Autor Wątek: N(2xYC)D - Kopia Mesa 2x12 Rectifier Horizontal by YCab  (Przeczytany 29649 razy)

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Drozd

• Pr0
  • Serius big fella
I jeszcze jedno spostrzeżenie - z daleka paczka wygląda na wyrób firmy "yeah" :D
weimar guitar gently weeps

Offline matisq

• Pr0
  • Gadaj z dupą to Cię osra
    • My Youtube
Fajna jest. ;)
Proste!

Wczoraj doszedłem do wniosku że jakaś pomroczność jasna na mnie padła, bo jak mam POD HD który ma wyjścia stereo to czemu do kurwy nędzy nie wziąłem sobie terminala stereo? Dziś napisałem szybkiego maila do pani Joli z YCab i lada moment zrobimy deala - ja im wyśle stary terminal mono a w zamian dostanę nowy stereo :) To mi się podoba!

Offline deathtom

• Gaduła
I co i co warto dołożyć 300zł do Harleya Bentona G212 i miec kolumne od Pani Joli z 1/3 otwieranym tylem i frontem Salt and Peper czy brac tańsza wersję bo dużej różnicy nie bedzie? tylko taka , że poskladana recznie i moze bardziej dokladnie?

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
I co i co warto dołożyć 300zł do Harleya Bentona G212 i miec kolumne od Pani Joli z 1/3 otwieranym tylem i frontem Salt and Peper czy brac tańsza wersję bo dużej różnicy nie bedzie? tylko taka , że poskladana recznie i moze bardziej dokladnie?
Sprecyzuj zapytanie bo jestem "wczorajszy" i nie rozumiem :D

Offline deathtom

• Gaduła
Haha, nie no wiesz zastanawiam się czy brać Harleya Bentona G212 za 800zl z takimi samymi głośnikami, czy brać od Ycab taka jak ty masz, tylko z 1/3 otwieranym tyłem i z siatka taka jak ja chce czyli Salt and Peper dorzucając 300zł.
Poprostu czy warto dołożyć te 300zł, czy jakość jest powalająca i wogole :P

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Haha, nie no wiesz zastanawiam się czy brać Harleya Bentona G212 za 800zl z takimi samymi głośnikami, czy brać od Ycab taka jak ty masz, tylko z 1/3 otwieranym tyłem i z siatka taka jak ja chce czyli Salt and Peper dorzucając 300zł.
Poprostu czy warto dołożyć te 300zł, czy jakość jest powalająca i wogole :P

Heja - no HB to bez porównania gorsza kolumna moim zdaniem - robiona chyba ze sklejki a to brzoza bałtycka :) no i tolex jest dużo lepszy no i wymiary są całkiem inne. Tylko że jak już pisałem zapłaciłem mniej na promocji - regularna cena to 1400zł jest, chyba że się będziesz targować (o ile się da) :D
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:42:51 wysłana przez matisq »

Offline deathtom

• Gaduła
No ja juz mam ustaloną cenę 1100zł z Pania Jolą, więc siezastanawiam czy warto dolozyc te 300zl czy nie

edit:
No wiesz chodzi mi oto czy wszystko gra super, nic nie dudni, nie rezonuje, czy jestes zadowolony czy nie, czy wykonanie jak za te pieniadze jest OK, o takie rzeczy mi chodzi.
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 12:56:48 wysłana przez deathtom »

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Nie mam HB ale jak dla mnie to warto :)
Po pierwsze primo - wsparcie polskiego przemysłu a nie chińczyka
Po drugie primo - możesz mieć customa jakiego tylko chcesz mieć - wymiary, kolory gniazda :)

Najlepiej jakby się jeszcze wypowiedział ktoś kto ma HB.

Offline deathtom

• Gaduła
OK, więc wpierw wypowiedz się po tym czasie co myslisz o kolumnie, jej plusy i minusy, jak sie gra cicho w domu, jak na probach takie konkretne wrazenia :)

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
OK, więc wpierw wypowiedz się po tym czasie co myslisz o kolumnie, jej plusy i minusy, jak sie gra cicho w domu, jak na probach takie konkretne wrazenia :)

Grałem w domu - fajnie :)
Jutro próba to dam znać po próbie jak było.

