Autor Wątek: FLUTes are gey, czyli Forumowe LUTniki  (Przeczytany 22882 razy)

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
FLUTes are gey, czyli Forumowe LUTniki
« 06 Kwi, 2011, 07:46:24 »
No właśnie, jest temat o mućkach, jest o rogatych, czemu więc nie zrobić o lutnikach? Pochwalcie się co tam macie, napiszcie dwa słowa o brzmieniu, poziomie wykonania, czasie czekania, i czy było warto. Przy odrobinie wysiłku stworzymy coś na kształt mini bazy danych o lutnikach z naszego pięknego kraju ( albo i nie tylko ) która może być bardzo pomocna dla wszystkich, którzy dopiero będą coś sobie skrobać i nie wiedzą u kogo.
Temat jest co prawda, w 7-strunowych, ale nie ograniczajmy się, wszelkie szóstki, ósemki, dziewiątki, mandoliny, ukulele i gitary hawajskie, czy co tam jeszcze sobie kto wymyślił bardzo miło widziane.

Tradycja i logika nakazują, żebym zaczął, niestety nie mogę, gdyż lutnika nie posiadam :(

P.S. Uznajmy, za lutnika każdą firmę/osobę wykonującą zlecenia wg każdego projektu, a nie tylko w ograniczonym zakresie katalogowym, czyt. RAN tak, Mayones nie :)

P.P.S. Nieistniejące już firmy ( PAS ) również bardzo miło widziane.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
zastanawiam się ,  czy chodzi ci o lutników czy o lutnicze gitary - bo tak jakoś niejasno żeś to skrobnął
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Lutnicze gitary robione przez lutników. Czyli: masz lutnicze wiosło, to się pochwal, daj jakieś zdjęcie, opowiedz jak brzmi, jak zrobiona, czy uważasz, że warto było, i ile czekałeś. No i oczywiście kto ją robił, w ten sposób każdy będzie mógł ( miejmy nadzieję ) za jakiś czas zajrzeć i poczytać, pooglądać zebrane w jednym miejscu dzieła różnych lutników, a o ile się orientuję na forum jest tego naprawdę sporo, więc powinniśmy mieć przekrój przez całkiem sporo firm :)

Offline primer

• Gaduła
to ja zaczne;)

LOOTNICK www.lootnick.com

Explo 7

body: jesion + nakladka z klonu ( vintage sunburst )
tył wykonany w czarnym mattcie z wyczuwalnymi słojami drewna.
gryf: jesion
podstrunnica heban
skala: 25,5" 24 progi
Pikapy:
 - neck: DiMarzio Paf7
 - bridge: DiMarzio Blaze
klucze: blokowane Schaller
mostek: HipShot

Gitara swietna, zdecydowałem sie na wybór tego lutnika po ograniu wiosła Toma z naszego forum.

Brzmi jjak na jesion przystało, selektywnie z przyjemnie świszczącą górką. Całośc wykonana bardzo dobrze, gitara stroi jak należy i kopie dupsko.

Na gitare oczewiałem ok 6 miesięcy, kontakt bardzo dobry - jaknajbardziej polecam tego Lootnicka;)

W pewnym momencie chciałem sprzedac to wiosło poniewaz kształt explo nie do konca mi pasuje, ale gitara została, a w chwili obecnej robi sie kolejne wiosło także od Lootnicka.
Premiera w maju.

A tutaj kilka fotek

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
a mi sie nie chce pisać. Sprawdź sobie mojego PASa i byłego Rana w NGD i Sprzedam :D
Tam chyba opisalem wszystko i są nawet słit focie
B ( o ) ( o ) B S

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
No właśnie, jest temat o mućkach, jest o rogatych, czemu więc nie zrobić o lutnikach?
Bo mamy już na forum cały poświęcony im dział o nazwie "Custom Shop"?

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Strasznie jesteście upierdliwi i niekooperatywni... nikt Wam nie karze nic pisać, o 90% LP i SG i tak na tym forum było NGD a jednak ludzie pisali.

