Autor Wątek: aktywne czy zwykle ??  (Przeczytany 15494 razy)

Offline Vertigo

• Pr0
  • I'm here to solve problems.
    • Good Girl Maggie
Odp: aktywne czy zwykle ??
« 26 Kwi, 2010, 00:56:18 »
Z takich podstaw to : aktywy generalnie grają 'mocniej' - głównie z powodu wysokiego sygnału wyjściowego - za to mniejsze znaczenie ma tutaj drzewo na gitarze - nie dają szumów, ale jeżeli nie masz bramki albo masz 'siejący' wzmach czy jakiś zasilacz to ogromnie lubią sprzęgać.

Pasywy wcale tak słabiej nie grają - masz tu duży zasięg przetworników od sygnału na poziomie 180 czy 210 po 520, powiedziałbym - inaczej. I ogromne znaczenie ma drzewo - inaczej zabrzmi w mahoniu PAF z małym sygnałem i okrągłym dzwiękiem - a zupełnie inaczej np. Evolution który np. w olchowej desce brzmi bardzo twardo i rzekłbym 'chrupko' a do tego bardzo agresywnie. W mahoniu PAF ma jeszcze więcej dołu niż w olsze i ma gruboziarnisty sygnał.

Aktywy też inaczej zachowują się na cleanie - to raczej pickupy adresowane do agresywnego grania i tam się sprawdzą doskonale - problematyczne natomiast może okazać się uzyskanie cleana, szczególnie na wzmacniaczach typu 5150 które już same są dość mocno 'gainowate' - można za to bardzo łatwo uzyskać crunch. Oczywiście nie mówię, że się nie da uzyskać cleana - po prostu wymaga to bardzo delikatnej gry i odpowiedniego ustawienia wzmacha. Z plusów to na pewno to, że nie będą mulić :)

Jeżeli więc zależy Ci na cleanie to polecam PAFy albo PAFopodobne pickupy pod gryf - miałem je w kilku wiosłach i grają świetnie zarówno w mahoniu jak i olsze czy lipie. Jeżeli chodzi o przester - tu musisz się zastanowić co chcesz uzyskać - czy agresywne, suche, mocne brzmienie czy szerokie, okrągłe i 'osadzone'. A może coś pomiędzy ?

Powiedzmy sobie szczerze - nie zrobisz gitary 'od behemota po jazz'. Jeżeli do jazzowej szkoły idziesz tylko ze względu na naukę to olałbym w ogóle względy brzmieniowe pod tym kątem - bo kupisz coś 'jazzowego' a potem będzie Cię wnerwiać w 'codziennym' pogrywaniu trash'a :) Zagadaj z kolegą Dexem z 2 postów wyżej - obaj z szatankiem mają EMG707 to mogą Ci powiedzieć jak to gada :) On jest w tym akurat specem :)

Ja jestem akurat zadeklarowanym 'pasywniakiem', choć do twojej muzy aktywy mogą się jak najbardziej sprawdzić. Choć pod gryf i tak dałbym coś 'słabego' - wtedy łatwiej uzyskasz śliczny clean :)
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi, 2010, 00:59:02 wysłana przez Vertigo »