Edit:
Generalnie pograłem sobie przez weekend na mieszkaniu wpinając pPODa HD do Marczaka AVT150 w returna. Nie robiłem mu za głośno bo dziecka nie chcę straszyć :) POD generalnie świetnie sobie grał - bawiłem się symulacją  Mesy, Engla i Bognera. Mesa ma mięcho a na solóweczkach na moim EMG85 brzmi bardzo a'la Petrucci (ładnie się leje ale dość selektywnie). Engl grubsze ziarno ma i całkiem inny charakter i też jest zajebisty a nad Bognerem musze jeszcze popracować bo całkiem inaczej chodzą basy midi i treble niż w innych symulacjach.  Aż chce się wrócić i wziąć wiosło do ręki :)
« Ostatnia zmiana: 21 Mar, 2011, 15:21:46 wysłana przez matisq »

Offline regecore

• Gaduła
1100zl za 2x12 na V30 jezus maryjan ! sklejka, tolex, hand made? Tylko brać nie wydziwiać.

Najlepiej gdyby ktoś mógl porównać ta paczke z jakas inna na V30 jak to brzmi.
Bo sam fakt ze dasz za kolumne nie duza kase wcale nie bedzie równoznaczny z tym, ze to bedzie dobrze brzmieć.
.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
Czaruś czy Ty będąc we Włoszech siedzisz na ss ??
tak, nie mogę przeżyć bez ss ;). Nawet jak się okazało że w pokoju nie mam zasięgu wifi i muszę schodzić do restauracji..

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
1100zl za 2x12 na V30 jezus maryjan ! sklejka, tolex, hand made? Tylko brać nie wydziwiać.

Najlepiej gdyby ktoś mógl porównać ta paczke z jakas inna na V30 jak to brzmi.
Bo sam fakt ze dasz za kolumne nie duza kase wcale nie bedzie równoznaczny z tym, ze to bedzie dobrze brzmieć.
Ustawimy się z Mackiem i terrorem i porównamy z protoplastą tego YCaba. I mam nadzieję że nie zacznę płakać z nieszczęścia po tym porównaniu :P

Offline regecore

• Gaduła
No ba, wrzuc foto i nagrania :)
.

Offline Maciek

• Pr0
Jak chcesz porownac z mesa to zapraszam do mnie - pewnie nie bede mial transportu i do czarka wpadne z sama gitara

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Jak chcesz porownac z mesa to zapraszam do mnie - pewnie nie bede mial transportu i do czarka wpadne z sama gitara
No to się jakoś dogadamy :) Dam znać.

