No i zamigotało światełko w tunelu Mógłbyś mi w takim razie spróbować łopatologicznie wytłumaczyć jak połączenie takiego zestawu miałoby wyglądać, żeby wszystko grało jak należy?
Standardowy schemat 4 kabli, jeżeli używasz preampu z pieca, to wciskasz bloczek pętli w interesujące nas miejsce (czy po bramce szumów, dopałce, modulacji, kompresorze itp to już jak kto lubi), potem za tym bloczkiem reszta efektów (pogłosy, echo, EQ itp), jeżeli używasz symulacji z PODa, to nie używa się bloczka pętli i wszystko działa, z tym, że jest kilka opcji, jak chcemy kręcić brzmienie, albo w trybie Studio/Direct z wyłączoną odpowiedzią paczki, resztę docinamy EQ, bo nieraz powstaje strasznie nieprzyjazne pasmo, albo w trybie Amp Return(Stack/Combo) i w czasie wybierania symulacji paczki zostaje nałożony jakieś EQ spokrewnione z daną paczką, ale nie jest już to faktyczna symulacja paczki w pełnym tego słowa znaczeniu.
Są jeszcze do wyboru 2 pstryczki związane z dopasowanie impedancji wyj/wej i natężenia sygnału, jeden od typu wejścia (gitara czy pad(liniowy), niektórzy lubią do aktywnej elektroniki stosować tryb pad, ale to kwestia gustu, w trybie guitar mamy do wyboru impedancję od 3.5M Ohma do chyba 22k Ohm, standardowo powinno być 1M Ohm, ogólnie tym większa wartość, tym więcej jaskrawej górki, tym mniej, tym bardziej obciążony pickup, mniej górki, większe tłumienie sygnału itd), drugi pstryczek o typu wyjścia, amp/line, z tym że w metodzie 4 kabli i tak do pieca idzie wyjście pętli, które nie ma do wyboru trybów, więc ustawienie na Amp wcale nie pomoże z pomoże przy jakiś niechcianych cięciach sygnału, bo wyjście wraca do Return pętli, ja mam to ustawione na Line z dopasowanie pokrętełek na piecu, działa jak trzeba, przy braku efektów nie słychać różnicy, czy pętla jest włączona, czy nie (używam metody trzech kabli, POD w pętli).
Ej, kurde. Przecież 4cm daje możliwość wstawienia czegokolwiek w wirtualny łańcuch. Czy to preampu pieca, czy to przesterow z PODa. Nie wiem, który Pod z rodziny ma tutaj jakieś ograniczenia.
I jeszcze raz - problemy z muleniem sygnału przepuszczonego przez poda mają ci użytkownicy, którzy nie zadali sobie trudu z dostosowaniem poziomów przy użyciu wszelkich pstryczkow i opcji setupu. To jak tnie sygnał POD źle ustawiony, to taka masakra, ze nie uszłaby nikomu na rynku, a na pewno nie Line6.
Ja zadałem sobie trud i opanowałem te wszystkie pstryczki i pokrętła, ustawienia w podzie, cięcie sygnału było nadal nie do zaakceptowania i nadal uważam, że 4 kable to nie jest docelowy tryb PODa Line6, aczkolwiek nikomu nie bronię eksperymentować, może w innej konfiguracji z piecem będzie wszystko ok.