Nie chcecie to nie, ale ten temat nie jest o tym "Kto ma lutnicze wiosło, ale nie chce o nim napisać: ręka do góry" ;)

Offline crushingattack

• Gaduła
Z jednym się zgodzę - zazwyczaj w dziale Custom Shop, mamy NGD pisane 'na świeżo', pełne emocji, raczej nieobiektywnie, i słusznie. Bo to jest NGD i ma sprawiać radochę. Ale w tym topicu widziałbym bardziej opisy na zasadzie 'emocje opadły, po paru miesiącach/latach zmieniłbym to/tamto/i jeszcze coś'. Po jakimś czasie wychodzą też jakieś buble, z tego co pamiętam to el-biczel narzekał jakoś na swojego PASa po jakimś czasie po kupnie. I może to jest właśnie temat na to?

Primer, jesion na gryfie? Sprawdza się takie rozwiązanie? To raczej nie bagienny (na pewno nie na gryfie) czyli musi spoooro ważyć :) Szczerze mówiąc, zdziwię się jak Lootnick poleci komuś kiedykolwiek coś innego do 7ki niż jesion:)

Offline czerez

• Gaduła
Dobra
wrzucam pierwszego z moich Witkowskich

korpus - chyba jesion
gryf - pięcioczęściowy klon/mahoń
podstrunnica - palisander
progi - 22 jumbo
konstrukcja - bolt on
menzura  - 25,5
przetworniki - SSS Witkowski

Gitara została wykonana w 1997 r. Należała do mojego kumpla , potem błąkała się różnych studiach (nawet nagrała kilka płyt). Kiedy kumpel zarzucił granie trafiła w niepowołane łapy ale na szczęście nic jej się nie stało. Gitarę odnalazł brat kumpla i trzymał kilka lat za szafą . W końcu trafiła do mnie !!!

Bardzo , ale to bardzo wygodna gitara . Po kilku minutach gry nie można się oderwać . Jak odkładasz ją na stojak , to wracasz za chwilę , żeby wziąć w łapska z powrotem. Ma w sobie trochę takiego magnetyzmu :D

Budowa i układ to wierna kopia Strata.
Nietypowymi rozwiązaniami jest tutaj gryf 5 cz. i żłobione progi od 15 do 22
Brzmienie to typowe szklanki, świetne do grania Ajronów ale jak mam poćwiczyć solówkę to biorę właśnie tą gitarę . Co ważne - bardzo ładnie brzmi z samej dechy i mam wielką przyjemność z grania na sucho !

A ............. zapomniałem - gitara ma nietypowe logo
Jest to autograf samego mistrza M.Witkowskiego !!!

Jak macie jeszcze jakieś pytania - to walcie śmiało !!!

« Ostatnia zmiana: 07 Kwi, 2011, 08:13:15 wysłana przez czerez »
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline kempas

• Gaduła
Ja też uważam, że temat jest fajny i potrzebny. Sam w przyszłości chciałbym złożyć swojego lutnika także wszelkie informacje mi się przydadzą. Wiadomo jakby poszperać to wszystko da się znaleźć, ale tak wszystko będzie uporządkowane i dostępne w jednym temacie, nie trzeba będzie skakać po wielu tematach. No a poza tym dochodzi to o czym mówił crushingattack czyli że na początku gitara za którą wywaliło się te 3000 lub więcej zawsze na początku się podoba bo nikt nie chce wyjść na frajera że wydał tyle kasy na "gitarę pod siebie" która teraz mu się nie podoba no a poza tym niektóre niedoróbki faktycznie wychodzą w czasie.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
pas7
Ostatnio nie gram na niej w ogóle, jedyne co powstrzymuje mnie przed sprzedażą to cena za jaką kupiłem tą gitarę ;). Czułbym się głupio sprzedając ją tak tanio, a nie jestem takim chujem żeby sprzedawać ją drożej :D. Kawał dobrej dechy- masywna, ciężka gitara z jednym pupem, bez pitupitu. Minusem o którym chyba pisałem w NGD jest mocno odchylona do tyłu główka przez co gitara nie mieści się w żadnym case i musiałbym zamówić jakiś, a szkoda mi na to kasy. Stan od dnia zakupu nie zmienił się nie licząc odprysku lakiery na główce i autografu Bulba na plecach ;)