Offline YCab

• Nowy użytkownik
Panie Rafale ---> Buzzaro. (przepraszam jeśli pomyliłam imię)
Zmusił mnie Pan do kilku słów sprostowania i oto one:
Tak kolumna jest wyższa od Mesy RH ale nieco płytsza, gdyż nie wykonujemy dokładnych replik. Jako producent zapewne Pan wie dlaczego.
Nie ma bizy bo Pan Mateusz sobie nie życzył.
Głośniki przymocowane są od wewnątrz z wykorzystaniem nakrętek kłowych (pazurkowych). W przypadku gdy robimy paczkę dla osób, które często zmieniają głośniki (np w studiach nagraniowych) stosujemy śruby rampa. http://www.marcopol.pl/katalog/nakretki/nakretka-rampa-z-wglebieniem-prostym/1
Nie ma szkoły układania grilla. Zapewne Pan wie, że różne firmy w różnych swoich produktach robią to w różny sposób. I mam tu na myśli firmy, które istnieją od 30 czy 40 lat więc tyle mają doświadczeń. Swoją drogą to ciekawi jesteśmy na czym opiera Pan swoją opinię.
Próbuje Pan wytykać "błędy" ale pisze Pan "...Nie to żebym wytykał komuś błędy...". Jako tak zwana konkurencja powinien wystrzegać się Pan takich "błędów".
Łączenia na jasnym tolexie są bardziej widoczne. Tu się zgadzam. Natomiast w przypadku tej kolumny to niestety nasz błąd za który bierzemy całkowitą odpowiedzialność. Weszła tu sprawa schnięcia kleju.
Oklejanie a szczególnie wykańczanie jest faktycznie pracochłonne ale czy aż tak ryzykowne jak pan pisze? Nie powinniśmy zniechęcać nikogo do samodzielnego oklejania a raczej powinniśmy wspierać. Każdy wie jaką frajdę daje zrobienie czegoś samemu i mieć z tego satysfakcję.
Narożniki typu Fender ( z haczykami ???) w tej kolumnie nie muszą być odkręcane aby zdjąć tylną ścianę. Wystarczy nieco zaokrąglić narożniki ścianki i wszystko będzie OK. I tu znów nasuwa się pytanie: dlaczego wg Pana są złym pomysłem?
Na koniec jedno wyjaśnienie choć obiecałam sobie nie rozdmuchiwać tego tematu: Jesteśmy "młodą firmą" ale to wcale nie znaczy, że robimy kolumny od "wczoraj". Pierwsza paczka powstała bodajże 7 lat temu.  :-X
Zdrowa konkurencja ma sens.
kolumny gitarowe i cases www.ycab.pl

Offline TripleXXX

• Gaduła
    • www.buzzarocabs.com
Mam na imię Radek jak już, ale ciągle nie wiem z kim mam przyjemność polemizować (?) :)

Aby wykonać dokładną replikę / kopię Mesa Boogie trzeba pracować w fabryce ... Mesa Boogie.  Jankesi są przewrażliwieni i patentują wszystko, co tylko się da, ale wystarczy zmienić jeden  detal w samej konstrukcji i problem z głowy bo to już nie będzie wierna kopia. Proste? Proste. Japończycy już dawno na to wpadli - samochody, motocykle itd. Inny przykład -> Bugera. Jota w jotę design zerżnięty z jakiejś juz istniejącej konstrukcji, ale zawsze kilka detali odbiega od oryginału i nie ma na nich siły.

Wymiary kolumny mogę zrobić identyczne jak MB, ale co z tego jak sama konstrukcja jest oparta o inne rozwiązania techniczne. Btw. Ciekawe ile MB zerżnęła ze schematów innych firm produkujących wzmacniacze? Niektórych rozwiązań technicznych się nie wynajduje od nowa bo to jest jak wyważanie już otwartych drzwi.

No ja nie wnikam w to, co Mateusz sobie zażyczył. Chyba jest już ok, bo część postu dotyczącego braku dystansów i bizy wykasował.

Przepraszam Cię bardzo, ale w tej kolumnie ja jakoś nie mogę się dopatrzeć nakrętek pazurkowych.

W czym niby nakrętki rampa są "wygodniejsze" od nakrętek pazurkowych? I tu i tu trzeba użyć śrub, więc nie widzę większego sensu poza tym, że nakrętki P są bezkompromisowo trwalsze i gwarantują pewne mocowanie głośnika.

Nie ma szkoły układania grilla tak samo jak nie ma szkoły gdzie uczą podstaw konstrukcji kolumn gitarowych. To są specyficzne dziedziny, gdzie do większości rzeczy dochodzi się metodą prób i błędów.

Na czym opieram swoja opinię na temat montażu grilla? Ktoś po prostu wpadł na taki pomysł na długo zanim się urodziłem. Skorzystałem z tego rozwiązania i zapewniam Cię, że ma ono swoje uzasadnienie.

Czy powinienem się wystrzegać błędów? Oczywiście że tak. Osobiście wolę uczyć się na błędach innych niż na swoich. Nie mniej jednak każdy je popełnia. Nie jesteśmy maszynami.

