Z wiosłem wiąże się długa historia. W 2004 ściągałem je z USA od kolesia z forum Washburna, po ok. 2 latach poszukiwań. Później 2 lata katowania w ówczesnej kapeli i z przyczyn finansowych próba sprzedania przez allegro. Jako że model jest rzadki i występuje w sporej ilości odmian, nikt nie skumał co to za instrument a jeśli już wiedział to pisał najczęściej maile że doskonała kopia. W końcu po kilku miesiącach przestoju odsprzedałem mojemu drugiemu gitarowemu z kapeli za przysłowiowy psi hui. Po 5 latach z nudów wysłałem smsa z zapytaniem czy wiosło ma nadal a jeśli tak to czy chce się go pozbyć… i oto PTK wpada po raz drugi w moje brudne łapska, tym razem na stałe.
Specyfikacja mojego egzemplarza:
Korpus: Korina
Gryf: Korina
Konstrukcja: Set-in
Podstrunnica: Heban z markerami w postaci kropek z macicy perłowej
Mostek: oryginalny wymieniony został na TonePros’a , strings thru body
Pickupy: EMG 85 bridge oraz Seymour Duncan ’59 neck
Klucze: Grover 18:1
Progi: Jumbo
2 potencjometry Vol ,2 tone (drugi tone jest zintegrowany z pot. Vol)
Buzz Feiten Tuning System
Gitary były produkowano po kilka sztuk według konkretnej specki i zmieniano ją. Najbardziej znane modele z serii poptop to PT3, PTK (obydwa USA CS) i PT60 model koreański. Kilka lat temu wyszła jeszcze seria Lyon LPT klepana gdzieś w Indonezji. Modele USA robione były z aktywami, pasywami, w układach HB+HB, HB+S+HB, głowka normal lub reverse, wykończenia natural, czarne, metalowe płyty zamiast topu, z topami z klonu etc.
Słit focie:

happy abuser