Autor Wątek: Rowery !  (Przeczytany 121464 razy)

Offline aciek_l

• Pr0
Odp: Rowery !
« Odpowiedź #425 17 Maj, 2020, 15:41:36 »
Jasne, ja to rozumiem i ciągle analizuję również, ale też nie mogę dojść do ostatecznego wniosku. ;) Jeszcze czeka mnie wycieczka do rowerowego aby "ograć" gravela. ;)
Ale 30-40km/h z górki po korzeniach z jakąś hopką po drodze, gravel nie ogarnie z takim luzem, jak MTB. :) A choć bardzo mało, to też mnie kusi. A może bym był w stanie z tego zrezygnować, na rzecz lekkości? :/ Kurła, no!

Ale ogólnie to gravele jeszcze cierpią na ten wczesny marketing, jak było z 29'' na początku. No, czyli krótko mówiąc, zawyżone ceny. Tak, jak rowery z dwoma blatami z przodu są droższe, od tych z trzema. :) Albo MTB - za 3500 za nowego masz hydrauliczna tarczówki i amor powietrzny. W Gravelu za 4k masz i tak brak amora i mechaniczne tarcze.  Argumentu o wadze nie kupuję. ;) O ile w szosach jeszcze nie hamuje się jakoś intensywnie, tak w terenie to mus.
Tak samo jak widziałem jakiś filmik z tego kanału, co wrzuciłeś, może to ten sam ;) , gdzie ziomki narzekali, że łojej, jazda po lesie na fullu to nuda teraz. :D To mi przypomina mnie narzekającego kilkanaście lat temu "filmowanie w lustrzankach? a no co to komu?!" :D Tylko ja z takich motywów wyrosłem. ;)

Żeby nie było, idea gravelu jest IMO super, odkryłem też coś jak rower "fitnesowy", który też wygląda dla mnie bardzo interesująco ideowo. ;) No ale jednak taki los nowinek na rynku i pompowania "mody".