Autor Wątek: [2x 8string] Agile Intrepid Pro 828  (Przeczytany 31246 razy)

Offline [Maikh]

• Gaduła
  • Ancient Egypt
Se7en dobrze prawisz.

I dla tych co się pytają po co...

Wygląda to tak, strojąc sobie tak nisko instrument uzyskujemy charakterystyczny wydźwięk i specyfikę brzmienia, jakiej nie uzyskamy nie schodząc tak nisko. I nie, nikt nie wmówi mi że jest tak czy inaczej, bo miałem ponad 30 wioseł, ograłem jeszcze więcej, że już nawet nie zliczę ile i wszystkie w przeróżnych konfiguracjach (wersje 6,7,8,9). To co mamy na 8 to coś pomiędzy basem, a gitarą i to nie jest tak, że lepiej wziąć bas, bo basy też miałem i pomijając grywalność oraz wyższy rejestr, dolny rejestr z przesterem na basie gra inaczej i to wtedy tylko bas, a nie coś pomiędzy. Nie wspominam nawet o pikapach do tego przystowanych.
Rozwijając dalej temat, mając 8 strun nie tracimy nic, a zyskujemy rozwinięty dolny rejestr (chyba, że jak niektórzy rozwijają wyższy), więc nadal zagram otwarte flażolety, melodie i akordy w górze tak jak bym to widział na 6, ale mam też niskie strojenie z zajebistą grywalnością tego wszystkiego. Jak dla Was 6 to wszystko to przepraszam bardzo, ale chuj robicie na tym forum? Szpan i lans na forum więcej niż 6cio strunowym? To się mija z celem, bo chyba 7 to też za dużo i taki Dino w Fear Factory, która gra głównie rzeźnię riffową z paroma dźwiękami w górze czasem, też źle? (po liczbie słuchaczy i jakości kompozycji myślę, że macie odpowiedź). Oczywiście nie wspomnę już, że jak sądzicie, że Periphery, Meshuggah, Fellsilent, Sikth, TesseracT i jeszcze Fear Factory itd. grają to samo to tak samo jak stwierdzić, że cały death metal, nu-metal czy metalcore brzmi tak samo. Mogą grać podobnie, ale każdy zagra to po swojemu i jest wiele elementów, które wyróżnią daną kapelę, więc to taka gadka o niczym, byle sobie pojeździć w danym temacie (a świadczy to tylko o Waszym indywidualnym rozeznaniu i słuchu w muzyce).
I jeszcze żeby nie było, nie, 6tka z dłuższą skalą na pewno nie jest przygotowana na struny pokroju .090, .095 i naprężenie nimi wywarte, nie wspominając już o tym, że strojenie tak nisko automatycznie zabiera wysoki rejestr do grania tego co byśmy zagrali na 6 w górze, więc sami sobie dołek kopiecie w pisaniu tych bzdur, bo że Wasze gusta nie wybiegają w te rejony to nie znaczy, że dzielimy te same gusta. Grajcie dalej sobie na 6tkach w strojach ponad A, my robimy swoje i Wy swoje, każdy robi coś dobrego, bo rozchodzi sie wciąż o muzykę, a Wasze opinie są nam zbędne, bo i tak się z nimi nie liczyć nie będziemy, gdyż każdy ma swój własny pomysł na siebie :)
« Ostatnia zmiana: 19 Sie, 2010, 22:12:58 wysłana przez [Maikh] »