Autor Wątek: N(2xYC)D - Kopia Mesa 2x12 Rectifier Horizontal by YCab  (Przeczytany 29323 razy)

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
Witam,

Słowo się rzekło i nadszedł czas na jego dopełnienie w czynach. Po długich przemyśliwaniach zdecydowałem się jakieś 2 tygodnie temu na customową paczkę firmy YCab będącą kopią Mesa 2x12 Rectifier Horizontal wykonana z 18 mm brzozy bałtyckiej, wyposażona w 2 głośniki Celestion V30 z terminalem mono na 4Ohm lub 16Ohm. Oto mój NCD :)

Do tego wymiarowy case z motylkami, kółkami i pianką.

Tutaj możecie znaleźć galerie ze zdjęciami w lepszej rozdzielczości -> https://picasaweb.google.com/matisq/N2xYCD

Opis terminalu jest jakiś taki "niewyraźny". Coś chyba zabrakło im farby albo co?

Oczywiście teraz zbieram się za szukanie heada (i zbieranie kasy) - najbardziej by mi pasował biały Bash Jacksona tylko kasy jak zwykle ni ma :/ Ale sumie myślę nad czymś bardziej kompaktowym. Myślicie że lampowa 15W/20W da rade na koncercie?

Co do brzmienia muszę poczekać na próbę i zobaczyć czy V30 będą takie jak myślę że będą - no i najważniejsze czy 2x12 nie będzie dudnić. Na razie grałem tylko na pokojowych głośnościach więc się nie wypowiadam.

Dziękuję za uwagę.
Na koniec chciałem podziękować Mamie i Tacie oraz Księdzu Proboszczowi i Pani Wychowawczyni bez których nie byłbym tym kim nie jestem :)
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:10:16 wysłana przez matisq »

Offline Maciek

• Pr0
Gratulacje :D
Co myślisz o porównaniu jej kiedyś z oryginalną mesą ? wygląda ciekawe

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
To zrobimy ustawkę kiedyś i porównamy :) Sprzedałeś już 5150? Chętnie bym usłyszał pakę na tym i na Bashu też :P

Offline Maciek

• Pr0
niestety nie sprzedałem. zapraszam do mnie w takim razie -odezwij sie na gg jakos sie dogadamy

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Wygląda okej, gratki. Jeśli szukasz czegoś kompaktowego, to sprzedaj Marshalla i kup końcówkę mocy.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
Wygląda obrzydliwie.
Ale skoro kopia Mesy to domyślam się, że brzmi podobnie.
Więc skoro tobie się podoba do gratuluję ekstra zakupu ;)
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Wygląda obrzydliwie.
Ale skoro kopia Mesy to domyślam się, że brzmi podobnie.
Więc skoro tobie się podoba do gratuluję ekstra zakupu ;)

Dzięki za dobre słowo ;) Mi się tam podoba. Mam nadzieje że spodoba mi się brzmienie

Offline TripleXXX

• Gaduła
    • www.buzzarocabs.com
Fajny case :)

Kolumna wygląda jakby była nieco wyższa od Mesa RH ;)

A tak poza tym: nie ma bizy (?) Pasowała by czarna. Głośniki przykręcone wkrętami (?) zamiast nakrętki pazurkowe.

Jeśli nie ma dystansu pomiędzy grill cloth a frontem (grill przylega bezpośrednio do frontu) to jest to zły pomysł.

Nie to żebym wytykał komuś błędy, ale pewne rzeczy trudno jest mi nie zauważyć. Ot takie "zboczenie zawodowe" :D

Łączenie tolexu - na większości jasnych tolexów będzie widać łączenie. Kwestia staranności wykonania takiego połączenia. Oczywiście można zrobić tak, że patrząc od przodu i z tyłu nie będzie widać tego łączenia, ale jest to pracochłonne i dość ryzykowne dla kogoś kto nie ma wprawy. Trzeba wiedzieć jak to zrobić aby nie zniszczyć materiału / tolexu.

