Autor Wątek: Ostatnio oglądane filmy  (Przeczytany 583447 razy)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Odp: Ostatnio oglądane filmy
« Odpowiedź #200 19 Sty, 2010, 11:59:29 »
Cidade de Deus (Miasto Boga)
Świetny film, z pozoru o gangach i gangsterach z przedmieść Rio, tak różnych od gangsterów z lat 30 usa. Po prawdzie raczej o historii pewnego fotografa, czy też jego dzieciństwa. Historia bardzo barwna, a w sumie to masa krótkich, przeplatających się ze sobą historii. Trochę o miłości, trochę o zabijaniu, trochę o tym jak to jest jak jeden jest brzydalem, a drugi przystojniakiem. Trochę o narkotykach, trochę o sztuce, trochę o seksie, trochę o modzie, a trochę o zemście za śmieć bliskich. Po prostu przepiękne pomieszanie z poplątaniem.
Podobały mi się zdjęcia, na muzykę nie zwróciłem większej uwagi. A przede wszystkim świetny scenariusz, tym bardziej że jego moc leży nie tylko w fajnej historii. Raczej w dobrze przemyślanej drodze opowiedzenia tej historii, z masą zwrotów akcji, świetnie wplecionych retrospekcji, czasem zabawnych, a czasem tragicznych. No i plusy za grę zarówno dla dzieciaków jak i młodzieży.
No i wielki plus za motyw z bananem... xD
9/10
Popieram wszystko, co tu kolega Nielot napisał - może poza oceną, dla mnie to raczej mocne 8/10. Na tym chyba też raz przysnąłem ;)

Co do Moon, to dzięki za kolejną dawkę spojlerów >:(

Edge to dla mnie pajac (zresztą czytałem recenzję że do tego nie mam nic ciekawego do powiedzenia)
A JuTu słyszał? Bo muzycznie to on raczej pajacem nie jest.