAT na książki z 15% na 23%.

Cza było nie iść z odliczonymi :D.
Paczki z głów!

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #49 09 Lut, 2012, 12:34:46 »
Ilu z Was kupiło płytę bez wcześniejszego jej przesłuchania w necie?

Ja prawie wszystkie ;)
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!