Hathor
Nie mam tej gitary jakoś specjalnie długo, ale zakochałem się w niej od samego początku na tyle mocno żeby wiedzieć że nie sprzedam jej za żadne pieniądze. Pod mostem aktualnie nailbomb w zeberkę, nie mam żadnego zdjęcia. W najbliższym czasie planuję ją wyekranować, zmienić siodełka na grafitowe i może zmienić klucze. Te trzymają strój dobrze, ale wolę blokowane. Lubię ją, bo po roku grania na 7ce, gdzie wymiana strun kosztowała mnie z 70zł przeżuciłem się na 6kę i za struny płacę 25zł ;). Poza tym od kiedy mam hathora nie dotykam 7ki prawie wcale. Gdyby nie to że u Hothora trzeba bardzo długo czekać na zrobienie gitary, zamówiłbym customa właśnie u nich. Niewykluczone że tak kiedyś zrobię bo wykonanie jest na najwyższym poziomie. Gitara ma z 10-15 lat i brzmi, wygląda, leży w ręce świetnie. Najlepsza gitara jaką miałem w rękach.

Offline sylkis

• Pr0
ja moge powiedziec, ze mam barytona wykonanego przez szczecinskieog lutnika, Radka Ligmana. akurat mija okolo roku od otrzymania wiosla i musze sie zebrac i pojechac do niego po odbior obiecanego seriwsu post-produkcyjnego, przy okazji moze uda mi sie go na pare drobnych zmian namowic.
jak sie wioslo odpicuje, to wtedy napisze wiecej :D a poki co, to w galerii jest pogladowe zdjecie z telefonu, pozniej po wspomnianym odpicowaniu porobie porzadne fotki aparatem.
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
Kurde, autograf na tym Pas'ie wymiata :D

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
drań podpisał gitarę oddaje mi markera i pokazując autograf mówi "sorry dude, now it's mine" ;)

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
Dobrze, że Schecterem tak samo nie zrobił :D

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
Terror wrzuć, jak możesz, więcej zdjęć tego Hatora. Wygląda na prawdę nieźle.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Wiem, pamiętam że już mi o tym pisałeś ;). Aktualnie trzymam ją bo załapałem się do jakiejś kapeli grającej djenty i pewnie się przyda, muszę ją odkurzyć i zmienić struny w końcu..

więcej zdjęć Hathora w NGD: http://forum.sevenstring.pl/gitary-barytonowe-i-inne/ngd-hathor-axis-%29/

Offline Wesoły Szatan

• Gaduła
Kamecki

Skala 25,5
Korpus: Mahoń Maeranti + top i tył z jesionu
gryf: Klon + orzech, wklejany
Podstrunnica: Heban Macassar, Progi 24 XJ
Pupy: DiMarzio Blaze (n) i PAF7 (b)

Jakby co - futerał docelowo na bas.

No to tak, wiosło brzmi zajebiście, albo prawie zajebiście, zależnie od wybranego przetwornika; PRAWIE zajebiście jest na PAFie, gdyż jest on dla mnie po prostu za słaby. Gdzieś przewijał się temat zmiany na innego DiMarzio, sygnowanego przez Pietruchę, ale nie miałem czasu i pieniędzy, żeby się za to zabrać. Dalej, jeżeli chodzi o trzymanie stroju to jest perfekcyjnie, albo prawie perfekcyjnie. Druga opcja pojawia się przy wysokich pozycjach na grubych strunach, wtedy wiosło po prostu dudni; być może jest to wina strun, tudzież wielkości progów, ale nie wjeżdżam tam zbyt często i nie na strunach na których pojawia się problem, więc nie narzekam.

Wyżej pokazany jest powód niegrania na wyższych pozycjach; jest tam kurewsko mało miejsca, tzn da się wsadzić łapę, da się nawet krótkim palcem złapać 7 strunę na 24 progu, ale granie tam jest po prostu niewygodne. Wina ewidentnie moja, bo przecież ja ją tam rysowałem zanim Kamecki ją wystrugał. Widać też kolejny błąd z mojej strony; przełącznik pupów jest w miejscu zajebistym, ale pod złym kątem, tzn da się go łatwo i przyjemnie przestawić z pozychi mostowej na gryfową, al w drugą stronę jest już ciężej.