Oklejanie tolexem nie jest proste i osobiście raczej staram się odradzać a nie zachęcać do tego aby zrobić to samemu, szczególnie jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia "z czym to się je".  Żadna frajda patrzeć na marny efekt wykonanej pracy.

Dlaczego narożniki " z haczykiem" nie są ok? A dlaczego miały by być? Nie prościej było by dać zwykłe i nie szlifować krawędzi?

Doświadczenie -> jedni uczą się kilka lat, innym wystarczy kilka miesięcy aby osiągnąć ten sam poziom.  Osobiście nie chwalę się swoim stażem. Efektami pracy owszem.

Nie wytykam Wam błędów, podkreślam to po raz kolejny. Zasugerowałem Wam tylko co można / powinno się zmienić/zrobić inaczej aby sama kolumna była zarówno konstrukcyjnie jak i wizualnie bardziej dopracowana. Nie chcecie skorzystać z rady? Trudno, chciałem dobrze.
« Ostatnia zmiana: 22 Mar, 2011, 03:42:45 wysłana przez TripleXXX »

Offline regecore

• Gaduła
YCab -> Nie wiem skąd masz wiedze w budowie paczek, ale coś czuje, ze jest to wszystko grubo naciągane.

Nie masz polotu do czołówki :) NoisyBox czy Buzzaro widze to po Twoich kolumnach...

I po co sie tak wymądrzać :) jesteśmy młode chłopaki, gramy rokendrolla, machami czuprynami i czcimy rogatego.
.

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
YCab -> Nie wiem skąd masz wiedze w budowie paczek, ale coś czuje, ze jest to wszystko grubo naciągane.

Nie masz polotu do czołówki :) NoisyBox czy Buzzaro widze to po Twoich kolumnach...

I po co sie tak wymądrzać :) jesteśmy młode chłopaki, gramy rokendrolla, machami czuprynami i czcimy rogatego.
Ja tam już stary jestem ;)

Do tego mam teraz zagwozdkę bo marzy mi się lampowy headzik ale najwygodniejsza byłą by końcówka mocy. Myślę o MG. Wiecie ile wazy taka końcówka stereo? Pewnie koło 10kg. Chyba że z końcówek możecie coś innego polecić?
Ale kurde head dodaje +15 do męstwa +27 do lanserstwa :/
« Ostatnia zmiana: 22 Mar, 2011, 10:34:12 wysłana przez matisq »

