Autor Wątek: [DIY] Pimp my pups! Czyli wymiana magnesów w pickupach.  (Przeczytany 68 razy)

Offline Zomballo

• Gaduła
A... Nagrałeś przed i po? Czy "słychać" zmianę? :D
Jak nie jak tak. Jak wrzucę to wrzucę. ;)
Nie wiem jak na moich filmikach będzie to słychać ale zmiana jest spora. Na pierwszy rzut uchem zmniejszył się gain i to mocno. Pomimo zachowanej rezystancji (most 14k, brydż 8k) no bo przecież uzwojeń nie ruszałem, poszczególne magnesy inaczej zachowują się w całym układzie. Mam teraz jakby stare oldschoolowe PAFy. Bardzo mi to przypomina teraz Burstbuckery Gibsona. Dosyć mocne ale z honky-nosowym charakterem. Myślałem, że Alnico V to dosyć silny magnes a tu zmiana dzień/noc z ceramikiem. Prawdopodobnie związane jest to z tym, iż w tanich humbuckerach tną koszty nawijając mało drutu a żeby ten pickup ożywić wsadzają silne magnesy ceramiczne. O ile mostkowy wyszedł mi mocno rockowy (taki bardzo charakterny styl lat 60-70) to o dziwo gryfowy jest bajeczka. Meeeeeega masełko, ślicznie ciągnie dźwięk i pięknie oddaje wszystkie podciągnięcia, szarpnięcią, tapingi itp. Odnajdzie sie w każdym stylu. Oj ten LPC ma sam w sobie w cholere długi sustain. Nie przypominam sobie by któraś z moich byłych LP miała dłuższy. Co, jak co są mega bezszumowe. Jak widać na zdjęciach wosku nie żałowano. :)