Zrób dobre zdjęcia w dzień bez lampy bo tak to blado wygląda trochę. No i pokaż "flaki" :P Tylko pewnie będziesz musiał odkręcić tylne narożniki bo zdaje się są z haczykami co również wg mnie jest złym pomysłem.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar, 2011, 01:49:54 wysłana przez TripleXXX »

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Fajny case :)

Kolumna wygląda jakby była nieco wyższa od Mesa RH ;)

A tak poza tym: nie ma bizy (?) Pasowała by czarna. Głośniki przykręcone wkrętami (?) zamiast nakrętki pazurkowe.

Jeśli nie ma dystansu pomiędzy grill cloth a frontem (grill przylega bezpośrednio do frontu) to jest to zły pomysł.

Nie to żebym wytykał komuś błędy, ale pewne rzeczy trudno jest mi nie zauważyć. Ot takie "zboczenie zawodowe" :D

Łączenie tolexu - na większości jasnych tolexów będzie widać łączenie. Kwestia staranności wykonania takiego połączenia. Oczywiście można zrobić tak, że patrząc od przodu i z tyłu nie będzie widać tego łączenia, ale jest to pracochłonne i dość ryzykowne dla kogoś kto nie ma wprawy. Trzeba wiedzieć jak to zrobić aby nie zniszczyć materiału / tolexu.

Zrób dobre zdjęcia w dzień bez lampy bo tak to blado wygląda trochę. No i pokaż "flaki" :P Tylko pewnie będziesz musiał odkręcić tylne narożniki bo zdaje się są z haczykami co również wg mnie jest złym pomysłem.

wymiary: 765mm L, 350mm D, 475mm H - podobno 4litry więcej niż RH.
Co do tolexu - trudno, jakoś przeżyję :)

Postaram się dziś pakę rozkręcić i zobaczyć bebechy.
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:04:12 wysłana przez matisq »

Offline regecore

• Gaduła
Brzydka jak listopadowa noc :) ale case sie przyda. Paczke zawsze mozna sprzedać :)

Pelna zgoda z TripleXXX paczka ma pare błędów konstrukcyjnych, największy shit to łączenie tolexu na spodzie, bardzo widoczne i nie przemyślane.
Cena korci, ale kolejny raz widać, ze lepiej dopłacić i mieć konkret.
Pokaż jak w środku jest zrobiona.
.

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
20w spokojnie da. Giarnik Toleina tak gra, i przy sensownej pace daje radę.
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Brzydka jak listopadowa noc :) ale case sie przyda. Paczke zawsze mozna sprzedać :)

Pelna zgoda z TripleXXX paczka ma pare błędów konstrukcyjnych, największy shit to łączenie tolexu na spodzie, bardzo widoczne i nie przemyślane.
Cena korci, ale kolejny raz widać, ze lepiej dopłacić i mieć konkret.
Pokaż jak w środku jest zrobiona.

Mi się tam podoba bo taką chciałem :)
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:04:37 wysłana przez matisq »

Offline Aston

• Pr0
    • Kanał YouTube
E no, udawana Mesa to pedalstwo :P. Wygląda spoko, raczej się nikt na koncercie nie zorientuje, że tolex źle położony. Nie wiem czy wypada tu pytać, ale ciekaw jestem ile kosztowało cię zrobienie tej paki.

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
E no, udawana Mesa to pedalstwo :P. Wygląda spoko, raczej się nikt na koncercie nie zorientuje, że tolex źle położony. Nie wiem czy wypada tu pytać, ale ciekaw jestem ile kosztowało cię zrobienie tej paki.

No to kurna jestem pedałem :P
A co do kosztów to oficjalne ceny to 1400złza pake, 526zł za case + przesyłka (ceny z Allegro). ja zapłaciłem trochę mniej bo akurat jakaś promocja byłą jakiś czas temu na allegro.
Ceny są jawne (znaczy dostępne w internecie) więc chyba nie problem że je podaje? Jeśli się mylę to skasuje posta :P
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:42:20 wysłana przez matisq »

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
Dlaczego jeszcze nikt nie polecił BASHa Studio20 w segmencie compact?

