Co się zaś tyczy interfejsu graficznego, czyli tego obrazeczka, na którym możesz sobie poklikać i coś pozmieniać, tj. obrazeczka interaktywnego, to zdaje się że wszystkie jego funkcje jesteś w stanie obsłużyć tekstowo...
Pewnie że się da. Jeżeli jakimś cudem zmusisz wtyczkę żeby nie linkowała dynamicznych bibliotek na starcie... Nawet jeżeli nie chcę korzystać z GUI to jedna z moich ulubionych (BLOCKFISH) linkuje user32.dll, kernel32.dll, gdi32.dll...
Najnowszy ster do nvidii. Zaczynali od 30% wydajności w porównaniu z windą, a teraz jest ile? 130%? 160%? Mniejsza o to.
Hmmm... tak duży wzrost w wydajności dla operacji 2D? Podejrzane...
Ja osobiście uważam że linux nadaje się bardziej choćby dlatego, że jeśli ktoś jest w stanie sam sobie pewne moduły dopisać, to znajdzie linuxa o wiele bardziej łatwym w dostosowaniu do własnych potrzeb, włączając w to DAW.
Wiesz... używam systemu GNU/Linux już dosyć długo
Część praktyczna mojej pracy dyplomowej korzysta właśnie z interfejsów jądra tego systemu (V4Lv2 i fbdev)... Problemy z zastosowaniem GNU/Linux'a jako DAW (mimo najszczerszych chęci, których ślad został nawet tu na forum
) zmusiły mnie do instalacji Okienek z Redmond.
Mam nadzieje ze kiedys zrobia dobry linuxowy system obslugujacy vst i poda bez qr***nia caly czas na pierdoly