Grubość łączenia o dziwo w niczym nie przeszkadza. Nie dla tego, że tam nie gram, bo grywam, po prostu ten kawałek drewna jest dobrze profilowany. Ja akurat nie miałem udziału w tworzeniu łączenia, więc kształt wymyślił Kamecki.

PowerHead, niestety lekko przeważa gitarę i leci na łeb. I jeszcze 2 słit focie dla onanistów:

Koniec końców: Wiosło jest świetne, dobrze gada, jest dynamiczne, choć może być jeszcze lepiej kwestia wymiany i lutowania dwóch kabelków, Gryf wygodny... więcej nie potrzeba. Jedyne co mnie zastanawia to to jaka będzie następna, bo fałka dojrzewa powoli w mojej głowie (fundusze niestety nie) i całkiem możliwe, że znowu kupię sobie gitarę u Kameckiego, bo wyżej wymienioną, szczerze mówiąc traktuję jako prototyp. Jeżeli ktoś zdecyduje się na Kameckiego, to musi uzbroić się w 2 rzeczy; przesadną dokładność podczas projektowania i anielską cierpliwość podczas wykonywania instrumentu. Poza tym gorąco polecam.

EDIT:

Są 3 mankamenty wykończeniowe, mianowicie na główce na łuczku na dole jest tyci zaciek (cholera, nie dało się uchwycić na zdjęciu), a siodełko wystaje, no żeby nie skłamać, tak z 0,5 mm Ewidentnie Kamecki próbował to jakoś poprawić, albo używał czarów, bo coś pod tym siodełkiem jest. No i jeszcze jeden błąd lakierniczy mianowicie gryf i łeb zostały zabarwione na lekko miodowy kolor, natomiast we frezie na klucze z tyłu główki w samym rogu jest taki jaśniejszy pasek; efekt niedokładności Kameckiego.

« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2011, 17:32:45 wysłana przez Wesoły Szatan »

Offline fireboy

• Pr0
    • Toughest Firefighter Alive
więcej zdjęć Hathora w NGD: http://forum.sevenstring.pl/gitary-barytonowe-i-inne/ngd-hathor-axis-%29/
O widzisz, dobrze że ten temat jednak powstał bo mi ten NGD umknął :)
Bardzo fajne wiosełko. Gratki.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
dzięki :)
Szatan- na Twoich zdjęciach patent Kameckiego z główką nie wygląda tak brzydko jak na innych jakie widziałem, wygląda nawet całkiem ok. Lutnik nie sugerował Ci zmiany kształtu dla ulepszenia dostępu do wysokich progów?

Offline Wesoły Szatan

• Gaduła
w pewnym momencie pytał, czy zmieniamy całkiem kształt, bo z tym rogiem był lekki cyrk, chyba 2 tygodnie minęły zanim został ostatecznie zatwierdzony, a i tak okazuje się, że zjebałem. Dla tego następna jest V. No i oprócz tego lubię V.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Wesoły Szatan: Jak nie lubię gitar w figlarnych kształtach tak twoja ultra mi się podoba. CHCĘ TAKĄ!
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline czerez

• Gaduła
ja cię chromolę - szatan !!!
przecież to Xiphos 7 z główkę od ESP
własnie takie wiosło będę zamawiał u Witkowskiego
byłem przekonany ,  że mój projekt będzie jedyny w swoim rodzaju a tu dupa - nie jestem pierwszy , który chciał takie wiosło
Jest tak zajebiste ,że szok i podstrunnica hebanowa  :allah:
chyba bedzie  :onan:
bardzo chciałbym wypróbować !!!

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
Mnie jakoś strasznie nie rusza, bo główka wygięta do góry, mostek popsuty i jeszcze w jakimś dziwnym kolorze ( czarny z brokatem...? ), ale to wszystko pewnie dlatego, że xiphosy nigdy do mnie nie przemawiały zazbyt ( jak i żadne Ibanezy poza Icemenami ).

No ale grunt, że Ci jakoś tam leży :)

Offline Wesoły Szatan

• Gaduła
grafitowy, lakier młotkowy (Kamecki nazwał to Tytan Ice)