Zgoda z Rachetem, na pewno dasz radę na koncercie z 20W. Wybierz sobie MG Vintage20/40 (w klasie A może być 15 lub 30) albo Basha S-20 (szczególnie , jeśli lubisz kanały nieczyste).

Edyta:
Jestem fanem tego stolika z IKEA za 20PLN. Mam taki, tylko klon w naturalu, nóżki bolt-on.
« Ostatnia zmiana: 19 Mar, 2011, 11:42:59 wysłana przez drozdu »
weimar guitar gently weeps

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Dlaczego jeszcze nikt nie polecił BASHa Studio20 w segmencie compact?

Zgoda z Rachetem, na pewno dasz radę na koncercie z 20W. Wybierz sobie MG Vintage20/40 (w klasie A może być 15 lub 30) albo Basha S-20 (szczególnie , jeśli lubisz kanały nieczyste).

Edyta:
Jestem fanem tego stolika z IKEA za 20PLN. Mam taki, tylko klon w naturalu, nóżki bolt-on.

Bash by mnie interesował najbardziej chyba bo i cena fajna i waga mała i wygar chyba ma.
A co do stolika to chyba pół Polski ma ten model (i pewnie ćwierć Szwecji) :D

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
+1, mam taki biały stoliczek, gości na nim 11R.

Ponawiam swoją propozycję, bo nie odpowiedziałeś, gospodarzu - może końcówka mocy zamiast Marshalla? Podpinasz PODa i jest najbardziej kompaktowo, jak tylko może być. Niemniej, Bash'a SH20 również polecam, jeśli potrzebujesz koniecznie head.

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube

Ponawiam swoją propozycję, bo nie odpowiedziałeś, gospodarzu - może końcówka mocy zamiast Marshalla? Podpinasz PODa i jest najbardziej kompaktowo, jak tylko może być. Niemniej, Bash'a SH20 również polecam, jeśli potrzebujesz koniecznie head.
A co masz końcówkę do opchnięcia? :D
Ja tam jednak chciałbym mieć heada lampowego - całe życie jadę na symulacjach a lampa to lampa - wtedy pod byłby tylko do efektów i grania na słuchawkach. Tylko myślę czy z takim 20W headem i 2x12 na V30 przebije się w zespole (na ten przykład kumpel ma Randall RH150G3 + pakę 4x12 na Celestion 70/80)?

Offline lolo3d

• Użytkownik
Jako (świeży) posiadacz SH20 i kolumny 212 po pierwsze gratuluję zakupu a po drugie polecam Basha, gdyż wydaję się że w tej konfiguracji sprawuje się znakomicie.
- mix your style -

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
a mi się wizualnie podoba, nawet bardzo :). Wpadnij z nią kiedyś, można się u mnie umówić z Maćkiem od razu i zrobić ogrywanie wszystkiego :)
graty!

Offline Przychlast

• Pr0
Pomarańczowy mógłby być bardziej pomarańczowy. Grill jakiś taki z dupy. Generalnie ładna, gratuluję.

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog

A co masz końcówkę do opchnięcia? :D
Ja tam jednak chciałbym mieć heada lampowego - całe życie jadę na symulacjach a lampa to lampa - wtedy pod byłby tylko do efektów i grania na słuchawkach.
Nie mam, po prostu takie rozwiązanie jest według mnie najprostsze, ale jak Ci się podoba mieć head, to proszę bardzo. Niemniej POD potrafi bardzo fajnie zabrzmieć na lampowej końcówce.

Offline Maciek

• Pr0
Czaruś czy Ty będąc we Włoszech siedzisz na ss ??

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
a mi się wizualnie podoba, nawet bardzo :). Wpadnij z nią kiedyś, można się u mnie umówić z Maćkiem od razu i zrobić ogrywanie wszystkiego :)
graty!

O i to mi się podoba :)
Teraz mam z czym wpadać (POD i paka) więc myślę że 2 tygodni powinno się udać.
W tym tygodniu mam zapierdol w robocie ale może ewentualnie next weekend albo week po next weekend?

Offline Maciek

• Pr0
week po next week - za tydzień Czarek jeszcze jest na urlopie, i ja tez nie mogę D: