A co tam, podziele sie info, w razie gdyby ktos sie zastanawial...
Kilka dni temu, wyslalem maile do paru producentow przetwornikow z zapytaniem o mozliwosc wykonania customowego pasywnego setu o rozmiarach aktywnych EMG do siodemek.
Moje wymagania, oprucz rozmiaru, to byly konkretne standardowe modele (z wyjatkiem Merlin), w kolorze bialym satynowym z dwoma rzedami czarnych nadbiegunnikow w postaci srubek hexagenowych.
Wyniki;
Dimarzo napisali krotko, ze robia humbuckery tylko w jednym rozmiarze, jedno zdanie i tyle..
Our 7-string humbuckers are only available in one size. See attached diagram for the dimensions.
Mala manufakturka z UK Bare Knuckle, robiaca swietne przetworniki, na ktora liczylem najbardziej napisala mi tak
Hi Pawel,
we can do 7s in any of our humbuckers but only in black open coils.
kind regards
Tim
Nie jestem pewny, czy dokladnie przeczytali moje pytanie, poniewaz przetwornik standardowy do 7ki troche odbiega ksztaltem od EMG do 7ki... jeszcze ich pomecze
dam znac....
Napisalem rowniez bezposrednio do dzialu custom shop Saymour Duncan'a, nie robilem tego poprzez krajowego (naszego) dystrybutora, poniewaz wyslalem juz im kiedys pytanie (kilka miesiecy temu) odnosnie przetwornika Jazz Model w innym wykonczeniu i do tej pory czekam na odpowiedz..
W kazdym razie dostalem calkiem pozytywna odpowiedz
The emg 707 is a 7-string humbucker that uses a soapbar bass pickup cover. Our passive soapbar cover is exactly the same size. So all I have to do is make a set of 7 string pickups that will fit under that cover. you can pick the style or tone in from our web page price $160.00 each or $300.00 for the set plus shipping
Maricela Juarez (MJ) Custom Shop Manager
Seymour Duncan
5427 Hollister Ave
Santa Barbara Ca 93111
Ph 805-964-9610-Ext 1009
Fax 805-681-8384
mj@seymourduncan.com
Nie jestem pewny, jak z wykonczeniem, no ale i tak widze swiatelko w tunelu.
Bardzo milym zaskoczeniem byl mail od Merlina
Witam..
Na przelomie stycznia i lutego wprowadze do produkcji przetworniki pasywne
do gitar 7 strunowych. Beda to przetworniki w dwóch rodzajach obudów.
Pierwszy rodzaj to obudowa o wymiarach EMG 707 (czyli bass 3,5 cala) a drugi
rodzaj to obudowa taka jak aktualny Hellfire "rozciagniety" do wymiarów 7
strunowych. Oba rodzaje obudów to obudowy zamkniete, czarne. Oba modele
przetworników to humbuckery z rdzeniami sztabkowymi zakrytymi.
Nie mam mozliwosci wykonania przetworników do gitary 7 strunowej w innych
obudowach ani o innej konstrukcji wewnetrznej.
Pozdrawiam
Zbigniew Wróblewski
Co prawda - jak wynika z tresci - odpada opcja takiego customa jaki chcialem, ale brawo za wyjscie naprzeciw oczekiwaniom... Nie jestem pewien swoich racji, ale bedzie to chyba pierwszy przetwornik o rozmiarze 707 produkowany seryjnie (poza pierwowzorem).. Szkoda tylko, ze jeden model :/ Mimo to - szacunek!