Offline YCab

• Nowy użytkownik
Przepraszam za pomyłkę w imieniu a ja mam na imię Jola. Miło mi.
Oparcie się na jakimś produkcie może być uznane za kopiowanie. Tak jak z coverem. Gdy wykonujemy go nie jest to "wierna" kopia bo nie jest to oryginał ale korzystamy z czyjegoś prawa autorskiego. Wykonując go na imprezie ogólnodostępnej w miejscu publicznym nic nam nie grozi ale jeśli czerpiemy korzyści finansowe powinniśmy uzyskać zgodę autora. Nie piszę tu o egzekwowaniu prawa w Polsce ale jako firma wolimy unikać niepotrzebnych konfliktów. Trafi się "urzędas" i po temacie. Przewrócić coś jest łatwo ale podnieść później...
Nie widzisz nakrętek kłowych ponieważ są wpuszczone na 1-2mm w ściankę i zaszpachlowane i pomalowane aby wyglądało to estetycznie.
Czy pazurkowe są "bezkompromisowo" trwalsze ? Hm... nie powiedziałabym. Jak napisałam rampy stosujemy na życzenie jeśli ktoś często wymienia głośniki w paczce. Zdarza się w przypadku pazurkowych (i zapewne Tobie się zdarzyło), że śruba nie złapie gwintu, dociśniesz i nakrętka może wyskoczyć. Jeśli robi się to często to z czasem może się obluzować. Z rampą tak się nie stanie.
Dalej nie uzasadniasz celowości układania grilla na listwach. My mamy jakieś wypracowane zdanie na ten temat. Grill jest materiałem ważniejszym od tolexu bo może wpływać na brzmienie paczki. Zależy to od jego grubości, sztywności i gęstości włókien. Jeśli klient określi rodzaj muzyki, który wykonuje możemy troszeczkę wspomóc tą charakterystykę. Kiedyś wykonywaliśmy renowację paczki z metalowym grillem. Wymiana na materiałowy dała naprawdę różnicę.
Tu się całkowicie zgadzam co metody prób i błędów. W taki sposób powstaje wiele rzeczy.
Nie pozbawiałabym ludzi radości tworzenia (oklejanie tolexem). Jesteśmy ludźmi, robimy to więc każdy może spróbować. Wystarczy kupić kawałek niedrogiego skaju, zrobić kilka czy kilkanaście prób i można dojść do jakichś wniosków. Dla niejednego będzie to prostsze niż rozwiązywanie równań matematycznych. Ja osobiście zachęcam do tego i pomogę. Nie zmienia to faktu, że tolex jest drogi i szkoda go zepsuć.
Co do narożników ... rzecz gustu i uważam, że nie ma sensu rozpisywać się nad "...wyższością świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy..."
My bardzo chętnie korzystamy z rad i opinii ale konstruktywnych. Jeśli piszesz
Dlaczego narożniki " z haczykiem" nie są ok? A dlaczego miały by być? Nie prościej było by dać zwykłe i nie szlifować krawędzi?
to nie szlifowanie krawędzi jest już "jakimś" uzasadnieniem. Zapewne mało istotnym ale jest. Nie przekonuje mnie do nie zamocowania narożnika federowskiego ale dziękuje za radę.
Trudno, chciałem dobrze.
Hm... zostawię to bez komentarza.
Skupmy się raczej na walce z chińczykami. Skazują nas na przegraną. Dobrze, że jeszcze są tacy, którzy ufają polskim, solidnym produktom.
Obiecuję nie zaśmiecać już forum i ewentualną następną odpowiedź wyślę Ci na maila.

I na koniec... Tak - ja się wymądrzam. Przepraszam, że jestem. Buzzaro i Noisy Box mogą być i oni się nie wymądrzają tylko w przeciwieństwie do nas "udzielają rad".
Mam rozumieć, że to co robimy nie ma sensu bo są już Buzzaro i Noisy Box. Czyli Bugera, ta chińszczyzna też nie ma polotu do czołówki. Przecież Marshall, Mesa, Orange, Fender itd. zjedzą ją w przedbiegach.
Jeszcze raz przepraszam, że zaistnieliśmy oficjalnie na rynku. :-[
« Ostatnia zmiana: 22 Mar, 2011, 11:52:59 wysłana przez YCab »
kolumny gitarowe i cases www.ycab.pl

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Jest całkowicie odwrotnie, rack to prawdziwy lans, a nie jakieś tam heady, a comba to już w ogóle żart.

Marshall EL84-20/20 waży coś poniżej 10kg, ale EL34-50/50 już prawie 20kg.

Offline matisq

• Pr0
    • My Youtube
Jest całkowicie odwrotnie, rack to prawdziwy lans, a nie jakieś tam heady, a comba to już w ogóle żart.

Marshall EL84-20/20 waży coś poniżej 10kg, ale EL34-50/50 już prawie 20kg.

Co to za lans jak podepnę PODa do końcówki i na tym zakończy się mój rack ;)
Jak dla mnie im więcej światełek tym większy lans czyli duuży rack i droogi head i jeszcze świecąca gitara i latarka na głowie jak u górnika :P

Offline Pneumonia2

• Pr0
Dalej nie uzasadniasz celowości układania grilla na listwach. My mamy jakieś wypracowane zdanie na ten temat. Grill jest materiałem ważniejszym od tolexu bo może wpływać na brzmienie paczki.
Jest też ważnym elementem wizualnym i grill na listwach wygląda dużo atrakcyjniej

Zresztą robicie paczki i tak i tak więc już to pewnie zauważyliście.